Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all 51851 articles
Browse latest View live

Θα το κάνεις επειδή το λέω εγώ: Πώς θα αποτύχεις παταγωδώς να σε ακούσει το παιδί σου

$
0
0

 






“Θα το κάνεις επειδή στο λέω εγώ”. Μία ατάκα που όλοι έχουμε ακούσει. Πολλοί γονείς προσπαθούν να επιβάλλουν χωρίς κανένα επιχείρημα αυτό που θέλουν να κάνει το παιδί και αυτός είναι ο πιο επιτυχημένος τρόπος να αποτύχεις παταγωδώς στο να σε ακούσει το παιδί σου.

“Θα το κάνεις επειδή στο λέω εγώ”. Μία ατάκα που όσοι έχουμε μεγαλώσει με γονείς που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 60, είναι πολύ πιθανό να την έχουμε ακούσει αρκετές φορές στην παιδική μας ηλικία. Κι ενώ σαν παιδιά αυτή η ατάκα μας εκνεύριζε σαν μεγάλοι μπορεί και μιμητικά την επαναλαμβάνουμε στα δικά μας παιδιά.

Μία ατάκα τοξική που όχι μόνο καταστρέφει την παιδική ψυχολογία και δείχνει στο παιδί πως έχουμε πλήρη εξουσία πάνω του, τόση εξουσία που δεν χρειάζεται να του εξηγήσουμε καν μερικά πράγματα, αλλά κάνει το παιδί να μην μας ακούει στο τέλος.

Γιατί ένα παιδί χρειάζεται λόγους για να υπακούσει μία εντολή. Όπως κι ένας μεγάλος έτσι κι ένα παιδί, δεν μπορεί να υπακούσει τυφλά μία εντολή χωρίς κάποια εξήγηση. Ακόμη κι αν εκείνη την στιγμή δείχνει από φόβο να σας ακούει αργότερα μπορεί να το κάνει και κρυφά. Η ψυχολόγος παιδαγωγός Κατερίνα Μιχαήλ εξηγεί. Διαβάστε παρακάτω: 

Παρόλο που εμάς τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και όσους συναναστρέφονται με παιδιά αυτό μας φαίνεται ιδανικό, πόσο ιδανικό είναι αυτό για το ίδιο το παιδί;

Ένα παιδί που μαθαίνει να υπακούει απλά και μόνο επειδή το λέει ένας ενήλικας, να εκτελεί αδιαμαρτύρητα εντολές και υποδείξεις, να λέει πάντα «ναι» και να υποτάσσεται στους ισχυρότερους του, μαθαίνει ότι για να επιβιώσεις πρέπει απλά να υπακούς.

θα-το-κάνεις-επειδή-στο-λέω-εγώ-μία-ατάκα-που-δεν-συμμορφώνει-τα-παιδιά-

Photo via: mama365.gr

Μαθαίνει να ακολουθεί και να υποτάσσεται. Να υποτάσσεται στον ισχυρότερο, στην εξουσία. Στην εξουσία σε κάθε είδους σχέση. Φιλική, συντροφική, επαγγελματική… Γίνεται ένας πειθήνιος ακόλουθος!

Ή μήπως θέλουμε κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους που να μην ακολουθούν αλλά να ηγούνται; Να παίρνουν πρωτοβουλίες, να διερευνούν, να αμφισβητούν, να διεκδικούν και να μπορούν να υποστηρίξουν τη γνώμη τους με επιχειρήματα;

Ένας κριτικά σκεπτόμενος άνθρωπος όμως, δε γίνεται έτσι δια μαγείας στην ενηλικίωση αλλά ανατρέφεται έτσι από την παιδική του ηλικία. Όταν τα ατέλειωτα «γιατί;» του απαντιούνται, όταν οι κανόνες και οι οικογενειακές και κοινωνικές επιταγές του επεξηγούνται.

θα-το-κάνεις-επειδή-στο-λέω-εγώ-μία-ατάκα-που-δεν-συμμορφώνει-τα-παιδιά-

Photo via: mothersblog.gr

Όταν καταλαβαίνει το λόγο που βρίσκεται πίσω από κάθε κανόνα και συμπεριφορά που του ζητείται να εφαρμόσει. Όταν κατανοεί τη χρησιμότητα τους παρόλο που μπορεί να μη συμφωνεί με αυτούς. Όταν του δίνεται το δικαίωμα της αμφισβήτησης, του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Όταν δίνεται αξία στη φωνή του.

Οι μικροί μας επαναστάτες πρέπει να είναι το καμάρι μας, γιατί αν η επανάσταση γίνεται με αποδεκτό τρόπο, τότε έχουν όλες τις πιθανότητες να διεκδικήσουν, να πετύχουν και να ηγηθούν της ζωή τους!

θα-το-κάνεις-επειδή-στο-λέω-εγώ-μία-ατάκα-που-δεν-συμμορφώνει-τα-παιδιά-

Photo via: infokids.gr


Κατερίνα Μιχαήλ
Ψυχολόγος/Παιδαγωγός
Ειδ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων, ενηλίκων
PhD Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση παρεμβατικών προγραμμάτων προαγωγής υγείας σε παιδιά

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.


6 λόγοι που τα παιδιά τσιρίζουν και πώς να το χειριστείτε

$
0
0

 





6 λόγοι που τα παιδιά τσιρίζουν και πως να το χειριστείτε. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ξεκινούν να τσιρίζουν και να έχουν άσχημα ξεσπάσματα. Οι γονείς όσο ψύχραιμοι κι αν είναι στη θέα και στο άκουσμα του παιδιού τους να τσιρίζει χάνουν την ψυχραιμία τους τις περισσότερες φορές.

Πολλές φορές οι γονείς αγχώνονται όταν βλέπουν το παιδί τους να τσιρίζει. Άλλες φορές νευριάζουν και έχουν κι εκείνοι ξεσπάσματα. Ενώ άλλες φορές οι γονείς ξεκινούν να σκέφτονται ότι τα παιδιά τους είναι κακομαθημένα και αναρωτιούνται τι λάθος έχουν κάνει.

Προτού βιαστείτε να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας, στο σημερινό άρθρο θα σας μάθουμε ποιοι είναι οι πιθανοί 6 λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα παιδί να τσιρίζει. Επίσης θα σας δείξουμε ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να διαχειριστείτε ένα παιδί που προσπαθεί να ακουστεί μέσω της τσιρίδας. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα παιδιά τσιρίζουν για να σας κάνουν  να τα προσέξετε

Πολλές φορές ένα παιδί έχει άσχημα ξεσπάσματα για να κάνει τους γονείς του να το προσέξουν. Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει αλλά μπορεί να παραμελείτε το παιδί σας έστω και άθελά σας. Ένα παιδί λοιπόν όταν νιώθει παραμελημένο ξεκινάει να τσιρίζει και να κάνει αταξίες για να το προσέξουν οι γονείς του, ακόμη και μέσω της τιμωρίας.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο παιδί. Όταν ξεκινάει να τσιρίζει, αφήστε ό,τι κάνετε πλησιάστε το όμορφα και μιλήστε του με ήρεμο τόνο φωνής λέγοντάς του τι το απασχολεί και γιατί κάνει έτσι. Στην συνέχεια εξηγήστε του ότι είστε εκεί για να το ακούσετε χωρίς να χρειαστεί να φωνάζει τόσο.

Τις επόμενες μέρες παίξτε περισσότερο μαζί με το παιδί και γενικότερα αφιερώστε του χρόνο. Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε σύντομα αλλαγή συμπεριφοράς από μεριάς του.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

Το παιδί δοκιμάζει τα ντεσιμπέλ του.

Τα παιδιά πολλές φορές όταν είναι μικρά ξεκινούν να τσιρίζουν, να γελούν δυνατά και να κλαίνε δυνατά για να δοκιμάσουν τα όρια της φωνής τους. Μέσα από αυτές τις τεχνικές τα παιδιά μαθαίνουν την φωνή τους, τα όριά της και φυσικά ανακαλύπτουν το σώμα τους. Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους γονείς αλλά είναι μέρος της ανάπτυξής τους.

Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε υπομονή. Τα παιδιά εκτός από την τσιρίδα ίσως σπάσουν κάτι για να δοκιμάσουν την δύναμη των χεριών ή να κλωτσήσουν κάτι για να δοκιμάσουν αν πονούν ή μέχρι που μπορούν να φτάσουν με τα πόδια τους και άλλα. Εσείς μπορείτε να τους κάνετε παρατήρηση αλλά πολιτισμένα.

Μην ξεχνάτε ότι είναι μέρος της ανάπτυξής τους. Σίγουρα πρέπει να μπουν κάποια όρια γιατί δεν είναι λίγα τα παιδιά που χτυπούν άλλα παιδιά για να δοκιμάσουν την δύναμή τους ή τραβούν τα μαλλιά ή κάνουν πράγματα που μπορεί να είναι ενοχλητικά για εμάς και επικίνδυνα για εκείνα.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

Τα παιδιά τσιρίζουν στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Όπως είπαμε και πιο πάνω τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία ξεκινούν να ανακαλύπτουν το σώμα τους αλλά και να μαθαίνουν κοινωνικούς κανόνες. Μπορεί λοιπόν ενώ προσπαθεί να μιλήσει μαζί σας, να φωνάζει και να τσιρίζει για να μάθει αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μιλάμε στον άλλον.

Σε αυτή την περίπτωση εξηγείτε ήρεμα στο παιδί ότι το ακούτε και χωρίς να φωνάζει και ότι δεν πρέπει να τσιρίζουμε όταν μιλάμε με κάποιον άλλον. Μιλήστε του με ήρεμη φωνή για να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

 

Το παιδί εξωτερικεύει τα αρνητικά του συναισθήματα όταν τσιρίζει

Τα παιδιά όταν είναι μωρά ή νήπια πολλές φορές δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γιατί δεν ξέρουν πως να τα ερμηνεύσουν. Στην νηπιακή ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξέρει να μιλάει αλλά να μην μπορεί να καταλάβει ότι το άγχος, ο μικρός στομαχόπονος και η κακή διάθεση οφείλονται στην πείνα.

Έτσι θα έχουν νεύρα, θα τσιρίζουν και θα τους φταίνε όλα. Σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Σίγουρα μπορείτε να τους πείτε ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό κάθε φορά που πεινούν αλλά σαν παιδαγωγός το βρίσκω λίγο αχρείαστο.

