Άρθρο γνώμης
Στόχος: Να πείσει τον αναγνώστη για μια συγκεκριμένη άποψη.
Τρόπος: Ο συγγραφέας παρουσιάζει επιχειρήματα, χρησιμοποιεί παραδείγματα και εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Γλώσσα: Η γλώσσα είναι πιο εκφραστική, χρησιμοποιείται και το α'ρηματικό πρόσωπο, αξιοποιείται και η συνυποδηλωτική λειτουργία της γλώσσας, χρησιμοποιούνται επιρρήματα εντατικοποίησης (π.χ. πολύ σημαντικό, επειγόντως), συναισθηματικά φορτισμένο λεξιλόγιο, ρητορικά ερωτήματα, κ.λπ., με στόχο να δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση και να πείσει τον αναγνώστη.
Ειδησεογραφικό άρθρο
Στόχος: Να παρουσιάσει αντικειμενικά γεγονότα και πληροφορίες.
Τρόπος: Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, χρησιμοποιεί παραθέματα από άλλους εμπλεκόμενους και αποφεύγει την προσωπική άποψη.
Γλώσσα: Η γλώσσα είναι πιο ουδέτερη, χρησιμοποιούνται κυρίως ρήματα σε ενεστώτα και αόριστο, αποφεύγονται οι εκφραστικές επιλογές που χαρακτηρίζουν το άρθρο γνώμης (π.χ. συνυποδηλωτική λειτουργία γλώσσας, ρητορικά ερωτήματα, κ.λπ.), γίνεται κατά βάση χρήση του γ'ρηματικού προσώπου και της αναφορικής λειτουργίας της γλώσσας.
Πώς επηρεάζει η διαφορά αυτή την πρόθεση των κειμένων;
Στο άρθρο γνώμης ο συγγραφέας θέλει να κινητοποιήσει τους αναγνώστες, να τους κάνει να προβληματιστούν. Στο ειδησεογραφικό άρθρο ο συγγραφέας θέλει να ενημερώσει τους αναγνώστες, με αντικειμενική πληροφόρηση.