Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all 51747 articles
Browse latest View live

Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ: Οι εφευρέτες της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής

$
0
0
Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ
Οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί (5 Οκτωβρίου 1864 - 6 Ιουνίου 1948) και ο Ογκίστ (19 Οκτωβρίου 1862 - 10 Απριλίου 1954), γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, αλλά και οι δύο μεγάλωσαν στη Λιόν, όπου ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών.
Από τα νεανικά τους χρόνια εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση και από το 1892 ασχολήθηκαν με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας. Κατασκεύασαν μία μηχανή λήψης και προβολής, για την οποία έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίου του 1894.
Στις 22 Μαρτίου του 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας και στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή, με εισιτήριο, στο Grand Café του Παρισιού.
Το 1896 οι αδελφοί Λιμιέρ ξεκίνησαν περιοδεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο, οι ίδιοι έκριναν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον κι έτσι πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ένα μικρό κομμάτι στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.
Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία λανσαρίστηκε το 1907. Για αρκετά χρόνια, η εταιρία «Λιμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την Ilford και ως φίρμα εξαφανίστηκε.

Εμιλιάνο Ζαπάτα - Βιογραφία

$
0
0

Εμιλιάνο Ζαπάτα

Ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του. Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα (Emiliano Zapata) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1879 στο χωριό Ανενκουίλκο. Γόνος ευκατάστατου κτηνοτρόφου, έμεινε ορφανός στα 16 του χρόνια και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων.
Την εποχή εκείνη, τη χώρα κυβερνούσε ο στρατηγός Πορφίριο Ντίας, η δικτατορία του οποίου σήμανε μια εποχή εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων, ενώ το 85% της γης ανήκε στο 2% του πληθυσμού. Ο Ζαπάτα ανέπτυξε από νωρίς αντιπολιτευτική δράση και το 1909 εξελέγη πρόεδρος μιας τοπικής ομάδας για τη διεκδίκηση της καλλιεργήσιμης γης, που είχε κατασχεθεί προς όφελος των μεγαλογαιοκτημόνων. Εξαιτίας της δράση του, κλήθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε για επτά μήνες.
Το Νοέμβριο του 1910, η εξαθλίωση των αγροτών οδήγησε σε μία εξέγερση υπό τον Μαδέρο. Ο Ζαπάτα τάχθηκε στο πλευρό του, πήρε τα όπλα και με σύνθημα «γη κι ελευθερία» ηγήθηκε των επαναστατημένων αγροτών, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.
Όταν αντιλήφθηκε ότι το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είχε εγκαταλειφθεί από τον Μαδέρο, κατάρτισε το δικό του αγροτικό πρόγραμμα, γνωστό ως Σχέδιο Αγιάλα. Με αυτό απαιτούσε την κατάσχεση της γης απ’ όλους τους ξένους και του 1/3 των εδαφών των φεουδαρχών, καθώς και την επιστροφή των εδαφών που είχαν κατασχεθεί από τους ντόπιους. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αγιάλα, όλες οι κατασχεθείσες εκτάσεις θα αποτελούσαν κοινοκτημοσύνη των ινδιάνικων κοινοτήτων.
Στο πλευρό του συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι αγρότες, ενώ οι απόψεις του υποστηρίχτηκαν και από πολλούς διανοούμενους, που συνέδεσαν τις θεωρίες του με αυτές του Καρλ Μαρξ. Μετά την καταστολή της εξέγερσης του Μαδέρο, το Φεβρουάριο του 1913, ο Ζαπάτα ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές του Πάντσο Βίλα στο βορρά και συνέχισε τον αγώνα του, ακόμα κι όταν έπεσε η δικτατορία του Ντίας. Μαζί κατέλαβαν τρεις φορές την πόλη του Μεξικού, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Στις 10 Απριλίου του 1919 ο Ζαπάτα έπεσε θύμα ενέδρας. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη συνάντησή του με έναν στρατηγό που υποτίθεται ότι ήθελε να προσχωρήσει στην επανάσταση.
Για τους εχθρούς του, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα υπήρξε ένας ακραίος μηδενιστής και οι ενέργειές του είχαν ως μοναδικό σκοπό τη ληστεία. Για τους αυτόχθονες λαούς, υπήρξε σωτήρας και ήρωας της επανάστασης. Έγινε θρύλος ενώ ζούσε ακόμη. Αναρίθμητες ιστορίες και τραγούδια γι’ αυτόν λέγονται ακόμη και σήμερα, ενώ ο τάφος είναι ένα από τα πιο σεβάσμια μνημεία για τους ιθαγενείς του Νότιου Μεξικού.

10 - 11 Απριλίου 1826: Η έξοδος του Μεσολογγίου

$
0
0
Έξοδος του Μεσολογγίου
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Missolonghi.jpg
Η έξοδος του Μεσολογγίου
Ημερομηνία25 Απρ. 1825 - 10 Απρ. 1826
ΤόποςΜεσολόγγι
ΈκβασηΠτώση του Μεσολογγίου
Εμπλεκόμενες πλευρές
Greek Revolution flag.svg Έλληνες επαναστάτεςFlag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Οθωμανική αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
Αλ. Μαυροκορδάτος, Κίτσος Τζαβέλλας, Νότης Μπότσαρης κ.α
Κιουταχής
Ιμπραήμ Πασάς
Η Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.

