Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all 51840 articles
Browse latest View live

5 διαδρομές - λαβύρινθοι για ενίσχυση της συγκέντρωσης των παιδιών


Φύλλα εργασίας με προγραφικές ασκήσεις με θέμα τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια

Ιστορία Γ'Γυμνασίου - Σχεδιαγράμματα για όλα τα κεφάλαια

Αρχαία Α'Λυκείου - Εισαγωγή με ερωτήσεις - απαντήσεις

$
0
0


Αρχαία Ελληνική Α´ Λυκείου: Εισαγωγή Θουκυδίδη (ερωτήσεις-απαντήσεις)

  1. Πώς ορίζεται η υπεύθυνη συµπεριφορά του πολίτη, κατά τον Θουκυδίδη;

Και ο πολίτης έχει χρέος να συμπεριφέρεται υπεύθυνα· μπορεί να χρησιμοποιεί τη λογική και τη σύνεση στις κρίσιμες αποφάσεις και να μην παρασύρεται από δημαγωγικά πυροτεχνήματα και από παρορμήσεις της στιγμής («ὅπερ φιλεῖ ὅμιλος ποιεῖν», 2.65.4). Μπορεί να δείξει μαζί με το ενδιαφέρον για τα προσωπικά του συμφέροντα ενδιαφέρον για το συμφέρον της πόλης («…οἰκείων ἅμα καὶ πολιτικῶν ἐπιμέλεια», 2.40.2) Μέσα στο χάος του εμφυλίου πολέμου μπορεί να δείξει μετριοπάθεια («τὰ μέσα τῶν πολιτῶν») και ανώτερο ήθος («τὸ εὔηθες οὗ τὸ γενναῖον πλεῖστον μετέχει», 3.83.1). Ακόμη και μέσα στη γενική αναλγησία που προκάλεσε η γενική συμφορά του λοιμού, η «λοιμική των σωμάτων και των ψυχών» μερικοί, ελάχιστοι έστω, φέρθηκαν με ανθρωπιά και φιλότιμο και αδιαφορώντας μήπως προσβληθούν από τη φοβερή νόσο («αἰσχύνῃ ἠφείδουν σφῶν αὐτῶν», 2.51.5) τόλμησαν να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό σε ετοιμοθάνατους συγγενείς και φίλους.

 

  1. Ποια είναι, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, τα χαρακτηριστικά του υπεύθυνου πολίτη;

Να συμπεριφέρεται υπεύθυνα· μπορεί να χρησιμοποιεί τη λογική και τη σύνεση στις κρίσιμες αποφάσεις και να μην παρασύρεται από δημαγωγικά πυροτεχνήματα και από παρορμήσεις της στιγμής («ὅπερ φιλεῖ ὅμιλος ποιεῖν», 2.65.4). Μπορεί να δείξει μαζί με το ενδιαφέρον για τα προσωπικά του συμφέροντα ενδιαφέρον για το συμφέρον της πόλης («…οἰκείων ἅμα καὶ πολιτικῶν ἐπιμέλεια», 2.40.2) Μέσα στο χάος του εμφυλίου πολέμου μπορεί να δείξει μετριοπάθεια («τὰ μέσα τῶν πολιτῶν») και ανώτερο ήθος («τὸ εὔηθες οὗ τὸ γενναῖον πλεῖστον μετέχει», 3.83.1). Ακόμη και μέσα στη γενική αναλγησία που προκάλεσε η γενική συμφορά του λοιμού, η «λοιμική των σωμάτων και των ψυχών» μερικοί, ελάχιστοι έστω, φέρθηκαν με ανθρωπιά και φιλότιμο και αδιαφορώντας μήπως προσβληθούν από τη φοβερή νόσο («αἰσχύνῃ ἠφείδουν σφῶν αὐτῶν», 2.51.5) τόλμησαν να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό σε ετοιμοθάνατους συγγενείς και φίλους.

 

  1. Ποια γλώσσα χρησιμοποιεί στο έργο του ο Θουκυδίδης; Να αναφέρετε τρεις χαρακτηριστικές γλωσσικές ιδιομορφίες.

Η γλώσσα του Θουκυδίδη είναι η λεγόμενη «αρχαία αττική» του 5ου αι. Χαρακτηριστικές γλωσσικές ιδιομορφίες: η χρήση του τύπου της πρόθεσης ἐς αντί εἰς και ξὺν αντί σύν. Το αρχαϊκότερο σύμπλεγμα σσ αντί ττ.

Αρχαϊκότεροι τύποι λέξεων: αἰεί/ἀεί, ὠφελία/ὠφέλεια, ἐξαπιναίως/ἐξαπίνης.

Χρησιμοποίηση γνωστών λέξεων με σπάνια σημασία: οἰκήτωρ: άποικος (και όχι κάτοικος).

 

  1. Να αναφέρετε τρία (3) χαρακτηριστικά του θουκυδίδειου ύφους.

– Το ουδέτερο πληθυντικού, με άρθρο ή χωρίς άρθρο, αντί για επίρρημα: «δυνάμει ὄντες… ὁμοῖα (= ὁμοίως) τοῖς Ἑλλήνων πλουσιωτάτοις», «Κερκυραίοις ἐναντία (= ἐναντίον) πολεμήσοντες», «παρεσκευάζοντο τὰ κράτιστα (= κράτιστα) νεῶν στόλον».

– Η χρήση του ουδετέρου του επιθέτου αντί αφηρημένου ουσιαστικού: «τὸ εὔδαιμον (= ἡ εὐδαιμονία) τὸ ἐλεύθερον (= ἡ ἐλευθερία) τὸ δ’ ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον (= ἡ εὐψυχία)».

– Ρήματα σύνθετα (ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται απλά, κατακληθείς) και με δύο ή και τρεις προθέσεις για να δηλωθούν βραχυλογικά και πυκνά δύο ή περισσότερες επιρρηματικές σχέσεις του υποκειμένου, ή του αντικειμένου, με τη ρηματική ενέργεια: προκαταρχόμενοι (= διδόντες πρότερον ἤ τοῖς ἄλλοις τὰς καταρχάς), ξυμπροπέμψαι, ἀνταναγόμενοι.

– Η επισώρευση αιτιολογικών προτάσεων και προσδιορισμών φανερώνει την προσπάθεια του ιστορικού να διαφωτίσει πλήρως τα αίτια των γεγονότων:

«Κορίνθιοι δὲ κατά τε τὸ δίκαιον ὑπεδέξαντο τὴν τιμωρίαν νομίζοντες οὐχ ἧσσον ἑαυτῶν εἶναι τὴν ἀποικίαν ἤ Κερκυραίων, ἅμα δὲ καὶ μίσει τῶν Κερκυραίων, ὅτι αὐτῶν παρημέλουν ὄντες ἄποικοι» (ὑπεδέξαντο ἐπεί ἐνόμιζον καὶ ἐπεί ἐμίσουν τοὺς Κερκυραίους, ἐμίσουν… ὅτι… παρημέλουν).

– Πάρισα και Ομοιοτέλευτα. Η χρησιμοποίηση σχημάτων λόγου, κατά τα οποία α) μια φράση έχει ίσο αριθμό συλλαβών ή αντιστοιχία λέξεων με την προηγούμενή της (πάρισον), β) στο τέλος επαλλήλων περιόδων ή προτάσεων τοποθετούνται λέξεις με όμοια κατάληξη (ὁμοιοτέλευτον): «ξυνέβαινε δὲ τὸν μὲν πολεμιώτατον αὐτοῖς εἶναι, Δημοσθένη, διὰ τὰ ἐν τῇ νήσῳ καὶ Πύλῳ, τὸν δέ διὰ τὰ αὐτὰ ἐπιτηδειότατον», «ἔργον… τοῖς τε κρατήσασι λαμπρότατον καὶ τοῖς διαφθαρεῖσι δυστυχέστατον».

– Η συνεχής χρήση των αντιθέσεων, η αφθονία των ετερόπτωτων προσδιορισμών (εκεί που ένα απλούστερο κείμενο θα είχε δευτερεύουσα πρόταση), η περίπλοκη σύνταξη, οι μακρές περίοδοι στο λόγο, τα εντυπωσιακά ρητορικά σχήματα είναι χαρακτηριστικά υψηλού λογοτεχνικού ύφους

 

  1. Τι επιδιώκει ο Θουκυδίδης με τη χρήση σύνθετων ρημάτων; Να αναφέρετε ένα παράδειγμα.

Με τα σύνθετα ρήματα (ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται απλά, κατακληθείς) και με δύο ή και τρεις προθέσεις, επιδιώκεται να δηλωθούν βραχυλογικά και πυκνά δύο ή περισσότερες επιρρηματικές σχέσεις του υποκειμένου, ή του αντικειμένου, με τη ρηματική ενέργεια: προκαταρχόμενοι (= διδόντες πρότερον ἤ τοῖς ἄλλοις τὰς καταρχάς), ξυμπροπέμψαι, ἀνταναγόμενοι.

 

  1. α) Ποια ήταν η άποψη του Θουκυδίδη για τη στρατηγική του Περικλή; β) Ποιες ήταν οι συνέπειες του λοιμού και πώς επηρέασε την πολιτική κατάσταση της Αθήνας;

α) Κατά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου (431 π.Χ.), ο Θουκυδίδης πίστευε στη μεγάλη αξία του Περικλή (μολονότι η οικογενειακή του παράδοση τον συνέδεε με την αντίπαλη παράταξη, των αριστοκρατικών) και στην ορθότητα των βασικών αρχών του πολεμικού του σχεδιασμού: άμυνα στην ξηρά, επίθεση στη θάλασσα, σύνεση και αυτοπεποίθηση.

β) Το δεύτερο έτος του πολέμου προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον καταστρεπτικό λοιμό που εξόντωσε το 1/3 του πληθυσμού της Αττικής («…ταῦτα δηλώσω αὐτός τε νοσήσας καὶ ἰδὼν ἄλλους πάσχοντας»). Ο ίδιος επέζησε αλλά ο Περικλής πέθανε από τον λοιμό το επόμενο έτος και στην πολιτική ζωή της εμπόλεμης και πολιορκημένης, από τη στεριά, Αθήνας επικράτησε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην παράταξη των συντηρητικών αριστοκρατικών και των δημοκρατικών, τους οποίους καθοδηγούσαν πλέον αδίστακτοι δημαγωγοί, με ισχυρότερο τον Κλέωνα.

 

  1. Από πού προκύπτει ότι ο Θουκυδίδης έζησε έως το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου;

 Οι ελάχιστες «εσωτερικές μαρτυρίες» στο έργο και οι υφολογικές παρατηρήσεις των μελετητών δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε ακλόνητα συμπεράσματα για το πότε συνέθεσε ο Θουκυδίδης το έργο του. Η δήλωσή του ότι άρχισε να γράφει αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος («ἀρξάμενος εὐθὺς καθισταμένου» 1.1.1) δεν ξεκαθαρίζει αν άρχισε να δίνει στο κείμενο του οριστική μορφή ή αν άρχισε να συγκεντρώνει το υλικό του και να κρατάει σημειώσεις. Μολονότι η εξιστόρηση των γεγονότων διακόπτεται στο 411 π.Χ. είναι βέβαιο ότι ορισμένα τμήματα έχουν γραφτεί μετά το 404 π.Χ.

Δεν είναι βέβαιο αν γύρισε στην Αθήνα μετά το 404 π.Χ. με την αμνηστία που παραχωρήθηκε. Οι πληροφορίες των αρχαίων πηγών είναι αβέβαιες και σε ορισμένα σημεία αντιφατικές. Βέβαιο είναι ότι έζησε ως το τέλος του πολέμου. [«Τούτου δὲ τοῦ πολέμου μῆκός τε μέγα προύβη», 1.23.1, «ἔτη δὲ ἐς τοῦτο τὰ ξύμπαντα ἐγένετο τῷ πολέμῳ ἑπτὰ καὶ εἴκοσι», 5.26.1, «ἐπεβίων δὲ διὰ παντὸς αὐτοῦ αἰσθανόμενός τε τῇ ἡλικίᾳ καί προσέχων τὴν γνώμην, ὅπως ἀκριβές τι εἴσομαι», 5.26.5.]

Το έργο του έμεινε ημιτελές. Στα πρώτα βιβλία υπάρχουν αναφορές για το τέλος του πολέμου και την τελική καταστροφή· η εξιστόρηση όμως των γεγονότων δεν φτάνει ως το 404 π.Χ. αλλά διακόπτεται στο 411 π.Χ. Ο θάνατος δεν άφησε τον μεγάλο ιστορικό να τελειώσει το έργο του.

 

  1. Με ποιες μεθόδους ο Θουκυδίδης ερευνά τα γεγονότα του μακρινού παρελθόντος και της σύγχρονής του εποχής, στην πορεία αναζήτησης της αλήθειας;

Ο Θουκυδίδης είχε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του έργου που αναλάμβανε. Στα κεφάλαια 1.2, 1.20-22 και 5.26 καταγράφεται η αγωνία του για την ανεύρεση της αλήθειας: η αυτοψία, η επίσκεψη των πεδίων των μαχών, η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών, η μελέτη επισήμων κειμένων και κρατικών αρχείων. Για τα παλαιότερα γεγονότα, πριν από τα Μηδικά, παρά την κοπιαστική προσπάθειά του («ἐπὶ μακρότατον σκοποῦντί μοι» 1.1.3) οι δυσκολίες ήταν μεγάλες: οι άνθρωποι δέχονται ἀβασανίστως (= άκριτα, χωρίς έλεγχο, 1.20.1) ό,τι λέει ο ένας και ο άλλος ακόμη και για τη γενέτειρά τους. Δεν κουράζονται να αναζητήσουν την αλήθεια («ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας» 1.20.3). Για τα γεγονότα της εποχής του, του Πελοποννησιακού πολέμου, δεν καταδέχτηκε να περιλάβει στο έργο του πληροφορίες από τον πρώτο τυχόντα («οὐκ ἐκ τοῦ παρατυχόντος πυνθανόμενος ἠξίωσα γράφειν», 1.22.2) ούτε ό,τι νόμιζε ο ίδιος («ὡς ἐμοὶ ἐδόκει»), αλλά κράτησε μόνο στοιχεία για όσα γεγονότα είχε προσωπική γνώση («οἷς τε αὐτὸς παρῆν», 1.22.2, «καὶ γενομένῳ παρ’ ἄμφοτέροις τοῖς πράγμασι», 5.26.5) και για τα οποία είχε κάνει επίπονη έρευνα ακούγοντάς τα από άλλους («καὶ παρὰ τῶν ἄλλων ὅσον δυνατὸν ἀκριβείᾳ περὶ ἑκάστου ἐπεξελθών», 1.22.2).

 

  1. Με ποιες μεθόδους ο Θουκυδίδης διερευνά γεγονότα παλαιότερα του Πελοποννησιακού πολέμου;

Εξετάζοντας τις εξελίξεις ακόμη και πριν από τον Τρωικό πόλεμο ως τα Μηδικά, εκεί που οι πηγές του δεν μπορούσαν, με τα δεδομένα της εποχής, να είναι αξιόπιστες, χρησιμοποιεί λογικές μεθόδους και καταγράφει τις ιστορικές αλλαγές με πορίσματα «εἰκότα» (= εύλογα, σύμφωνα με τη λογική και την πείρα), «σημεῖα» ή «μαρτύρια» (= ενδείξεις και αποδείξεις) και «τεκμήρια» (= συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα).

Για τα παλαιότερα γεγονότα, πριν από τα Μηδικά, παρά την κοπιαστική προσπάθειά του («ἐπὶ μακρότατον σκοποῦντί μοι» 1.1.3) οι δυσκολίες ήταν μεγάλες: οι άνθρωποι δέχονται ἀβασανίστως (= άκριτα, χωρίς έλεγχο, 1.20.1) ό,τι λέει ο ένας και ο άλλος ακόμη και για τη γενέτειρά τους. Δεν κουράζονται να αναζητήσουν την αλήθεια («ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας» 1.20.3).

 

  1. Με ποιον τρόπο χρονολογεί τα ιστορικά γεγονότα ο Θουκυδίδης;

Στην προσπάθειά του για χρονολογική ακρίβεια στην έκθεση των γεγονότων οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Οι ελληνικές πόλεις – κράτη δεν είχαν ενιαίο χρονολογικό σύστημα, ούτε είχαν κοινές ονομασίες για τους μήνες του σεληνιακού έτους. Η επιμονή του να καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια το χρόνο των γεγονότων είναι σαφής στον καθορισμό του χρονικού σημείου της έκρηξης του πολέμου, με την εισβολή των Θηβαίων στις Πλαταιές: δέκα τέσσερα έτη μετά την υπογραφή της τριαντάχρονης ειρήνης (μεταξύ Αθηναίων και Πελοποννησίων), τη χρονιά που η Χρυσίς είχε συμπληρώσει σαράντα οκτώ έτη ιερωσύνης στο Άργος, και ο Αινήσιος ήταν έφορος στη Σπάρτη και ο Πυθόδωρος επώνυμος άρχων στην Αθήνα, έξι μήνες μετά τη μάχη της Ποτίδαιας, μόλις άρχιζε η άνοιξη… (2.2.1). Ακολουθώντας τον τρόπο χρονολογικής έκθεσης που χρησιμοποίησε ο Ελλάνικος ο Μυτιληναίος εξιστορεί τα γεγονότα κατά χρονολογική σειρά και όχι κατά θεματικές ενότητες, και μάλιστα χρόνο με χρόνο, διαιρώντας το έτος σε θέρος (8 μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων) και χειμώνα (4 μήνες που το κύριο σώμα των αντιπάλων στρατευμάτων αποσύρεται στις βάσεις του): «γέγραπται δὲ ἑξῆς ὡς ἕκαστα ἐγίγνετο κατὰ θέρος καὶ χειμῶνα» (2.1).

 

  1. Για ποιους λόγους εξορίστηκε ο Θουκυδίδης και πώς η εξορία του επηρέασε τη συγγραφή του έργου του;

Το 424 π.Χ. ο Θουκυδίδης, ως στρατηγός, δεν μπόρεσε να σώσει την Αμφίπολη, αποικία των Αθηναίων κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα,από την επίθεση των Σπαρτιατών. Η περιοχή είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για την Αθήνα, επειδή διέθετε άφθονη ναυπηγήσιμη ξυλεία για τις ανάγκες του αθηναϊκού στόλου και βρισκόταν κοντά στα χρυσωρυχεία του Παγγαίου. Ο Θουκυδίδης είχε αποσταλεί εκεί με μικρή μοίρα του αθηναϊκού στόλου για να ελέγχει την περιοχή, όταν ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας έφτασε με ταχύτατη πορεία από την Πελοπόννησο στη Μακεδονία, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τιμώρησαν το Θουκυδίδη με εξορία («Καὶ ξυνέβη μοι φεύγειν τὴν ἐμαυτοῦ ἔτη εἴκοσι μετὰ τὴν ἐς Ἀμφίπολιν στρατηγίαν») κι αυτός, εξόριστος πια, αφιερώνει όλο το χρόνο του στην ιστορική του έρευνα και συγκεντρώνει πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα με πολλές μετακινήσεις στους χώρους των συγκρούσεων: «και αφού βρέθηκα και στα δύο μέρη, και μάλιστα περισσότερο στις περιοχές που ήλεγχαν οι Πελοποννήσιοι λόγω της εξορίας μου μπορούσα να παρακολουθήσω τις εξελίξεις καλύτερα και πιο άνετα» (5.26.5).

 

  1. Ποιο γνώρισµα σκέψης και µεθόδου χαρακτηρίζει τον Θουκυδίδη, όταν στοχάζεται για τα γεγονότα και τη συµπεριφορά του ανθρώπου; Ποια πορεία ακολουθεί ο ιστορικός;

[Από το συγκεκριμένο στο γενικό] Ο βαθύς στοχασμός του ιστορικού πάνω στα γεγονότα και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, φαίνεται, όπως και στους μεγάλους τραγικούς, στην τάση για γενίκευση που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σκέψης και της μεθόδου του. Ανάγεται από το συγκεκριμένο γεγονός στο γενικό και πανανθρώπινο και θεμελιώνει την κρίση των πολιτικών στις δημηγορίες και τις δικές του προσωπικές παρατηρήσεις σε γενικές αρχές. Έτσι τα «γνωμικά» και τα «αποφθέγματα» στο έργο του δεν έχουν χαρακτήρα διδακτισμού και δεοντολογίας αλλά είναι το απόσταγμα της έρευνας και του συλλογισμού μιας συγγραφικής ιδιοφυίας που έχει αξιοποιήσει τη γνώση των αρχών και της μεθόδου της ιατρικής, των σοφιστών και της τραγωδίας.

Ο Θουκυδίδης έζησε στα παιδικά και στα νεανικά του χρόνια τις λαμπρότερες μέρες της Αθήνας και του αρχαίου κόσμου γενικότερα, τον παρατεταμένο αδυσώπητο πόλεμο επί εικοσιεπτά έτη και είδε την Αθήνα ρημαγμένη και τα ιστορικά τείχη του Θεμιστοκλή κατεδαφισμένα. Έγραψε με μοναδική ειλικρίνεια και αμεροληψία τα γεγονότα του πολέμου και άφησε μια αθάνατη εικόνα της αθηναϊκής δημοκρατίας στον Επιτάφιο του Περικλή για τους πρώτους νεκρούς του πολέμου.