Αχρείαστο γιατί το παιδί θα μάθει να ερμηνεύει τα αρνητικά του συναισθήματα ενστικτωδώς. Ακόμη κι αν του το πείτε και καταλάβει ότι είναι λάθος, δε θα μπορέσει στην πορεία να ερμηνεύσει και πάλι το συναίσθημα της πείνας, έτσι ώστε να μην επαναλάβει την συμπεριφορά. Θα το καταλάβει από μόνο του, όταν έρθει ο καιρός.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

Τα παιδιά τσιρίζουν όταν νιώθουν άβολα!

Τα περισσότερα παιδιά όταν ντρέπονται είναι αμίλητα και αγέλαστα. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά παιδιά που όταν ντρέπονται τους πιάνει μία αντιδραστικότητα. Ξεκινούν να τσιρίζουν, να φωνάζουν, να τρέχουν μέσα στο χώρο, να μην ακούν τους μεγάλους.

Σε αυτή την περίπτωση παίρνετε το παιδί σας και προσπαθείτε να του τραβήξετε την προσοχή αλλιώς. Πείτε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι, ξεκινήστε να μιλάτε μαζί του για τον χώρο, για την μέρα του, για την δική σας μέρα. Μέχρι να περάσει λίγο η ώρα και να νιώσει άνετα.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

Το παιδί σας έχει πολύ ενέργεια!

Ειδικά τώρα με την καραντίνα ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και πρέπει να την ξεσπάσουν κάπου. Όταν ένα παιδί μένει συνεχώς κλεισμένο μέσα στο σπίτι, παίζοντας ηλεκτρονικά είναι λογικό όλη αυτή η ενέργεια από ένα σημείο και μετά να το “πνίγει” και να την ξεσπάει με τσιρίδες.

λόγοι_που_τα_παιδιά_τσιρίζουν_

All photos via: brightside.me

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.


Εκπαιδευτικός: «Παραιτούμαι μη ανεχόμενος το διαρκή εκφοβισμό μου από μαθητές του σχολείου που υπηρετώ»

$
0
0

 






«Eδώ μάθημα δε κάνεις. Δε κάνει κανείς. Θα μας βάλεις όλους ένα 12 όπως όλοι και άντε..», Εντάξει ρε;».

Η παρακάτω επιστολή έφτασε σήμερα το πρωί στο alfavita και οφείλουμε να πούμε ότι μας συγκλόνισε. Όπως πιστεύουμε ότι θα συγκλονίσει οποιονδήποτε την διαβάσει είτε είναι εκπαιδευτικός, είτε μαθητής ή γονιός. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με ορισμένες προτάσεις του αναπληρωτή εκπαιδευτικού με τις οποίες πιστεύει ότι αποτελούν τη θεραπευτική αγωγή για την τραγική κατάσταση σε ορισμένα σχολεία, τα όσα έζησε ο ίδιος μέσα στο σχολείο που τον έστειλαν να υπηρετήσει ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Να τι μας γράφει ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί

Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας. Παραιτήθηκα χθες από τα καθήκοντα μου μη ανεχόμενος το διαρκή εκφοβισμό μου από μαθητές του ΕΠΑΛ στο οποίο υπηρετούσα. Σας επισυνάπτω τη παραίτηση μου σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, όπου εξηγώ τα πάντα αναλυτικά και αναφέρομαι διεξοδικά στις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στο κενό γράμμα της αξιολόγησης, στη στρέβλωση της έννοιας της συμπερίληψης κ.α. Έχω αποκρύψει το όνομα του σχολείου και της δευτεροβάθμιας που υπηρετώ διότι θεωρώ πως δε θα βοηθούσε σε τίποτα ο διασυρμός ενός σχολείου. Άλλωστε αυτά συμβαίνουν γενικότερα σε διάφορα ΕΠΑΛ της χώρας. Έτσι κι αλλιώς η παρούσα επιστολή έχει αποσταλεί εκτός από τη δευτεροβάθμια όπου άνηκα και στον εισαγγελέα της περιοχής και στο υπουργείο παιδείας. 

Θέμα: Παραίτηση – καταγγελία


Ονομάζομαι ............... είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός ΠΕ 04.04 και ανέλαβα
καθήκοντα για τη σχολική χρονιά 2022-23 στις 6/10/22 στην  Δευτεροβάθμια
................... Συγκεκριμένα μου ανατέθηκαν καθήκοντα στα Γυμνάσιο – Λύκειο ........... και
στο ΕΠΑΛ ..................
Επείγομαι να παραθέσω καταρχήν τα όσα θλιβερά και σοκαριστικά λαμβάνουν χώρα
καθημερινά στο 1ο ΕΠΑΛ .............. αλλά και να εξηγήσω πλήρως και εμπεριστατωμένα
τους λόγους που με οδήγησαν σε μια τόσο σοβαρή και επιζήμια για μένα απόφαση όπως αυτή της παραίτησης μου.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ η κατάσταση είναι γνωστή σε όλο το εκπαιδευτικό
προσωπικό, τη δευτεροβάθμια διεύθυνση και τη τοπική κοινωνία, κρίνω όμως πως μάλλον
δεν έχει αξιολογηθεί σωστά η σοβαρότητα της, ενδεχομένως λόγω της χρόνια
επικρατούσης κατάστασης στα ΕΠΑΛ και τα σχολεία της χώρας γενικότερα.

Τη Δευτέρα 10/10/22 πήγα στο ΕΠΑΛ ............. για το 1ο μου μάθημα. Από τη πρώτη
στιγμή δε χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα ή εμπειρία για να καταλάβει κάποιος πως
η κυριαρχία των μαθητών είναι απόλυτη και αρνητική. Είναι φανερό από τη περικυκλωμένη
με επιδεικτικά καπνίζοντες μαθητές αίθουσα καθηγητών. Το κάπνισμα είναι ελεύθερο σε
όλο το προαύλιο χώρο ενώ κάποιοι καπνίζουν και μέσα στις τάξεις.

Πολλοί ανήλικοι μαθητές έρχονται με τα ΙΧ τους και παρκάρουν στις θέσεις για παρκιγκ
εντός του σχολείου. Σημειωτέων πως, όπως πληροφορήθηκα, πέρσι υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα όταν ανατράπηκε ΙΧ με μαθητές, ένας δεν πρόλαβε να βγει και κάηκε ζωντανός.
Παρόλα αυτά δεν διαπίστωσα κανένα έλεγχο από τη τροχαία έξω από το σχολείο. Καμιά
φορά, ανάλογα το κέφι, μπορεί να βάλει κάποιος τραπ στα ηχεία του αυτοκινήτου του,
δονώντας το σχολείο.

Μαθητές περιφέρονται παντού όλες τις ώρες και μπαινοβγαίνουν στο σχολείο μιας και η
πόρτα δε κλείνει ποτέ. Την ώρα του μαθήματος μπορεί να ακουστούν έντονες
συντονισμένες κραυγές και να γίνει κάποιο φιλικό «ντου» από μερίδα μαθητών σε κάποιο
άλλο τμήμα. Ο τρόπος επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μαθητών αλλά και όσο και απέναντι
στους καθηγητές μπορεί στη καλύτερη περίπτωση να αξιολογηθεί ως «αγενής».

Τα κινητά είναι σε διαρκή λειτουργία μέσα - έξω από τις τάξεις, τραβώντας βίντεο και
τροφοδοτώντας το τικ – τοκ με «κατορθώματα» από την εξουσία που έχουν επιβάλει οι
πλέον παραβατικοί, στο σχολικό χώρο, παράδειγμα για άλλους μαθητές άλλων σχολείων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ θυμίζει περισσότερο σχολική δομή υπό μόνιμη μαθητική κατάληψη.
Ακόμα όμως κι αν δεν τα προσέξεις όλα αυτά, οι ίδιοι οι μαθητές σου ξεκαθαρίζουν από την
αρχή ποιος κάνει κουμάντο εκεί μέσα και ποιά είναι τα δικά σου καθήκοντα και
υποχρεώσεις αν θέλεις να επιβιώσεις στο βασίλειο τους.

Ως καινούριος λοιπόν, έπρεπε να μου «σπάσει ο τσαμπουκάς εξ αρχής» και να καταλάβω
που βρίσκομαι. Έτσι κατά τη πρώτη εμφάνιση μου στο μοναδικό τμήμα Ά τάξης
αντιμετώπισα μια συνεννοημένα εξωφρενική κατάσταση. Μαθήτριες, εκ περιτροπής
έρχονταν και κάθονταν στην έδρα, βάζαν τα πόδια τους πάνω στα θρανία, όλοι άλλαζαν θέσεις, η πόρτα ανοιγόκλεινε συνεχώς και κοπανιόταν με δύναμη, κόσμος μπαινόβγαινε, φωνές ουρλιαχτά και κινητά.

Μετά από κάποια ώρα αποτυχημένων προσπαθειών, δια της επίκλησης στο φιλότιμο, να
θυμίσει το περιβάλλον λίγο σχολική τάξη, άρχισα να δίνω ωριαίες αποβολές, συνολικά σε 5
άτομα, κυρίως γιατί επέμεναν να έχουν τα κινητά τους ανοιχτά μέσα στο μάθημα παρά τις
συνεχείς παρακλήσεις μου.

Μία εκ των μαθητριών που απέβαλα κάθισε έξω από την πόρτα και την ανοιγόκλεινε κοπανώντας τη με δύναμη. Της είπα να σταματήσει να το κάνει γιατί θα τη πάω στο Λυκειάρχη να πάρει ημερήσια αποβολή. Δε σταμάτησε. Οι άλλοι που έβγαλα έξω ήρθαν από το παράθυρο και στέκονταν με τα κινητά σα να βιντεοσκοπούν αν και μου υποσχέθηκαν πως δε το κάνουν...

Μάθημα δε κατάφερα να κάνω και στο τέλος πήγα στο λυκειάρχη που έδωσε τελικά αποβολή στη μαθήτρια γιατί εκτός των άλλων όση ώρα της μιλούσε αυτή «έσκαγε τσιχλόφουσκες στα μούτρα του» ενώ προηγουμένως γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο μίλησε η μαθήτρια αυτή στον πατέρα της.

Η 1η μέρα τελείωσε κάπως έτσι.

Τη 2η φορά που είχα μάθημα στο ΕΠΑΛ δηλαδή την Τετάρτη 12/10/22 κατάφερα αρχικά να
κάνω μάθημα σε δύο τμήματα της Γ τάξης, ίσως επειδή ήταν πρώτες ώρες και νύσταζαν,
ίσως και όχι. Στη συνέχεια όμως βρέθηκα πάλι στο ίδιο τμήμα της Ά όπου αντιμετώπισα μια
παρόμοια κατάσταση με τη 1η φορά, μόνο που τώρα υπήρχαν μέσα και μαθητές από άλλα
τμήματα – ένας γνωστός ως ο πρόεδρος του Β πληροφορικής- του κατά γενική ομολογία πιο
παραβατικού τμήματος του σχολείου.