Προοίμιο

Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821. Η σημασία της θέσης έγινε γρήγορα αντιληπτή από την τοπική ηγεσία της επανάστασης. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια έγινε έδρα της διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας που έφερε την ονομασία Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας.
Το 1822 η πόλη πολιορκήθηκε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα του Κιουταχή που είχε νικήσει τους Έλληνες στο Πέτα, και του Ομέρ Βρυώνη που είχε ολοκληρώσει την υποταγή του Σουλίου. Μετά από δύο μήνες οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες. Την επόμενη χρονιά ένα νέο τουρκικό στράτευμα κατευθύνθηκε προς το Μεσολόγγι άλλα αναλώθηκε ανεπιτυχώς στην πολιορκία του γειτονικού Αιτωλικού. Οι Τούρκοι μετά την αποτυχία να καταλάβουν το Αιτωλικό εγκατέλειψαν το σχέδιο επίθεσης στο Μεσολόγγι και αποχώρησαν.

Η πολιορκία και η έξοδος

Το 1825 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στη Λάρισα και κατευθύνθηκε στο Μεσολόγγι. Στα τέλη Απριλίου 1825 στρατοπέδευσε στην περιοχή και ξεκίνησε την πολιορκία του Μεσολογγίου. Όλες οι επιθέσεις που επιχείρησε ο Κιουταχής εναντίον της πόλης απέτυχαν, όπως και η προσπάθεια του να αποκλείσει τον ανεφοδιασμό της πόλης από στεριά και θάλασσα. Οι πολιορκημένοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον Καραϊσκάκη ο οποίος διεξήγαγε πόλεμο φθοράς στα νότα του στρατεύματος του Κιουταχή, αναγκάζονταν τον να περάσει σε θέση άμυνας, τον Οκτώβριο του 1825. Προς ενίσχυση του Κιουταχή, έσπευσε στα τέλη του 1825 ο Ιμπραήμ, που βρισκόταν στην Πελοπόννησο. Με την άφιξη του νέου ισχυρού στρατεύματος η πολιορκία ξανάρχισε σφοδρότερη. Παρόλα αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 1826 οι Τούρκοι δεν είχαν σημειώσει καμία επιτυχία. Ο Ανδρέας Μιαούλης με τον στόλο του κατάφερνε να ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι και η άμυνα των πολιορκημένων παρέμενε ισχυρή. Από τον Μάρτιο όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με κατάληψη από τους Τούρκους στρατηγικών νησίδων της λιμνοθάλασσας όπως το Βασιλάδι και ο Ντολμάς. Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της νησίδας Κλείσοβα μετά από μία σφοδρή μάχη στην οποία τα στρατεύματα του Ιμπραήμ είχαν πολύ βαριές απώλειες. Όμως η δυνατότητα του ελληνικού στόλου να ανεφοδιάσει την πόλη είχε καταστεί αδύνατη με αποτέλεσμα οι αμυνόμενοι να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση. Η κατάσταση στην πόλη έγινε δραματική και η πείνα άρχισε να θερίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συμβούλιο των οπλαρχηγών και προκρίτων της πόλης πήρε την απόφαση για την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι. Η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου. Το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 κατάφεραν να διασωθούν.

Συνέπειες

Η πτώση του Μεσολογγίου οδήγησε σε διάλυση της τρίτης εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου του 1826 και στην παραίτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Στο εξωτερικό αναθέρμανε το φιλελληνικό κίνημα και επιτάχυνε τις διαδικασίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Υπέροχο βίντεο μας δείχνει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος ζωής που μας απομένει

$
0
0


Ο δημιουργός του παρακάτω βίντεο χρησιμοποιεί τις καραμέλες για να μας δείξει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που έχουμε στη ζωή μας. 
Οι 28835 καραμέλες αντιπροσωπεύουν τη διάρκεια ζωής του μέσου Αμερικανού  - μία καραμέλα για κάθε ημέρα. “Μπορεί να έχετε περισσότερες ή λιγότερες καραμέλες στη ζωή σας, αλλά κατά μέσο όρο αυτό είναι ο χρόνος που έχουμε.”  εξηγεί ο ZeFrank.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, το βίντεο αναλύει πώς ξοδεύουμε οι περισσότεροι τις καραμέλες:
  • 8.477 καραμέλες για ύπνο,
  • 1.635 καραμέλες για δραστηριότητες σχετικές με φαγητό ή ποτό,
  • 3.202 καραμέλες στην εργασία μας,
  • 1.099 καραμέλες στο αυτοκίνητο,
  • 2.676 παρακολουθώντας τηλεόραση και
  • 1.576 για δουλειές σχετικά με το σπίτι
Ο κατάλογος συνεχίζεται, μέχρι να μείνουν λιγότερες από 3.000 καραμέλες. Αυτές  είναι οι καραμέλες που απομένουν. Και σίγουρα πια τις  θεωρείτε περισσότερο νόστιμες και πολύτιμες από ποτέ.

Απίθανες φωτογραφίες: Ζώα επιτίθενται σε ανθρώπους

Τεστ διατροφής: Πόσο σωστά τρως;

$
0
0

Όλοι γνωρίζουμε τις βασικές αρχές μιας σωστής διατροφής, μέσα από περιοδικά, το διαδίκτυο, διάφορες εκπομπές διατροφής, το σχολείο. Κατά πόσο όμως έχουμε όντως υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες; Αυτό το quiz θα μας δείξει τη παρούσα διατροφική μας κατάσταση, οπότε οι απαντήσεις που θα δίνονται θα πρέπει να βασίζονται στη παρούσα μας διατροφική φάση και όχι σε αυτά που ξέρουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από το τεστ να συνειδητοποιήσουμε τι πάει λάθος..Καλή διασκέδαση!
 