 

  1. Πώς ο Θουκυδίδης οδηγείται στην αντίληψη ότι η λογική αποτελεί τη μόνη αξία στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο άνθρωπος;

Δεν θα ήταν ορθό να θεωρήσει επιπόλαια κανείς τον Θουκυδίδη «απαισιόδοξο» που δίνει μια κατάμαυρη εικόνα της ανθρωπότητας . Η λογική αποτελεί τη μόνη αξία, στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο άνθρωπος. Οι θεοί δεν επεμβαίνουν στις ιστορικές εξελίξεις (όπως πίστευαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι και ο Ηρόδοτος ανάμεσά τους) και η τύχη δεν είναι υπερφυσική δύναμη αλλά συγκυρίες, εξελίξεις που δεν μπορεί να τις προβλέψει ο άνθρωπος. Ο Περικλής τονίζει ότι οι εξελίξεις των πραγμάτων μπορεί να είναι τελείως απρόβλεπτες και γι’ αυτό συνήθως κατηγορούμε την τύχη για «ὅσα ἄν παρά λόγον ξυμβῇ» (1.140.1). Η αθηναϊκή τριήρης που έφερνε τη διαταγή στην Μυτιλήνη (η οποία είχε αποστατήσει από την συμμαχία) να θανατωθούν όλοι οι ενήλικοι άντρες και να πουληθούν δούλοι οι γυναίκες και τα παιδιά (3.36.2), κινήθηκε αργά στο Αιγαίο, γιατί το πλήρωμα είχε συνείδηση ότι έπλεαν «ἐπὶ πράγμα ἀλλόκοτον» (3.49.4), ότι πήγαιναν να εκτελέσουν μια διαταγή πρωτοφανή («ὠμὸν τὸ βούλευμα καὶ μέγα», 3.36.4). Ο παραλογισμός του πολέμου φτάνει στο αποκορύφωμά του στη γενική σφαγή, τελείως αναίτια, του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και των μαθητών του σχολείου, της βοιωτικής Μυκαλησσού, από Θράκες μισθοφόρους («… καὶ ἐπιπεσόντες διδασκαλείῳ παίδων, ὅπερ μέγιστον ἦν αὐτόθι καὶ ἄρτι ἔτυχον οἱ παῖδες ἐσεληλυθότες, κατέκοψαν πάντας», 7.29.5). Πράγματι αυτή η συμφορά ήταν ἀδόκητος και δεινή. Σε αρκετά σημεία του έργου του προβάλλει ο Θουκυδίδης την πλεονεξία, το να αποκτήσει δηλ. το άτομο ή η πολιτική παράταξη ή το κράτος περισσότερα απ’ όσα δικαιούται και τη φιλοτιμία, την προσωπική φιλοδοξία ορισμένων, ως βασικά κίνητρα για τον πόλεμο.

 

  1. Με ποιον τρόπο παραθέτει ο Θουκυδίδης τους λόγους των οµιλητών στις δηµηγορίες του και γιατί. Για τους λόγους που εκφωνήθηκαν από πολιτικούς και στρατιωτικούς κατά την προετοιμασία του πολέμου ή κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων η δήλωσή του είναι σαφής· η δυσκολία να παρατεθούν αυτολεξεί ήταν μεγάλη ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο ίδιος ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο (1.22.1). Οι δημηγορίες στο έργο του Θουκυδίδη αποδίδουν τα κίνητρα, τους σχεδιασμούς, τους στόχους των ομιλητών και επίσης την προσωπικότητά τους, τις ιδέες τους, το ήθος τους. Οι δημηγορίες αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην επιστημονική ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και μάλιστα καθώς βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα μεγάλα γεγονότα του πολέμου αλλά και μεταξύ τους με το σχήμα «θέση»-«αντίθεση», με το οποίο κάθε ζήτημα εξετάζεται και από την αντίθετη άποψη. Ο Θουκυδίδης δηλώνει ότι δεν απομακρύνθηκε από την κεντρική ιδέα των λόγων («ἐχομένῳ ὅτι ἐγγύτατα τῆς ξυμπάσης γνώμης τῶν ἀληθῶς λεχθέντων», 1.22.1) και, εφόσον ήταν αδύνατο να τους παραθέσει αυτολεξεί, έγραψε σύμφωνα με τη δική του κρίση ό,τι ήταν προσφορότερο να λεχθεί στην κάθε περίπτωση. Στις δημηγορίες, στην παρουσίαση των απόψεων, στη δομή, στην επιχειρηματολογία φαίνεται και η ικανότητα του ιστορικού να αναλύει τα γεγονότα και το βάθος της σκέψης του. Από τον τρόπο που δηλώνει ότι προχώρησε στη σύνθεση των δημηγοριών, δεν πρέπει να περιμένει κανείς «φυσικότητα» ως προς διαλεκτικές διαφοροποιήσεις των ομιλητών ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους.

 

  1. Ποια θέµατα περιλαµβάνονται στο πρώτο βιβλίο των ἱστοριῶν του Θουκυδίδη;

Στο 1ο βιβλίο εξετάζονται τα αίτια του πολέμου, εξαίρεται η σημασία του, εκτίθεται η μέθοδος του συγγραφέα (κεφ. 1, 20-22), ερευνώνται οι ιστορικές εξελίξεις από το μακρινό παρελθόν ως τις παραμονές του πολέμου («Αρχαιολογία», κεφ. 2-19), η ανάπτυξη της αθηναϊκής δύναμης κατά την «πεντηκονταετία», 479-432 π.Χ. (κεφ. 89-117), οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες, οι δυνάμεις των αντιπάλων.

 

  1. Πώς απαντά ο Θουκυδίδης στο πρόβλημα που αφορά την ηγεμονική δύναμη της Αθήνας; (Θέματα: 12, 99,186, 273, 330, 417)

Η «αθηναϊκή συμμαχία» είχε μετατραπεί σε αθηναϊκή ηγεμονία («ἀρχή»). Τα σύμμαχα κράτη του Αιγαίου, της Μακεδονίας, της Θράκης τυπικά μόνον ήταν ανεξάρτητα. Αυτή η ηγεμονική δύναμη της Αθήνας μπορούσε να ενισχυθεί, να περιοριστεί, να τροποποιηθεί ή να καταρρεύσει; Σ’ αυτό το βασικό ερώτημα ο Θουκυδίδης προσπαθεί να απαντήσει με την εξονυχιστική παρουσίαση των αιτίων και των αφορμών του πολέμου στο 1ο βιβλίο του, με την αντιπαράθεση αντιπάλων απόψεων στις δημηγορίες του και κυρίως με την πρώτη δημηγορία του Περικλή (1.140-144): η Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με συνετή στρατηγική και αυτοκυριαρχία των πολιτικών και των πολιτών της. Η εκστρατεία της Σικελίας (Βιβλία 6ο-7ο) απέδειξε την ορθότητα της θέσης του Περικλή: άφρονες, φιλόδοξοι δημαγωγοί και πολίτες με ασύνετες, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις οδήγησαν την εντυπωσιακότερη ως τότε πολεμική επιχείρηση σε πανωλεθρία.

 

  1. Ποιες είναι, κατά τον Θουκυδίδη, οι βασικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός ισχυρού, από στρατιωτική άποψη, κράτους;

Τονίζει ότι χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις πληθυσμών, πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και, κυρίως, χωρίς την κυριαρχία στη θάλασσα δεν μπορούσε να συγκροτηθεί ισχυρό στρατιωτικά κράτος. Η προσπάθεια για κριτική απόδειξη των θέσεών του θυμίζει έντονα την επιχειρηματολογία των σοφιστών.

 

  1. Με ποιον τρόπο προσπαθεί ο Θουκυδίδης να εξασφαλίσει τη χρονολογική ακρίβεια κατά την έκθεση των ιστορικών γεγονότων;

Στην προσπάθειά του για χρονολογική ακρίβεια στην έκθεση των γεγονότων οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Οι ελληνικές πόλεις – κράτη δεν είχαν ενιαίο χρονολογικό σύστημα, ούτε είχαν κοινές ονομασίες για τους μήνες του σεληνιακού έτους. Η επιμονή του να καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια το χρόνο των γεγονότων είναι σαφής στον καθορισμό του χρονικού σημείου της έκρηξης του πολέμου, με την εισβολή των Θηβαίων στις Πλαταιές: δέκα τέσσερα έτη μετά την υπογραφή της τριαντάχρονης ειρήνης (μεταξύ Αθηναίων και Πελοποννησίων), τη χρονιά που η Χρυσίς είχε συμπληρώσει σαράντα οκτώ έτη ιερωσύνης στο Άργος, και ο Αινήσιος ήταν έφορος στη Σπάρτη και ο Πυθόδωρος επώνυμος άρχων στην Αθήνα, έξι μήνες μετά τη μάχη της Ποτίδαιας, μόλις άρχιζε η άνοιξη… (2.2.1). Ακολουθώντας τον τρόπο χρονολογικής έκθεσης που χρησιμοποίησε ο Ελλάνικος ο Μυτιληναίος εξιστορεί τα γεγονότα κατά χρονολογική σειρά και όχι κατά θεματικές ενότητες, και μάλιστα χρόνο με χρόνο, διαιρώντας το έτος σε θέρος (8 μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων) και χειμώνα (4 μήνες που το κύριο σώμα των αντιπάλων στρατευμάτων αποσύρεται στις βάσεις του): «γέγραπται δὲ ἑξῆς ὡς ἕκαστα ἐγίγνετο κατὰ θέρος καὶ χειμῶνα» (2.1).

 

  1. Ποιες συνέπειες είχε για τον ίδιο τον Θουκυδίδη η αποτυχία του ως στρατηγού στην Αµφίπολη (424 π.Χ.);

Το 424 π.Χ. ο Θουκυδίδης, ως στρατηγός, δεν μπόρεσε να σώσει την Αμφίπολη, αποικία των Αθηναίων κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα,από την επίθεση των Σπαρτιατών. Η περιοχή είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για την Αθήνα, επειδή διέθετε άφθονη ναυπηγήσιμη ξυλεία για τις ανάγκες του αθηναϊκού στόλου και βρισκόταν κοντά στα χρυσωρυχεία του Παγγαίου. Ο Θουκυδίδης είχε αποσταλεί εκεί με μικρή μοίρα του αθηναϊκού στόλου για να ελέγχει την περιοχή, όταν ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας έφτασε με ταχύτατη πορεία από την Πελοπόννησο στη Μακεδονία, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τιμώρησαν το Θουκυδίδη με εξορία («Καὶ ξυνέβη μοι φεύγειν τὴν ἐμαυτοῦ ἔτη εἴκοσι μετὰ τὴν ἐς Ἀμφίπολιν στρατηγίαν») κι αυτός, εξόριστος πια, αφιερώνει όλο το χρόνο του στην ιστορική του έρευνα και συγκεντρώνει πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα με πολλές μετακινήσεις στους χώρους των συγκρούσεων: «και αφού βρέθηκα και στα δύο μέρη, και μάλιστα περισσότερο στις περιοχές που ήλεγχαν οι Πελοποννήσιοι λόγω της εξορίας μου μπορούσα να παρακολουθήσω τις εξελίξεις καλύτερα και πιο άνετα» (5.26.5). Δεν είναι βέβαιο αν γύρισε στην Αθήνα μετά το 404 π.Χ. με την αμνηστία που παραχωρήθηκε. Οι πληροφορίες των αρχαίων πηγών είναι αβέβαιες και σε ορισμένα σημεία αντιφατικές. Βέβαιο είναι ότι έζησε ως το τέλος του πολέμου.

 

  1. Πώς η λογική και η τύχη, κατά τον Θουκυδίδη, επηρεάζουν τις ιστορικές εξελίξεις;

Η λογική αποτελεί τη μόνη αξία, στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο άνθρωπος. Οι θεοί δεν επεμβαίνουν στις ιστορικές εξελίξεις (όπως πίστευαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι και ο Ηρόδοτος ανάμεσά τους) και η τύχη δεν είναι υπερφυσική δύναμη αλλά συγκυρίες, εξελίξεις που δεν μπορεί να τις προβλέψει ο άνθρωπος. Ο Περικλής τονίζει ότι οι εξελίξεις των πραγμάτων μπορεί να είναι τελείως απρόβλεπτες και γι’ αυτό συνήθως κατηγορούμε την τύχη για «ὅσα ἄν παρά λόγον ξυμβῇ» (1.140.1). Η αθηναϊκή τριήρης που έφερνε τη διαταγή στην Μυτιλήνη (η οποία είχε αποστατήσει από την συμμαχία) να θανατωθούν όλοι οι ενήλικοι άντρες και να πουληθούν δούλοι οι γυναίκες και τα παιδιά (3.36.2), κινήθηκε αργά στο Αιγαίο, γιατί το πλήρωμα είχε συνείδηση ότι έπλεαν «ἐπὶ πράγμα ἀλλόκοτον» (3.49.4), ότι πήγαιναν να εκτελέσουν μια διαταγή πρωτοφανή («ὠμὸν τὸ βούλευμα καὶ μέγα», 3.36.4). Ο παραλογισμός του πολέμου φτάνει στο αποκορύφωμά του στη γενική σφαγή, τελείως αναίτια, του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και των μαθητών του σχολείου, της βοιωτικής Μυκαλησσού, από Θράκες μισθοφόρους («… καὶ ἐπιπεσόντες διδασκαλείῳ παίδων, ὅπερ μέγιστον ἦν αὐτόθι καὶ ἄρτι ἔτυχον οἱ παῖδες ἐσεληλυθότες, κατέκοψαν πάντας», 7.29.5). Πράγματι αυτή η συμφορά ήταν ἀδόκητος και δεινή.

 

  1. Ποια είναι η αντίληψη του Θουκυδίδη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης της δύναμης από ένα κράτος, μια συμμαχία, μια πολιτική παράταξη;

Το πρόβλημα της δύναμης όπως μπορεί να την χρησιμοποιήσει ένα κράτος, μια συμμαχία, μια πολιτική παράταξη εξετάστηκε κατά τρόπο μοναδικό και συγκλονιστικό από το Θουκυδίδη: Η εξόντωση των Πλαταιέων από τους Σπαρτιάτες, των Μηλιών από τους Αθηναίους, οι φρικαλεότητες στην εμφύλια σύγκρουση της Κέρκυρας και άλλες, απίστευτες σε καιρό ειρήνης, πράξεις οδήγησαν τον μεγάλο ιστορικό στο συμπέρασμα ότι η φύση των ανθρώπου δεν αλλάζει («ἕως ἄν ἡ αὐτὴ φύσις ἀνθρώπων ᾖ», 3.82.2), ότι οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αδιέξοδα και πιεστικές συγκυρίες («ἐς ἀκουσίους ἀνάγκας πίπτειν») εξαγριώνονται («ὁ πόλεμος… βίαιος διδάσκαλος καὶ πρὸς τὰ παρόντα τὰς ὀργάς τῶν πολλῶν ὁμοιοῖ», 3.82.2), ότι στον εμφύλιο, κυρίως, πόλεμο οι λέξεις χάνουν το νόημά τους (3.82.3), ότι οι αντίπαλοι δίνουν το λόγο τους, ενώ σκοπεύουν να μην τον τηρήσουν, και δίνουν όρκους, χωρίς να φοβούνται τους θεούς (3.83.2).

 

  1. Ποια είναι, κατά τον Θουκυδίδη, τα βασικά κίνητρα για τον πόλεμο;

Σε αρκετά σημεία του έργου του προβάλλει ο Θουκυδίδης την πλεονεξία, το να αποκτήσει δηλ. το άτομο ή η πολιτική παράταξη ή το κράτος περισσότερα απ’ όσα δικαιούται και τη φιλοτιμία, την προσωπική φιλοδοξία ορισμένων, ως βασικά κίνητρα για τον πόλεμο.

 

  1. Ποια στοιχεία οδήγησαν τον Θουκυδίδη να κατανοήσει από την αρχή τη σηµασία του πολέµου που ξεσπούσε;

Ο Θουκυδίδης κατενόησε από την αρχή τη σημασία του πολέμου που ξεσπούσε: οι αντίπαλοι βρίσκονταν στο ύψιστο σημείο της ακμής τους οικονομικά και στρατιωτικά και τα ουδέτερα ελληνικά κράτη ήταν αδύνατο να μην εμπλακούν στον πόλεμο. Προσπάθησε λοιπόν να ερευνήσει τους παράγοντες που δημιούργησαν τόσο μεγάλη πολεμική ισχύ.

 

  1. Ποια είναι τα γνωρίσματα του ηγέτη που χαρακτηρίζουν την πολιτική φυσιογνωμία του Περικλή;

Το πρότυπο του ηγέτη το ενσαρκώνει ο Περικλής (2.65.1-9) με την πολιτική του οξυδέρκεια («πρόνοια»), την ευρύτερη αποδοχή του από το λαό της πόλης του («δυνατὸς ὤν τῷ τε ἀξιώματι και τῇ γνώμῃ»), την ανωτερότητά του ως προς το χρήμα {«χρημάτων τε διαφανῶς ἀδωρότατος») και το πολιτικό του θάρρος να λέει την αλήθεια στο λαό, ακόμη κι αν προκαλούσε την οργή του («ἔχων ἐπ’ ἀξιώσει καὶ πρὸς ὀργήν τι ἀντειπεῖν»). Αρκετές σύντομες φράσεις του μεγάλου πολιτικού, όπως τις καταγράφει ο Θουκυδίδης, έχουν καταστεί «γνωμικά», με γενικότερη διαχρονική αξία, π.χ. «οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (1.142.1), (χρειάζεται ταχύτητα ενεργειών κατά τη διάρκεια του πολέμου γιατί οι ευκαιρίες δεν περιμένουν), «μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» (1.143.5) (έχει μεγάλη σημασία το να ελέγχει κανείς στρατιωτικά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες).

 

  1. Να περιγράψετε το πρότυπο του ηγέτη που ενσαρκώνει ο Περικλής, κατά τον Θουκυδίδη.

Το πρότυπο του ηγέτη το ενσαρκώνει ο Περικλής (2.65.1-9) με την πολιτική του οξυδέρκεια («πρόνοια»), την ευρύτερη αποδοχή του από το λαό της πόλης του («δυνατὸς ὤν τῷ τε ἀξιώματι και τῇ γνώμῃ»), την ανωτερότητά του ως προς το χρήμα {«χρημάτων τε διαφανῶς ἀδωρότατος») και το πολιτικό του θάρρος να λέει την αλήθεια στο λαό, ακόμη κι αν προκαλούσε την οργή του («ἔχων ἐπ’ ἀξιώσει καὶ πρὸς ὀργήν τι ἀντειπεῖν»). Αρκετές σύντομες φράσεις του μεγάλου πολιτικού, όπως τις καταγράφει ο Θουκυδίδης, έχουν καταστεί «γνωμικά», με γενικότερη διαχρονική αξία, π.χ. «οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (1.142.1), (χρειάζεται ταχύτητα ενεργειών κατά τη διάρκεια του πολέμου γιατί οι ευκαιρίες δεν περιμένουν), «μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» (1.143.5) (έχει μεγάλη σημασία το να ελέγχει κανείς στρατιωτικά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες).

 

  1. Να αναφέρετε τα βαθύτερα αίτια του Πελοποννησιακού πολέµου, σύµφωνα µε τον Θουκυδίδη.

Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην πολιτική ιστορία και γι’ αυτό αποφεύγει συνειδητά ό,τι θεωρεί άσχετο προς την κατανόηση του πολέμου δηλ. μύθους, χρησμούς, ανέκδοτα, ατομικές προσωπογραφίες, διαδόσεις και φήμες. Κατά την άποψή του βαθύτερη αιτία του πολέμου ήταν η ανάπτυξη, οικονομική και στρατιωτική, της αθηναϊκής δύναμης. Αυτό καθορίζει και τους βασικούς άξονες του έργου του. Η «αθηναϊκή συμμαχία» είχε μετατραπεί σε αθηναϊκή ηγεμονία («ἀρχή»). Τα σύμμαχα κράτη του Αιγαίου, της Μακεδονίας, της Θράκης τυπικά μόνον ήταν ανεξάρτητα. Αυτή η ηγεμονική δύναμη της Αθήνας μπορούσε να ενισχυθεί, να περιοριστεί, να τροποποιηθεί ή να καταρρεύσει; Σ’ αυτό το βασικό ερώτημα ο Θουκυδίδης προσπαθεί να απαντήσει με την εξονυχιστική παρουσίαση των αιτίων και των αφορμών του πολέμου στο 1ο βιβλίο του, με την αντιπαράθεση αντιπάλων απόψεων στις δημηγορίες του και κυρίως με την πρώτη δημηγορία του Περικλή (1.140-144): η Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με συνετή στρατηγική και αυτοκυριαρχία των πολιτικών και των πολιτών της. Η εκστρατεία της Σικελίας (Βιβλία 6ο-7ο) απέδειξε την ορθότητα της θέσης του Περικλή: άφρονες, φιλόδοξοι δημαγωγοί και πολίτες με ασύνετες, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις οδήγησαν την εντυπωσιακότερη ως τότε πολεμική επιχείρηση σε πανωλεθρία.