Ο συγκεκριμένος είχε διήμερη αποβολή και περιφερόταν όπου ήθελε, μου τον παρουσίασαν ως μαθητή της τάξης λέγοντας μου άλλο επίθετο από κάποιον που πραγματικά έλειπε.
Σε κάποια στιγμή ζήτησα από μια μαθήτρια που βαφόταν να κρύψει το κινητό της, η
μαθήτρια μου απάντησε «να τελειώσω το φρύδι μου πρώτα». Της είπα πως δε μπορώ να
περιμένω και της το πήρα από εκεί που το είχε ακουμπημένο. Τότε σηκώθηκε και με ύφος
απειλητικό μου είπε «φέρε αμέσως πίσω το κινητό μου» της ζήτησα να αλλάξει ύφος και
της είπα πως αν το θέλει θα πρέπει να βγει έξω. Το πήρε και βγήκε έξω. Τα περιστατικά
αυτά γίνονταν μέσα σε γενικευμένη βαβούρα. Σε κάποια στιγμή με παρότρυνση του
«προέδρου του ΄Β πληροφορικής» άρχισαν να στριγγλίζουν όλοι μαζί και να χτυπάνε τις
καρέκλες γελώντας. Τους είπα πως εφόσον δεν θέλουν να γίνει μάθημα θα βάλω σε όλους
απουσία και ζήτησα από την απουσιολόγο να το κάνει. Ξανακαταλήξαμε στο Λυκειάρχη.
Μάθημα πάλι δεν έγινε.

Η κατάσταση κορυφώθηκε στο διάλειμμα όταν ενώ καθόμουν στο γραφείο των καθηγητών
ήρθε απειλητικός εξωσχολικός «νταής» και προσπάθησε να με εκφοβίσει. Φώναζε «ποιος
είναι αυτός ο μάγκας που βγάζει έξω επειδή έχουν κινητά» ή κάτι παρόμοιο. Του είπα «εγώ
είμαι». Μου λέει «βγες έξω» και βγήκα. Μου λέει «εσύ έβγαλες έξω τη κοπέλα μου;» και
ήρθε και κόλλησε στη κυριολεξία τη μύτη του στη μύτη μου.

Ενώ πρόσωπο με πρόσωπο, κοιτιόμασταν στα μάτια, τα παιδιά είχαν βγάλει τα κινητά
έτοιμα να βιντεοσκοπήσουν ή να ορμήσουν αν κάτι συνέβαινε και ενώ περίμενα τα
χειρότερα, τη κρίσιμη στιγμή, παρενέβη γενναία ο Λυκειάρχης και τον απομάκρυνε με
σπρωξιές. Πληροφορήθηκα τότε πως ήταν εξωσχολικός ενήλικος (εγώ νόμιζα ήταν μαθητής)
και σεσημασμένος, γνωστός στην αστυνομία και πρώην μαθητής του «σχολείου». Ο νταής
απομακρύνθηκε βρίζοντας το Λυκειάρχη και το σχολείο αλλά παρέμεινε στο χώρο του
σχολείου όπου να σημειώσω, βρίσκεται καθημερινά.

Στη συνέχεια είχα μάθημα για 1η φορά στο ΄Β πληροφορικής το χειρότερο κατά γενική
ομολογία, όπως επεσήμανα προηγουμένως, τμήμα του ΕΠΑΛ. Τα παιδιά αυτά είχαν
αφηνιάσει. Θα έλεγα πως πρόκειται για τον πυρήνα της «παραβατικής κυβέρνησης» που
έχουν εγκαταστήσει. Ο τρόπος που έληξε το επεισόδιο με τον εξωσχολικό δεν τους είχε
ικανοποιήσει. Με απειλούσαν για το αμάξι μου και μου ‘λέγαν πως με περιμένει ο
εξωσχολικός να με δείρει. Ταυτόχρονα κοπανούσαν θρανία, καρέκλες και κυρίως
στρίγγλιζαν όλοι μαζί, πράματα που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα.
 Έφυγα από το τμήμα. Ήταν προφανές πως ‘θέλαν να με κάνουν να χάσω τη ψυχραιμία μου να κάνω κάποια λάθος
κίνηση για να μου ορμήσουν, να με βιντεοσκοπήσουν και φυσικά βάση νομοθεσίας θα την
πλήρωνα μόνο εγώ.
Οι «μαθητές» των δύο τμημάτων (του Ά και Βπ) μαζί με τον εξωσχολικό είχαν στηθεί δίπλα
στο δρόμο που πήγαινε προς το χώρο στάθμευσης και την έξοδο και ‘δείχναν να με
περιμένουν. Κάποιοι συνάδελφοι με συμβούλεψαν να καλέσω την αστυνομία για να φύγω.
Άλλοι μου είπαν πως δε θα γινόταν κάτι. Ο Λυκειάρχης είχε φύγει για κάποια δουλειά αν
και προηγουμένως, χωρίς να το γνωρίζω, είχε φροντίσει να μιλήσει στον εξωσχολικό.
Αφού ηρέμησα αποφάσισα να πάω μόνος να τους μιλήσω. Έκρινα πως αν φώναζα την
αστυνομία θα χανόταν κάθε πιθανότητα επαναπροσέγγισης και άρα θα εξαφανίζονταν
κάθε πιθανότητα να κάνω τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός. Στάθηκα επίτηδες δίπλα στον
εξωσχολικό που έδειχνε να με αγνοεί κοιτώντας το κινητό του, και τους είπα, εν ολίγοις,
πως αν δε με θέλουν μου είναι αδύνατο να τους κάνω μάθημα και πως θα παραιτηθώ επί
τόπου και θα φύγω από το νησί, κάτι που πραγματικά είχα αποφασίσει και το είχα πει
στους συναδέλφους.

Εκεί προς έκπληξη μου ακούστηκε «όχι κύριε». Τους εξήγησα ξανά αυτό που τους είχα πει
και στη τάξη πως εγώ εργάζομαι και πληρώνομαι για αυτό. Μου είπαν (αυτό που κι αυτοί
ξανά μου είχαν πει) πως και να μη τους κάνω μάθημα πάλι θα πληρωθώ. Τους απάντησα
πως δε μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο και πως αυτοί δεν πρέπει να επιζητούν κάτι τέτοιο, πως
αν παραμείνω θα συνεχίσω να απαγορεύω το κάπνισμα μέσα στη τάξη όπως και τα κινητά
και γενικά θα κάνω μάθημα σύμφωνα με τους κανόνες, γι’ αυτό να το ξανασκεφτούν και να
μου πουν αν θέλουν να μείνω. Απάντησαν ξανά δυνατά να μείνω αν και ακούστηκαν και
κανά δυό σκόρπια «να φύγεις».

Στη συνέχεια γύρισα προς τον εξωσχολικό και του έτεινα το χέρι. Μου το έδωσε και σε καλό
τόνο μου είπε πως δεν έχω δικαίωμα να παίρνω τα κινητά των παιδιών. Του είπα πως από
όσο ξέρω το έχω και πως θα το ξανακάνω. Αυτός επέμενε και τότε παρενέβη «ο πρόεδρος
του Β πληροφορικής», αυτός με τις 2 μέρες αποβολή και είπε «όχι το έχει. Εμένα στο
δημοτικό μου το ‘έπαιρναν συνέχεια…». Γελάσαμε. Η κατάσταση εκτονώθηκε και όπως είπε
και ο πρόεδρος: «εντάξει καλός είσαι περνάς». Μία μαθήτρια ήρθε και μου ζήτησε
συγνώμη. Και κάπως έτσι με αυτή τη φριχτή δοκιμασία (διότι αυτό ήταν), τελείωσε η 2η
μέρα μου στο ΕΠΑΛ. Κάποιοι συνάδελφοι πρότειναν να γίνει σύλλογος για το γεγονός αλλά
τελικά δεν ορίστηκε κάτι.

Κατόπιν πήγα στη δευτεροβάθμια όπου ανέφερα προφορικά όλα αυτά και άλλα που για
λόγους οικονομίας δε περιγράφω εδώ, στον διευθυντή των «εκπαιδευτικών θεμάτων»
........... καθώς και τη πρόθεση μου να παραιτηθώ δυστυχώς εξ ολοκλήρου μιας
και όπως με ενημέρωσαν δε γινόταν να παραιτηθώ μόνο από το ΕΠΑΛ και να παραμείνω
στα άλλα σχολεία ως «μειωμένου ωραρίου» όπως ζητούσα. Φυσικά ήταν γνώστης της
κατάστασης στο ΕΠΑΛ. Συζητήσαμε για τη νομοθεσία που μας «δένει τα χέρια» και με
παρότρυνε να μη παραιτηθώ γιατί θα ήταν καταστροφικό για την καριέρα μου. Μου ζήτησε
να «προσαρμοστώ κάπως» παρόλο που γνωρίζει πως προσαρμογή στη προκειμένη
σημαίνει να στέκομαι σα «νεκροζώντανος» στη τάξη να κάνω πως δε βλέπω, δεν ακούω, δε νιώθω, να μη κάνω μάθημα εννοείται, και τελικά να τους βάλω όλους 12 για να μην έχω άλλα… 
Δε παραιτήθηκα διότι πίστευα πως μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν και την αίσια έκβαση τους υπήρχε ελπίδα συνεννόησης.

Τη Δευτέρα 17/10/22 είχα μάθημα ξανά στο ΕΠΑΛ και πήγα με τη κρυφή ελπίδα πως ίσως
κάτι να έχει αλλάξει μετά τα επεισόδια της Τετάρτης. Στο μάθημα με το ΄Β πληροφορικής
αντιμετώπισα μια χυδαία κατάσταση. Οι «μαθητές» κάναν σόου κοπανώντας θρανία και
καρέκλες στους τοίχους, σκούζοντας όλοι μαζί «καλοοοο εεεεε», ή «μμμμμμμμμμμμ» ή
βγάζοντας απλά άναρθες κραυγές δυνατά (όπως μου εξήγησαν «αυτό εκνευρίζει πολύ τους καθηγητές», κάπνιζαν μέσα στη τάξη και έκαναν διάφορες ανοησίες πχ ένας αρκετά ψηλός και δυνατός μαθητής πήρε στους ώμους τους έναν πιο μικρόσωμο που κάπνιζε και έκανε ημικαθίσματα κοιτώντας με. Με περικύκλωναν και με κοιτούσαν κάνοντας διάφορες γκριμάτσες και λέγοντας μου διάφορες ανοησίες. Αυτά όλα μπορείτε σίγουρα να τα απολαύσετε και στο τικ-τοκ μιας και μέσα στη γενικότερη σύγχυση που με δεξιοτεχνία δημιουργούσαν φρόντιζαν κάποιος να βιντεοσκοπεί.