Τρώω πρωινό:
Α. Κάθε πρωί
Β. Όποτε μου περισσεύουν μερικά λεπτά πριν πάω δουλειά/σχολείο
Γ. Ποτέ
 
Τρώω:
Α. Κάθε τρεις περίπου ώρες
Β. Όποτε πεινάσω
Γ. Σιγά μη φάω, πρέπει να χάσω κιλά άμεσα
 
Καταναλώνω γλυκά:
Α. 1-2 φορές την εβδομάδα
Β. 3-4 φορές την εβδομάδα, μου αρέσουν πολύ αλλά ξέρω ότι πρέπει κάνω πίσω
Γ. Γλυκά;; Καλέ αυτά δεν παχαίνουν;
 
Πίνω νερό:
Α. 1-2 λίτρα την ημέρα
Β. Σχεδόν καθόλου
Γ. Νερό άφθονο, που δε παχαίνει κιόλας
 
Πίνω αναψυκτικά:
Α. Πολύ σπάνια
Β. 1 την ημέρα
Γ. Συχνά και πάντα light
 
Ασκούμε:
Α. Στο γυμναστήριο
Β. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια
Γ. Τι έγινε; Ποιος ήρθε;
 
Τα γεύματα μου συνήθως αποτελούνται από:
Α. Μεσημέρι κυρίως γεύμα και βράδυ κάτι ελαφρύ
Β. Ότι τύχει, επειδή δουλεύω και δεν έχω χρόνο
Γ. Κρέας σαλάτα, κρέας σαλάτα, κρέας σαλάτα
 
Σνακ:
Α. Ένα φρούτο ή ένα γιαουρτάκι
Β. Δεν έχω χρόνο για τίποτα τελικά
Γ. Σνακ; Είπαμε, θέλω να χάσω κιλά άμεσα!!
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου ήταν Α τότε είσαι αρκετά γνώστης των θεμάτων διατροφής και όπως φαίνεται τα τηρείς κιόλας..Συνέχισε έτσι με γυμναστική και σωστή διατροφή και η ανταμοιβή σου θα είναι η καλή υγεία και το όμορφο σώμα! Και μη ξεχνάς ότι, το να πηγαίνεις γυμναστήριο δε συνεπάγεται με την κατανάλωση διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.
 
Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου ήταν Β τότε πρέπει λίγο να χαλαρώσεις, το άγχος ποτέ δεν έχει αποδώσει τίποτα και σε κανέναν. Έχε πάντα μαζί σου στη τσάντα σου μια μπάρα δημητριακών για σνακ, ξέρεις, για τις ώρες της λιγούρας και φάε πρωινό . Θα σε βοηθήσει στο… τρέξιμο μιας και θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια να βγάλεις την ημέρα σου με μεγαλύτερη διαύγεια. Ως επίσης μιας και δεν έχεις χρόνο για τίποτα, όταν τρως απέξω, πάρε μια σαλάτα ή ετοίμασε απ’το βράδυ ένα τοστ. Μπορείς να φας το βράδυ το μαγειρευτό σου.
 
Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου ήταν Γ τότε… κάτι δεν γίνεται σωστά.Δυστυχώς δεν χάνονται έτσι τα κιλά..Ο οργανισμός για να κάνει καύσεις χρειάζεται φαγητό. Άμα θες  να χάσεις κιλά προσπάθησε να τρως κάθε τρεις ώρες για να γίνονται συνεχώς οι καύσεις. Ξεκίνα με ένα ισορροπημένο πρωινό με γάλα, δημητριακά και ένα φρούτο, αργότερα, μετά από τρεις ώρες πάντα, πάρε ένα μήλο. Το μεσημεριανό σου μπορεί να αποτελείτε από όσπρια, ψάρι, ρύζι, μακαρόνια και λαχανικά όπως φασολάκι, μπάμιες, μελιτζάνες, σπανακόρυζο και το βραδινό από μια σαλάτα, μια πατάτα γεμιστή, ένα τοστάκι, μια ομελέτα. Να θυμάσαι να τρως:
  • 2 φορές την εβδομάδα όσπρια
  • 1 φορά την εβδομάδα ψάρι
  • 1 φορά την εβδομάδα κάποιο λαχανικό
  • 1 φορά ένα υδατανθρακούχο γεύμα (μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι κλπ)
  • 2 φορές την εβδομάδα κρέας
Υποσημείωση:Τα αναψυκτικά ακόμα και τα light προκαλούν φουσκώματα και κατακράτηση υγρών.
gymkostas

8 απίστευτα κόλπα που μπορείτε να κάνετε με το νερό!

$
0
0


Απλά στην εφαρμογή, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακά τρικ που μπορείτε να κάνετε με το νερό.