 

  1. Τι είναι οι δημηγορίες και ποια η σημασία τους για την επιστημονική ανάλυση των ιστορικών γεγονότων;

Για τους λόγους που εκφωνήθηκαν από πολιτικούς και στρατιωτικούς κατά την προετοιμασία του πολέμου ή κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων η δήλωσή του είναι σαφής· η δυσκολία να παρατεθούν αυτολεξεί ήταν μεγάλη ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο ίδιος ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο (1.22.1). Οι δημηγορίες στο έργο του Θουκυδίδη αποδίδουν τα κίνητρα, τους σχεδιασμούς, τους στόχους των ομιλητών και επίσης την προσωπικότητά τους, τις ιδέες τους, το ήθος τους. Οι δημηγορίες αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην επιστημονική ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και μάλιστα καθώς βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα μεγάλα γεγονότα του πολέμου αλλά και μεταξύ τους με το σχήμα «θέση»-«αντίθεση», με το οποίο κάθε ζήτημα εξετάζεται και από την αντίθετη άποψη. Ο Θουκυδίδης δηλώνει ότι δεν απομακρύνθηκε από την κεντρική ιδέα των λόγων («ἐχομένῳ ὅτι ἐγγύτατα τῆς ξυμπάσης γνώμης τῶν ἀληθῶς λεχθέντων», 1.22.1) και, εφόσον ήταν αδύνατο να τους παραθέσει αυτολεξεί, έγραψε σύμφωνα με τη δική του κρίση ό,τι ήταν προσφορότερο να λεχθεί στην κάθε περίπτωση. Στις δημηγορίες, στην παρουσίαση των απόψεων, στη δομή, στην επιχειρηματολογία φαίνεται και η ικανότητα του ιστορικού να αναλύει τα γεγονότα και το βάθος της σκέψης του. Από τον τρόπο που δηλώνει ότι προχώρησε στη σύνθεση των δημηγοριών, δεν πρέπει να περιμένει κανείς «φυσικότητα» ως προς διαλεκτικές διαφοροποιήσεις των ομιλητών ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους.

 

  1. Τι γνωρίζετε για την καταγωγή και τη μόρφωση του Θουκυδίδη;

Ο Θουκυδίδης (πιθ. 455-399 π.Χ.) γεννήθηκε στο δήμο Ἁλιμοῦντος (στο σημερινό Άλιμο της Αττικής) από πλούσια, αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του είχε οικογενειακούς δεσμούς με το βασιλιά Όλορο της Θράκης, και τους μεγάλους στρατηγούς Μιλτιάδη και Κίμωνα. Η οικογένεια είχε στην κατοχή της χρυσωρυχείο στη Σκαπτή Ύλη της Θράκης και ασκούσε επιρροή στους κατοίκους της περιοχής («καὶ ἀπ’ αὐτοῦ δύνασθαι ἐν τοῖς πρώτοις τῶν ἠπειρωτῶν», 4.105.1). Ο Θουκυδίδης έλαβε λαμπρή μόρφωση, με δασκάλους το φιλόσοφο Αναξαγόρα, στενό φίλο του Περικλή, και το ρήτορα Αντιφώντα.  

Θεωρείται βέβαιο ότι είχε εξοικειωθεί με τη μέθοδο και την έκφραση των μεγάλων σοφιστών, του Γοργία από τους Λεοντίνους της Σικελίας και του Πρόδικου από την Ηλεία και με τις κατακτήσεις της νέας ιατρικής των ημερών του. Η παιδική και νεανική του ηλικία συμπίπτει με τα λαμπρότερα χρόνια της αθηναϊκής δύναμης, με τον Περικλή να δεσπόζει στην πολιτική ζωή του κράτους, την Αθήνα να στολίζεται με έργα τέχνης που θα έμεναν αριστουργήματα αξεπέραστα στους αιώνες και την πνευματική ζωή στην κορύφωσή της με τα μεγάλα επιτεύγματα του αρχαίου δράματος, του σοφιστικού κινήματος, της ιατρικής επιστήμης.


Αρχαία Ελληνικά Α´ Λυκείου: Εισαγωγή Ξενοφώντα (ερωτήσεις-απαντήσεις)

  1. Ποιες στρατιωτικές υπηρεσίες προσέφερε ο Ξενοφών στον Αγησίλαο;

O Ξενοφών, έμπειρος στρατιωτικός πλέον μετά τη συμμετοχή στην εκστρατεία του Κύρου, παρέμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα στη Θράκη ως μισθοφόρος του βασιλιά Σεύθη των Οδρυσών, και κατόπιν ήλθε σε επαφή με τις μονάδες του σπαρτιατικού στρατού στα παράλια της Μ. Ασίας (399π.Χ.). O βασιλιάς Αγησίλαος ανέλαβε την ηγεσία των μονάδων αυτών (396 π.Χ.) και ο Ξενοφών εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά του, ώστε τον ακολούθησε μαζί με τον σπαρτιατικό στρατό, στη μάχη της Κορώνειας (394 π.Χ.) εναντίον του ευρύτερου αντισπαρτιατικού συνασπισμού, στον οποίο πρωτοστατούσαν η Αθήνα και η Θήβα. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών, ακολούθησε τον Αγησίλαο στους Δελφούς για τους επινίκιους πανηγυρισμούς.

  1. Ποιες είναι οι απόψεις του Ξενοφώντα για την «αθέτηση του λόγου» και την «παράβαση των όρκων»;

Παρά το θαυμασμό του για τους θεσμούς, την ιστορία και την πολιτική πρακτική της Σπάρτης, αποδοκιμάζει έντονα την κατάληψη της Καδμείας, της Ακρόπολης της Θήβας, από τους Σπαρτιάτες (382 π.Χ.) και αποδίδει σε θεϊκή τιμωρία την ήττα τους από τους Θηβαίους και την παρακμή της δύναμής τους· νικήθηκαν οι αήττητοι ως τότε Σπαρτιάτες, γιατί αθέτησαν το λόγο τους και παρέβησαν τους όρκους τους: «Πολλά παραδείγματα θα μπορούσε κανένας ν’ αναφέρει από την ιστορία και των Ελλήνων και των βαρβάρων, για να δείξει ότι οι θεοί δεν αφήνουν ατιμώρητη την ασέβεια και τις ανόσιες πράξεις»· τώρα ωστόσο θα μιλήσω μόνο για την ακόλουθη περίπτωση. Οι Λακεδαιμόνιοι που είχαν ορκιστεί ν’ αφήσουν τις πόλεις ανεξάρτητες και μολοτούτο είχαν καταλάβει την ακρόπολη της Θήβας, τιμωρήθηκαν —αυτοί, που ποτέ πριν δεν είχαν νικηθεί από κανένα— από μόνους εκείνους τους ίδιους ανθρώπους που είχαν αδικήσει» (5.4.1. Μετάφραση Ρόδη Ρούφου).

  1. Ποιον χαρακτηρισµό απέδωσαν στον Ξενοφώντα οι θαυμαστές του έργου του στη ρωµαϊκή εποχή και γιατί;

Στη ρωμαϊκή εποχή τον ξεχώρισαν από τους ιστορικούς του 4ου αι. π.Χ. και γιατί είχε συνδεθεί με τη φιλολογία γύρω από τον Σωκράτη αλλά και για την απλότητα του ύφους, την καθαρότητα των νοημάτων, την ποικιλία των θεμάτων και των ενδιαφερόντων του. Οι χαρακτηρισμοί «ἀττική μέλισσα» και «ἀττική μοῦσα» δείχνουν τον θαυμασμό των μελετητών του για τη γλώσσα του αλλά δεν είναι απόλυτα θεμελιωμένοι.

  1. α) Να εξηγήσετε γιατί δεν είναι εύκολη η ειδολογική και η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα.

β) Σε ποια κριτήρια στηρίζεται η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα;

α) Δεν είναι εύκολη ούτε η ειδολογική ούτε η χρονολογική κατάταξη των έργων του. Ορισμένα από τα έργα του συνδυάζουν γνωρίσματα διαφορετικών φιλολογικών ειδών.

β) Η χρονολόγηση των έργων του στηρίζεται σε «εσωτερικές μαρτυρίες» (= αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα που μπορούν να χρονολογηθούν από άλλες πηγές) και στην προσεκτική μελέτη του ύφους του.

  1. Να κατατάξετε κατά χρονική σειρά τα ακόλουθα βιογραφικά στοιχεία του Ξενοφώντα:

α) Εγκαταστάθηκε στον Σκιλλούντα της Ολυμπίας, όπου ασχολήθηκε με το συγγραφικό του έργο.

β) Εξορίστηκε από την πατρίδα του, την Αθήνα.

γ) Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτήμα του, στον Σκιλλούντα, και να μετακομίσει στην Κόρινθο.

δ) Οι Αθηναίοι επέτρεψαν στον Ξενοφώντα να επαναπατριστεί, μετά από την άρση του ψηφίσματος για εξορία.

ε) Έστειλε τους γιους του, Γρύλλο και Διόδωρο, να υπηρετήσουν στον αθηναϊκό στρατό.

β, α, γ, δ, ε

  1. Ο Ξενοφών είχε τη φιλοδοξία να συνεχίσει το έργο του Θουκυδίδη. Πόσο επιτυχημένη θεωρείται η προσπάθειά του;

Ο Ξενοφών, παρά το θαυμασμό του για τον Θουκυδίδη και την προφανή φιλοδοξία του να συνεχίσει το έργο του στα Ελληνικά, δεν διαθέτει τη διεισδυτικότητα ή τη βαθειά φιλοσοφημένη πολιτική σκέψη του μεγάλου προκατόχου του. Με τη σαφήνεια όμως και την ακρίβεια στην έκφρασή του, με την απόλυτη ακρίβεια της περιγραφής των χώρων που εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τη ζωντάνια της γραφής του, που θυμίζει ικανό «ρεπόρτερ» και την ιδεολογική του συνέπεια έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα των πολιτικών εξελίξεων του 4ου αι., της ενίσχυσης και της εξασθένησης της δύναμης της Σπάρτης και, στη συνέχεια, της Θήβας, της συνεχώς αυξανόμενης παρέμβασης του βασιλιά της Περσίας στα ελληνικά πράγματα ως την αμφίρροπη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.) όπου φάνηκε καθαρά η αποδυνάμωση όλων των ιστορικών «πόλεων-κρατών» της Ελλάδας.

  1. Ποιες ήταν οι σχέσεις του Ξενοφώντα με την πόλη της Σπάρτης;

Οι Σπαρτιάτες, μετά την εξόρισή του από τους Αθηναίους, του πρόσφεραν «προξενίαν», άδεια διαμονής στη Σπάρτη και πολύ σύντομα του παραχώρησαν ένα μεγάλο κτήμα στον Σκιλλούντα, κοντά στην Ολυμπία, όπου έζησε περίπου είκοσι χρόνια ήρεμη οικογενειακή ζωή με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του, τον Γρύλλο και τον Διόδωρο, και ασχολήθηκε με τη συγγραφή πολλών έργων του. Η ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους στη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.) εξασθένισε τη θέση τους, οι Ηλείοι ανακατέλαβαν την περιοχή του Σκιλλούντα και ο Ξενοφών αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Κόρινθο για νέα μακρόχρονη εγκατάσταση (370 π.Χ.).

Ωστόσο, παρά το θαυμασμό του για τους θεσμούς, την ιστορία και την πολιτική πρακτική της Σπάρτης, αποδοκιμάζει έντονα την κατάληψη της Καδμείας, της Ακρόπολης της Θήβας, από τους Σπαρτιάτες (382 π.Χ.) και αποδίδει σε θεϊκή τιμωρία την ήττα τους από τους Θηβαίους και την παρακμή της δύναμής τους· νικήθηκαν οι αήττητοι ως τότε Σπαρτιάτες, γιατί αθέτησαν το λόγο τους και παρέβησαν τους όρκους τους.

  1. Από την περιγραφή ποιων γεγονότων αναδεικνύεται η ικανότητα του Ξενοφώντα να ζωντανεύει με δραματική ένταση μεμονωμένες εντυπωσιακές σκηνές;

Η ικανότητα του συγγραφέα να ζωντανεύει με δραματική ένταση μεμονωμένες εντυπωσιακές σκηνές φτάνει σε κορυφαία επιτεύγματα όπως στην περιγραφή της θριαμβευτικής επιστροφής του Αλκιβιάδη στην Αθήνα (1.4.12-19), της αναγγελίας της καταστροφής του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός ποταμούς (2.2.3), της κατεδάφισης των μακρών τειχών (2.2.23), της δίκης και της εκτέλεσης του Θηραμένη (2.3.50-56), της τραγικής αξιοπρέπειας, με την οποία δέχτηκαν οι Σπαρτιάτες το άγγελμα της συμφοράς τους στα Λεύκτρα (6.4.16).

  1. Ποιες συνέπειες έχει, κατά τον Ξενοφώντα, η ασέβεια προς τους θεούς στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων; 0

Παρά το θαυμασμό του για τους θεσμούς, την ιστορία και την πολιτική πρακτική της Σπάρτης, αποδοκιμάζει έντονα την κατάληψη της Καδμείας, της Ακρόπολης της Θήβας, από τους Σπαρτιάτες (382 π.Χ.) και αποδίδει σε θεϊκή τιμωρία την ήττα τους από τους Θηβαίους και την παρακμή της δύναμής τους· νικήθηκαν οι αήττητοι ως τότε Σπαρτιάτες, γιατί αθέτησαν το λόγο τους και παρέβησαν τους όρκους τους: «Πολλά παραδείγματα θα μπορούσε κανένας ν’ αναφέρει από την ιστορία και των Ελλήνων και των βαρβάρων, για να δείξει ότι οι θεοί δεν αφήνουν ατιμώρητη την ασέβεια και τις ανόσιες πράξεις»· τώρα ωστόσο θα μιλήσω μόνο για την ακόλουθη περίπτωση. Οι Λακεδαιμόνιοι που είχαν ορκιστεί ν’ αφήσουν τις πόλεις ανεξάρτητες και μολοτούτο είχαν καταλάβει την ακρόπολη της Θήβας, τιμωρήθηκαν —αυτοί, που ποτέ πριν δεν είχαν νικηθεί από κανένα— από μόνους εκείνους τους ίδιους ανθρώπους που είχαν αδικήσει» (5.4.1. Μετάφραση Ρόδη Ρούφου).

  1. Να αναφέρετε τα Ιστορικά έργα του Ξενοφώντα και να δώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο δύο έργων αυτής της κατηγορίας.

Κύρου Ἀνάβασις: Η συμμετοχή των «μυρίων», δέκα χιλιάδων Ελλήνων μισθοφόρων στην εκστρατεία του Κύρου εναντίον του αδελφού του βασιλιά Αρταξέρξη του Β’ και η περιπετειώδης περιπλάνησή τους ως τον Εύξεινο Πόντο και από κει στη Θράκη, το 401 π.Χ.

Ἑλληνικά: Τα γεγονότα της περιόδου 411-362 π.Χ.

Ἀγησίλαος: Εγκωμιαστική βιογραφική έκθεση των αρετών του Σπαρτιάτη βασιλιά.

Λακεδαιμονίων Πολιτεία: Περιγραφή της στρατιωτικής οργάνωσης, των κοινωνικών συνηθειών και της σταθερότητας των θεσμών της Σπάρτης.

Κύρου Παιδεία: Μυθιστορηματική βιογραφία του Κύρου του Μεγάλου. Ο Ξενοφών αλλάζει ιστορικά στοιχεία και επινοεί περιστατικά για να προβάλει τις δικές του ιδέες σχετικά με την εκπαίδευση του ιδανικού ηγέτη και την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος.

  1. Να αναφέρετε τα Διδακτικά έργα του Ξενοφώντα και να δώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο δύο έργων αυτής της κατηγορίας.

Περί ἱππικῆς: οδηγίες για την καλύτερη δυνατή περιποίηση και χρησιμοποίηση των ίππων.

Ἱππαρχικός: οδηγίες για τις γνώσεις του Ιππάρχου (= του αρχηγού του ιππικού) σε θέματα οργάνωσης και τακτικής.

Ἱέρων: διάλογος ανάμεσα στον τύραννο των Συρακουσών και στον ποιητή Σιμωνίδη για τις διαφορές στη ζωή του απόλυτου μονάρχη και του απλού πολίτη.

Πόροι ή Περί Προσόδων: πρόταση λύσεων για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους των Αθηνών στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

  1. Να αναφέρετε τα Σωκρατικά έργα του Ξενοφώντα και να δώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο δύο έργων αυτής της κατηγορίας.

Ἀπολογία Σωκράτους: (διαφορετική εκδοχή από την «Απολογία» του Πλάτωνος). Ο Σωκράτης αντικρούει την κατηγορία της αθεΐας και προβάλλει την ηθική του και τη σοφία του.

Ἀπομνημονεύματα Σωκράτους: Συζητήσεις και διάλογοι του μεγάλου στοχαστή και δάσκαλου που προβάλλουν την ηθική του επιρροή στους γύρω του.

Συμπόσιον: Μια συντροφιά μαζί με τον Σωκράτη διασκεδάζει και συζητάει για τον έρωτα.

Οἰκονομικός: Ο Ισχόμαχος εκθέτει στον Σωκράτη τις απόψεις του για τη διαχείριση του νοικοκυριού και του αγροκτήματος.

  1. Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα έργα του Ξενοφώντα; Να γράψετε δύο τίτλους έργων από κάθε κατηγορία.

Τα έργα του Ξενοφώντα κατατάσσονται σε: Ιστορικά (Κύρου Ἀνάβασις, Κύρου Παιδεία), Σωκρατικά (Οἰκονομικός, Ἀπολογία Σωκράτους) και Διδακτικά (Περὶ ἱππικῆς, Ἱέρων).

  1. Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα έργα του Ξενοφώντα; Να αναφέρετε τους τίτλους των έργων μιας κατηγορίας.

Τα έργα του Ξενοφώντα διακρίνονται σε Ιστορικά, Σωκρατικά και Διδακτικά.

Διδακτικά είναι τα ακόλουθα: Περί ἱππικῆς, Ἱππαρχικός, Ἱέρων, Πόροι ή Περί Προσόδων.

  1. α) Σε ποια κατηγορία των έργων του Ξενοφώντα ανήκουν τα Ἑλληνικά και σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται;

β) Να αναφέρετε τους τίτλους των υπολοίπων έργων του Ξενοφώντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα Ἑλληνικά.

α) Τα Ελληνικά εντάσσονται στην κατηγορία των Ιστορικών έργων του Ξενοφώντα, και αναφέρονται στα γεγονότα της περιόδου 411-362 π.Χ.

β) Κύρου Ἀνάβασις, Ἀγησίλαος, Λακεδαιμονίων Πολιτεία, Κύρου Παιδεία

  1. Τι γνωρίζετε για τη συμμετοχή του Ξενοφώντα στην εκστρατεία του Κύρου;

O φίλος του Πρόξενος του πρότεινε να μετάσχει στην εκστρατεία που ετοίμασε ο Κύρος, για να εκθρονίσει τον αδελφό του, τον βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη Β’. Συγκροτήθηκε εκστρατευτικό σώμα με δέκα χιλιάδες μισθοφόρους από διάφορες πόλεις. Μετά τη μάχη στα Κούναξα και τον θάνατο του Κύρου (401 π.Χ.), ο Ξενοφών ανέλαβε ηγετικές πρωτοβουλίες για την επιστροφή των μισθοφόρων στην Ελλάδα. H περιπετειώδης πορεία τους κατέληξε στον Εύξεινο Πόντο και από εκεί στο Βυζάντιο και στα παράλια του Αιγαίου.

  1. Πώς αναδεικνύεται η πίστη του Ξενοφώντα σε υψηλές αξίες;

Σε όλη την περιπετειώδη ζωή του έμεινε σταθερός στις ιδέες του και στην πίστη του σε υψηλές αξίες. Παρά την αντιπάθειά του προς ό,τι θεωρούσε μειονεκτήματα ή ακρότητες της αθηναϊκής δημοκρατίας, περιγράφει με εντιμότητα τις αγριότητες του καθεστώτος των τριάκοντα τυράννων και καταδικάζει την αυθαιρεσία και την ανηθικότητα της εξουσίας. Επίσης παρά το θαυμασμό του για τους θεσμούς, την ιστορία και την πολιτική πρακτική της Σπάρτης, αποδοκιμάζει έντονα την κατάληψη της Καδμείας, της Ακρόπολης της Θήβας, από τους Σπαρτιάτες (382 π.Χ.) και αποδίδει σε θεϊκή τιμωρία την ήττα τους από τους Θηβαίους και την παρακμή της δύναμής τους· νικήθηκαν οι αήττητοι ως τότε Σπαρτιάτες, γιατί αθέτησαν το λόγο τους και παρέβησαν τους όρκους τους: «Πολλά παραδείγματα θα μπορούσε κανένας ν’ αναφέρει από την ιστορία και των Ελλήνων και των βαρβάρων, για να δείξει ότι οι θεοί δεν αφήνουν ατιμώρητη την ασέβεια και τις ανόσιες πράξεις»· τώρα ωστόσο θα μιλήσω μόνο για την ακόλουθη περίπτωση. Οι Λακεδαιμόνιοι που είχαν ορκιστεί ν’ αφήσουν τις πόλεις ανεξάρτητες και μολοτούτο είχαν καταλάβει την ακρόπολη της Θήβας, τιμωρήθηκαν —αυτοί, που ποτέ πριν δεν είχαν νικηθεί από κανένα— από μόνους εκείνους τους ίδιους ανθρώπους που είχαν αδικήσει» (5.4.1. Μετάφραση Ρόδη Ρούφου).

  1. α) Σε ποια κριτήρια στηρίζεται η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα; β) Ποια είναι η πιθανότερη χρονολογική κατάταξη των έργων του;

α) Η χρονολόγηση των έργων του στηρίζεται σε «εσωτερικές μαρτυρίες» (= αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα που μπορούν να χρονολογηθούν από άλλες πηγές) και στην προσεκτική μελέτη του ύφους του.

β) Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η συγγραφική του παραγωγή άρχισε, όταν εγκαταστάθηκε στον Σκιλλούντα και εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Πιθανότατα προηγήθηκαν τα λεγόμενα ιστορικά έργα του, όταν οι εντυπώσεις και τα βιώματά του από την ενεργό δράση ήταν ζωηρότερα, ακολούθησαν τα σωκρατικά, αφού είχε συναντήσει πολλούς «Σωκρατικούς» που είχαν εγκαταλείψει την Αθήνα μετά τη θανατική καταδίκη του δασκάλου τους και τελευταία γράφτηκαν τα διδακτικά, όσα αναφέρονται σε τεχνικά θέματα και θεσμούς.