Σε κάποια φάση ήρθαν στο δια ταύτα: «εδώ μάθημα δε κάνεις. Δε κάνει κανείς. Θα μας
βάλεις όλους ένα 12 όπως όλοι και άντε..», «όχι 12 ρε 16», «20 να μας βάλει», «λοιπόν όταν είμαστε ήσυχοι θα μας βάζεις 16 και όταν δε θα είμαστε θα μας βάζεις 12 εντάξει; Εντάξει ρε;».

Σε κάποια φάση που ρώτησα που βρίσκεται η μοναδική μαθήτρια του τμήματος και γιατί είναι μόνο αγόρια εδώ, μου είπαν «τη βιάσαμε όλοι μαζί στις τουαλέτες και ψόφησε,
και εκεί που κάθεσαι στη κατάληψη εμείς γαμούσαμε…. να ξερες που κάθεσαι…»
. Στο
σημείο αυτό να πω πως αν και όλα αυτά γίνονταν προφανώς για να μου δείξουν πόσο
«τρομεροί» είναι αυτό δε σημαίνει πως αν παρουσιασθεί ευκαιρία δεν είναι πιθανό να
δράσουν με τον τρόπο που περιγράφουν. Η σκέψη από την πράξη σε έφηβους χωρίς φρένα
δεν απέχει πολύ.
Ύστερα ξαναπιάσαν κουβέντα για το αυτοκίνητο μου. Ένας μαθητής αφελώς μου έδειξε τη
ταυτότητα του για να με πείσει πως μένουμε στο ίδιο χωριό στο οποίο λέει περιπολεί και
θα βρει το αυτοκίνητο μου οπότε «να κανονίσω». Ένας συνάδελφος εκτελών χρέη
υποδιευθυντή που προσπάθησε να βοηθήσει εκδιώχθηκε «τι θέλεις στη τάξη μας κάνουμε
μάθημα μας ενοχλείς έξω, έξω ρε»
. Όποτε πήγαινα να μιλήσω γινόταν γενικευμένη
οχλαγωγία.
Σε κάποια στιγμή προς το τέλος θυμήθηκαν τις απουσίες. «Μη κάνεις κάνα αστείο και μας
βάλεις απουσία», «αφού δε κάναμε μάθημα τι θέλετε να σας κάνω;», «εμείς εδώ είμαστε
κάνε μάθημα άντε ντε κάνε μάθημα. Σταματήστε ρε, έ μιλάω σταματήστε ελάτε μέσα τώρα
θα μας κάνει μάθημα», «άντε δάσκαλε κάνε μας μάθημα, εδώ είμαστε»… Ο πρόεδρος
προσπαθούσε να επιβάλει την «τάξη» για να αναβαθμιστεί ποιοτικά η διασκέδαση του,
όμως πλέον μάλλον δε γινόταν. Αν και προσπάθησα να πω κάποια πράματα για τον
άνθρακα και τις χρήσεις του ο θόρυβος και ο περίγελος ήταν τέτοιος που σταμάτησα.
Τελικά ήρθε μαζί μου ένας μαθητής στην αίθουσα καθηγητών έγραψε αυτός στο
απουσιολόγιο ποιοι ‘λείπαν (έτσι κι αλλιώς όταν φωναζα τα ονόματα μιας και δεν τους
ήξερα μου λέγαν ότι ήθελαν βάζαν άλλους μέσα στη θέση άλλων κλπ) 3 άτομα δηλαδή,
που δεν είχαν εμφανισθεί στο σχολείο καθόλου και μου λέει «υπέγραψε εδώ και
τελείωσες». «Καλά» είπα εγώ αλλά δεν υπέγραψα διότι τη Δευτέρα στις 17/10/2022 το
μάθημα της χημείας στο τμήμα ΄Β πληροφορικής όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντί αυτού
πραγματοποιήθηκε ένας 45λεπτος διαρκής εκφοβισμός μου με απειλές για τη περιουσία
και τη σωματική ακεραιότητα μου και συνεχείς προσβολές και ύβρεις
 ώστε να μου γίνει ξεκάθαρο πως τα καθήκοντα μου είναι: «Μπες, κάτσε, βούλωστο, μη βάζεις απουσίες και
μη τολμήσεις να κόψεις κανέναν».

Αυτά που περιγράφω στο συγκεκριμένο τμήμα τα βιώνουν όλοι οι συνάδελφοι, αν και σε
μένα μπορεί να υπερέβαλαν επειδή είμαι καινούριος, ψηλός και κυρίως επειδή έδειξα
«ευθαρσώς» τη πρόθεση μου να κάνω μάθημα. Όμως οι εκφοβισμοί, η ταπείνωση και ο
εξευτελισμός είναι καθημερινότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς εκεί μέσα
. Όρια δεν
υπάρχουν και μάθημα δε γίνεται ποτέ σε συγκεκριμένα τμήματα.
Στη πραγματικά φιλική παρότρυνση κάποιων συναδέλφων αλλά και του διευθυντή
εκπαιδευτικών θεμάτων, για «υπομονή» με την αιτιολόγηση πως αυτά είναι «σημεία των
καιρών και της κοινωνίας» πως «ΕΠΑΛ είμαστε» πως «έτσι είναι όλα τα ΕΠΑΛ στην Ελλάδα»
δεν συμφωνώ. Το ότι είναι μια συνήθης κατάσταση δε σημαίνει πως είναι μια φυσιολογική
κατάσταση και σίγουρα δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.
Το να επικαλούμαστε τους «καιρούς» καταργεί καταρχήν την ίδια την ουσία της
εκπαίδευσης και ακόμα κι αν συνηθίσω στον διεβδομαδιαίο αυτό «βιασμό» δε μπορώ σε
καμία περίπτωση να γίνω συνένοχος στη παραγωγή εγκληματιών.
Διότι αυτό συμβαίνει.
Οι ανήλικοι αυτοί μαθαίνουν πως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τη μέθοδο του
ομαδικού «συμμοριτικού» τσαμπουκά. Παρακάμπτουν όρια και επιβάλουν κανόνες.
Δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον το οποίο τελικά, μη
μπορώντας να τις χαλιναγωγήσει τους περνάει το λάθος μήνυμα, λειτουργώντας έτσι ως
φυτώριο παραβατικότητας και αλλοτρίωσης. Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται ο
φασισμός στα σχολεία είναι κυρίως μέσα από την ανοχή στον εκφοβισμό.
Οι μαθητές εν αντιθέσει με την εκπαιδευτική κοινότητα, επιδεικνύουν ουσιαστική
αλληλεγγύη μεταξύ τους αν και συχνά υπό καθεστώς φόβου (πρόκειται δηλαδή για
συγκάλυψη), οργάνωση και αμεσότητα στις αντιδράσεις. Έχουν άφθονο χρόνο και
μειωμένους ηθικούς φραγμούς που τους καθιστούν, τουλάχιστον μερικούς από αυτούς,
αδίστακτους και άρα αποτελεσματικότατους. Κυρίως όμως ότι κάνουν γίνεται με την ανοχή
του νόμου και της κοινωνίας και αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Εκμεταλλεύονται τις
περιστάσεις στο έπακρο. ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ.
Οι εκπαιδευτικοί αν και θεωρητικά δρουν σε ένα πλαίσιο ως δημόσιοι λειτουργοί, στη
πράξη, στα δύσκολα, είναι εντελώς μόνοι. Ποιος θα σε αποζημιώσει για τα σχισμένα σου
λάστιχα ή το καμένο σου αυτοκίνητο; Για τα τραύματα σου από τις αυτοσχέδιες «βόμβες» με αλουμινόχαρτο και υδροχλωρικό οξύ; Αν σε συκοφαντήσουν; Αν σου ετοιμάσουν κάποια «κατάσταση» εξωθώντας σε, σε μη αποδεκτή κοινωνικά αντίδραση ενώ σε βιντεοσκοπούν, αν στη «στήσουν» με λίγα λόγια; Που θα βρεις το δίκιο σου;

Ιδιαίτερα αν είσαι αναπληρωτής είσαι παντελώς ακάλυπτος. Ποιο εύκολα διώχνεται
αναπληρωτής από τη δουλειά του (και μάλιστα για πάντα) σε περίπτωση που
«στραβοπατήσει» παρά αδέσποτο σκυλί από ταβέρνα. Αυτά όλα είναι παραδείγματα από
αληθινά πρόσφατα περιστατικά σε διάφορα ΕΠΑΛ, και όχι μόνο, της χώρας.
Εκτός αυτών, υπάρχουν κάποιες νομοθεσίες όπως με ενημέρωσαν στη δευτεροβάθμια που
κατά τη γνώμη μου (και πάρα πολλών άλλων) απλά δένουν πιο σφικτά τα χέρια των
εκπαιδευτικών:

1. Έχουν μειωθεί οι μέρες αποβολής που μπορούν να δοθούν σε μέγιστο

2. Όμως, εκτός αυτού, εφαρμόζεται βάση νόμου, το εξής ακατανόητο: Στην αποβολή ο μαθητής έρχεται στο σχολείο αλλά με απουσίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο μαθητής δεν
ενδιαφέρεται για τίποτα και απλά διαλύει το σχολείο κάνοντας όλους τους εκπαιδευτικούς
να ασχολούνται μαζί του.
2. Δε μπορεί να διωχθεί μαθητής από το σχολείο παρά μόνον να αλλάξει περιβάλλον.
Αν και αυτό είναι απόλυτα λογικό για το υποχρεωτικό Γυμνάσιο δε έχει κανένα νόημα και
δυσκολεύει απεριόριστα τη λειτουργία του Λυκείου. Το Λύκειο δεν είναι υποχρεωτικό!
Συνεπώς δε μπορώ να καταλάβω γιατί μαθητές που δεν έχουν κανένα πραγματικό
ενδιαφέρον για το σχολείο και έρχονται μόνο για να το δυναμιτίσουν, δε μπορούν, εφόσον
αποδείξουν ότι είναι αμετανόητοι, απλά να διωχθούν.
Στη μαθητική κοινωνία και στις ηλικίες αυτές, λειτουργεί ο «νόμος του ανεγκέφαλου». Όσο
πιο «ανεγκέφαλος» είσαι τόσο περισσότερο σε φοβούνται και άρα σε ακολουθούν. Γίνεσαι
πρότυπο. Παράγεις δηλαδή αντίγραφα σου και καταστρέφεις κι άλλους. Θα πρέπει να
υπάρχουν ειδικές δομές για τέτοιους ανήλικους. Τα ΕΠΑΛ είναι συνήθως σχολεία με
πανάκριβο εξοπλισμό των οποίων το πτυχίο δίνει και άδεια άσκησης επαγγέλματος! Θα
πρέπει κάποτε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, και να σταματήσουμε τη χυδαία
μετατροπή τους σε «παιδικούς σταθμούς παραβατικών».