«Θα βιάσω την κόρη σου και τον γιο σου»: Η εμετική φράση του οπαδού που εξόργισε τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

$
0
0
«Θα βιάσω την κόρη σου και τον γιο σου» -Η εμετική φράση του οπαδού που εξόργισε τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, αφού ζήτησε συγνώμη για το ξέσπασμα του, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού μετά το τέλος του ντέρμπι της Μακάμπι με την Χάποελ Τελ Αβίβ, ανεβαίνοντας στην εξέδρα κυνηγώντας έναν οπαδό.
«Θα βιάσω την κόρη και το γιο σου», είπε στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ο συγκεκριμένος οπαδός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μακάμπι.
«Στην καριέρα μου έχω αγωνιστεί πολλές φορές σε εχθρικές έδρες, αλλά είναι η πρώτη φορά που έχασα την ψυχραιμία μου και ξέσπασα. Έχω αγωνιστεί απέναντι σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που είναι πολύ ένθερμοι, κι έχω ακούσει σχεδόν τα πάντα στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε με έβρισαν όπως οι οπαδοί της Χάποελ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σχορτσιανίτης.
Και πρόσθεσε: «Έβριζαν εμένα, τη μητέρα μου, τη σύζυγό μου. Όταν έβρισαν και τα παιδιά μου, έχασα τον έλεγχο. Αντιλαμβάνομαι πως ένας επαγγελματίας που εκπροσωπεί τη χώρα του και μία σεβαστή ομάδα σαν τη Μακάμπι δεν πρέπει να αντιδρά έτσι κι αισθάνομαι άσχημα γι'αυτό και ξέρω πως άφησα ένα άσχημο στίγμα στη μεγάλη νίκη της ομάδας μου στο ντέρμπι. Όμως αγαπώ την οικογένειά μου και δεν αφήνω κανέναν να τους συμπεριφέρεται έτσι όπως έγινε τη Δευτέρα. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο στη συμπεριφορά των οπαδών. Πρέπει να είσαι ψυχικά άρρωστος για να λες τέτοια πράγματα κατά της οικογένειας κάποιου».
Ο γενικός διευθυντής της Χάποελ, Ραμί Κοέν από την άλλη ήταν πολύ σκληρός: «Δεν πρέπει να ξαναπαίξει μπάσκετ ως το τέλος της σεζόν. Τίποτα δεν δικαιολογεί επιθέσεις βίας. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Σόφο είχε απειλήσει διαιτητή χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς ύβρεις που άκουσε χθες».
Η ανακοίνωση της Μακάμπι: «Δεν χτύπησε κανέναν»
Αναλυτικά: «Η Μακάμπι Τελ Αβίβ απορρίπτει κάθε είδους βία, σωματική ή λεκτική η οποία πολλές φορές είναι πιο ακραία κι επώδυνη, και ξεκαθαρίζει πως αυτά τα πράγματα δεν έχουν θέση στα γήπεδα. Περιμένουμε από τους παίκτες, ακόμα και στις πιο ακραίες καταστάσεις, να βρίσκουν τη δύναμη του μυαλού έτσι ώστε να συγκρατούνται.
Η Μακάμπι θα διεξάγει ενδελεχή έρευνα για το πειθαρχικό παράπτωμα, θα μάθετε λεπτομέρειες στη συνέχεια όπως και τις αποφάσεις που θα γνωστοποιηθούν αργότερα.
Οπως γνωρίζετε, το περιστατικό συνέβη μετά το τέλος του αγώνα με τη Χάποελ Τελ Αβίβ, όταν ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης πήγαινε στη φυσούνα που οδηγεί στα αποδυτήρια. Είναι ένας χώρος όπου απαγορεύεται να βρίσκονται οπαδοί και πρέπει να προστατεύονται οι παίκτες. Ένας οπαδός της Χάποελ Τελ Αβίβ από την εξέδρα, κρεμόταν από την άκρη της φυσούνας, έφτυσε τον Σχορτσανίτη, τον έβρισε με χυδαίες εκφράσεις και ρατσιστικά σχόλια, Ανάμεσα στα άλλα του είπε: «Θα βιάσω την κόρη σου και τον γιο σου». Μετά από αυτό, άρχισε να τρέχει.
Αντίθετα με όσα αναφέρονται για τραυματισμούς, οι ισχυρισμοί είναι αστήριχτοι. Ο παίκτης δεν χτύπησε ούτε πλήγωσε κανέναν. Αντίθετα με όσα γράφτηκαν για «ποδοπάτημα παιδιών στη διάρκεια του επεισοδίου», μπορεί κανείς να δει από το βίντεο πως αυτός που τραυμάτισε παιδιά και τον κόσμο στην εξέδρα ήταν ο οπαδός που προκάλεσε το επεισόδιο. Οι άνθρωποι ιδιωτικής ασφαλείας σταμάτησαν τον παίκτη, ο οποίος δεν χτύπησε κανέναν.

5 σούπερ ροφήματα για δίαιτα!