  1. Οι Αθηναίοι με ψήφισμά τους εξόρισαν τον Ξενοφώντα, επειδή:

α) αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αθηναϊκό στρατό,

β) κατατάχτηκε ως μισθοφόρος στον στρατό του Κύρου, στη Μ. Ασία,

γ) ανήκε στην τάξη των ιππέων και συναναστρεφόταν με τον Σωκράτη,

δ) στη μάχη της Κορωνείας (494 π.Χ.), παρατάχτηκε με τον βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο εναντίον της πατρίδας του,

ε) δεν επέτρεψε στους γιους του να υπηρετήσουν στον αθηναϊκό στρατό.

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση, σημειώνοντας το αντίστοιχο γράμμα και να αναφέρετε αν οι Αθηναίοι αναθεώρησαν το ψήφισμα αυτό και με ποια αφορμή.

[β] Η ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους στη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.) εξασθένισε τη θέση τους. Η προσέγγιση Αθηναίων και Σπαρτιατών, για να αντιμετωπισθεί ο νέος κοινός εχθρός, οι Θηβαίοι (365 π.Χ.), οδήγησε στην άρση του ψηφίσματος για εξορία του συγγραφέα. Δεν είναι βέβαιο πότε γύρισε στην Αθήνα. Έστειλε πάντως τους γιους του να υπηρετήσουν στον αθηναϊκό στρατό και ο Γρύλλος σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Θηβαίων στη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.). Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον θάνατο του δείχνουν ότι το όνομα του πατέρα του ήταν πολύ γνωστό.

  1. Ποια δημοφιλέστερα έργα του Ξενοφώντα χρησιμοποιήθηκαν ως διδακτικά βιβλία από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα και για ποιους λόγους;

Τα δημοφιλέστερα έργα του από την Αναγέννηση ως την εποχή μας, και κυρίως η Κύρου Ἀνάβασις χρησιμοποιήθηκαν ως διδακτικά βιβλία: η Ἀνάβασις για την απλότητα του ύφους, τη ζωντάνια της περιγραφής, την έξαρση της πειθαρχίας και της ανάληψης πρωτοβουλίας, τα Ἀπομνημονεύματα Σωκράτους για το πλήθος των ανεκδότων από τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, ο Ἀγησίλαος για την προβολή των αρετών του ιδανικού ηγέτη, η Κύρου Παιδεία για τα παιδαγωγικά και τα ρομαντικά στοιχεία της.

Τα Ἑλληνικά είναι το μόνο ιστορικό σύγγραμμα του 4ου αι. π.Χ. που έχει σωθεί και αποτελεί τη σπουδαιότερη πηγή για τα γεγονότα της περιόδου 411-362 π.Χ.

  1. Να εξηγήσετε γιατί οι Αθηναίοι εξόρισαν τον Ξενοφώντα από την πατρίδα του (394 π.Χ.) και γιατί, πολύ αργότερα (365 π.Χ.), ανακάλεσαν αυτή τους την απόφαση.

Ο Ξενοφώντας ήλθε σε επαφή με τις μονάδες του σπαρτιατικού στρατού στα παράλια της Μ. Ασίας (399 π.Χ.). O βασιλιάς Αγησίλαος ανέλαβε την ηγεσία των μονάδων αυτών (396 π.Χ.) και ο Ξενοφών εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητα του Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίλαου, ώστε τον ακολούθησε μαζί με τον σπαρτιατικό στρατό, στη μάχη της Κορώνειας (394 π.Χ.) εναντίον του ευρύτερου αντισπαρτιατικού συνασπισμού, στον οποίο πρωτοστατούσαν η Αθήνα και η Θήβα. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών, ακολούθησε τον Αγησίλαο στους Δελφούς για τους επινίκιους πανηγυρισμούς. Η εξορία του από την πατρίδα του, την Αθήνα, ήταν και αναπόφευκτη και δικαιολογημένη.

Η προσέγγιση Αθηναίων και Σπαρτιατών, για να αντιμετωπισθεί ο νέος κοινός εχθρός, οι Θηβαίοι (365 π.Χ.), οδήγησε στην άρση του ψηφίσματος για εξορία του συγγραφέα. Δεν είναι βέβαιο πότε γύρισε στην Αθήνα. Έστειλε πάντως τους γιους του να υπηρετήσουν στον αθηναϊκό στρατό και ο Γρύλλος σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Θηβαίων στη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.). Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον θάνατο του δείχνουν ότι το όνομα του πατέρα του ήταν πολύ γνωστό.

  1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τους Αθηναίους στην άρση του ψηφίσματος της εξορίας του Ξενοφώντα;

Η ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους στη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.) εξασθένισε τη θέση τους, οι Ηλείοι ανακατέλαβαν την περιοχή του Σκιλλούντα και ο Ξενοφών αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Κόρινθο για νέα μακρόχρονη εγκατάσταση (370 π.Χ.). Η προσέγγιση Αθηναίων και Σπαρτιατών, για να αντιμετωπισθεί ο νέος κοινός εχθρός, οι Θηβαίοι (365 π.Χ.), οδήγησε στην άρση του ψηφίσματος για εξορία του συγγραφέα. Δεν είναι βέβαιο πότε γύρισε στην Αθήνα. Έστειλε πάντως τους γιους του να υπηρετήσουν στον αθηναϊκό στρατό και ο Γρύλλος σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Θηβαίων στη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.). Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον θάνατο του δείχνουν ότι το όνομα του πατέρα του ήταν πολύ γνωστό.

  1. Να κατατάξετε κατά χρονική σειρά τα ακόλουθα βιογραφικά στοιχεία του Ξενοφώντα:

α) Συμμετείχε ως μισθοφόρος στο στράτευμα του Κύρου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη.

β) Μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια στον Δήμο της Ερχιάς Αττικής.

γ) Ακολούθησε τον Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίλαο στη μάχη της Κορωνείας.

δ) Υπηρέτησε στο σώμα των ιππέων της πατρίδας του, της Αθήνας.

ε) Οδήγησε τους Έλληνες μισθοφόρους (τους Μυρίους) από τα βάθη της Ασίας στην πατρίδα τους.

(β, δ, α, ε, γ)

  1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Ξενοφώντα στην εξορία;

Ο Ξενοφώντας ήλθε σε επαφή με τις μονάδες του σπαρτιατικού στρατού στα παράλια της Μ. Ασίας (399π.Χ.). O βασιλιάς Αγησίλαος ανέλαβε την ηγεσία των μονάδων αυτών (396 π.Χ.) και ο Ξενοφών εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά του, ώστε τον ακολούθησε μαζί με τον σπαρτιατικό στρατό, στη μάχη της Κορώνειας (394 π.Χ.) εναντίον του ευρύτερου αντισπαρτιατικού συνασπισμού, στον οποίο πρωτοστατούσαν η Αθήνα και η Θήβα. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών, ακολούθησε τον Αγησίλαο στους Δελφούς για τους επινίκιους πανηγυρισμούς. Η εξορία του από την πατρίδα του, την Αθήνα, ήταν και αναπόφευκτη και δικαιολογημένη.

  1. Τι γνωρίζετε για την καταγωγή (γέννηση, οικογενειακό περιβάλλον), τη μόρφωση του Ξενοφώντα και τις πολιτικές συνθήκες της εποχής του;

O Ξενοφών γεννήθηκε (μεταξύ 431 και 429 π.Χ.) στον δήμο της Ερχιάς της Αττικής. O πατέρας του Γρύλλος ήταν εύπορος κτηματίας, ο Ξενοφών πήρε καλή μόρφωση και διατήρησε σ’ όλη του τη ζωή την αγάπη για τα άλογα και για την οργάνωση και διαχείριση ενός αγροκτήματος. Yπηρέτησε στο σώμα των ιππέων, μαζί με άλλους εύπορους νέους της εποχής του, γνωρίστηκε με τον Σωκράτη και έζησε τις περιπέτειες της Αθήνας στα ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου ως την ήττα του 404 π.Χ., την άνοδο των τριάκοντα τυράννων στην εξουσία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 403 π.Χ.

  1. Τι γνωρίζετε για τη μόρφωση του Ξενοφώντα και ποιες ιστορικές μορφές άσκησαν επίδραση στην προσωπικότητα και στις ιδέες του;

O πατέρας του Γρύλλος ήταν εύπορος κτηματίας, ο Ξενοφών πήρε καλή μόρφωση και διατήρησε σ’ όλη του τη ζωή την αγάπη για τα άλογα και για την οργάνωση και διαχείριση ενός αγροκτήματος. Yπηρέτησε στο σώμα των ιππέων, μαζί με άλλους εύπορους νέους της εποχής του, γνωρίστηκε με τον Σωκράτη και έζησε τις περιπέτειες της Αθήνας στα ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου ως την ήττα του 404 π.Χ., την άνοδο των τριάκοντα τυράννων στην εξουσία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 403 π.Χ.

Δύο ιστορικές μορφές άσκησαν βαθύτατη επίδραση στην προσωπικότητα και στις ιδέες του Ξενοφώντος. Ο Σωκράτης με το πρότυπο ζωής που πρόβαλε και ο Αγησίλαος με τα ηγετικά του προσόντα και την απλότητα της συμπεριφοράς του.

Οι ιδέες του Ξενοφώντος για την πολιτική και την ηθική φαίνονται στον τρόπο με τον οποίο προβάλλει τρέχουσες απόψεις της εποχής του για θέματα καθημερινής ζωής, συμπεριφοράς, αγωγής και θεσμών.

  1. Πώς δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του Ξενοφώντα ως «ρεπόρτερ» και πώς αποτυπώνεται στο έργο του η εικόνα των πολιτικών εξελίξεων του 4ου π.Χ. αι.;

Με τη σαφήνεια και την ακρίβεια στην έκφρασή του, με την απόλυτη ακρίβεια της περιγραφής των χώρων που εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τη ζωντάνια της γραφής του, που θυμίζει ικανό «ρεπόρτερ» και την ιδεολογική του συνέπεια έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα των πολιτικών εξελίξεων του 4ου αι., της ενίσχυσης και της εξασθένησης της δύναμης της Σπάρτης και, στη συνέχεια, της Θήβας, της συνεχώς αυξανόμενης παρέμβασης του βασιλιά της Περσίας στα ελληνικά πράγματα ως την αμφίρροπη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.) όπου φάνηκε καθαρά η αποδυνάμωση όλων των ιστορικών «πόλεων-κρατών» της Ελλάδας.

  1. α) Πώς αξιολογήθηκε το έργο του Ξενοφώντα στην Αλεξανδρινή και στη Ρωμαϊκή εποχή;

β) Σε ποια κατηγορία των έργων του Ξενοφώντα ανήκουν τα Ἑλληνικά και σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται;

α) Η αναγνώριση της συγγραφικής προσφοράς του Ξενοφώντος δυνάμωνε με το πέρασμα του χρόνου. Οι φιλόλογοι της Αλεξανδρινής εποχής (3ος-2ος αι. π.Χ.) τον κατέτασσαν σταθερά μαζί με τους μεγάλους προκατόχους του, τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη.

Στη ρωμαϊκή εποχή τον ξεχώρισαν από τους ιστορικούς του 4ου αι. π.Χ. και γιατί είχε συνδεθεί με τη φιλολογία γύρω από τον Σωκράτη αλλά και για την απλότητα του ύφους, την καθαρότητα των νοημάτων, την ποικιλία των θεμάτων και των ενδιαφερόντων του. Οι χαρακτηρισμοί «ἀττική μέλισσα» και «ἀττική μοῦσα» δείχνουν τον θαυμασμό των μελετητών του για τη γλώσσα του αλλά δεν είναι απόλυτα θεμελιωμένοι. Η παρεμβολή ποιητικών εκφράσεων στο κείμενό του και το απλοποιημένο αττικό ιδίωμα (στο λεξιλόγιο, στο τυπικό και στη σύνταξη) προετοιμάζουν την Κοινή της ελληνιστικής εποχής.

β) Τα Ελληνικά εντάσσονται στην κατηγορία των Ιστορικών έργων του Ξενοφώντα, και αναφέρονται στα γεγονότα της περιόδου 411-362 π.Χ.


Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.

Πώς να συγκεντρωθείς στο διάβασμα! 5+1 απαραίτητες συμβουλές!

Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα σήματα κυκλοφορίας;

Ο "αδύναμος συνεπαρμός"που αφήνει ανεκπλήρωτη την ψυχή - Μια ματιά στην πρώτη ποιητική συλλογή της Ευστρατίας Κλαρνέτατζη

$
0
0












Η Ευστρατία Κλαρνέτατζη είναι γεννημένη το 1996 στη Μυτιλήνη και έχει προπτυχιακές σπουδές στη Φιλολογία, στον τομέα της Γλωσσολογίας και Δίπλωμα στη Θετική Ψυχολογία με εξειδίκευση, στον τομέα της εκπαίδευσης.

Είναι μέλος του "Ναι Μπορώ" (naiboro.gr) ενός προγράμματος που αποσκοπεί να εμπνεύσει στα παιδιά αξίες ζωής που θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους με πρωτοβουλία του Στέφανου Ξενάκη.

Η Ευστρατία Κλαρνέτατζη άρχισε να ασχολείται από μικρή ηλικία με τη συγγραφή. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, επιδόθηκε συστηματικά στη συγγραφή ποιημάτων. Ο "Αδύναμος Συνεπαρμός" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. 


Ακολουθούν ποιήματα από την πρώτη της ποιητική συλλογή:


Δεν είναι καιρός για ψάρεμα

 

Κλείσε τα πανιά σου

δεν είναι καιρός για ψάρεμα ακόμα.

 

Βάλε τις άγκυρες γερά και μην κινείσαι.

Είναι πλανεύτρα η μπουνάτσα μην την ακούς.

 

Κι αν έρθει η πλώρη μην πιστέψεις πως θα ξενοιάσεις

απ’του κουπιού το μόχθο και ζαλιστείς!

 

Δεν είναι καιρός για ψάρεμα ακόμα.

 

Κι αν έρθει αγέρι δροσερό μην απορήσεις

και με καμάρι ανοίξεις τα πανιά·

 

είναι η πρύμνη που ουρλιάζει στο λιμάνι

κι οι τρικυμίες που σαλεύουν και ξυπνούν.

 

Κι αν τρικυμίες σού τρυπώσουν στο αμπάρι,

βάλε στην πλώρη το κατάρτι σου ψηλά·

 

πόση να είναι η φουρτούνα τον Ιούλη;

πόση να είναι η κακοκαιρία στο νησί;

 

Ω αέναε γλυκέ μικρέ μου φόβε,

ω ανάγκη της ύστερης στιγμής!

 

Τό ξέρω δεν είναι καιρός για ψάρεμα ακόμα,

μα είναι νόστιμη η ρημάδα η ψαριά.

 

 

Οι Μέλλοντες

 

Δε θέλω πια τους Μέλλοντες:

ούτε Εξακολουθητικούς, ούτε Συνοπτικούς,

ούτε Συντελεσμένους.

 

Τα ΄΄Θα΄΄ δεν επιτρέπονται.

Αν θέλεις να βαδίσουμε ταυτόχρονα,

αυτό να γίνει Τώρα.

 

Πιθανόν να μπερδευτούμε

πιθανόν να σκουντουφλήσουμε

πιθανόν τα βήματα να χάσουμε

 

μα θα ’μαστε πιο όμορφοι στο βάθρο της σκηνής.

 

 

Χαμένη παρτίδα

 

Εσύ μοιράζεις τα χαρτιά κι εγώ αμύνομαι.

Εσύ σημαδεύεις τα χαρτιά κι εγώ οπλοφορώ.

Εσύ μπλοφάρεις στην παρτίδα κι εγώ μπερδεύομαι.

 

Πώς να σου πω ότι δεν άλλαξε κάτι;

πώς να σε συναγωνιστώ, όταν χάνω συνεχώς τη σειρά μου;

πώς να σε κερδίσω, όταν είμαι πιόνι κι εσύ ο αρχηγός;

 

Πώς πες μου πώς;

 

Ξημερώνει κι εγώ ακόμα εδώ-

μουτζουρώνω, σκίζω και γράφω τους κανόνες του

δικού σου παιχνιδιού.

 

 

Η Έμπνευση

 

Έμπνευση είναι τα θέλω που δε λέγονται και

η πληθώρα των μην και των δεν που

σιωπηλά φωνάζουν τα ναι μας.

 

Έμπνευση είναι οι λέξεις που δε λέμε και οι

στροφές που παίρνει το μυαλό, ωσότου

ενωθούν και γίνουν ο πιο όμορφος στίχος μας.

 

Έμπνευση είναι όταν σου λέω μου λείπεις

και μοιάζει με την κάψα των βουνών που

εξαχνώνεται τις νύχτες και γίνεται πόθος βαρύς στους βράχους

 

 

έμπνευση είναι.

 

Έμπνευση είναι οι άνθρωποι που μας πληγώνουν

κι εμείς τείνουμε να τους πληγώσουμε

πιο λίγο.

 

Έμπνευση είναι η αποδοχή του τέλους και

η συγχώρεσή του. 

Έμπνευση είναι να κλαίω με λυγμούς,

 ώσπου να γίνει το κλάμα γέλιο

 

έμπνευση είναι.

 

 

Έμπνευση είναι κι η αμοιβαία  έλξη με

ημερομηνία λήξης που ενίοτε οδηγεί στο

ολόγιομό σου θαύμα.

 

Έμπνευση είναι και μια ωραία στιγμή που

κολυμπά και διαρκεί άλλες δύο.

 

Έμπνευση είναι και το χαμόγελο που σκάμε

για λίγο όσο διασχίζουμε το κόσμο που

καίγεται γύρω

 

έμπνευση είναι.

 

Έμπνευση είναι να περπατώ ξυπόλητη κι εσύ

να μου φοράς λευκά όνειρα για μαντίλι.

 

Έμπνευση είναι…

όταν με κοιτάς εσύ.

Έμπνευση είναι

όταν σε κοιτώ κι εγώ.

 


Μπορείτε να ζητήσετε τον "Αδύναμο Συνεπαρμό"σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή να τον παραγγείλετε online από εδώ: https://24grammata.com/product/69693/

 


Φύλλα εργασίας με ασκήσεις ανάγνωσης συλλαβών στη Νοηματική Γλώσσα


Η πρόταση, η περίοδος, η παράγραφος και η δομή της - Εκπαιδευτικό βίντεο

Μαθαίνω τους μήνες με κάρτες

Πρωτότυπα θέματα έκθεσης για το δημοτικό με ερωτήσεις καθοδήγησης

Οδύσσεια Α'Γυμνασίου - Ραψωδία α, στίχοι 109-173 - Ανάλυση και φύλλο εργασίας

$
0
0






ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1. "Η Αθηνά από τον Όλυμπο στα ανάκτορα της Ιθάκης" (109-135)

2. "Υποδοχή και φιλοξενία της Αθηνάς" (136-161)

3. "Είσοδος και των μνηστήρων στο μέγαρο" (162-173) 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ

α) παλάτι (εξώθυρα που οδηγούσε σε ανοιχτή αυλή, οι πύλες, το μεγάλο δώμα)

β) πολυτελή έπιπλα και σκεύη (κονταροθήκη, θρόνοι, σκαμνιά, καθίσματα, χρυσά κανάτια, ασημένιες λεκάνες, κρατήρες)

γ) πολλοί υπηρέτες ( κελάρισσα, κήρυκας, τραπεζάρχης, παρακόρες)

δ) φιλοξενία

ε) διασκέδαση (παιχνίδι, φαγητό, ποτό, μουσική, τραγούδι)


Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ:( στ. 133– 161 )

Η φιλοξενία αποτελούσε βασικό θεσμό της ομηρικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής ( π.χ. ελλιπή μέσα συγκοινωνίας, έλλειψη οργανωμένου συστήματος διαμονής ξένων ) επέβαλλαν τη φιλοξενία ως αναγκαίο κοινωνικό θεσμό. Συγχρόνως όμως είχε και θρησκευτικό χαρακτήραΟι ξένοι θεωρούνταν πως προστατεύονταν από το Δία (Ξένιος),γι αυτό και ήταν σεβαστά πρόσωπα. Η παράλειψη του καθήκοντος της φιλοξενίας θεωρούνταν ασέβεια. Η φιλοξενία οδηγούσε στη σύναψη στενών σχέσεων, γι’αυτό η λέξη ξένος είχε τη σημασία του φίλου από φιλοξενία.
Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ακολουθούσε ένα ορισμένο τυπικό

• Ποιος την προστατεύειΗ φιλοξενία θεωρούνταν ιερή υποχρέωση και την προστάτευε ο Ξένιος Δίας, ο οποίος αντάμειβε με καλό τους φιλόξενους (π.χ. Τηλέμαχος, Πηνελόπη, Εύμαιος, Αλκίνοος-Φαίακες) και τιμωρούσε τους αφιλόξενους (π.χ. κύκλωπας Πολύφημος). Ξένος για τους αρχαίους σημαίνει φίλος από φιλοξενίαξενία η φιλοξενία και  ξενών δωμάτιο διανυκτέρευσης ξένων.