Στα ΕΠΑΛ και στο συγκεκριμένο όπως διαπίστωσα υπάρχουν πολλά παιδιά ειδικής
αγωγής, με χαμηλή δηλαδή νοημοσύνη, δυσλεξίες, δυσγραφίες, ΔΕΠΥ κ.α, κάποια εκ των
οποίων έχουν διάγνωση και είχαν παράλληλη στήριξη στο γυμνάσιο ενώ στο ΕΠΑΛ δεν
έχουν ούτε καν τμήμα ένταξης. Αρκετά τέτοια παιδιά έρχονται στο ΕΠΑΛ «για να κάνουν ότι
θέλουν» όπως λένε τα ίδια. Να «απελευθερωθούν» από τα όποια πλαίσια τους περιόριζαν
τα προηγούμενα χρόνια. Μη μπορώντας να διακριθούν με άλλο τρόπο «ανδραγαθούν» δια
της παραβατικής συμπεριφοράς τους, επιβάλλοντας τελικά το δικό τους ανεγκέφαλο νόμο
στη μαθητική κοινότητα ή πέφτουν θύματα του θερμού αγκαλιάσματος επιτήδειων
συμμαθητών τους που τους εντάσσουν στη παρέα - συμμορία.
Όλα αυτά γίνονται εξαιτίας του αντιεπιστημονικού νόμου που δίνει το ελεύθερο στους
γονείς να επιλέγουν οι ίδιοι τη δομή φοίτησης των παιδιών τους αγνοώντας αν θέλουν τις
υποδείξεις των ΚΕΔΑΣΥ δηλαδή των ειδικών για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται
τελευταία αλλά επιλεκτικά από ότι φαίνεται. Ο νόμος αυτός δεν είναι παρά μια τραγική
στρέβλωση της έννοιας της συμπερίληψης που τελικά υπονομεύει το εκπαιδευτικό μας
σύστημα.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα όχι και τόσο νέα πλέον πρότυπα σχέσης μεταξύ
εκπαιδευτικών και μαθητών, το πέρασμα δηλαδή από τον εκπαιδευτικό «βίαιο δικτάτορα» στον εκπαιδευτικό «Οσιομάρτυρα - καρπαζοεισπράκτορα» φαλκιδεύουν τον ουσιαστικότερο πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτόν του ΣΕΒΑΣΜΟΥ. Ο οποίος φυσικά πρέπει να είναι αμοιβαίος.
Διαδραστικοί πίνακες, τάμπλετ, προτζέκτορες, ακόμα και οι ίδιες οι αίθουσες με τις
καρέκλες και τα θρανία τους είναι απλά ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ. Η ουσία είναι ο σεβασμός στον
εκπαιδευτικό, ο σεβασμός στην εκπαιδευτική διαδικασία κάτι που ως κοινωνία έχουμε
απωλέσει.
Στην εποχή μας οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Να υπενθυμίσω: Το «ξεχαρβάλωμα»
δεν είναι προοδευτική παιδαγωγική. Η στοιχειώδης οριοθέτηση δεν σημαίνει καταπίεση
. Το ψηφιακό σχολείο δεν σημαίνει να έχουμε μαθητές άρρωστους, απόλυτα εξαρτημένους από τα έξυπνα κινητά τους. Η παιδαγωγική μας δεν βασίζεται τελικά σε κανένα πραγματικά παιδαγωγικό ρεύμα, δεν αποτελεί συνέχεια των μεγάλων παιδαγωγών αλλά στρέβλωση αυτών. Στην ουσία αυτό που εφαρμόζουμε είναι μια προσαρμογή του «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» ή μάλλον «ο τουρίστας έχει πάντα δίκιο» μιας και είμαστε καθαρά τουριστική χώρα σε όλα από ότι φαίνεται.
Τα προβλήματα μας δεν είναι τόσο οικονομικά όσο ηθικά. Παλιότερα ο κόσμος ήταν
πάμφτωχος αλλά σέβονταν το σχολείο. Στα νησιά υπάρχουν σχολεία παλάτια φτιαγμένα από μετανάστες που στέλναν χρήματα για να γίνουν σχολεία για τα παιδιά του τόπου τους. Υπήρχε σεβασμός στα «γράμματα».

Ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος λειτουργεί όλο και περισσότερο αλλοτριωτικά. Έρχονται παιδιά μεταναστών από χώρες φτωχότερες αλλά με κάποιους κανόνες τουλάχιστον στα σχολεία και μαθαίνουν εδώ το «κάνω ότι θέλω». Ρωτήστε μετανάστες μαθητές πχ από την Αλβανία αν υπάρχουν τόσο έντονα τέτοια φαινόμενα εκεί. Ρωτήστε τους να σας πουν ειλικρινά με ποια λέξη θα περιέγραφαν τα σχολεία μας.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται στα «έξυπνα τηλέφωνα» αυτή την ασύμμετρη και ποιοτικά πολύ
αναβαθμισμένη απειλή που διαφοροποιεί την εποχή μας από προηγούμενες. Ουσιαστικά η
διαπαιδαγώγηση ξεφεύγει από τα χέρια των εκπαιδευτικών και της οικογένειας και
μετατοπίζεται σε άγνωστους, μακρινούς και συχνά απόκοσμους «ινφλουένσερς», τράπερ,
ακροδεξιές οργανώσεις, παιδεραστές, ή απλά «τσόκαρα» κάθε είδους. Οι συσκευές αυτές
είναι άκρως εθιστικές ενώ ο τρόπος χρήσης τους με τα διάσπαρτα εικονίδια, ποπ απ,
καμπανάκια και «χρώματάκια» ευθύνονται για ένα είδος επίκτητης διάσπασης προσοχής,
νοητικής στέρησης και καταθλιπτικών επεισοδίων. Όλα αυτά είναι επιστημονικά
τεκμηριωμένα αλλά και εύκολα παρατηρήσιμα. Τα έξυπνα κινητά δεν είναι συσκευές για
ανήλικους. Δε τα χρειάζονται και τους κάνουν πολύ κακό. Τόσο κακό που θα πρέπει να
πιέσουμε ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που να απαγορεύεται η αγορά και χρήση σε κάτω
των 18 ετών.
Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί κανόνες μπορούν να λειτουργήσουν στο βαθμό που λειτουργεί το
μαθητικό φιλότιμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχει. Δεν έχουν όμως όλοι.
Απέναντι σε μαθητές χωρίς φιλότιμο χωρίς στοιχειώδη κοινωνικό πολιτισμό, το υπάρχον
πλαίσιο είναι σχεδόν ανήμπορο. Την αδυναμία αυτή, έχουν ανακαλύψει και
εκμεταλλεύονται συνειδητά οι πλέον παραβατικοί, βασανίζοντας εκπαιδευτικούς,
εμποδίζοντας άλλους μαθητές από τη μαθησιακή διδασκαλία και καταργώντας ουσιαστικά
το σχολείο επιβάλλοντας τη δική τους κυριαρχία.
Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται. Λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα την ιδιοσυγκρασία και τις
συνθήκες αλλά φοβούνται. Κι αν αυτός ο φόβος για κάποιους σε αρκετές περιπτώσεις
μπορεί να αποτελεί υπεκφυγή από τα καθήκοντα τους, σε επίσης αρκετές περιπτώσεις
ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας σε δομές σαν τα ΕΠΑΛ είναι
τελείως βάσιμος.
Έτσι όπως είναι διαρθρωμένο και εκφυλισμένο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι
εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ είναι ουσιαστικά οι αποδέκτες μιας αθροιστικής διαχρονικής
παραμέλησης.
 Οι παραβατικοί αυτοί μαθητές, που δεν είναι απαραίτητα από «χαμηλά
οικονομικά κοινωνικά στρώματα», είναι «προϊόντα» παραμέλησης από τις οικογένειες τους
(για διάφορους λόγους με συχνότερο την ανεπάρκεια), αλλά και τους εκπαιδευτικούς των
προηγούμενων ετών, και γενικότερα από το σύστημα εκπαίδευσης μιας και στα σχολεία
κυριαρχεί η λογική «φύγε κακό από πάνω μου και…. πήγαινε στον επόμενο».
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν παιδιά που με τα βίας κάνουν ανάγνωση συλλαβίζουν χωρίς να
είναι δυσλεκτικά κι όμως φθάνουν σε Λυκειακό επίπεδο. Υπάρχουν μαθητές λυκείου με
γνώσεις και δεξιότητες 3ης δημοτικού.
Πως οι μαθητές αυτοί πέρασαν από το δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο
ΕΠΑΛ αλλά και στο γενικό Λύκειο;
Και τι μπορεί να κάνει σε μια τάξη Λυκείου, ένας μαθητής που έχει χάσει το «εκπαιδευτικότραίνο» από το Δημοτικό ή το Γυμνάσιο; Τι επιλογές για κοινωνική καταξίωση στο μαθητικό περιβάλλον έχουν πέρα από το να επιβάλλουν το δικό τους πρότυπο και τους δικούς τους κανόνες όταν μάλιστα βρίσκονται και υπό την επήρεια της εφηβείας.
Στα Ελληνικά σχολεία είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να μείνεις στην ίδια τάξη. Τριάρια
στις εξετάσεις γίνονται δεκατριάρια στον έλεγχο. Απουσίες σβήνονται, σοβαρά γνωστικά
και μαθησιακά ελλείμματα παραβλέπονται. Το να χάσεις χρονιά θεωρείται τιμωρία, κάτι
ίσως ακόμα και αντιπαιδαγωγικό. Τιμωρία όμως είναι να έχεις περάσεις άδικα σε μια τάξη
και να μη καταλαβαίνεις τίποτα. Τιμωρία για τους υπόλοιπους μαθητές με τους οποίους
τελικά κανείς δεν ασχολείται, είναι να μην έχεις κανένα ενδιαφέρον και να «μπαχαλεύεις»
τη τάξη βραχυκυκλώνοντας τη μαθησιακή διαδικασία. Τα Ελληνικά σχολεία έχουν
εκφυλιστεί εν πολλοίς σε μια καθαρά διεκπεραιωτική διαδικασία. Η τακτική αυτή καταργεί
ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο καθιστώντας το «παιδική χαρά» αλλά όχι με τον τρόπο που
η Μοντεσσόρι εννοούσε και φυσικά τροφοδοτεί την παραπαιδεία.