$
0
0

Όταν είμαστε σε δίαιτα (διατροφή, συντήρηση, ό,τι διατροφικό Γολγοθά διανύει ο καθένας, τέλος πάντων), από ένα σημείο και μετά το ζήτημα δεν είναι «τι» θα φάμε, αλλά «τι» (μπορούμε) να πιούμε.
Γιατί, άντε με τις λιχουδιές, πειθαρχούμε και κλείνουμε τα μάτια – και το στόμα – σε ό,τι μας βάζει σε πειρασμό. Αλλά η δίψα και η λαχτάρα για κάτι δροσιστικό που δεν θα μας φορτώσει με θερμίδες όσες τρεις πιατάρες μακαρόνια, πώς αντιμετωπίζεται;
Εύκολα! Υπάρχουν επιλογές που θα μας δροσίσουν, δεν θα μας στείλουν ντουγρού στο περίπτερο για μια θερμιδογόνα βόμβα εντός μπουκαλιού, μπορούμε να τις φτιάξουμε μόνοι μας, για να μην αναφέρουμε το πόσο καλό κάνουν στην δίαιτα μας!
Επιλογή Νο1: Παγωμένο γκρέιπ φρουτ με λεμόνι
Αν σας αρέσει η πικρή classy γεύση του «χρυσού» εσπεριδοειδούς, μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσιστικό ρόφημα με τριμμένο πάγο. Λίγες σταγόνες λεμόνι θα ενισχύσουν τη γεύση του φυσικού αναψυκτικού σας και θα «σπάσουν» την πικρίλα, κάνοντας το πιο ελκυστικό ακόμη και σε όσους δεν θέλουν ούτε να το μυρίσουν! Υπ’ όψιν ότι το γκρέιπ βοηθά τον μεταβολισμό, αλλά δεν είναι για χόρταση. Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές!
Επιλογή Νο2: Ένα ποτήρι νερό, αλλιώς…
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί δεν είναι το καλύτερο σας κι ακόμη κι αν τους περνάτε από σουρωτήρι, όλα αυτά τα φλουδάκια και τα κουκουτσάκια σας ανατριχιάζουν; Υπάρχει λύση! Παγώστε καλά ένα μπουκάλι νερό και αρωματίστε το με ολόκληρες φέτες φρούτων της αρεσκείας σας. Μία φέτα lime, ένα φύλλο δυόσμου, ένα κομμάτι φράουλας ή ένα ξυλάκι κανέλλας, δεν φαντάζεστε πόσο άρωμα δίνει στο νερό και πόσο πιο εύκολη κάνει την κατανάλωση των απαραίτητων λίτρων ημερησίως.
Επιλογή Νο3: Smoothie χωρίς ζάχαρη!
Ποιος είπε ότι τα smoothies πρέπει να ξεχειλίζουν από ζάχαρη και λιπαρά; Υπάρχουν φρούτα, όπως το ροδάκινο, το καρπούζι και οι φράουλες που λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, δεν χρειάζονται κανένα άλλο γλυκαντικό. Μπλέντερ, πάγος και το ρόφημα σας είναι έτοιμο, για να μην αναφέρουμε ότι ειδικά το καρπούζι (εντάξει, θα κάνετε μία προσπάθεια παραπάνω για να απαλλαγείτε από τα κουκουτσάκια, αλλά αξίζει) περιέχει αργινίνη, ένα θαυματουργό αμινοξύ, που βοηθά στη μείωση του λίπους και τη φυσική αύξηση της μυϊκής μάζας!
Επιλογή Νο4: Πράσινο τσάι, ο «βασιλιάς» των υγιεινών αναψυκτικών
Ό,τι έχετε ακούσει για το πράσινο τσάι, πιστέψτε το. Εκτός από εύγευστο, λόγω των κατεχινών και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, λειτουργεί αποτρεπτικά στη συσσώρευση λίπους στο σώμα και προστατεύει την καρδιά και το ήπαρ! Παγωμένο και αρωματισμένο με λίγη μέντα, βασιλικό, lime ή λεμόνι, είναι η καλύτερη και η πιο υγιεινή επιλογή. Αν το φτιάχνετε μόνες σας, απλώς θέλει λίγη προσοχή το σημείο απ’ όπου το αγοράζετε.
Επιλογή Νο5: Αϊράνι light – Γεύση ανατολής με 0% λιπαρά!
Το αϊράνι – το επίσημο αναψυκτικό των γειτόνων Τούρκων – είναι μάλλον παρεξηγημένο ως «φορτωμένο» με θερμίδες, αφού το βασικό του συστατικό είναι το γιαούρτι. Όμως, μπορούμε να το απολαύσουμε φτιάχνοντας το και με γιαούρτι 0% λιπαρών, χωρίς αλάτι, παγωμένο νερό και άφθονο πάγο. Το αποτέλεσμα που θα δώσει το μπλέντερ στο ποτήρι σας θα είναι ανώτερο απ’ οποιοδήποτε σκεύασμα γάλακτος του εμπορίου και φυσικά χωρίς τα συντηρητικά που έτσι κι αλλιώς πάνε «πίσω» την προσπάθεια σας.

Μοναδικές φωτογραφίες: Όταν η φύση προκαλεί δέος!

$
0
0
Από εντυπωσιακούς κεραυνούς και υπερκυτταρικές καταιγίδες, μέχρι καταστροφικές εκρήξεις ηφαιστείων και κυκλώνες όπως φαίνονται από το διάστημα, αυτές οι σκληρές εικόνες θα σας καθηλώσουν.