• Σπουδαιότητά της παλιά και σήμερα: Δείχνει ευγένεια, αλληλεγγύη, ανθρωπιά, ανώτερο πολιτισμό, αλλά και πρακτικό πνεύμα, αφού ήταν ανταποδοτική. Γι’ αυτό θεωρούνταν ιερός θεσμός. Σήμερα υπάρχει φιλόξενη διάθεση, όμως έχει περιοριστεί πολύ από τη δυσπιστία και την αποξένωση των ανθρώπων. Βρείτε για ποιες άλλες αιτίες σήμερα αρνούμαστε να δεχτούμε ξένους στο σπίτι μας, ενώ γνωρίζουμε την αξία της και θαυμάζουμε τους φιλόξενους προγόνους μας…

• Εθιμοτυπία - Έθιμα φιλοξενίας:

  αΥποδοχή - καλωσόρισμα ξένου (ραψ. α, στίχ. 134-140 --- ραψ. γ, στίχ. 37-44 --- ραψ. ε, στίχ. 89-90 κ.α.), με χειραψία (α, στίχ. 136 --- γ, στίχ. 38), εγκάρδια προσφώνηση («ω ξένε, καλωσόρισες» α, στίχ. 139-140 --- γ, στίχ. 38-39 --- ε, στίχ. 98-103), πρόσκληση μέσα στο σπίτι για φίλεμα (α, στίχ. 134-140 --- γ, στίχ. 37-44 --- ε, στίχ. 103), είσοδος στην οικία, με τον οικοδεσπότη να προπορεύεται και τον ξένο να ακολουθεί (α, στίχ. 141-142), τοποθέτηση κονταριού στην κονταροθήκη (α, στίχ. 143-145), αναπαυτικό κάθισμα (α, στίχ. 148).

  βΠλύσιμο χεριών (α, 154-156).

  γ. Πρόχειρο γεύμα και επίσημο δείπνο (α, στίχ. 156-161 --- γ, στίχ. 73-74 --- π, στίχ. 58-64 κ.α.). Σημαντικό ότι πρώτα τους παρέθεταν γεύμα και μετά τους ρωτούσαν ποιοι είναι.

  δΣυζήτηση – Συστάσεις (α, στίχ. 174-354 --- γ, στίχ. 77-379 --- ε, στίχ. 98-164). Ερωτήσεις προς τον ξένο: Ποιος είσαι; Ποιος ο τόπος σου; Ποιοι οι δικοί σου; Ποιος ο λόγος της επίσκεψής σου; Πες μας για ποια ανάγκη ήρθες εδώ και ποια βοήθεια θέλεις από μας… Τι είδες στους τόπους που επισκέφτηκες;… 

  ε. Λουτρό (ραψ. α, στίχ. 345 --- ραψ. θ, στίχ. 516-517).

στ. Διανυκτέρευση στον ξενώνα (ραψ. δ, στίχ. 328-336  ---  ραψ. δ και ν).

  ζ. Άλλου είδους περιποίηση (διασκέδαση με αοιδό, ξενάγηση, ραψ. θ – φιλοξενία του Οδυσσέα από το βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοο).

  η. Αθλητικοί αγώνες και επίδειξη χορού προς τιμήν επίσημου ξένου (ραψ. θ – φιλοξενία Οδυσσέα από Αλκίνοο-Φαίακες).

  θ. Αποχαιρετισμός ξένου, με πρόποση, ευχαριστίες του ξένου και αποχαιρετιστήριες ευχές (ραψ. ν, στίχ. 45-72).

   Ι. Ανταλλαγή δώρων - κειμηλίων. Θεωρούνταν ενθύμια, ως επισφράγιση της φιλίας που έδενε όχι πια μόνο τους ίδιους αλλά και τις γενιές τους. Ο οικοδεσπότης (ξενιστής) χάριζε πολύτιμο δώρο στον ξένο του (α, 346-348, ραψ. δ,στίχ. 663-666 και ραψ. θ, ν- δώρα Φαιάκων προς Οδυσσέα κ.α.), ο οποίος έπρεπε με την πρώτη ευκαιρία να ανταποδώσει με «αντιχάρισμα» (α, 354).

ια. Τιμητικό ξεπροβόδισμα-συνοδεία (ραψ. ν, στίχ. 73-83 κ.ε.).

• Η φιλία από φιλοξενία ήταν κληρονομική, πολύτιμη κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια των φιλόξενων αρχαίων προγόνων μας («Οδύσσεια», ραψ. α, στίχ. 194 και αλλού. Στην «Ιλιάδα» ο Αχαιός Διομήδης και ο Γλαύκος, σύμμαχος των Τρώων, όταν, την ώρα που πολεμούσαν ο ένας εναντίον του άλλου στην Τροία, έμαθαν πως ήταν φίλοι από φιλοξενία, σταμάτησαν τη μάχη κι αντάλλαξαν τις πανοπλίες τους, έδωσε τη δική του χρυσή πανοπλία ο Γλαύκος στο Διομήδη κι ο Διομήδης τη δική του χάλκινη στο Γλαύκο, σαν επισφράγιση της κληρονομημένης από τους παππούδες τους φιλίας).

Στη φιλοξενία της Αθηνάς-Μέντη από τον Τηλέμαχο διακρίνουμε:

α. τη χειραψία κατά την υποδοχή του επισκέπτη (136/<121>)

β. το απαραίτητο πλύσιμο των χεριών (155/<138>, 164/<146>)

γ. τις περιποιήσεις και τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας του γεύματος (143-61/<127-43>)

δ. τις ερωτήσεις για την καταγωγή του 189-190/<170>

ζ. να του προσφέρει δώρο φιλοξενία 345 /<311>


Με τον όρο εικόνα, στη λογοτεχνία, εννοούμε την περιγραφή, η οποία προκαλεί στον αναγνώστη ή στον ακροατή την εντύπωση ότι βλέπει μπροστά του αυτό που περιγράφεται (π.χ., την υποδοχή της Αθηνάς-Μέντη από τον Τηλέμαχο, 136-137).

Εικόνες είναι κυρίως οι οπτικές, αυτές δηλαδή που περνούν από τα μάτια μας, όταν διαβάζουμε ή ακούμε ένα λογοτεχνικό κείμενο· εικόνες όμως λέμε κι αυτές που ερεθίζουν τις άλλες αισθήσεις μας (την ακοή, την όσφρηση κτλ.), οπότε (αντίστοιχα) τις χαρακτηρίζουμε ακουστικέςοσφρητικές κτλ.για παράδειγμα, από τον στίχο 124 έχουμε και ακουστική εικόνα, αν φανταστούμε τους θορύβους που γίνονται καθώς:

άλλοι να σμίγουν σε κρατήρες με νερό κρασί, άλλοι να πλένουν 
τα τραπέζια με σφουγγάρια τρυπητά και να τα στήνουν, κάποιοι να κομματιάζουν άφθονα τα κρέατα.

Μπορούμε εδώ ν'"ακούσουμε"το θόρυβος που γίνεται από την ανάμιξη του κρασιού, από το πλύσιμο και το στήσιμο των τραπεζιών από το κομμάτιασμα των κρεάτων.

Ο όρος σκηνή είναι έννοια ευρύτερη: παρουσιάζει ένα μέρος της δράσης που έχει ενότητα, μπορεί όμως να περιλαμβάνει περισσότερες από μία εικόνες, όπως, λόγου χάρη, ο αύλειος χώρος του παλατιού (116-142).
Βασικά κριτήρια για τη διάκριση των σκηνών είναι:
α. η αλλαγή τόπου,
β. η αλλαγή προσώπων,
γ. η αλλαγή τόπου και προσώπων,
δ. η διαφοροποίηση του χρόνου.

ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΙΣΜΟΣ

α) Η Αθηνά δένει στα πόδια της σανδάλια και ταξιδεύει προς την Ιθάκη (109)

β) Η Αθηνά κρατάει οπλισμό (κοντάρι) (112-114)

γ) Η Αθηνά στέκεται έξω από την πόρτα του ανακτόρου της Ιθάκης (115-117)

δ) Η Αθηνά τρώει και πίνει όπως όλοι οι άνθρωποι (139-140, 157-161)

ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗ ονομάζουμε τη μεταμόρφωση ενός θεού σε άνθρωπο. Στην ενότητά μας, η Αθηνά ενανθρωπίζεται (γίνεται Μέντης)

ΠΡΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
α) Η Αθηνά αναχωρεί από τον Όλυμπο μαζί με το δόρυ της προικονομεί τη μνηστηροφονία (112-113, 143)
β) Το όραμα του Τηλέμαχου προοικονομεί την επιστροφή του Οδυσσέα και την τιμωρία των μνηστήρων (129-132)

ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Ο Τηλέμαχος κάθεται σεμνός, λυπημένος και ήσυχος, ενώ οι μνηστήρες διασκεδάζουν απολαμβάνοντας με απληστία τα αγαθά του παλατιού. Η αντίθεση αυτή μας κάνει να συμπαθήσουμε τον Τηλέμαχο και να αντιπαθήσουμε τους μνηστήρες, προετοιμάζοντάς μας για την τιμωρία τους.

ΕΠΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ονομάζουμε την τεχνική κατά την οποία εμείς (οι αναγνώστες) γνωρίζουμε κάτι, που ο ήρωας αγνοεί. Στην ενότητά μας, υπάρχει σε πολλά σημεία (από τον στίχο 118 και μετά), μιας και ο Τηλέμαχος και οι μνηστήρες αγνοούν το ότι έχουν μπροστά τους την Αθηνά, κάτι όμως που εμείς το γνωρίζουμε.

ΤΥΠΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
άλκιμο κοντάρι (112) : τυπικό επίθετο
πανίσχυρου Διός (113) : τυπικό επίθετο
αγέρωχους μνηστήρες (119-120, 162) : τυπικό επίθετο
πέταξαν τα λόγια του σαν τα πουλιά (138) : τυπική έκφραση
Αθηνά Παλλάδα (141) : τυπικό επίθετο
λάμποντας τα μάτια (141) : τυπική έκφραση
του καρτερόψυχου Οδυσσέα (145) : τυπικό επίθετο

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ 
1. Αθηνά/Μέντης : δυναμική, αποφασιστική, επιδέξια ως προς τον χειρισμό του σχεδίου της
2. Τηλέμαχος : ευαίσθητος, μοναχικός, δειλός, σκεφτικός (127-128), νοσταλγεί τον πατέρα του (129-132), ονειροπόλος (129-132), φιλόξενος (134-161), ανυπομονεί να μάθει κάποια είδηση για τον πατέρα του (152-153)
3. μνηστήρες : υπερόπτες και αλαζόνες (119, 162), ανόητοι και φαντασμένοι, ενδιαφέρονται μόνο για το παιχνίδι, το φαγητό, το ποτό και το τραγούδι (162-173), αφιλόξενοι (119-127), καθώς αδιαφορούν για τον ξένο που στέκεται στο κατώφλι του παλατιού.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.


Ιλιάδα Β'Γυμνασίου - Ραψωδία Α, στίχοι 54-306 - Ανάλυση

$
0
0

 








Ενότητα2η,Α54-306

ΣυνέλευσητωνΑχαιών-ΗσύγκρουσητουΑχιλλέαμετονΑγαμέμνονα

 

Διάρθρωσηενοτήτων.

·         1ηενότητα(στ.54-68):ΟΑχιλλέαςσυγκαλείτησυνέλευσητωνΑχαιών.

·         2ηενότητα(στ.69-84):ΟμάντηςΚάλχαςφοβάταιναμιλήσεικαιζητάπροστασίααπότονΑχιλλέα.

·         3ηενότητα(στ.85-101):ΟΚάλχαςαποκαλύπτειποιαείναιηαιτίατουκακού.

·         4ηενότητα(στ.102-130):ΟΑγαμέμνοναςμιλάάσχημαστονΚάλχαντα.

·         5ηενότητα(στ.131-188):ΟΑχιλλέαςκαιοΑγαμέμνοναςσυγκρούονται.

·         6ηενότητα(στ.189-245): ΟήρωαςεξοργισμένοςσκέφτεταινασκοτώσειτονΑγαμέμνονακαιεπεμβαίνειη θεά Αθηνά.

·         7ηενότητα(στ.246- 306):ΟΝέστωρπροσπαθείνασυμφιλιώσειτους δύοήρωες.

 

Χρόνος:10ημέρατουέπους-10οςχρόνοςπολέμου

Τόπος:στρατόπεδοΑχαιών

Πρόσωπα:Αχιλλέας,Κάλχας,Αγαμέμνονας,Αθηνά,Νέστωρ

 

Περίληψη.

Ο Αχιλλέας αποφασίζει να συγκαλέσει συνέλευση των Αχαιών, προκειμένουνα βρουν την αιτία του κακού (λοιμός) και ζητά τη συνδρομή του μάντηΚάλχαντος. Ο μάντης γνωρίζοντας πως η απάντησή του δεν θα αρέσει στονΑγαμέμνονα, φοβάται να εκφραστεί και ζητά την προστασία του Αχιλλέα.Αφούοτελευταίοςτουεγγυάταιπωςθατονπροστατεύσει,οΚάλχαςαπαντάπως η αιτία του κακού είναι η προσβολή του Αγαμέμνονα προς τον Χρύση,κάτι το οποίο εξόργισε τον Απόλλωνα. Προτρέπει λοιπόν τους Αχαιούς ναστείλουν την Χρυσηίδα στον πατέρα της και να προσφέρουν μια εκατόμβηστον Απόλλωνα ώστε να τον εξιλεώσουν. Ο αρχηγός των Αχαιών επιτίθεταιστον μάντη και ζητά δώρο ισάξιο με την Χρυσηίδα, αλλιώς δεν την δίνει πίσω.Το δώροπουζητά είναιησκλάβατουΑχιλλέα,ηΒρισηίδα. ΟΑχιλλέαςοργίζεται και δηλώνει πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποχωρήσει από τονπόλεμο. Ο Αγαμέμνονας του ανακοινώνει πως θα του τήν πάρει με το ζόρι καιο ήρωας σκέφτεται να τον σκοτώσει. Την κατάλληλη στιγμή όμως επεμβαίνειηΑθηνάσταλμένηαπότηνΉρακαιτονσυγκρατεί.ΟΑχιλλέαςκατηγορείτονΑγαμέμνοναγιαδειλίακαιορκίζεταιότιοιΑχαιοίθατονζητούναπεγνωσμέναότανθατουςσκοτώνειοΈκτορας.ΟΝέστορας,οσοφόςβασιλιάςτηςΠύλου,αναλαμβάνεινασυμβιβάσειταπράγματαανάμεσαστονΑχιλλέακαιτοναρχηγότωνΑχαιών,   όμως   οι   προσπάθειές   του   αποβαίνουν   άκαρπες.Ο Ατρείδης κατηγορεί τον Αχιλλέα πως επιζητά την εξουσία του και ο ήρωαςαποχωρείοργισμένοςκαιαποφασμένοςνααπέχειαπότιςμάχες.

 

Πραγματολογικάσχόλια.

ήμάντινήιερέαήονειροκρίτην(στ.63-64):ηαναφοράόλωναυτώντωνπροσώπωνδείχνειτηνκρισιμότητατηςκατάστασηςκαιτομέγεθοςτουαδιιεξόδου στο οποιο έχουν βρεθεί οι Αχαιοί. Οι μάντεις ήταν πρόσωπα πουερμήνευαν τα θεϊκά σημάδια. Οι ιερείς ήταν υπεύθυνοι για τις τελετουργίεςπροςτουςθεούςκαιμετιςθυσίεςπουπρόσφερανέβλεπαντηθεϊκήβούληση.


Οιονειροκρίτεςεξηγούσανταόνειραπουέστελνανοιθεοί,ταοποίαδιακρίνονταν σε αληθινά και απατηλά. Πιο συγκεκριμένα όμως, οι μάντειςήτανπρόσωπαπεριζήτητακαισεβαστά.Σεμιακοινωνίαόπουόλαρυθμίζονται από τους θεούς, οι άνθρωποι που είναι σε θέση να ερμηνεύσουντη βούλησή τους είναι απαραίτητοι. Η μαντεία είναι μια ιδιαίτερη τέχνη, τηνοποίαέδινεοΑπόλλωνσεεπιλεγμέναάτομα.Οιθεοίαποκαλύπτουντηθέλησήτουςστομάντηήστέλνουνκάποιασημάδιαταοποίαομάντηςκαλείται να ερμηνεύσει, όπως το πέταγμα των πουλιών (οιωνοσκοπία). Άλλοιμάντεις μένουν μόνιμα σε κάποιον τόπο, άλλοι ακολουθούν πιστά κάποιονβασιλιάκαιάλλοιπεριφέρονταιαπότόποσετόπο.

 

ποτέ πρόσχαρο τι δεν μου ‘πες (στ. 107): ο Κάλχας ήταν ο μάντης που είχε πειπωςπρέπειναθυσιαστείηΙφιγένεια,ηκόρητουΑγαμέμνονα,γιαναεξευμενιστεί η θεά Άρτεμις και να επιτρέψει την αναχώρηση του στόλου τωνΑχαιών από την Αυλίδα με προορισμό την Τροία. Βέβαια πρέπει να σημειώθείπως ηαναφορά σε αυτή τηθυσία γίνεταιγια πρώτηφορά στα Κύπρια έπη,ταοποίαθεωρούνταιμεταγενέστερατηςΙλιάδας.

 

η Αθηνά (στ. 196): η αγαπημένη κόρη του Δία. Σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκεαπό το κεφάλι του πατέρα της φορώντας χρυσή πανοπλία, κρατώντας δόρυκαιβγάζονταςμιαπολεμικήκραυγήπουσυντάραξεολόκληροτονΌλυμπο.

 

τον ισόθεον Θησέα τον Αγείδην (στ. 266): Αθηναίος ήρωας, γιος του Αιγέα (απόεκείπροκύπτεικαιτοεπίθετοΑιγείδης,οΑιγέαςήτανπατέραςτουΘησέακαιεγγονόςτουΚέκροπα,τουπρώτουβασιλιά τηςΑθήνας,απόαυτόν πήρετοόνομάτουτοΑιγαίοπέλαγος).Έκανεπολλάκατορθώματακαιθεωρείταιοιδρυτήςτηςπόλης-κράτουςτωνΑθηνών.ΠήρεμέροςστηνΚενταυρομαχίακαι ήταν εκείνος που σκότωσε τον Μινώταυρο.

 

Αξίες-αντιλήψεις-έθιμα-θεσμοί-κοινωνικοπολιτικήοργάνωση.

και την δεκάτην τον λαόν συγκάλεσε ο Πηλείδης (στ. 55): οι συνελεύσεις τουστρατούσυγκαλούνταναπότονβασιλιά-αρχιστράτηγο,πουστηνπροκειμένηπερίπτωση είναι ο Αγαμέμνονας. Εδώ όμως παρακολουθούμε τον Αχιλλέα,αρχηγό των Μυρμιδόνων, να συγκαλεί ο ίδιος τη συνέλευση. Αυτό συμβαίνειίσωςγιαδύολόγους:

·         ησυνέλευσησυγκαλείταιγιανασυζητηθείτοσφάλματουΑγαμέμνονα,άρα ο αρχιστράτηγος δεν ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος να κάνειαυτήτην ενέργεια,

·         ο Αχιλλέας είναι ο μόνος από τους αρχηγούς των Αχαιών που έχει τηδύναμη καιθα μπορούσενααντιταχθείστονΑγαμέμνονα.

 

και αφού συνάχθηκε ο λαός (στ. 58): οι συνελεύσεις γίνονταν με απόφαση τουβασιλιά. Ο κήρυκας έδινε στονομιλητή να κρατά ένα σκήπτρο. Τα μέλη τηςσυνέλευσης αποφάσιζαν διάβοής καιο βασιλιάς αν ήθελελάμβανευπόψητου τηναπόφαση.

 

εκατόμβη (στ. 66): πρόκειται για θυσία εκατό βοδιών. Πρόκειται για τη γνωστήσχέση δόσης- ανταπόδοσης μεταξύ θεών και ανθρώπων. Ο θνητός φρόντιζενα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους θεούς, προκειμένουναέχειτην εύνοιάτους.


ναι, θέλω εγώ καλύτερα... της Κλυταιμνήστρας (στ. 113- 116): αναφορά στοθεσμό της παλλακείας. Ο Αγαμέμνονας τονίζει για ακόμα μία φορά ότι δενπρόκειται να αφήσει ελεύθερη τη Χρυσηίδα και συμπληρώνει ότι την προτιμάαπό την ίδια του τη γυναίκα. Η περιγραφή της Χρυσηίδας παραπέμπει στονιδανικό τύπο γυναίκας κατά την ομηρική εποχή. Η γυναίκα έπρεπε να διαθέτεισωστέςαναλογίεςκαιομορφιά,μαζίμεεξυπνάδακαιικανότηταστιςεργασίεςτου σπιτιού. Ο Αγαμέμνονας πλέκοντας το εγκώμιο της κόρης, δικαιολογείγιατί δεν την επέστρεψε στον πατέρα της και μάλιστα δηλώνει πως αν τηνδώσειπίσωθαφανείμεγαλόψυχοςκαιθαθυσιάσειτηνπροσωπικήτουευχαρίστηση γιαχάρητουστρατεύματόςτου.

 

το καλό θέλω του λαού, ποτέ τον όλεθρό του (στ. 118): οποιητήςπροβάλλειεδώ το πρότυπο του ηγέτη που συμπεριφέρεται σαν πατέρας στο λαό του καιφροντίζει το καλό των υπηκόων του. Ο Αγαμέμνονας όμως αναιρεί αυτό τοπρότυπο, αφού δείχνεινα ενδιαφέρεταιμόνο για το δικό του προσωπικόσυμφέρον. Η αντίδρασή του φανερώνει την ενοχή του, αφού προσπαθεί νααπομακρύνειαπότοπρόσωπό τουόλεςτιςκατηγορίες.