Όσον αφορά τα Λύκεια, τα οποία ξανά-επισημαίνω δεν είναι υποχρεωτικά, αν κάπου θα
έπρεπε να εφαρμοστεί η τακτική της τράπεζας θεμάτων αυτή είναι στη Γ΄ Γυμνασίου, στο
πέρασμα δηλαδή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Θα πρέπει κάποτε τουλάχιστον όσον αφορά
το γνωστικό, να προσδιοριστεί συγκεκριμένα το ελάχιστο επίπεδο που θέλουμε ως πολιτεία
να έχει ένας απόφοιτος που ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή το
Γυμνάσιο, και αυτό να εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο με τράπεζα θεμάτων. Αν οι
αποτυχίες είναι πολλές θα πρέπει να επανάπροσεγγισθεί η όλη μαθησιακή διαδικασία, το
μαθησιακό πρότυπο ή/και να αλλάξουν οι στόχοι. Εάν και εφόσον πιάνουν τους ελάχιστα
αποδεκτούς στόχους θα πρέπει να μπορούν εφόσον το επιθυμούν να εισέλθουν στο Λύκειο
είτε γενικό είτε επαγγελματικό.
Αυτά λένε κάποιοι είναι ζητήματα αξιολόγησης και όντως είναι. Ο καθορισμός των στόχων
είναι η αφετηρία της αξιολόγησης.
Είναι αλήθεια πως το 1ο ΕΠΑΛ ........... έχει αξιολογηθεί με άριστα όπως άκουσα από
συναδέλφους; Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο εύκολα όλα αυτά μετατρέπονται σε κενό
γράμμα και η πολυδιαφημιζόμενη «αξιολόγηση» φαίνεται πως έχει ήδη μετατραπεί, κατά
τη γνώμη μου, σε έναν ακόμα γραφειοκρατικό τρόπο αποφυγής της ουσίας.

Κατόπιν τούτων για το εν λόγω σχολείο αιτούμαι συγκεκριμένα τα εξής:
1. Τη δημιουργία μιας παιδαγωγικής επιτροπής που, παρουσία εισαγγελέα, να ελέγξει
δειγματοληπτικά, το γνωστικό επίπεδο των μαθητών του ΕΠΑΛ στα εξής στοιχειώδη:
Ανάγνωση και κατανόηση απλού κειμένου με γραπτές δομημένες απαντήσεις σε
συγκεκριμένες ερωτήσεις. Απλές πράξεις (προσθαφαιρέσεις, πολλαπλασιασμό) με
τριψήφιους αριθμούς, και πρόσθεση - πολλαπλασιασμό κλασμάτων αλλά χωρίς τη χρήση 9
κινητού τηλεφώνου. Όχι διαιρέσεις. Όχι ερωτήσεις φυσικής, χημείας, ιστορίας, βιολογίας
και γεωγραφίας. Απλώς αυτά. Ας μπουν στο ΄Β πληροφορικής (όχι ότι τα άλλα είναι πολύ
καλύτερα) να καταγράψουν ποσοστά επιτυχίας.
2. Αιτούμαι, παρουσία εισαγγελέα, να διερευνηθεί η σχολική σταδιοδρομία των
μαθητών αυτών, θα πιάσω πάλι το Β πληροφορικής μιας και εκεί είναι συσσωρευμένοι οι
«χειρότεροι». Πως έφθασαν ως τη ΄Β Λυκείου; Να ανοιχτούν οι φάκελοι με τα
διαγωνίσματα και τις εξετάσεις τους από το Γυμνάσιο για να μη πω από το δημοτικό. Να
δούμε πόσος φόβος και πόση παραίτηση από πλευράς εκπαιδευτικών κρύβεται τελικά σε
αυτή τη πορεία.
3. Αιτούμαι, παρουσία εισαγγελέα, να γίνει καταγραφή των μαθητών ΑΜΕΑ που
φοιτούν σε αυτό το σχολείο και δεν έχουν ούτε παράλληλη στήριξη, ούτε τμήμα ένταξης ή
κατάλληλες υποδομές ακόμα και αν είχαν διάγνωση και τους παρέχονταν αυτά στο
Γυμνάσιο ή/και το Δημοτικό. Να σταλούν για εξετάσεις στα ΚΕΔΑΣΥ κι άλλοι μαθητές διότι
εκεί υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα ΔΕΠΥ, δυσλεξίας, δυσγραφίας, χαμηλής
νοημοσύνης, τα οποία μπορεί να οφείλονται και στο γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον τους
και να μην έχουν όλα δηλαδή κάποιο ξεκάθαρο γενετικό υπόβαθρο.
Για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα θα πρέπει να αξιολογηθούν και κάποια ποιοτικά
χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν τη συμπεριφορά των μαθητών μετά από περισσότερα
από 10 χρόνια αδιάλειπτης εκπαίδευσης. Ας γίνει καταμέτρηση λοιπόν του αριθμού των
αποτσίγαρων που βρίσκονται στο προαύλιο χώρο, των σκουπιδιών γενικότερα, των φθορών
και καταστροφών στις υλικοτεχνικές υποδομές, ας ρωτήσει κάποιος τη καθαρίστρια,
πιστεύω πως μια αξιολόγηση για να είναι σοβαρή πρέπει απαραιτήτως να ξεκινάει από την
καθαρίστρια, ας αξιολογηθεί η κατανάλωση σε τροφές και ποτά εντός σχολείου, ο μέσος
όρος κόστους των έξυπνων τηλεφώνων που κουβαλάνε μαζί τους. Ας ερωτηθούν τέλος οι
εκπαιδευτικοί για τη ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών.
Για τους λόγους που αναγράφω και αρκετούς άλλους, ο συγκεκριμένος χώρος, το ΕΠΑΛ
.............., βρίσκεται σε μια κατάσταση που μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να καλείται
σχολείο και αποτελεί εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο για τη τοπική κοινωνία. Η κοινωνία το
γνωρίζει . Ήδη από όσο έχω πληροφορηθεί οι εγγραφές μαθητών στο ΕΠΑΛ μειώνονται.
Συμμορίες μαθητών από τα ΕΠΑΛ κατόπιν πρόσκλησης από άλλα σχολεία τιμωρούν
εκπαιδευτικούς προκαλώντας φθορές στα αυτοκίνητα τους. Στη μαθητική κοινωνία είναι
μαγκιά να έχεις άκρες στο ΕΠΑΛ. Γίνεται διάχυση των «ιδανικών» και των μεθόδων του
ΕΠΑΛ και σε άλλα σχολεία.
Χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση εισαγγελέα, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στην εν
λόγω δομή και τις οικογένειες κάποιων μαθητών. Υποστήριξη νομική και ψυχολογική στους
εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη «1η γραμμή». Να διαγνωσθούν τα άτομα ΑΜΕΑ. Η
διεύθυνση εκπαίδευσης, οι συνδικαλιστές, οι σύμβουλοι, το Υπουργείο και η τοπική
κοινωνία πρέπει να σκύψουν με υπευθυνότητα σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
«Αυγά πρέπει να σπάσουν».

Για μένα η παραίτηση είναι μία καταστροφή, τόσο από πλευράς σταδιοδρομίας όσο και οικονομικά. Για δύο χρόνια τιμωρούμαι μένοντας εκτός σχολείων. Ο αναπληρωτής που παραιτείται δεν δικαιούται ούτε επίδομα ανεργίας. Μένω για δύο χρόνια εκτός
μοριοδότησης. Το σημαντικότερο είναι ότι απομακρύνομαι από ένα λειτούργημα που αγαπώ.

Η παραμονή μου όμως, στις παρούσες συνθήκες, θα σήμαινε ηθική καταστροφή,
κάτι απείρως σημαντικότερο μιας και θα είχε επιπτώσεις και στην υγεία μου.
Προερχόμενος από δύο πολύ δημιουργικές χρονιές τόσο στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης όσο και στο
1ο Γυμνάσιο Κισάμου, όπου πράγματι αισθανόμουν πως εκτελώ λειτούργημα, μου είναι
αδύνατο να προσαρμοστώ σε μια επιβεβλημένη από εκτός ορίων παραβατικούς μαθητές,
απάθεια. Παραιτούμαι λοιπόν λόγω ανωτέρας βίας, και είναι πραγματικά και «ανωτέρα»
και ξεκάθαρα βία. Παραιτούμαι εν τέλη διότι έκρινα τον εαυτό μου ανήμπορο να
ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους καταστάσεις και υφίσταμαι τις συνέπειες της πράξης μου
αυτής. Όσοι όμως δεν παραιτούνται, και δεν εννοώ απλά τους συναδέλφους στο σχολείο,
σημαίνει πως θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη παγιωμένη
αυτή αρνητική κατάσταση.
Η παρούσα μακροσκελής καταγγελία – «πόνημα» δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι
επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν (υπουργείο, διευθύνσεις εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, σύλλογος
εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ κλπ). Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια των σχολείων
μας. Το περιεχόμενο της παρούσης αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως εκκινητής για την
αποτελεσματική συνεργασία των ανωτέρω φορέων απέναντι στη κατεπείγουσα αρνητική
κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ελπίζω να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να επιφέρει άμεση
οργανωμένη δράση.
...................Θεόδωρος

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Εγκύκλιος 28ης Οκτωβρίου: Τι θα ισχύσει για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

$
0
0

 






Εγκυκλίους για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου απέστειλε το ΥΠΑΙΘ στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ). 

Η Εγκύκλιος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 και θα έχουν διάρκεια, η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας – Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων /ουσών της κάθε σχολικής μονάδας. 

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής :


1. Διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιείται η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, σύμφωνα α) με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Π.Δ79/2017(Α’109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4633/2019 (Α ́161) και ι σ χ ύ ε ι β) με τη με αρ. πρωτ. Φ.10/ΦΜ/162655/Δ1/17-10-19 Υ.Α. (Β’ 3847) και γ) με τη με αρ. πρωτ. Φ.20/158235 /Δ1/9-10- 2019 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Επιλογή σημαιοφόρων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες δημοτικές αρχές.

2. Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

α. Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 (Α ́109) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

Για το σχολικό έτος 2022-2023, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 και θα έχουν διάρκεια, η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας – Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων /ουσών της κάθε σχολικής μονάδας.