Σύννεφα τέφρας πάνω από την κοιλάδα του Buang στην άνω ράχη του ηφαιστείου Mayon, 1984 (Φιλιππίνες)

Υπερκυτταρική καταιγίδα που κινείται προς τα ​​βορειοανατολικά της Νεμπράσκα, 2004 (ΗΠΑ)

Δύο άνδρες μετακινούνται με μια βάρκα στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα, 2005 (ΗΠΑ)

Καταστροφικός σεισμός διαλύει την πόλη της Léogâne, 2010 (Αϊτή)

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εκρήγνυται κοντά στο νησί Hunga Tonga, 2009 (Τόνγκα)

Μεγάλη και θανατηφόρα πυρκαγιά στη Μοντάνα, 2000 (ΗΠΑ)

Ο τυφώνας Sandy χτυπά μια προβλήτα στο New Jersey, 2012 (ΗΠΑ)

Κατολίσθηση καταστρέφει την εθνική οδό Highway 1 στην Καλιφόρνια, 2011 (ΗΠΑ)

Το Όρος της Αγίας Ελένης εκρήγνυται, 1980 (ΗΠΑ)

Ένα τεράστιο ποτάμι λάβας ρέει στον ωκεανό γύρω από τη Χαβάη, 2009 (ΗΠΑ)

Υπερκυτταρική καταιγίδα στη Μοντάνα, 2010 (ΗΠΑ)

Έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, 2010 (Ισλανδία)

Ένας νεαρός άνδρας παρασύρεται αβοήθητος από την πλημμύρα που ακολούθησε έναν μουσώνα, 2010 (Πακιστάν)

Κεντρικός δρόμος έγινε κομμάτια μετά από ένα σεισμό 6,9 ρίχτερ που έπληξε το Negros και Cebu, 2012 (Φιλιππίνες)

Βροχή από μουσώνα στις όχθες του ποταμού Jamuna, 2006 (Ινδία)

Διπλός κυκλώνας όπως φωτογραφήθηκε από το διάστημα, 2006 (Ισλανδία)

Κεραυνοί στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, 2010 (ΗΠΑ)

Ένα Ιαπωνικό σπίτι παρασύρεται στον ωκεανό μετά από τον σεισμό 9,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, 2011 (Ιαπωνία)

Μοναδική και σπάνια φωτογραφία από το Αιγαίο: Φάλαινα θηλάζει το μωρό της!

$
0
0
Είναι ένα σπάνιο στιγμιότυπο θηλασμού φάλαινας φυσητήρα (στη φωτογραφία φαίνεται να επιπλέει λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας!).
Αυτή η μοναδική φωτογραφία αποτυπώνει τους ιδιαίτερα χαρισματικούς γίγαντες των θαλασσών μας, τις φάλαινες φυσητήρες.
Είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος του πλανήτη όπου τα αρσενικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος!
Το συγκεκριμένο είναι θηλυκό, με μήκος περίπου 12 μέτρα.
Η παρουσία τους στο Αιγαίο έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 2.300 χρόνια, και είναι παράδοξο σήμερα πόσα λίγα γνωρίζουμε για αυτό το μοναδικό είδος φάλαινας. 
Αυτή η σπάνια φωτογραφία καταγράφηκε στο δίαυλο Μυκόνου-Ικαρίας από το πλήρωμα το μικρού διθέσιου αεροσκάφους του Wingsforscience.

Οι υπερτροφές της ελληνικής φύσης!

$
0
0
Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Άγρια τριανταφυλλιά



Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Κουμαριά



Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

Κράταιγος



Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

Κρανιά



Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Συγκλονιστική καμπάνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας

$
0
0
Μπορεί εκ πρώτης όψεως το ζευγάρι που απεικονίζεται σε αυτή τη γαμήλια φωτογραφία να φαίνεται ευτυχισμένο, ωστόσο πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει μία νέα, διαφορετική Νορβηγική καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία χρησιμοποιεί φωτογραφίες που σοκάρουν προκειμένου να ενθαρρύνει τις κακοποιημένες γυναίκες να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 4 γυναίκες θα βιώσουν την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ κάθε χρόνο περισσότερα από 3 εκατ. παιδιά γίνονται μάρτυρες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα σπίτια τους, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, δεν καταγγέλλονται ποτέ από τα θύματα.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εντοπίζουν τα σημάδια και να τολμούν να μιλήσουν, είτε είναι φίλοι, γείτονες, δάσκαλοι, επαγγελματίες υγείας ή άλλοι», λένε οι άνθρωποι πίσω από την σοκαριστική καμπάνια και προσθέτουν: «Μόνο όταν εντοπίσουμε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, θα έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε.

Η καμπάνια μας είναι ένας φύλακας της κοινωνίας, για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο».


cplsmnhp_8-4-2014

vlcpwd_8-4-2014

Ισχυρή έκρηξη στην Αθήνα από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Βίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή της έκρηξης!

$
0
0
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των πυροτεχνουργών του ΤΕΕΜ, στο σημείο που έγινε η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής 4.
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν αρχίσει ήδη τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από την περιοχή, προκειμένου να διευκρινίσουν πως κινήθηκαν οι δράστες.
Σημειώνεται ότι, στο σημείο που άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί.
Στο μεταξύ ένα βίντεο - ντοκουμέντο που ακούγεται η στιγμή της εκκωφαντικής έκρηξης προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 και η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Τεστ εθισμού στο facebook: Κάντε το και μετρήστε τον εθισμό σας!

$
0
0
Ένα ψυχολογικό τεστ που μετρά τον... εθισμό των χρηστών του Facebook δημοσιεύτηκε στο Psychological Reports και δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bergen.

Επικεφαλής του τεστ «Bergen Facebook Addiction Scale» είναι η καθηγήτρια Cecilia Schou Andreassen σε συνεργασία με 423 φοιτητές.