 

Οι μεγάλοψυχοι Αχαιοί... την πυργωμένην Τροίαν (στ. 124- 130): οι πόλεμοιγίνοντανγιαλόγουςκυρίωςοικονομικούς.Τηνπτώσημιαςπόληςακολουθούσεηλεηλασίακαιηλεία μοιραζότανωςεξής:

·         οάναξέπαιρνετοκαλύτεροκαιμεγαλύτερομέρος,

·         ακολουθούσανοιευγενείς,

·         ό,τιπερίσσευετοέπαιρνανοιαπλοίστρατιώτες.

 

καιποιοςαπότουςΑχαιούς...λησμονημένατα‘χεις(στ.151-161):τηνομηρική εποχή δεν είχε αναπτυχθεί εθνική συνείδηση μεταξύ των Ελλήνων.ΑυτόέχεισαναποτέλεσμαναθεωρείταιηΤρωικήεκστρατείαεθνικόςπόλεμος, λόγω του ότι προσβλήθηκε η τιμή του Μενελάου. Η πανελλήνιαεθνική ιδέα, θα αναπτυχθεί κυρίως την εποχή των Περσικών πολέμων, όταν οιΈλληνεςθαενώσουντιςδυνάμειςτουςγιανααντιμετωπίσουντονεισβολέα.

 

ήλθομεν όλοι εκδίκησιν να πάρομε των Τρώων (στ. 160): ο Πάρης, πρίγκιπαςτηςΤροίας,κλέβονταςτηνΕλένη,θίγειανεπανόρθωτατηντιμήτουσυζύγου,τουΜενελάουκαιδείχνειασέβειαπροςτοθεσμότηςφιλοξενίας.ΟΜενέλαοςοφείλει να ξεπληρώσει τη ντροπή που του έγινε και συμπαραστάτες του σεαυτόέχειόλουςτουςμνηστήρεςτηςΕλένηςπουορκίστηκαννασταθούνστοπλευρό του. Το ανώτατο αγαθό της ομηρικής κοινωνίας είναι η απόλαυση τηςτιμήςκαιτηςεκτίμησηςόλων.Οαδικούμενος,αυτόςτουοποίουπροσβλήθηκεητιμή,οφείλεινακαταδιώξειτοναδικητήτουκαινατονεκδικηθεί.Ηεκδίκησηαυτή είναι θεμιτή από θεούς και ανθρώπους. Οι θεοί όχι μόνο δεν εμποδίζουντον αδικούμενο αλλά πολλές φορές τον καθοδηγούν και στέκονται στο πλάιτου αρωγοί και συμπαραστάτες. Οι άνθρωποι από την άλλη τιμούν αυτόν πουπαίρνειεκδίκησηκαιπεριφρονούναυτόνπουδενέχειτοσθένοςνατοπράξει.Στην ομηρική κοινωνία δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα δικαιοσύνης, γιααυτό και πολύ συχνά οι ήρωες βρίσκουν μόνοι τους το δίκιο τους (αυτοδικία).Η μόνη μορφή δικαιοσύνης στον Όμηρο, είναι η διαιτησία, όπου γέροντες-κριτέςαναλαμβάνουνναβρουνμιαόσοτοδυνατόνπιοσυμβιβαστικήλύση


ανάμεσασεαδικούμενοκαιαδικητή.ΕπιπλέονεδώοΑχιλλέαςαποδεικνύειμε ταλόγιααυτά,πως δενέχεικανέναπροσωπικόόφελοςαπότονπόλεμο.

 

κοντά μου υπάρχουν και άλλοι... και τους συντρόφους σου άμε (στ. 175- 180):από τα λόγια αυτά συμπεραίνουμε ότι στο στρατόπεδο των Αχαιών και στημυκηναϊκή κοινωνία γενικότερα, υπήρχε ξεκάθαρη ιεράρχηση των φορέωνεξουσίας.Στουψηλότεροεπίπεδο όλων βρίσκονταιοιθεοίκαιακολουθείο βασιλιάς- στρατηγός και κατόπιν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Ο Αγαμέμνοναςοφείλει υπακοή στον Απόλλωνα και ο Αχιλλέας με τη σειρά του στον αρχηγότωνΑχαιών.

 

και αν είσαι τόσο δυνατός, είναι θεού το δώρον (στ. 179): σύμφωνα με τονομηρικό άνθρωπο οι θεοί είναι αυτοί που διαμορφώνουν την προσωπικότητατων θνητών. Η αντίληψη αυτή σχετίζεται κυρίως με τα χαρακτηριστικά εκείναπουξεπαιρνούνταόριατουμέτρου,τουμέσουόρου.ΟΑγαμέμνοναςυποβιβάζειτιςικανότητες τουΑχιλλέα.

 

κι έστρεψε δύο στοχασμούς... παρόμοια και τους δύο (στ. 190- 197): ο ήρωαςταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο σκέψεις: να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα ή ναδώσει τόπο στην οργή και να σωπάσει. Πολλές φορές ο άνθρωπος βρίσκεταιαντιμέτωποςμεδύοεπιλογές,αμφιβάλλεικαιηαμφιβολίατουπροκαλείστεναχώρια. Άλλες φορές καταφέρνει να βρει λύση στο πρόβλημά του καιάλλες πάλι αδυνατεί να πάρει μια απόφαση. Τότε επεμβαίνει κάποια θεότητακαι δίνει την απάντηση. Έτσι κι εδώ, ο Αχιλλέας μη μπορώντας να πάρει μιααπόφαση, επεμβαίνειηΑθηνάσταλμένηαπότην Ήρα, ηοποία αγαπάκαιτους δύο ήρωες εξίσου (ανθρωπομορφισμός) και δίνει λύση στην αμφιβολίατου. Ο ρόλος λοιπόν των δύο θεών είναι καταλυτικός για την εξέλιξη τηςιστορίας.

 

με τούτες τες έπαρσές του γρήγορα θα χάσει την ζωήν του (στ. 205- 206): εδώεντοπίζεται η αντίληψη του ομηρικού ανθρώπου ότι η έπαρση και η αλαζονείαεπιφέρουν δίκαια τη θεϊκή τιμωρία. Ο Αχιλλέας πιστεύει πως η συμπεριφοράτου Αγαμέμνονα είναι αλαζονική και κάποια στιγμή θα την πληρώσει με τηνίδια τουτηζωή.

 

κατέβη’ απ’ τον ουρανόν να παύσω την οργή σου, εάν μ’ ακούσεις (στ. 208-209):μέσααπόαυτάταλόγιατηςθεάςΑθηνάςγίνεταιφανερήηαντίληψηότιοιάνθρωποιείναιελεύθεροιναπράξουναυτόπουεπιθυμούνχωρίςτηναπαγόρευση των θεών. Η Αθηνά έχει έρθει για να συμβουλεύσει τον Αχιλλέακαιόχιγια να τουεπιβάλλειτηθεϊκήτηςβούληση.

 

μήτε ποτέ με τον λαόν... τους πρώτους πολεμάρχους (στ. 227- 228): εδώ μαςδίνονται πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο διεξαγόταν ο πόλεμοςεκείνη την εποχή. Εκτός από τον αγώνα στο πεδίο της μάχης, υπήρχαν καιειδικές αποστολές όπως η ενέδρα ή η κατασκοπία. Οι αποστολές αυτές ήτανεπικίνδυνεςκαιαπαιτούσανυψηλήνοημοσύνηκαιμεγάληγενναιότητακαιγιααυτότις αναλάμβανανοικαλύτεροιπολέμαρχοι.


τωόντι αχρείους κυβερνάς... ήταν το ύστερό σου (στ. 232- 233): ο Αχιλλέας ταβάζει με τους Αχαιούς επειδή ανέχονται την αλαζονική συμπεριφορά τουΑγαμέμνονα. Είναι κυρίαρχη η αντίληψη στην ομηρική κοινωνία ότι αν είναιανάξιαηηγεσία,τότεείναιανάξιοςκαιολαός.Ηευθύνητουτρόπουδιακυβέρνησης δεν βαραίνει μόνο την εξουσία αλλά και τον λαό, ο οποίοςπρέπεινα αντιδράκάθεφοράπουγίνεταικατάχρησηαυτής.

 

αλλ’ έναν λόγο... τον πρώτον πολέμαρχον (στ. 234- 245): η δεσμευτική δύναμητου όρκου είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο επίορκος τιμωρείται αυστηρά είτεείναι θεός είτε πρόκειται για κάποιον θνητό. Όποιος υποσχεθεί κάτι με όρκο,οφείλεινα τοντηρήσειδιαφορετικά θατιμωρηθεί.

 

κιεάνοιαθάνατοιθεοίπολεμιστήντονκάμαν(στ.291):οΑχιλλέαςείναιοπρώτοςπολεμιστής,γενναίοςκαιανώτεροςαπόοποιονδήποτεάλλονΑχαιό. Επειδή όμως τα χαρακτηριστικά του αυτά ξεπερνούν τα ανθρώπιναμέτρα, είναι βέβαιο κατά την ομηρική αντίληψη, πως οι ιδιότητές του αυτέςπροέρχονταιαπό τουςθεούς.

 

ΗφιλονικίαΑχιλλέα-Αγαμέμνονα.

Ο Όμηρος με μια αριστοτεχνική κλιμάκωση μας παρουσιάζει τη φιλονικίαμεταξύ του Αχιλλέα και του αρχηγού των Αχαιών, η οποία ξεκινά με μιαχαλαρή αντιπαράθεση. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε ανοιχτή σύγκρουση,που κορυφώνεται με την εσωτερική πάλη του Αχιλλέα και την καταλυτικήπαρέμβαση της θεάς Αθηνάς. Κατόπιν η σύγκρουση περιορίζεται σε λεκτικόεπίπεδο,επικυρώνεταιαπότονόρκοτουΑχιλλέακαικλείνειμετηνπαρέμβασητουΝέστορα,ώσπουχαλαρώνει καισβήνειστοτέλος.

Ηφιλονικίαδιαρθρώνεταιωςεξής:

·         στ.106-121:εισαγωγή,

·         στ.122-148:χαλαρήαντιπαράθεση,

·         στ.149-172:μετατροπήτηςχαλαρήςαντιπαράθεσηςσεανοιχτήσύγκρουσηκαιαποκάλυψημιαςκαλάκρυμμένηςαντιπαλότηταςμεταξύ τωνδύοηρώων,

·         στ.173-188:κορύφωσητηςσύγκρουσης,

·         στ.189-223:εσωτερικήπάλητουΑχιλλέακαιπαρέμβασητηςΑθηνάς,

·         στ.224-245:λεκτικήαντιπαράθεσηκαιεπικύρωσημετονόρκοτουΑχιλλέα,

·         στ.246-285:διακοπήτηςαντιπαράθεσηςκαιπαρέμβασητουβασιλιάΝέστορα,

·         στ.286-304:χαλάρωσητηςσύγκρουσηςκαικλείσιμο.

Ο Αγαμέμνονας απαιτεί να λάβει ισάξιο δώρο με αυτό που χάνει, προκειμένουνααπελευθερώσειτηΧρυσηίδα.Δηλώνειότιθέλειτοκαλότουλαούτου,αλλάκινείται σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον το οποίο δεν έχει κανένασκοπό να θυσιάσει. Ο Αχιλλέας αντιδρά και αναφέρει πως δεν έχει μείνεικάποιο λάφυρο που να μην έχει μοιραστεί, αλλά πως μετά την πτώση τηςΤροίας ο Αγαμέμνονας θα πάρει τριπλή και τετραπλή ανταμοιβή, δείχνονταςέτσισύνεσηκαιδικαιοσύνη.ΟαρχηγόςτωνΑχαιώνεπιμένεικαισεμιαέντονηεπίδειξη δύναμης δηλώνειπως θα λάβειάλλο δώρο ακόμα και με τη βία.Καλεί τους Αχαιούς να ετοιμάσουν τη Χρυσηίδα για την επιστροφή στονπατέρα της και αποκαλύπτει πως πρόκειται για έναν αδίστακτο και σκληρόηγεμόναπουφαίνεταιπωςστηρίζειτηνεξουσίατουστοφόβοκαιτηβία.


Ο ήρωας με τη σειρά του εξοργίζεται και επιτίθεται στον Αγαμέμνονα μεβαρύτατουςχαρακτηρισμούςδείχνοντάςμαςέναάλλοτουπρόσωπο.Μοιάζεινα είναι παραδομένος στα πάθη του χωρίς να σκέφτεται με τη λογική του.ΑμφισβητείανοιχτάτηνηγετικήθέσηκαιδύναμητουΑτρείδηκαιδηλώνειπωςθααναχωρήσειγιατηνπατρίδαχωρίςνανοιάζεταιγιατομέλλοντουπολέμου. Η απειλή του αυτή εκτοξεύεται όχι μόνο εναντίον του Αγαμέμνονα,αλλάκαιεναντίονολόκληρουτουστρατεύματος.Οαρχηγόςδενπτοείταιαπότα λόγια του Αχιλλέα και δείχνει να μην τον ενδιαφέρει η αποχώρησή τουήρωα από τον πόλεμο. Επιπλέον φροντίζει να τον μειώσει αποδίδοντας τιςιδιότητέςτουστουςθεούςκαιδηλώνειπωςτοδώροπουθαπάρειείναιη σκλάβα του Αχιλλέα, η Βρισηίδα. Ο ήρωας θολώνει ακόμα περισσότερο καιείναιέτοιμοςναχιμήξειπάνωτου.Βάζειτοχέριστοθηκάριτουκαιετοιμάζεταινα τραβήξει το ξίφος του, όταν την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται η θεά Αθηνάγια να δώσει τη λύση σαν από μηχανής θεός. Ο Αχιλλέας υποχωρεί όχι γιατίτοθέλειαλλάγιατίπρέπει,γιατίεξαναγκάζεταινατοκάνει.ΕκτοξεύειβαρύτατεςύβρειςαπέναντιστονΑγαμέμνονααλλάκαισεολόκληροτοστράτευμα.Παίρνειόρκοπωςθατοναποζητήσουνότανθατουςχτυπάαλύπητα ο Έκτορας, επικυρώνοντας έτσι την απόφασή του να αποχωρήσειαπό τον πόλεμο. Ο ήρωας δείχνει να αδιαφορεί για τις συνέπειες αυτής τουτης απόφασης και βάζει πάνω από το συλλογικό συμφέρον την εκδίκησή του.Στην ουσία η αντιπαράθεση των δύο ηρώων λαμβάνει τέλος και ο Νέστορας,που προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα, βλέπει την προσπάθειά του ναπέφτειστοκενό.

 

ΟλόγοςτουΝέστορα.

ΟβασιλιάςτηςΠύλου,Νέστωρ,προσπαθείνασυμβιβάσειταπράγματαανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικίαΑχαιός και έχει μεγάλη σοφία. Για να κατευνάσει τα πνεύματα, κάνει έκκλησηστηλογικήτωνδύοηρώωνκαιεπισημαίνειπως:

·         οι Τρώες θα χαίρονταν αν ήξεραν πως οι δύο κορυφές των Αχαιώνμαλώνουν μεταξύ τους,

·         άντρεςπολύανώτεροιαπότουςίδιους,άκουγαντιςσυμβουλέςτουκαιάρατο ίδιο θαπρέπεινακάνουνκαιοιδύο ήρωες,

·         η σπουδαιότητα και των δυο τους είναι αδιαμφισβήτητη, αφού τονίζειπως και ο Αχιλλέας είναι γενναίος και γιος θεάς, αλλά και ο αρχηγόςτωνΑχαιώνείναιανώτεροςκαιέχειδοξαστείαπότονίδιοτονΔία,

·         ο Αγαμέμνονας από τη μία δεν πρέπει να πάρει τη Βρισηίδα από τονΑχιλλέακαιοήρωαςαπότηνάλληδεν πρέπεινααμφισβητείτηνηγετικήθέσητουΑτρείδη.

 

Επιφάνεια-ενανθρώπισητωνθεών.

Η θεά Αθηνά κατεβαίνει από τον Όλυμπο, σταλμένη από την Ήρα, για νααποτρέψει τον Αχιλλέα να επιτεθεί στον Αγαμέμνονα. Στέκεται πίσω από τονΑχιλλέα και πιάνει τα ξανθά του μαλλιά. Εκείνος τρομάζει και γυρίζοντας,αναγνωρίζει αμέσως τη θεά. Από την αντίδραση του Αχιλλέα, συμπεραίνουμεπως η Αθηνά εμφανίστηκε σε αυτόν, όχι με τη μορφή κάποιου θνητού, αλλάμετηνκανονικήτηςμορφήκαιάραπρόκειταιγιαεπιφάνειατηςθεάς.

Η ενανθρώπιση, η εμφάνιση δηλαδή ενός θεού με τη μορφή θνητού, γίνεταιγιατουςεξήςλόγους:


·         κατά την αντίληψη που επικρατούσε την εποχή εκείνη, οι θεοί δενμπορούσαν να εμφανιστούν στους θνητούς με την πραγματική τουςμορφήκαιμεόλητουςτηλαμπρότητα,

·         οι θεοί με τον τρόπο αυτό καθοδηγούσαν μεν τους θνητούς, αλλάχωρίς να τους αφαιρούν την ελευθερία δράσης και χωρίς να τουςαπαλλάσσουν απότις ευθύνεςτων πράξεώντους.

Στην περίπτωση που εξετάζουμε σε αυτή την ενότητα, η Αθηνά δεν έχεικανένα λόγο να εμφανιστεί στον ήρωα παίρνοντας τη μορφή κάποιου θνητού.Ο Αχιλλέας έχοντας μητέρα θεά, έχει συνηθίσει να βλέπει τους θεούς στηνκανονική τους μορφή. Επιπλέον η Αθηνά εμφανίζεται σε μια πολύ κρίσιμηστιγμή, την ώρα που ο Αχιλλέας έχει ήδη τραβήξει το σπαθί από τη θήκη τουκαιετοιμάζεταιναχτυπήσειτονΑτρείδη.Ανηθεάέπαιρνεανθρώπινημορφή,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Αχιλλέας να μην άκουγε τις συμβουλές ενόςθνητού,όποιοςκιαν ήταν αυτός.

 

Ηθογράφηση.

·         Αχιλλέας: αρχικά παρουσιάζεται πονόψυχος, ανησυχεί για την τύχη τωνΑχαιώνκαιαναζητάλύσηστοπρόβλημαπουέχειπροκύψει.Είναιευσεβής και γνωρίζει τις θρησκευτικές υποχρεώσεις, αφού το πρώτο πουσκέφτεται είναι μήπως πρέπει να προσφέρουν περισσότερες θυσίες στονΑπόλλωναπροκειμένουνατονεξευμενίσουν.Επιπλέονυπόσχεταιναπροστατέψει τον Κάλχαντα από την αναμενόμενη οργή του Αγαμέμνονακαιέτσιγίνεταιυποστηρικτήςτουμάντη.Φαίνεταιάφοβοςμπροστάστηνοργή του αρχηγού και ανιδιοτελής. Στη συνέχεια είναι λογικός μπροστάστις απαιτήσεις του Αγαμέμνονα και ενδιαφέρεται μόνο για το καλό τουστρατού. Όταν όμως ο Ατρείδης απαιτεί από τον ήρωα να του δώσει τησκλάβατου,οΑχιλλέαςχάνειτηνψυχραιμίατου,οργίζεται.Νιώθειαδικημένος καιπεριφρονημένος απότον Αγαμέμνονακαιφτάνεισεσημείο να τραβήξει το ξίφος του για να τον χτυπήσει. Υπακούει στηνπαρέμβαση της Αθηνάς, κάτι που αποδεικνύει ξανά την ευσέβειά του,τελικά όμως αποδεικνύεται παρορμητικός, παραδίνεται στην εκδικητικήτουμανίακαιαποχωρείαπότονπόλεμο.

·         Αγαμέμνονας: μας δίνει την εντύπωση ότι απέχει πολύ από το πρότυποτουηγέτητηςεποχής.Είναιαλαζόνας,εγωιστήςκαισυμφεροντολόγος,αφού δεν σκέφτεται τη συμφορά των στρατιωτών του. Φέρεται αναιδώςστονμάντηΚάλχαντακαιυποτιμάτηγυναίκατου.Στοσημείοπουαποφασίζει να δώσει τη Χρυσηίδα πίσω στον πατέρα της, φαίνεται ναυποχωρείλίγοοεγωισμόςτου,όμωςκάτιτέτοιοδενσυμβαίνειστηνπραγματικότητα.ΑπαιτείαπότονΑχιλλέανατουδώσειτηδικήτουσκλάβακαιδείχνειγιαμιαακόμαφοράτοσκληρό,εγωιστικόκαιαπολυταρχικό του πρόσωπο. Ξεσπά όλη του τη μανία στον ήρωα, τονοποίο δεν χάνει την ευκαιρία να μειώσει, υποβαθμίζοντας την πολεμικήτουικανότητακαι γενναιότητα.

·         Κάλχας: είναι αδύναμος και φοβάται να εκφράσει τις προφητείες του,αφού τρέμει στη σκέψη της οργής του Αγαμέμνονα, καθώς ο μάντηςγνωρίζει πως εκείνος φταίει για τον λοιμό που χτύπησε τους Αχαιούς. Γιανα αποκαλύψει την αιτία της συμφοράς ζητά την προστασία του Αχιλλέα,επιδιώκονταςμεαυτότοντρόπονακαλύψειτηνανασφάλειάτου.


·         Νέστωρ: είναι σοφός και δίκαιος. Προσπαθεί με λογικά επιχειρήματα ναηρεμήσει τα πνεύματα. Ο λόγος του είναι πειστικός και ειλικρινής καιπάνωαπόόλατοποθετείτοσυλλογικό συμφέρον.

 

Στοιχείατεχνικής.

·         Αφηγηματικέςτεχνικές:εναλάσσονται   ηαφήγηση   με   τονδιάλογο,οοποίοςαποτελείταιουσιαστικάαπόμεγάλουςμονολόγουςτωνδύοπρωταγωνιστών.