β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας-Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/7-9-2022 ΚΥΑ (Β ́ 4695).

Η Εγκύκλιος για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εγκύκλιο εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζ. Μακρή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, στις  Διευθύνσεις Δ.Ε., τις Σχολικές μονάδες Δ.Ε. της χώρας και στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο για το σχολικό έτος 2022-23 οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών και μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού , θα απονεμηθούν αριστεία, βραβεία, έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και ειδικοί έπαινοι στους μαθητές που φοίτησαν κατά το σχολικό έτος 2021-22.

Η Εγκύκλιος

«Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου για το σχολικό έτος 2022-2023»

Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας ενημερώνουμε τα εξής: 1. Σε όλες τις σχολικές μονάδες Δ.Ε. κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 Υ.Α (Β’2005).

Για το σχολικό έτος 2022-23 οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ. αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09- 2022 Κ.Υ.Α. (Β’4695).

2. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.

3. Μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού, θα απονεμηθούν αριστεία, βραβεία, έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες που φοίτησαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

4. Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων, τη σύνθεση τμημάτων, τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες δημοτικές αρχές. Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α.(Β’4695).

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

"Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία! Τα κενά στο σχολείο μας, ένα μήνα μετά το άνοιγμα παραμένουν, με θύμα τη μόρφωση των παιδιών μας!"

$
0
0

 





Απαράδεκτες απώλειες διδακτικών ωρών σημειώνονται ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και σε όλα τα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, ενώ η ίδια η κυρία Κεραμέως σε πρόσφατη συνέντευξή της, όταν ρωτήθηκε για τα κενά στα σχολεία απάντησε: «Ποια κενά; Με μεγάλη μου χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία»(!) προκαλώντας την αγανάκτηση γονέων, καθηγητών και μαθητών, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας να δηλώνει πως δεν θα ανεχθεί άλλο την κοροϊδία.

Η επιστολή των γονέων

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία! Τα κενά στο σχολείο μας, ένα μήνα μετά το άνοιγμα παραμένουν, με θύμα τη μόρφωση των παιδιών μας!

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η υπουργός Παιδείας, όταν ρωτήθηκε για τα κενά στα σχολεία απάντησε: «Ποια κενά; Με μεγάλη μου χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία»(!). Μια τέτοια δήλωση προκαλεί και τον πιο καλοπροαίρετο γονιό, εκπαιδευτικό ή μαθητή!

Αν ψάχνει τα κενά η κ. Κεραμέως, μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να της επισημάνουμε τα παρακάτω.....:

1ον Παρά τη δημοσίευση για πρώτη φορά τόσο γρήγορα των οριστικών πινάκων των ωρομισθίων καθηγητών χορού και κινηματογράφου έχουν περάσει τουλάχιστον είκοσι ημέρες και δεν έχουμε δει τους καθηγητές στο σχολείο μας, όπως και σε όλα τα καλλιτεχνικά της χώρας.

2ον Τα κενά που παραμένουν από την αρχή του σχολικού έτους και περιλαμβάνουν και διδακτικές ώρες της Γ ́ Λυκείου είναι : 10 ώρες πληροφορικής, 6 ώρες κοινωνιολογίας και 6 ώρες οικονομίας

3ον Να κινηθούν οι νομοθετικές διαδικασίες για την έγκαιρη μόνιμη πρόσληψη καθηγητών κατεύθυνσης (χορού, κινηματογράφου, ηθοποιοί κ.α.) δίνοντας τους τη δυνατότητα μέσω ΑΣΠΑΙΤΕ την απόκτηση πτυχίου ΠΕ κατηγορίας.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας, να ξεκινάει η σχολική χρονιά χωρίς κενά σε καθηγητές, ώστε απερίσπαστα να αφιερώνονται στη γνώση και τη μάθηση. Επιζητούμε το αυτονόητο: την ύπαρξη ενός δημόσιου σχολείου, κατάλληλα στελεχωμένο με καθηγητές και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Ενός δημόσιου σχολείου που θα λειτουργεί υπέρ του μαθητή, του καθηγητή, της κοινωνίας.

Θεωρούμε απαράδεκτο τα 2/3 των μαθητών μας να μην παρακολουθούν τα μαθήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καθώςκαι μαθητές του Λυκείου, που μεθαύριο θα κληθούν να εξεταστούν στις πανελλήνιες ισότιμα με τους μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών σχολείων, να μην διδάσκονται τα προαναφερόμενα
μαθήματα.

Τα όρια της υπομονής μας έχουν πλέον εξαντληθεί, καθώς βλέπουμε την συστηματική υποβάθμιση των στοιχειωδών λειτουργιών του σχολείου μας και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

1) Να καλυφθούν όλα τα κενά στο σχολείο μας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

2) Να τοποθετηθούν οι καθηγητές χορού και κινηματογράφου, που ήδη έχουν επιλεγεί.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ευαγγελινός
Ο Γ. Γραμματέας Αντώνης Μπενέτος

ΥΣ: Την παρούσα επιστολή συνυπογράφει η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Π. Σταθοπούλου


Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.


Δε θα καλυφθούν τα κενά της Παράλληλης Στήριξης ούτε κατά τη Γ'φάση προσλήψεων αναπληρωτών!

$
0
0







ι γνωρίζουμε έως τώρα για τη Γ'φάση προσλήψεων αναπληρωτών - Δεν περιλαμβάνεται η Παράλληλη Στήριξη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα -Προς φάση προσλήψεων λίγο αργότερα, μόνο για Παράλληλη;

Νέα ενημέρωση για τη Γ'φάση προσλήψεων αναπληρωτών πραγματοποιεί ο ΠΑΣΑΔ, τονίζοντας ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Παράλληλη Στήριξη, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσλήψεις θα αποτελούν τις εναπομείνασες πιστώσεις ΕΣΠΑ, αλλά και αυτές που εξοικονομήθηκαν από μη αναλήψεις/ παραιτήσεις προηγούμενων φάσεων.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΠΑΣΑΔ:

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είχαν προθεσμία μέχρι 21/10 να καταχωρίσουν τα λειτουργικά κενά Γενικής και Ειδικής Αγωγής ενόψει της Γ'φάσης προσλήψεων. Σε αυτά και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ΔΕΝ περιλαμβάνεται η Παράλληλη Στήριξη.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ωστόσο, μπορούν να καταχωρίσουν κενά μέχρι και την Τρίτη 25/10. Ως εκ τούτου, εκτιμούμε με κάθε επιφύλαξη ότι η διαδικασία θα τρέξει μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Κενά παράλληλης δεν έχουν ζητηθεί σε αυτή τη φάση, καθώς εκκρεμούν οι νέες διαγνώσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθούν άμεσα, ώστε να περιληφθούν στη Γ'φάση προσλήψεων. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανή μια φάση προσλήψεων λίγες μέρες αργότερα, η οποία θα περιλαμβάνει ΜΟΝΟ την Παράλληλη Στήριξη.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσλήψεις θα αποτελούν τις εναπομείνασες πιστώσεις ΕΣΠΑ, αλλά και αυτές που εξοικονομήθηκαν από μη αναλήψεις/ παραιτήσεις προηγούμενων φάσεων. Δεν είναι ξεκάθαρο, ακόμα, αν θα υπάρξουν στην παρούσα φάση επιπλέον προσλήψεις που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για οτιδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Τι προβλέπει το έγγραφο που στάλθηκε στις διευθύνσεις

Συγκεκριμένα με Έγγραφο του το Υπουργείο Παιδείας, με την υπογραφή του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρου Κόπτση, επισημαίνει  ότι τo ΟΠΣΥΔ θα είναι διαθέσιμο για την καταχώριση των σχετικών στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης   έως και  αύριο  Παρασκευή 21/10/2022, προκειμένου στη συνέχεια οι οικείες αυτών Περιφερειακές Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία απαρέγκλιτα μέχρι και την Τρίτη 25/10/2022.

Προφανώς, υπάρχει πίεση λόγω των κενών (ειδικά στη Δευτεροβάθμια), γι΄ αυτό φαίνεται να επισπεύδονται κάπως οι διαδικασίες για την Γ φάση προσλήψεων εκπαιδευτικών

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν θα συγκεντρωθούν τα κενά της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε αναμονή και των νέων εγκρίσεων που θα εκδοθούν από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής.

Το Έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

Προκειμένου οι Υπηρεσίες μας να δρομολογήσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους αναφορικά με τη διενέργεια προσλήψεων αναπληρωτών εκπ/κών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), παρακαλούμε όπως προβείτε στην ηλεκτρονική καταχώριση απευθείας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης (ΟΠΣΥΔ), των λειτουργικών κενών,

• των σχολικών μονάδων ή των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. σε αριθμό Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Γενικής Εκπ/σης και Αναπληρωτών Εκπ/κών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), και

• των Μουσικών Σχολείων (για τις Μουσικές Ειδικεύσεις) σε ώρες/εβδομάδα, των περιοχών αρμοδιότητάς σας. Στην παρούσα φάση και σε αναμονή νέων εγκρίσεων, δεν καταχωρίζονται λειτουργικά κενά εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης (Παράλληλης Στήριξης).

Επισημαίνεται ότι τo ΟΠΣΥΔ θα είναι διαθέσιμο για την καταχώριση των σχετικών στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από την Πέμπτη 20 έως και την Παρασκευή 21/10/2022, προκειμένου στη συνέχεια οι οικείες αυτών Περιφερειακές Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία απαρέγκλιτα μέχρι και την Τρίτη 25/10/2022.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α/ΘΜΙΑΣ, Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.


Κουίζ: Αναγνωρίζεις από μια φωτογραφία 10 ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;

Κουίζ: Αναγνωρίζετε τη μάρκα του αυτοκινήτου;


84 κάρτες για εκτύπωση με το λεξιλόγιο των δύο πρώτων ενοτήτων της Γλώσσας Α'Δημοτικού

$
0
0

Νέο εκτυπώσιμο υλικό με κάρτες λεξιλογίου για παιδιά που φοιτούν στην α’ τάξη δημοτικού καθώς και για παιδιά που κάνουν τώρα τα πρώτα βήματά τους στην ανάγνωση.

Οι 84 κάρτες περιέχουν λέξεις (κάθε κάρτα και μία λέξη) με συλλαβές (ΣΦ, ΣΦΣ) που συναντάμε (ή από συνδυασμούς συλλαβών) στις δύο πρώτες ενότητες του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας της Α’ τάξης Δημοτικού.