Ένας χρήστης θεωρείται εθισμένος στο Facebook εάν απαντήσει «συχνά» ή «πάντα» τέσσερις ή παραπάνω φορές σε έξι ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν με τις εξής επιλογές: «πολύ σπάνια», «σπάνια», «μερικές φορές», «συχνά», «πολύ συχνά», «πάντα».

Δείτε τις ερωτήσεις και κάντε μόνοι σας το τεστ:

1. Ξοδεύω πολλή ώρα σκεπτόμενος το Facebook ή σχεδιάζω να χρησιμοποιήσω το Facebook

2. Νιώθω ολοένα και πιο έντονη την επιθυμία να χρησιμοποιώ το Facebook.

3. Χρησιμοποιώ το Facebook με σκοπό να ξεχάσω τα προσωπικά μου προβλήματα.

4. Προσπάθησα να ελαττώσω τη χρήση του Facebook χωρίς αποτέλεσμα.

5. Γίνομαι ανήσυχος και ενοχλούμαι εάν δε μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω το Facebook.

6. Το χρησιμοποιώ τόσο πολύ που έχει επηρεάσει αρνητικά την δουλειά μου/ σχολική επίδοση.

Εάν απαντήσατε «πάντα» ή «συχνά» σε τέσσερις ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, το ψυχολογικό τεστ σας εντάσσει στους εθισμένους.

Η καθηγήτρια Cecilia Schou Andreassen τόνισε επίσης ότι οι πιο νέοι άνθρωποι τείνουν να εθίζονται περισσότερο στο Facebook σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ενώ λόγω της κοινωνικής φύσης του, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον εθισμό.


Ανέκδοτο: Τι είναι η πατρίδα...

$
0
0
Πάει ο στρατηγός στο στρατόπεδο, βλέπει παραταγμένους όλους τους στρατιώτες  και λέει στον πρώτο: 
- Πώς σε λένε παιδί μου; 
- Γιώργο, στρατηγέ μου. 
- Τι είναι για σένα η πατρίδα; 
- Ε, δεν ξέρω, στρατηγέ μου. 
- Πίσω γρήγορα στην θέση σου και δέκα μέρες φυλακή!  φώναξε θυμωμένος ο στρατηγός.
Πώς σε λένε εσένα; ρωτάει τον επόμενο.
- Δημήτρη, στρατηγέ μου. 
- Τι είναι για σένα η πατρίδα; 
- Ε, δεν ξέρω, στρατηγέ μου.
- Τι; φώναξε ξανά εξοργισμένος ο στρατηγός. Δέκα μέρες φυλακή!
Πώς σε λένε εσένα; ρωτάει τον επόμενο.
-Μιχάλη, στρατηγέ μου.
- Τι είναι για σένα η πατρίδα; 
- Η μητέρα μου, στρατηγέ μου. 
- Μπράβο παιδί μου, πήγαινε στην θέση σου! αναφώνισε ο στρατηγός γεμάτος ικανοποίηση.
Πώς σε λένε εσένα, παιδί μου; 
- Μήτρο.
- Τι είναι για σένα η πατρίδα;
 - Η μητέρα του Μιχάλη, στρατηγέ μου!...

Επαναληπτικές ασκήσεις για το Πάσχα στη Γλώσσα Β'Δημοτικού

$
0
0
ΓΛΩΣΣΑ Β'ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



Επαναληπτικές ασκήσεις για το Πάσχα στα Μαθηματικά Β'Δημοτικού

$
0
0
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β'ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



Καταλαβαίνεις ότι είσαι θεωρητική όταν...

$
0
0

KATAΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΑΝ:

1.Βάζεις περισπωμένες και πνεύματα εκεί που γράφεις έκθεση
2. Όταν σε ρωτάν τι θα ψήφιζες στις εκλογές λες το κόμμα των Φιλελεύθερων
3. Όταν βροντά φοβάσαι μην πεταχτεί από πουθενά καμιά Φεγγαροντυμένη
4. Η λέξη «ελούετο» σου φαίνεται φυσιολογικός τρόπος να πεις πως κάποιος έκανε μπάνιο.
5.Κάθε φορά (cum χρονικός-επαναληπτικός) που βλέπεις την ετικέτα “ΗΒΗ” στο μπουκάλι με το νερό σκέφτεσαι τον παρακείμενο του “eo”
6. Λες “λοιπόν” 42331231 φορές
7. Δεν βρίσκεις τίποτα το πρόστυχο στο «hostis-hostis»
8.Μιλάς με κάποιον και τον ρωτάς: «Θέλεις να σου εκθέσω τις απόψεις μου με μύθο, διάλεξη ή σχολιασμό ποιητικών κειμένων?»
9. Κάθε φορά που ακούς την φράση «ραγδαίες εξελίξεις», συμπληρώνεις αυτόματα «που γνώρισε ο σύγχρονος κόσμος στον οικονομικό τομέα άσκησαν σοβαρές πιέσεις στον αγροτικό χώρο»
10. Πιστεύεις ότι η φράση «όταν γίνω φοιτητής» είναι χρονικοϋποθετικός λόγος
του προσδοκωμένου
11.Αναζητάς μια αλήθεια γενική, καθολική κι απόλυτη
12. Ονομάζεις το μπρελόκ σου Τίτο Μάνλιο!