·         Άστοχαερωτήματα:σεσυνδυασμόμετουςδισταγμούςτουμάντηΚάλχανταεπιβραδύνουντο χρόνο τηςαφήγησης(στ.66).

·         Ειρωνεία: ο Αχιλλέας πληροφορεί τους Αχαιούς για την αιτία του λοιμού,κάτιπουοιακροατές/αναγνώστεςήδηγνωρίζουν(στ.55κ.εξ.).

·         Προοικονομία:

ü  στ.212-214:προαναγγελίατηςμελλοντικήςταπείνωσηςτουΑτρείδηκαιτης δικαίωσηςτουΑχιλλέα,

ü  στ.241-245:οιΑχαιοίθααναζητήσουντονΑχιλλέα.

·         Επιβράδυνση:στ.66,69-73,92.

·         Σχήμα του αδυνάτου: ο ποιητής όταν θέλει να τονίσει ότι δεν πρόκειταινασυμβείκάτι,τοπαραλληλίζειμεκάτιπουείναιαντίθετοστουςφυσικούςνόμους. Ο Αχιλλέας λέει πως όπως το ραβδί που κρατά στα χέρια του δενθαξαναβγάλεικλαδιάέτσικιεκείνοςδενθαξαναγυρίσειστιςμάχες.

·         Παρομοιώσεις:στ.105,229,250,263-267.

·         Μεταφορές:στ.79, 83, 104,150, 165,189,193,226,250-251,283κ.ά.

·         Υπερβολή:λαοφάγεβασιλέα(στ.232).

·         Αντιθέσεις:στ.137-139,300.

·         Ασύνδετοσχήμα:στ.71,116.

·         Κλιμάκωση: ο Πρίαμος... και τα παιδιά του... κι όλος ο λαός... (στ. 256-257).

·         Επανάληψη:στ.97,268.

·         Τυπικάεπίθετα:θείαβέλη(στ.54),ηΉραηλευκοχέρα(στ.56),γοργοπόδης Αχιλλεύς (στ. 69), διίφιλε Πηλείδη (στ. 75), λαμπρομάτα κόρη(στ. 99), μακροβόλος (στ. 111), φτερόποδος ισόθεος Πειλίδης (στ. 122),μεγαλόψυχοιΑχαιοί(στ.124),πυργωμένηνΤροίαν(στ.130),μέγαςΑγαμέμνων (στ.131), γενναίους Αχαιούς (στ.137),θεία θάλασσα (στ.142), θείος Οδυσσέας (στ. 146), των λογχοφόρων Τρώων (στ. 153), καλάτειχόκαστρα (στ. 165), πάνσοφος Κρονίδης (στ. 176), γλαυκόφθαλμη θεά(στ.207),σκυλόματε(στ.226),τονΠολύφημοντονθείον(στ.265),δειλόψυχον(στ. 294), αχρείον (στ. 294).

·         Τυπικέςφράσεις:μελόγιαφτερωμένα(στ.203),τουΔιόςτουαιγιδοφόρου (στ. 203), γλυκόλογος λιγυρός ομιλητής (στ. 249), άγρια θεριάβουνίσια(στ.269).

·         Εικόνες: περιγραφή της Φθίας (στ. 156- 158), η εμφάνιση της Αθηνάςστον Αχιλλέα (στ. 198- 201), ο Αχιλλέας εκσφενδονίζει το ραβδί του (στ.246).


Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.


Ελένη Γ'Γυμνασίου - Πάροδος - Στίχοι 192-436 - Ανάλυση

$
0
0

Πάροδος,στ.192-436

Οθρήνοςγιατηναδυσώπητημοίρα

 

Διάρθρωσηενοτήτων.

1.      Προωδός(στ.192-195):ΗαρχήτουθρήνουτηςΕλένης.

2.Κομμός(στ.196-288):

·         1ηενότητα-α’στροφή(στ.196-209):ΗεπίκλησητηςΕλένης.

·         2ηενότητα-α’αντιστροφή(στ.210-223):Ηείσοδοςτωνγυναικώντουχορού.

·         3ηενότητα-β’στροφή(στ.224-243):ΟισυμφορέςτηςΕλένης.

·         4η     ενότητα-   β’   αντιστροφή   (στ.   244-    263):    Η   ανταπόκρισητουχορού.

·         5ηενότητα-επωδός(στ.264-288):Οιυπαίτιοιτωνσυμφορών.

3.      Διαλογικήσκηνή(στ. 289-371):

·         1ηενότητα(στ.289-331):ΤοπαρελθόντηςΕλένηςκαιηαγωνίατηςγια το μέλλον.

·         2ηενότητα(στ.332-345):ΗαπόφασητηςΕλένης.

·         3ηενότητα(στ. 346-371): ΗπαρέμβασητουΧορού.

4.Αμοιβαίο(στ.372-436):

·         1ηενότητα(στ.372-404):ΗαντίδρασητηςΕλένης.

·         2ηενότητα(στ.405-436):ΟθρήνοςτηςΕλένης.

 

Τόπος:Αίγυπτος,παλάτιΠρωτέα.

Πρόσωπα:Ελένη,Χορός.

 

Περίληπτικήαναδιήγηση.

ΜετάτηναποχώρησητουΤεύκρουηΕλένηξεσπάσεθρήνογιατιςσυμφορέςτης,καθώςκαιγιατιςπληροφορίεςπουτηςέδωσεοήρωαςγιατοσύζυγοκαιτην οικογένειά της. Καλεί την Περσεφόνη και τις Σειρήνες να συμμετάσχουνστοθρήνοτηςκαινατραγουδήσουνμαζίτηςπένθιμουςσκοπούς.Στομεταξύο Χορός, ο οποίος αποτελείται από νέες Ελληνίδες ακόλουθες της Ελένης,εισέρχεταιστησκηνή,επειδήκαθώςέπλενερούχαστηνακροθαλασσιάάκουσετοσπαραχτικότηςθρήνοκαιήρθενατηςσυμπαρασταθεί.

Η Ελένη ενημερώνει τις γυναίκες για την τύχη της οικογένειας και του συζύγουτης, καθώς και για το μίσος που τρέφουν οι Έλληνες για εκείνη. Ο ΧορόςσυμπάσχειμετηνΕλένηκαιθρηνείγιατοχαμότωνδικώντηςκαιγιατημοίρατης, αφού λόγω του θανάτου του Μενελάου, δεν θα μπορέσει να επιστρέψειστηνπατρίδα της.

Ηηρωίδασυνεχίζειασκώνταςκριτικήστουςθεούςκαιρίχνονταςτουςόλεςτιςευθύνεςγιατηντροπήπουπήρεηζωήτης.ΑναφέρεταιστηνάφιξητουΠάρηστη Σπάρτη, όταν εκείνος ήρθε να την κλέψει από το σύζυγό της καθώς τουτην είχε προσφέρει ως δώρο η θεά Αφροδίτη, αλλά και στην Ήρα που έστειλετον Ερμή την πήρε από τον Πάρη και την πήγε στην Αίγυπτο και έδωσε στονΤρώαπρίγκιπατοείδωλότης.

Ο Χορός προσπαθεί να δώσει κουράγιο στην ηρωίδα, η Ελένη όμως είναιθλιμμένηκαιαπαρηγόρητη.ΕύχεταιναήτανάσχημηκαιναξεχνούσανοιΈλληνεςτηνκακήτηςφήμηκαιαπαριθμείτατωρινάτηςβάσανα:βρίσκεταισκλάβα σε ξένη χώρα, ο σύζυγός της πέθανε, η μητέρα της έβαλε εξαιτίαςτηςτέλοςστηζωήτης,τααδέλφιατηςχάθηκανκαιηκόρητηςθαέχειπολύ


άσχημη τύχη. Επιπλέον η ηρωίδα δεν μπορείπιανα γυρίσειστην πατρίδατηςτηΣπάρτη,αφούόλοιπιστεύουνπωςχάθηκεμαζίμετοΜενέλαο.

ΜέσαστοπαραλήρημάτηςηΕλένηαποφασίζειναδώσειτέλοςστηζωήτης ώστε να ξεφύγει από τη δυστυχία της. Ο Χορός, παρεμβαίνει την κρίσιμηστιγμήκαιτησυμβουλεύειναμηνπιστεύειόσατηςείπεοΑχαιόςήρωαςκαι να πάρει προφητεία από τη μάντισσα Θεονόη. Μάλιστα προθυμοποιείταινα τη συνοδεύσει. Η ηρωίδα φοβάται πως θα ακούσει από τη μάντισσα όσατηςείπεοΤεύκρος,αλλάοΧορόςτηνπαροτρύνειναείναιαισιόδοξη.Εκείνηορκίζεταιπωςανμάθειότιοσύζυγόςτηςείναιόντωςνεκρός,θααυτοκτονήσει.Ηηρωίδαθρηνείκαιπάλιγιαόλουςεκείνουςπουέχασαντηζωήτουςστονπόλεμοκαικαταλήγειπωςηομορφιάτηςπροκάλεσεσυμφορέςόχιμόνο στους Αχαιούς αλλά καιστουςΤρώες.

 

Πάροδος.

Η πάροδος είναι το άσμα που τραγουδά ο Χορός κατά την είσοδό του στηνορχήστρα από την αριστερή πάροδο (από το τμήμα αυτό του θεάτρου πήρετο άσμα του Χορού το όνομά του). Προηγείται ο αυλητής που δίνει το ρυθμό,ακολουθεί η Κορυφαία του Χορού και πίσω οι υπόλοιπες γυναίκες σε δύογραμμές (ημιχόρια) των επτά ατόμων, κατά ζεύγη (5х3), ή κατά στοίχους(3х5).Στεκότανμετηνπλάτηγυρισμένηστουςθεατέςκαιστρεφότανσεαυτούςμόνοόταντραγουδούσεταχορικά.Όλοιοιχορευτέςφορούσαντηνίδιαμάσκακαιτακοστούμιατουςήτανομοιόμορφα,απλάκαιχωρίςπολυτέλειες.

 

Κομμός.

Ο κομμός στην Ελένη είναι ένας θρηνητικός διάλογος ανάμεσα στην ηρωίδακαι το Χορό. Ο Ευριπίδης προτάσσει αυτόν τον θρήνο για να κάνει ακόμη πιοδραματικήτηθέσητηςΕλένης.Θρηνητικόςχαρακτήραςτουτραγουδιού:

·         επανάληψηκαιομοιομορφίατουύφους(ίσοςαριθμώνστίχωνστιςστροφές και τις αντιστροφές),

·         επίκλησηστιςθεότητεςτουκάτωκόσμου.

 

ΗρήσητηςΕλένης.

Παρουσιάζειτημορφήενόςσύντομουρητορικούλόγουμε:

·         στ.291-303:προοίμιο,

·         στ.303-331:κυρίωςμέρος,

·         στ.332-345:επίλογος.

Ο Ευριπίδης προβάλλει μια σειρά συλλογισμών της Ελένης που εμφανίζονταιμέσα από μια ρητορική διαμαρτυρία, ένα παράπονο που ζητά να βρει τιςπιθανέςαιτίεςτηςδυστυχίαςτηςκαιαναζητάελαφρυντικάτηςενοχήςτης

 

Αμοιβαίο.

Είναι ο λυρικός διάλογος ανάμεσα στην Ελένη και στο Χορό πριν η Ελένηαποχωρήσειαπότησκηνή.Με   το   αμοιβαίο   έχουμε   μια   επιβράδυνση.Η πάροδος τελειώνει με την επανάληψη όλων των βασικών θεμάτων πουπαρουσιάστηκαν από την αρχή του έργου. Ο αργός ρυθμός προετοιμάζει τονθεατή για τη σιωπή που θα ακολουθήσει και διεγείρει τα συναισθήματα τουελέουκαιφόβου.


Δομήτουαμοιβαίου:

·         στ.372-389,

·         στ.390-404,

·         στ.405-421,

·         στ.422-436.

Ο στάση του χορού στο αμοιβαίο είναι διαφορετική από τη στάση του στονκομμό. Ο χορός αναλαμβάνει ενεργό δράση και συμβουλεύει την ηρωίδα ναμπει στο παλάτικαινασυμβουλευτείτη μάντισσα Θεονόη.

 

Πραγματολογικάσχόλια.

Σειρήνες κόρες της Γης (στ. 196): ήταν κόρες του ποταμού Αχελώου και είχανπρόσωπογυναίκαςκαισώμαπουλιού.ΣυνδέοντανμετονΚάτωΚόσμοκαι την Περσεφόνη, για αυτό η Ελένη της καλεί προκειμένου να θρηνήσουνμαζίγιατοχαμότουσυζύγουτης.ΌτανηΔήμητραέχασετηνΚόρητης,τουςέδωσε φτερά για να την αναζητήσουν. Όταν η αναζήτησή τους δεν έφερεαποτέλεσμα, εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί και με το γλυκό τους τραγούδιξελόγιαζαν τους ναυτικούς, οι οποίοι παρασύρονταν και έπεφταν στα βράχια.Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του στο δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη,πέρασαναπότονησίτουςκαιοήρωαςέκλεισετααυτιάτωνσυντρόφωντου με κερί και ζήτησε να δέσουν τον ίδιοστο κατάρτι για να μη μαγευτείαπότοτραγούδιτους.

 

να‘στελνεηΠερσεφόνη(στ.202):κόρητουΔίακαιτηςΔήμητρας.ΟΠλούτωναςτην ερωτεύτηκε, την απήγαγε και τη μετέφερε στον Άδη. Η μητέρα της τηναναζητούσεκαιαπότηστεναχώριατηςδενάφηνετηγηνακαρποφορήσεικαιναανθίσει.ΗμεγάληθλίψητηςΔήμητραςδημιούργησεπροβλήματαστους ανθρώπους και ο Δίας έδωσε τη λύση: να μένει η Περσεφόνη έξι μήνεςμε τη μητέρα της και έξι μήνες με το σύζυγό της στον Κάτω Κόσμο. Τους έξιμήνες που η Κόρη ήταν κοντά στη Δήμητρα η γη άνθιζε και καρποφορούσεκαι ήταν Άνοιξη και Καλοκαίρι, ενώ τους έξι μήνες που βρισκόταν στον Άδηήταν Φθινόπωρο και Χειμώνας. Ο μύθος αυτός αποδεικνύει την προσπάθειατων ανθρώπων να ερμηνεύσουν την εναλλαγή των εποχών και τον κύκλο τηςζωής καιτου θανάτου,τουμαρασμούκαιτηςάνθησης.

 

Κοντά στη γαλανή ακροθαλασσιά... σα βογκητό και μοιρολόι (στ. 210- 217):όταν ο Χορός άκουσε τον σπαραχτικό θρήνο της Ελένης, άπλωνε τα ρούχαδίπλαστηθάλασσαναστεγνώσουνκαιέτρεξεπανικόβλητοςκοντάτηςνατηςσυμπαρασταθεί. Η δήλωση αυτή του Χορού δείχνει πως η ηρωίδα ήταν μόνητηςστησκηνήκαιοΧορόςεισήλθεστηνορχήστραστησυνέχεια.

 

μιανεράιδα(στ.218):στοαρχαίοκείμενοπρόκειταιγιατηλέξη«»Ναΐς».Οι Ναϊάδες ήταν νύμφες των γλυκών νερών, κόρες του Δία και κατοικούσανσεπηγές,κρήνες,ποτάμιακαιλίμνες.Αρκετέςφορέςέπαιρναντοόνομάτουςαπό την πηγή ή τον ποταμό με τον οποίο συνδέονταν (Ασωπιάδες, Αχελωίδεςκ.λπ.).

 

καθώςμιανύμφη...τραχιάτησέρνειοΠάνας(στ.218-223):οΧορόςπαρομοιάζει τον πανικό του με εκείνο μιας νύμφης που την κυνηγά ο θεόςΠάνας.


τη σέρνει ο Πάνας (στ. 223): θεότητα των δασών, μισός άνθρωπος μισός τράγος,μεδύοκέρατακατσικιούστοκεφάλι.Υπάρχουνδιάφορεςεκδοχέςγιατοποιοιήταν οι γονείς του: ο Ερμής και η νύμφη Πηνελόπη, ο Δίας και η νύμφηΚαλλιστώ, ο Ουρανός και η Γη ή ο Απόλλωνας και η Οινόη. Σύμφωνα με τομύθο,ότανγεννήθηκε,ημητέρατουτρόμαξετόσοαπότημορφήτουπουτονεγκατέλειψε. Ο Ερμής τον βρήκε και τον μετέφερε στον Όλυμπο και έγινεδεκτός από όλους τους θεούς, τους οποίους βοήθησε στην Τιτανομαχία. Στημάχη έσπερνε παντού τον πανικό (η λέξη προέρχεται από το όνομα του θεού)με τις κραυγές του. Ήταν προστάτης των βοσκών και των γεωργών, καθώςκαι των προϊόντων τους, σύντροφος του Διονύσου και φίλος του κρασιού καιτουγλεντιού.ΛατρευότανστηνΑρκαδίαπουήτανοτόποςγέννησήςτου.

 

Γυναίκες της Ελλάδας (στ. 224): η Ελένη αναφέρει πως ο Χορός αποτελείται απόγυναίκες, Ελληνίδες στην καταγωγή. Πρόκειται για επινόηση του Ευριπίδη,αφού δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για Έλληνες δούλους στην Αίγυπτο.Κάτιτέτοιοόμωςεξυπηρετούσετηνπλοκήτουέργουτου,αφούέτσιεντείνεταιητραγικότητατηςηρωίδας,καθώςαπόόλουςτουςΈλληνεςμόνοοιγυναίκεςτου Χορού γνωρίζουν την αλήθεια για την ταυτότητά της. Επιπλέον η ΕλένηχρειάζεταιστοπλευρότηςτοΧορό,νατηςσυμπαρασταθείκαινατηνβοηθήσει και κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα ήταν δυνατό αν αυτός αποτελούνταναπόγυναίκεςτηςΑιγύπτου.

 

στης Χαλκίοικης το ναό (στ. 263): πρόκειται για το ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάςπου λατρευόταν στη Σπάρτη. Στο ναό αυτό είχε καταφύγει ο στρατηγόςΠαυσανίαςγια ναβρειάσυλο,ότανκατηγορήθηκεγιαπροδοσία.

 

ΠοιοςΈλληναςήΤρωαδίτηςπελέκησετοπεύκοεκείνο   (στ.   264-   265):ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Φέρεκλος ναυπήγησε το πλοίο με το οποίο ο Πάρηςαπήγαγε την Ελένη. Οι Τρώες έως τότε δεν είχαν καράβια, γιατί κάποιοςχρησμός τους είχε προτρέψει να ασχολούνται με τη γεωργία. Τα πρώτα τουςκαράβιακατασκεύασεοΦέρεκλοςχρησιμοποιώνταςξύλο πεύκου.

 

βαρβαρικό σκαρί (στ. 269): ο όρος βάρβαρος στην Αρχαιότητα σήμαινε τον ξένο,τοναλλοδαπό,οποιονδήποτεδενήτανΈλληνας.Ηερμηνείατηςλέξηςως

«απολίτιστος»είναισύγχρονη.

 

Δαναούς(στ.275):ηλέξηχρησιμοποιείταιαπότονΌμηρογιαναδηλώσεισυνολικά τουςΈλληνες.

 

κι ολούθε λεν... σ’ άτιμο πλάγιασες κρεβάτι (στ. 257- 259): ο Χορός επισημαίνειπως όλοι οι Έλληνες πιστεύουν στην απιστία της Ελένης, ενώ εκείνη δεν είχεποτέ καμία σχέσημε τον Πάρη.

 

το φτεροπόδη έστειλε Ερμή (στ. 278): ως ταχυδρόμος των θεών και εκτελεστήςτωνθεϊκώναποφάσεων,οθεόςΕρμήςπαριστανότανναφοράσανδάλιαμεφτερά,ώστεναμπορείνατρέχειγρήγορακαιφέρνειειςπέραςτιςαποστολέςτου.


Κιωςέκοβαμεςστηνποδιάμουτριαντάφυλλαδροσάτα(στ.279-280):η   σκηνή   τηςαπαγωγήςτηςΕλένηςθυμίζειτησκηνήτηςαπαγωγήςτης Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Ο θεός άρπαξε την κόρη την ώρα πουέπαιζεμετιςκόρεςτουΩκεανούκαιμάζευελουλούδια.

 

η κόρη μου, καμάρι του σπιτιού μου (στ. 320): η Ελένη με το Μενέλαο είχαναποκτήσειμίακόρη,τηνΕρμιόνη,ηοποίαήτανεννέαετώνότανημητέρατηςέφυγεμετονΠάρη.ΣύμφωναμετημυθολογίαπαντρεύτηκετονΟρέστηήτονγιο του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμο. Η Ελένη εδώ δείχνει να ανησυχεί ότι η κόρητηςθαμείνειανύπαντρηλόγωτηςδικήςτηςάσχημηςφήμης.

 

τηςπελαγίσιαςνύμφης(στ.358):πρόκειταιγιατηνΨαμάθη,σύζυγοτουΠρωτέα,μητέρατουΘεοκλύμενου και της Θεονόης.

 

Φωνάζω εσένα... το μονότονο σουραύλι (στ. 390- 402): ο όρκος των Αρχαίωνπεριλάμβανε τρία σημεία: το τι ορκίζεται να κάνει ή να μην κάνει αυτός πουπαίρνει τον όρκο, την ποινή σε περίπτωση καταπάτησης του όρκου και τέλοςτοθεό-μάρτυρατουόρκου,πουεδώείναιοποτάμιοςθεόςΕυρώτας.

 

Καλλιστώκαλότυχηπαρθένα(στ.422):νύμφητωνδασώντηςΑρκαδίας,παρθένα σύντροφος της Αρτέμιδος. Από την ένωσή της με το Δία γεννήθηκεοΑρκάς,γενάρχηςτωνΑρκάδων.ΌτανηΆρτεμιςαντιλήφθηκετογεγονός,τημεταμόρφωσε σε αρκούδα και αργότερα ο Δίας την τοποθέτησε στον ουρανόδημιουργώντας τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Ο ποιητής χρησιμοποιείμιαδιαφορετικήπαραλλαγήτουμύθου,δικήςτουεπινόησης,σύμφωναμετηνοποίαηΚαλλιστώμεταμορφώθηκεσελέαιναπριντηνένωσήτηςμετοΔία.

 

τουΜέροπα(στ.430):οΜέροψήτανμυθικόςβασιλιάςστονησίτηςΚω.

 

Πολιτισμικά-ιδεολογικάσχόλια.

Σειρήνες, φτερωτές κόρες της Γης... για τους βαριόμοιρους νεκρούς (στ. 196-209): ολόκληρη η στροφή είναι ένας θρήνος, ο οποίος αποτελεί τυπικό δείγμαθρηνωδίας στην Αρχαιότητα. Τυπική ήταν επίσης η επίκληση στις Σειρήνεςκαι την Περσεφόνη και το έθιμο του θρήνου συμπληρωνόταν με διάφορεςδραστηριότητες όπως χοές- προσφορές στο νεκρό, ράντισμα με αίμα ενόςβωμού ή ειδώλου, καθώς και το κόψιμο των μαλλιώνκαιτο μάτωμα τουπροσώπου.

 

Τύχη πολυστέναχτη και πικραμένη μοίρα (στ. 244- 245): ο Χορός υιοθετεί τηνομηρικήαντίληψη ότι ηζωή τουανθρώπου προκαθορίζεταιαπό τη στιγμήτηςγέννησήςτουαπόανώτερεςδυνάμεις,όπωςοιτρειςΜοίρες,ηΚλωθώ,ηΆτροποςκαιηΛάχεσις.

 

γι’ αυτή τη δύσμοιρη ομορφιά (στ. 271): η Ελένη τονίζει πως μία από τις βασικέςαιτίες για τα βάσανά της είναι η θεϊκή ομορφιά της που ωστόσο την οδήγησεστηδυστυχίακαιόχιστηνευτυχία.Ηηρωίδατοέχειαναφέρειξανάαυτόστονπρόλογο και η επανάληψη αυτή υπογραμμίζει ακόμα μία φορά τη μετάπτωσητης Ελένης απότηνευτυχίαστη δυστυχία.


Ξέρω, σε ζώνουν...τις πίκρες να βαστάζεις(στ.289-290):οΧορόςκαλείτην Ελένη να κάνει υπομονή, καθώς φοβάται πως πάνω στην απελπισία τηςμπορείνακάνεικαμίατρέλα.ΟΧορόςτουΕυριπίδηείναιέναςακόμαυποκριτήςπουσυμμετέχειστηνπλοκήκαιέχειτηδικήτουλογική.ΣεαντίθεσημετοΣοφοκλήπουτονθέλεισαναμέτοχοθεατήκαιτονΑισχύλοπουο Χορός του εξέφραζε μόνο θρησκευτικές απόψεις, ο Ευριπίδης παρουσιάζειένανΧορόανθρώπινο,πουμετέχειστηνπλοκήκαισυμπάσχειμετονπρωταγωνιστή.

 

Αχ! να σβηνόμουν πάλι... θυμούνται τώρα το κακό (στ. 298- 303): η Ελένηκαταριέται για μια ακόμα φορά την ομορφιά της, η οποία δεν αποδεικνύεταιως το υπέρτατο αγαθό. Η υπερβολική της ομορφιά, της προκάλεσε πλήθοςσυμφορές.Ηηρωίδαθαπροτιμούσεναχάσειόληαυτήτηνομορφιά,προκειμένου να ξεχάσουνοιΈλληνες τηνκακή τηςφήμη.

 

κι ενώ ήμουν λεύτερη, έχω γίνει σκλάβα (στ. 312): η Ελένη με τη μεταφορά τηςστηνΑίγυπτο,έχειχάσειτηνελευθερίατηςκιέχειγίνεισκλάβα.Μετηλέξη

«σκλάβα»όμωςδενεννοείδούλα,αλλάυπήκοοςενόςβασιλιάπουδεντηναφήνειναφύγειαπότηχώρατου.

 

Πιοκαλάθάνατος(στ.338):ηηρωίδαεκφράζειπλέονανοιχτάτηνεπιθυμίατηςνααυτοκτονήσει,προκειμένουναμηνυποχρεωθείναπαντρευτείτοΘεοκλύμενο.ΗΕλένηπροτιμάτοθάνατοαπόέναναναγκαστικό γάμο.

 

Πιο καλά θάνατος... γοργά ξεφεύγεις (στ. 338- 342): ηΕλένηαπότημεγάλητης θλίψη σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας και αναζητά τονκαταλληλότερο τρόπο για να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο απαγχονισμός είναιέναςατιμωτικόςθάνατος,πουδενείναιταιριαστόςούτεστουςδούλους.Η Ελένη, ως ομηρικός ήρωας, δεν μπορεί να δεχτεί αυτό τον τρόπο θανάτουκαι προτιμά την ευγένεια που θα της προσφέρει το μαχαίρι. Σίγουρα οι στίχοιαυτοίθαέφερνανστομυαλότωνθεατώντοθάνατοτουΑίαντα.

 

γι’ αλήθεια μην τα πάρεις (στ.347):ο Χορόςσυμπαραστέκεταιστην ηρωίδα,αλλά δεν παρασύρεται από το παραλήρημά της. Σκέφτεται ψύχραιμα και τηςεπισημαίνει πως τα λόγια του Τεύκρου απαιτούν οπωσδήποτε επιβεβαίωση.ΈτσιπροσπαθείνατηνπείσειναεπισκεφθείτηΘεονόηκαιστησυνέχειανασκεφτείκαιναπράξειανάλογα.

 

ρίξανε τα κομμένα... τα τρυφερά τους μάγουλα (στ. 415- 421): το κόψιμο τωνμαλλιών ως ένδειξη πένθους, οφείλεταιστην αντίληψηπως αποτελούσανπηγήδύναμης.Τομάτωματουπροσώπουσυνδέεταιμετηναντίληψηπωςηπαραμόρφωσηαυτήδενάφηνετηνψυχήτουνεκρούνααναγνωρίσειτον άνθρωποπουθρηνείμεαποτέλεσμαναμην μπορείνατονβλάψει.

 

Στοιχείαδιάνοιας.

·         Όποιοςέχειμιασυμφοράθεοσταλμένη,τοχτύπημαβαρύ,ματουποφέρει (στ. 303- 305): ο άνθρωπος οφείλει να υπομένει τις συμφορέςμευπομονήκαιπραότητα.


·         ετούτο χειρότερο είναι απ’ την αλήθεια, πράξεις να σου φορτώνουνπου δεν έχεις κάνει (στ. 307- 309): είναι πολύ άσχημο να δυσφημίζεταιέναςαθώοςκαινα θίγονταιητιμή καιηαξιοπρέπειάτου.

·         οι βάρβαροι όλοι δούλοι, εξόν ο αφέντης (στ. 313): ο ποιητής εκφράζειτην άποψή του για την αθηναϊκή δημοκρατία. Στις βαρβαρικές χώρεςκανέναςάνθρωποςδενείναιελεύθερος,αλλάόλοιείναιδούλοιτουβασιλιά,καθώςμόνοεκείνοςείναιελεύθεροςνακάνειό,τιθέλει.Αντίθετα,στη δημοκρατία, όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι -με εξαίρεση βέβαιατουςσκλάβους-καιυπακούουνόχισεκάποιοβασιλιά,αλλάστονόμο.ΟποιητήςμεταλόγιααυτάεπιδιώκειναεξυψώσειτοηθικότωνΑθηναίων.

·         νεκρή λογιέμαι (στ. 324): ο ποιητής εδώ τονίζει για ακόμα μία φορά τηδιαφοράανάμεσαστο«φαίνεσθαι»καιτο«είναι».Τοείδωλότηςθεωρείταινεκρό, ενώ η πραγματική Ελένη είναι ζωντανή. Επιπλέον η ηρωίδα βλέπεισοβαρά πια τοενδεχόμενοτης αυτοκτονίας.

·         στη Σπάρτη αν πάω, δε θα μ’ αφήσουν να διαβώ τις πύλες (στ. 325-326):ηΕλένηξεχνάειπιατηνεπιστροφήστηΣπάρτη,αφούοσύζυγόςτηςθεωρείται νεκρός. Αλλά ακόμα και αν επέστρεφε συμπολίτες της δεν θατης επέτρεπαν την είσοδο. Στο σημείο αυτό ο ποιητής τονίζει τη λαχτάραναεπιστρέψεικάποιος στηνπόλητουκαινα μην μπορείναμπειμέσα.

·         Η γυναίκα σα θα δεχτεί έναν άντρα που δε στέργει, δεν έχει σέβαςδιόλου στον εαυτό της (στ. 335- 337): πρόκειται για μια ριζοσπαστικήθέση του ποιητή κι αυτό γιατί στην Αρχαιότητα οι γυναίκες δεν επιτρεπόταννα έχουν άποψη για τον άνδρα που θα παντρεύονταν. Η απόφαση αυτήήταν του πατέρα ή του αδελφού. Έτσι εδώ ο Ευριπίδης εκφράζει μιαδημοκρατική θέση για το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή του άνδρατης. Επιπλέον ο ποιητής τονίζει την πίστη της Ελένης στο σύζυγό τηςΜενέλαο.

·         για κάτι που δεν έγινε (στ. 405): η Ελένη επαναλαμβάνει την αθωότητάτης για την κατηγορία περί απιστίας και τη φυγή της με τον Πάρη. Εδώγίνεται άλλη μια φορά φανερή η διαφορά ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στοείναι, αφού ο πόλεμος δεν έγινε για την αρπαγή της Ελένης αλλά για έναείδωλο.

·         οιγυναίκεςπρέπειναβοηθούνημιατηνάλλη(στ.370-371).

·         Οπόλεμοςπροκαλείδεινάκαιστουςνικητέςκαιστουςηττημένους.

 

ΚαινοτομίεςτουΕυριπίδη.

·         ΟΧορόςαποτελείταιαπόΕλληνίδεςγυναίκες,ανκαιδενυπάρχουνιστορικές πηγές που να επιβεβαιώνουν την παρουσία Ελλήνων δούλωνστηνΑίγυπτο.

·         Ο Χορός του Ευριπίδη δεν είναι ένας απλός θεατής. Είναι ένας ακόμαυποκριτής, έχει δικά του πάθη και δική του σκέψη και συμμετέχει ενεργάστηνπλοκή τηςιστορίας.

·         ΟποιητήςχρησιμοποιείμιαδιαφορετικήπαραλλαγήτουμύθουτηςΚαλλιστούς, δικής τουεπινόησης, σύμφωναμε την οποία η Καλλιστώμεταμορφώθηκε σελέαινα πριντηνένωσήτης μετοΔία.


ΟλειτουργικόςρόλοςτουΧορού.

Ο Xορός αποτελείται από Ελληνίδες αιχμάλωτες γυναίκες, που συμπάσχουνμε την ηρωίδα και τη βοηθούν να σκεφτεί λογικά όταν εκείνη παρασύρεταιαπότηνοδύνηκαιτηθλίψη της.

Η επιλογή φυσικά δεν είναι τυχαία. Ο Χορός της Ελένης δεν θα μπορούσε νααποτελείταιαπόΑιγύπτιες,καθώςεκείνεςδενθαήτανσεθέσηναμοιραστούντον πόνοτης ηρωίδας καινατηβοηθήσουν καινατης συμπαρασταθούντηνκατάλληληστιγμήότανεκείνηθαβρεθείαντιμέτωπημετοβασιλιάΘεοκλύμενο.

ΜέσαστοπαραλήρημάτηςηΕλένηαποφασίζειναδώσειτέλοςστηζωήτης ώστε να ξεφύγει από τη δυστυχία της. Ο Χορός, παρεμβαίνει την κρίσιμηστιγμήκαιτησυμβουλεύειναμηνπιστεύειόσατηςείπεοΑχαιόςήρωαςκαι να πάρει προφητεία από τη μάντισσα Θεονόη. Μάλιστα προθυμοποιείταινα τη συνοδεύσει. Η ηρωίδα φοβάται πως θα ακούσει από τη μάντισσα όσατηςείπεοΤεύκρος,αλλάοΧορόςτηνπαροτρύνειναείναιαισιόδοξη.

 

Η«Μετάστασις»τουΧορούαπότηνορχήστρα.

Ηθεατρικήκαισκηνικήοικονομίααπαιτούν την απομάκρυνσητηςΕλένηςκαιτουΧορούαπότολογείοκαιτηνορχήστρααντίστοιχα,προκειμένουνα παρουσιαστεί ο Μενέλαος. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στο αρχαίο δράμακατάτιςοποίεςοΧορόςαποχωρείαπότηνορχήστραστηδιάρκειατηςπαράστασηςκαιδικαιολογείτην απομάκρυνσήτουαυτήμετο επιχείρηματηςσυμπαράστασηςπροςτηνΕλένη.ΣτηνπραγματικότηταοΕυριπίδηςχρειάζεται τη σκηνή άδεια προκειμένου να εμφανιστεί ο Μενέλαος. Ως νέοπρόσωπο, θα ανακοινώσει την ταυτότητά του και τότε, αν βρίσκονταν στησκηνήηηρωίδακαιοΧορός,θαέπρεπεναανοίξειδιάλογομετηνΕλένηήμε την Κορυφαία του Χορού,μεαποτέλεσμα νααποκαλυφθεί ηαλήθειακαι τότε θα καταργούνταν η σκηνή της αναγνώρισης των δύο συζύγων, πουαποτελείκαιένααπότακεντρικάθέματατηςτραγωδίας.Ημετάσταση(αποχώρηση) του Χορού, πλαισιώνει λειτουργικά τη σκηνή της αναγνώρισης.Οποιητήςμεθοδεύει τον μύθοτουέτσι, ώστεναμηγίνειπριν τηνώρατης η αναγνώριση του Μενελάου και της Ελένης, αλλά να γίνει αργότερα καιμετηντεχνικήπουθαδιαλέξει αυτός.

 

Στοιχείαήθους.

·         Ελένη: η ηρωίδα θρηνεί μετά τις αποκαλύψεις του Τεύκρου για το θάνατοτου συζύγου της, της μητέρας καιτων αδελφών της. Επαναλαμβάνεισυνεχώς τα βάσανά της και επισημαίνει πως την ευθύνη για όσα έχουνσυμβεί φέρουν οι θεοί και το είδωλο της και όχι η ίδια. Η μεγάλη της θλίψηπροκαλείτονέλεοκαιτονφόβοτωνθεατών.Τογεγονόςότιδενμπορείνα επιστρέψει στην πατρίδα της την βαραίνει και της δημιουργεί ανείπωτηθλίψη.Ησκέψητουχαμούτωναγαπημένωντηςπροσώπων,καθώςκαιτο ότι οι Έλληνες τρέφουν τεράστιο μίσος εναντίον της, κάνουν την ηρωίδανα λυγίσει και να σκεφτεί την αυτοκτονία. Η σκέψη αυτή είναι ενδεικτική τηςαπόγνωσής της. Επιπλέον σκέφτεται πως αν παντρευτεί το Θεοκλύμενοθαχάσειτον αυτοσεβασμότηςκαιστο σημείο αυτό οποιητής εξαίρειτο ήθος της. Μέσα στο παραλήρημά της, η Ελένη δέχεται την καταλυτικήσυμβουλήτουΧορούναεπιβεβαιώσειτιςπληροφορίεςτουΤεύκρουρωτώντας τη μάντισσα Θεονόη, αν και φοβάται πως θα ακούσει και απόεκείνη τιςίδιες άσχημεςειδήσεις.


ΤαεπίθεταμεταοποίαοΧορόςχαρακτηρίζειτοθρήνοτηςΕλένης(βαθιάφωνήσπαρακτικήσαβογγητόκαιμοιρολόι,θρηνώντας,σκούζει,στηθοδέρνεται) είναι ενδεικτικά της συναισθηματικής φόρτισης της ηρωίδαςαλλάκαιτωνθεατών.

·         Χορός: οι γυναίκες αυτές συμπάσχουν με την Ελένη και κατανοούν τονπόνο της. Προσπαθούν να τη βοηθήσουν να εκτονωθεί και για το λόγοαυτό επαναλαμβάνουν τα πάθη της. Ο Χορός δεν είναι απλός θεατής,αλλάσυμβουλεύειτηνΕλένηκαιτηςπροτείνειναείναιυπομονετικήκαι ψύχραιμη. Μάλιστα προκειμένου να μην αφήσει την ηρωίδα μόνη τηςσε αυτή τη δύσκολη στιγμή, της προτείνει να τη συνοδεύσει στο παλάτιγια ναακούσουνμαζί όσα έχεινατηςπειηΘεονόη.

 

ΤραγικότητατηςΕλένης.

·         Νιώθειενοχέςγιατοχαμότωναγαπημένωντηςπροσώπων,καθώςκαιγια τοθάνατοΕλλήνων καιΤρώων.

·         ΛόγωτηςαρπαγήςτηςαπότονΠάρη,ηευτυχισμένηζωήτηςστηΣπάρτημεταστράφηκεσε δυστυχία.

·         ΥποφέρειαναίτιαεξαιτίαςτηςβούλησηςτωνθεώνκαιτηςΜοίρας.

·         ΣυγκρούεταιμετοβασιλιάΘεοκλύμενο,πουτηνκρατάειπαράτηθέλησήτηςστηνΑίγυπτοκαι τηνπιέζει νατονπαντρευτεί.

·         Ηομορφιάτηςαπόευλογίαέγινεκατάραγιατηνίδιακαιτουςάλλους.

·         Γύρω από το όνομά της έχει δημιουργηθεί μια άσχημη φήμη, χωρίς η ίδιανα φταίει, μια φήμη που πολύ φοβάται πως θα εμποδίσει την ευτυχία τηςκόρηςτης.

 

Λέξις(εκφραστικάμέσα).

·         Ο θρήνος είναι ιδιαίτερα επιβλητικός. Συσσωρεύονται λέξεις και φράσειςπου υποδηλώνουν θρήνο, συμφορές, καθώς και έντονη συναισθηματικήφόρτιση.

·         Παρομοίωση:στ.217,298.

·         Μεταφορές:στ.200,208,214,216-217,244-246,265,272,286-287,

289,290,291,298,305-306,308-309,310-311,319,323,341,342-

343,352, 377, 386-387,403-404, 417,429,433.

·         Προσωποποιήσεις:στ.230,306-314,323-344-345,352,374-375,

390, 409.

·         Ειρωνεία:στ.260,261,408.

·         Αντιθέσεις:στ.303-304,312,349,363.

·         Υπερβατόσχήμα:στ.227-228,232-233,254-255,259,280-281,283,

287, 301, 320-321,323,329-330, 346,369-370,387, 395.

·         Υπερβολή:ποτάμιναχυθείτοαίμα(στ.398).

·         Σχήμαλιτότητας:στ.246,317.

·         Έλλειψη:στ. 246,296-297,305,313,318,325,338, 339,372.

·         Πλεονασμός:στ.231-232,244-245.

·         Εικόνες:στ.197,210-214,218-223,229-230,241,265,276-283,390-

391, 398,413- 421.

·         Επανάληψη:πικρόπικρότραγούδισμα(στ.208).

ü  στ. 244- 263: Η Ελένη πληροφορεί το Χορό για τα αίτια του πόνουκαι του θρήνου της. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που η ηρωίδααναφέρειταβάσανακαιτιςκακοτυχίεςτης.ΟΧορόςτηςαπαντάμε


δικό του θρήνο και αναφέρει ακόμα μία φορά τα βάσανά της. Αυτόδεν μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία του ποιητή, καθώς με τον τρόποαυτό εντείνεται η τραγικότητα της ηρωίδας και προκαλεί τον έλεοτωνθεατώνγιαταβάσανάτηςκαιτονφόβογιατομέλλοντηςαφούυπάρχειτοενδεχόμενοτηςαυτοκτονίαςτης.

·         Αναδίπλωση:ήρθεέναςναύτης/ήρθεκαιπόνουςμου‘φερε(στ.226-227).

·         Ασύνδετοσχήμα:μεθρήνους,μεβόγγους,μεδάκρυα(στ.195).

·         Ρητορικέςερωτήσεις:στ.192-193,251,252,264-266,291,332,334-335,382(εντείνεταιητραγικότητατηςηρωίδας).

·         Επιφωνηματικέςλέξεις-φράσεις.

·         Επιβράδυνση:ηΕλένηαποφασίζειναεπισκεφθείτηΘεονόη,παραμένειόμωςλίγοακόμαστησκηνή.



Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.




Επιτάφιος - Β'Λυκείου - Ανάλυση


Γενικές γνώσεις Αγγλικών Ε'και ΣΤ'Δημοτικού - Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Πώς να μάθεις όσα διαβάζεις; Η καλύτερη τεχνική μνήμης!

$
0
0

 






Περισσότερες συμβουλές εδώ.


Κουίζ: Ποιος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος θα ήσουν;

Φυσικοί αριθμοί - Μαθηματικά ΣΤ'Δημοτικού - Διαδραστικό μάθημα

Δεκαδικοί αριθμοί - Μαθηματικά ΣΤ'Δημοτικού - Διαδραστικό μάθημα

Viewing all 51840 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>