11 Απριλίου 1821: Το Σπετσιώτικο ρεσάλτο στη Μήλο

$
0
0


Οι Σπετσιώτες ήταν η πρώτοι νησιώτες που συμμετείχαν στον εθνικό ξεσηκωμό.
Στις 3 Απριλίου του 1821 ο Γεώργιος Πάνου και ο Παναγιώτης Μπότασης υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στην καγκελαρία (διοικητήριο) των Σπετσών. Αμέσως μετά, μία μοίρα του πανίσχυρου στόλου του νησιού, με επικεφαλής τη Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα) και τον Μανόλη Ορλόφ, απέπλευσε για το Ναύπλιο, προκειμένου να ενισχύσει τους επαναστάτες που το πολιορκούσαν. Συγχρόνως, ένας άλλος σπετσιώτικος στολίσκος κατευθύνθηκε προς τη Μονεμβασιά για να υποστηρίξει από θαλάσσης την πολιορκία της καστροπολιτείας, με την κομβική σημασία για την τύχη της επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Στις 11 Απριλίου οκτώ σπετσιώτικα πλοία αποσπάσθηκαν από την πολιορκία της Μονεμβασιάς και κατευθύνθηκαν στη Μήλο για να εξακριβώσουν τις πληροφορίες ότι εκεί ναυλοχούσαν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία. Επικεφαλής του στολίσκου ήταν ο Νικόλαος Ράπτης και καπετάνιοι οι Νικόλαος και Βασίλειος Ορλόφ, Αναγνώστης και Παύλος Ανάργυρος, Γεώργιος Κούτσης  και Αναστάσιος Ανδρούτσος.
Τα τουρκικά πλοία (μία κορβέτα με 26 κανόνια, ένα μπρίκι με 16 κανόνια κι ένα μεταγωγικό με πολεμικό υλικό) ήταν όντως προσωρμισμένα στον κόλπο της Μήλου και είχαν προορισμό το Ιόνιο για να ενωθούν με τον τουρκικό στόλο που έπλεε πλησίον της νησίδας Μούρτος (κοντά στα σημερινά Σύβοτα της Θεσπρωτίας). Οι Σπετσιώτες τα κατέλαβαν με καταδρομική επιχείρηση, συναντώντας μικρή αντίσταση. Ιδού πώς περιγράφει τη συμπλοκή μια αναφορά της εποχής, που συνέταξε μάλλον ο Βασίλειος Ορλόφ:
«Τα σπετσιώτικα πλοία επρόβαλαν εις τους Τούρκους να παραδοθούν. Και το μεν βρίκιον και το τρανσπόρτο -το μεταγωγικόν- παρεδόθησαν ευθύς, η δε κορβέττα έκοψε τας γούμενάς της και εξελθούσα εις τα πανιά, ήρχισε να κτυπά. Αυτοί, χωρίς αναβολήν καιρού, ηθέλησαν να πέσουν επάνω της. Και επειδή ο άνεμος ήτο δυνατός, με το πέρασμα ενός πλοίου ερρίφθησαν 26 Έλληνες μέσα εις την κορβέτταν, η οποία είχε 90 Τούρκους και 20 ραγιάδες Έλληνας. Οι δε Τούρκοι εμαζώχθησαν προς το μέρος της πρύμνης, οι δε 26 Σπετσιώται κατέλαβαν το μέρος της πλώρης και επολεμούσαν με όλους. Αφού επήρε τον γύρον του το ελληνικόν πλοίον, εματάπεσεν επάνω της κορβέττας και την εξουσίαζε με θάνατον 79 Τούρκων και 7 Ελλήνων».
Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι νεκροί Τούρκοι ήταν ελάχιστοι και αιχμάλωτοι των τριών τουρκικών πλοίων γύρω στους πεντακόσιους. Οι κάτοικοι της Μήλου ζήτησαν από τους Σπετσιώτες πλοιάρχους να σεβαστούν τη ζωή των αιχμαλώτων, φοβούμενοι την αντεκδίκηση του πανίσχυρου τουρκικού στόλου. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και ο Γάλλος πρόξενος στη Μήλο, Μπρεστ. Δεν εισακούσθηκαν ούτε οι Μήλιοι, ούτε ο Μπρεστ. Οι αιχμάλωτοι εσφάγησαν μέχρις ενός πρώτα στη Μονεμβασιά, όπου κατέπλευσε ο στολίσκος υπό τον Ράπτη στις 18 Απριλίου και οι τελευταίοι αργότερα στις Σπέτσες. Τα τουρκικά πλοία, αφού τους αφαιρέθηκε ό,τι πολύτιμο υπήρχε επάνω τους, καταστράφηκαν. Την ίδια τύχη είχαν και οι άνδρες ενός τουρκικού πλοίου που αιχμαλωτίσθηκε κοντά στην Κίμωλο.
Με το «ρεσάλτο της Μήλου» σχετίζεται κι ένα περιστατικό που συνέβη λίγο νωρίτερα πλησίον της Τήνου. Ένα σπετσιώτικο πλοίο συνάντησε μια αυστριακή γολέτα πλησίον της Τήνου, στην οποία επέβαιναν πενήντα Τούρκοι, με αποσκευές γεμάτες πλούτο. Οι Τούρκοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και οι αποσκευές τους λαφυραγωγήθηκαν. Επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση πειρατείας, μια συνήθεια που ήταν δύσκολο να εξαλειφθεί από πολλούς Έλληνες καραβοκύρηδες της εποχής εκείνης.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/508#ixzz2yWCGTJT3

http://e-didaskalia.blogspot.com/
Viewing all 51747 articles
Browse latest View live