Εκτυπώστε, πλαστικοποιήστε το αρχείο για μεγαλύτερη αντοχή και κόψτε τις κάρτες περιμετρικά.


Κατεβάστε το υλικό, πατώντας κλικ εδώ.


Επιμέλεια: https://learningcornerandcrafts.com

Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.




Φύλλα εργασίας για την 28η Οκτωβρίου

$
0
0

Εκτυπώσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου για χρήση στο σχολείο, το σπίτι καθώς και δομές εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ καθώς και σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


Κατεβάστε το υλικό, πατώντας κλικ εδώ.


Επιμέλεια: https://learningcornerandcrafts.com 

Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.



Τετράδιο δραστηριοτήτων με θέμα το Halloween

$
0
0

Το τετράδιο δραστηριοτήτων αποτελείται από:

  • δραστηριότητες προγραφικών ασκήσεων
  • φύλλα εργασίας για κοπή λωρίδων και σχεδίων με ψαλίδι
  • δραστηριότητα οπτικής διάκρισης
  • δραστηριότητα ποσοτικής αντιστοιχίας αριθμών
  • δραστηριότητα χρωματισμού σελίδων

Κατεβάστε το υλικό, πατώντας κλικ εδώ.


Επιμέλεια: https://learningcornerandcrafts.com

Αναζήτησε εύκολα το υλικό που ψάχνεις, πατώντας κλικ εδώ.






Online παιχνίδι πρόσθεσης

Θανατική ποινή - Κριτήριο αξιολόγησης στα Νέα Ελληνικά Γ'Λυκείου

Τι μέρος του λόγου είναι η λέξη; Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Κλάσματα - Παιχνίδι για τα Μαθηματικά Ε'και ΣΤ'Δημοτικού


Εκπαιδευτικό παιχνίδι για την 28η Οκτωβρίου

Μαθηματικά και μαθησιακές δυσκολίες: Πώς να απλοποιήσετε τα μαθηματικά προβλήματα και να βοηθήσετε τους μαθητές σας

$
0
0

 






Δείτε πώς μπορείτε να απλοποιήσετε τα προβλήματα των μαθηματικών και να βοηθήσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ στα προβλήματα μαθηματικών. Βλέπω παιδιά που σαστίζουν στη θέα του προβλήματος και παραιτούνται πριν καν προσπαθήσουν λέγοντας….."δεν καταλαβαίνω τίποτα"!

Όπως σημειώνει η Ειδική Παιδαγωγός, Σοφία Τσιντσικλόγλου, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι:

- δυσκολεύονται ακόμα στην ανάγνωση και κατανόηση
- δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με τους αριθμούς και τα ποσά
- δεν έχουν ακόμα κατανοήσει καλά τις πράξεις
- δυσκολεύονται ακόμα και σε απλές πράξεις

Τι κάνουμε λοιπόν; Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε το πρόβλημα με τους εξής τρόπους:

Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε ένα απλό προβληματάκι: Λέει το πρόβλημα: Το κουτί είχε 12 καραμέλες. Τα παιδιά έφαγαν 4. Πόσες καραμέλες έμειναν;

– Διαβάζουμε αρκετές φορές το πρόβλημα μέχρι να το καταλάβει το παιδί. Κυκλώνουμε ή τονίζουμε με μαρκαδόρο τα δεδομένα του προβλήματος. Στο παράδειγμα θα κυκλώσουμε τα νούμερα 12 και 4.
– Υπογραμμίζουμε τις λέξεις κλειδιά. Στο πρόβλημα μας συγκεκριμένα θα υπογραμμίσουμε τις λέξεις "είχε", "έφαγαν"και "έμειναν".
– Σε ένα χαρτί ζωγραφίζουμε μια εικόνα σχετική με το πρόβλημα. Φτιάχνουμε ένα κουτί με 12 καραμέλες. Η οπτικοποίηση βοηθά το παιδί να σκεφτεί τη λύση.
– Αν το παιδί εξακολουθεί να μην μπορεί να λύσει το πρόβλημα, σχεδιάζουμε 12 καραμέλες, σβήνουμε τις 4 ώστε να δει πόσες μένουν.

Γενικά:

– Για τη λύση προβλημάτων μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντικείμενα. π.χ. μπογιές, μπαλάκια, αυτοκινητάκια, κούκλες, καραμέλες, μολύβια κ.λ.π.
– Για προβλήματα σχετικά με το βάρος (γραμμάρια, κιλά κ.λ.π) μπορούμε να πάμε στην κουζίνα, να ζυγίσουμε, να υπολογίσουμε και να παίξουμε με τα παιδιά. Πρακτικά πράγματα δηλαδή! π.χ. ένα αλεύρι ζυγίζει 500 γρμ, πόσο ζυγίζουν τα 5 αλεύρια;
– Για προβλήματα με χρήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αληθινά χρήματα! Ένα ευχάριστο παιχνίδι είναι να βάλετε τιμές πάνω σε αντικείμενα στο δωμάτιο και να κάνετε αγοραπωλησίες. Έτσι το παιδί μαθαίνει να υπολογίζει, να μετρά και να δίνει ρέστα!

Μπορείτε λοιπόν, δάσκαλοι και γονείς, να κάνετε ευχάριστα και πρακτικά παιχνίδια για τα προβλήματα μαθηματικών, αρκεί να υπάρχει διάθεση και φαντασία!

Περισσότερα θέματα για τις μαθησιακές δυσκολίες εδώ.

Το ταξίδι της Μαρίας: Ένα συγκλονιστικό ολιγόλεπτο βίντεο για τον αυτισμό

$
0
0






Η Μαρία από την πρώτη στιγμή ήταν η χαρά του σπιτιού μας, αλλά δε μας πήρε πολύ να καταλάβουμε ότι κάτι συνέβαινε.

Για να αναπτυχθεί μια καλύτερη γνώση για τον αυτισμό στην κοινωνία, το Ίδρυμα Orange έχει δημιουργήσει "το ταξίδι της Μαρίας", ένα σύντομο φιλμ από τον καλλιτέχνη Miguel Gallardo, πατέρα ενός κοριτσιού με αυτισμό.


Το ταξίδι της Μαρίας είναι ένα μικρό ταξίδι στο εσωτερικό κόσμο μίας εφήβου που έχει αυτισμό, ένα ταξίδι γεμάτο χρώμα, αγάπη, δημιουργικότητα και γνησιότητα, που αρχίζει με την κατανόηση από τη μεριά των γονέων της οι οποίοι βλέπουν την κόρη τους να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, πριν πάρει την επιβεβαίωση της διάγνωσης: Αυτισμός

«Η Μαρία από την πρώτη στιγμή ήταν η χαρά του σπιτιού μας, αλλά δε μας πήρε πολύ να καταλάβουμε ότι κάτι συνέβαινε», ξεκινά την αφήγησή του ο μπαμπάς της Μαρίας.

Ελληνικοί υπότιτλοι Μαριλένα Μαδεμτζή.

Περισσότερα βίντεο εδώ.

«Λόλα, να ένα μήλο» : Η φράση που έμεινε χαραγμένη σε όλους, που όμως...δεν ήταν έτσι στο βιβλίο!

$
0
0

 






Aν είναι μια φράση που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό των γενεών από τη δεκαετία του ’70 και πριν αυτή δεν είναι άλλη από το «Λόλα να ένα μήλο». Η ιστορική πλέον φράση που βρισκόταν στο «Αλφαβητάριον», το αναγνωστικό της πρώτης Δημοτικού.

Όμως, αν κι έμεινε στη μνήμη μας αυτή η φράση, αυτή η ατάκα, τελικά δεν ήταν η σωστή.Συγκεκριμένα, η φράση προέκυψε από μια σελίδα του εν λόγω βιβλίου και πιο συγκεκριμένα από την σελίδα όπου διδάσκονταν το γράμμα «μ». Το παράδοξο είναι πάντως, πως η ακριβής φράση δεν ήταν «Λόλα, να ένα μήλο», -ή «Άννα, να ένα μήλο» όπως επίσης αναφέρεται μερικές φορές-, αλλά «Έλλη, να ένα μήλο»:Όμως, αν κι έμεινε στη μνήμη μας αυτή η φράση, αυτή η ατάκα, τελικά δεν ήταν η σωστή.

– Ἕλλη, νά ἕνα μῆλο.
Λόλα, νά ἕνα ἄλλο.
Ἄννα, νά μῆλα.

Τελικά επικράτησε η… Λόλα της Ελλης κατά παράδοξο τρόπο με τους δασκάλους της εποχής να λένε ότι αυτό συνέβη ίσως για λόγους… παιχνιδιού.

Η λέξη Λόλα είναι πιο περιπαιχτική, και οδηγεί το μυαλό στο… λωλός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο αναγνωστικό με το όνομα, Αλφαβητάριο, κυκλοφόρησε το 1919.

Έμεινε γνωστό σαν «το Αλφαβητάρι με τον Ήλιο», λόγω του εξωφύλλου του που επιμελήθηκε μαζί με την υπόλοιπη εικονογράφηση ο Κ. Μαλέας.

Όμως, το πιο γνωστό και αγαπημένο αναγνωστικό είναι αυτό του 1955.

Το «Αλφαβητάριον» που απεικονίζει στο εξώφυλλό του δυο παιδάκια αγκαλιασμένα να διαβάζουν, παρέμεινε στα σχολεία έως το 1974, οπότε το αντικατέστησε, «Η γλώσσα μου».

Τα παιδάκια στο εξώφυλλο είναι ντυμένα με την τότε σχολική ενδυμασία, με το χαρακτηριστικό μπλε και άσπρο. Η ποδιά δηλαδή και ο γιακάς, που αντιστοιχούσαν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Η ιστορία του σπιτιού "της κυρίας Κοκοβίκου" - Ένα από τα λίγα απομεινάρια της οθωμανικής περιόδου που σήμερα είναι διατηρητέο

$
0
0

Η πρώτη εικόνα από το ξεχωριστό σπίτι στην Πλάκα, από τα λίγα απομεινάρια της οθωμανικής περιόδου, είναι μια μεταλλική πρόχειρη περίφραξη, που ευτυχώς έγινε πιο όμορφη χάρη στα καλαίσθητα γκράφιτι. Παραμένει όμως ένα από τα λίγα παραμελημένα ακίνητα που διασώζονται στην οδό Τριπόδων, κάποια από τα οποία έχουν ανακαινιστεί και αποτελούν ολοκληρωμένο δείγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Οι «Τρίποδες», σύμφωνα με την αναφορά του Παυσανία, ήταν ο διαπρεπέστερος δρόμος της αρχαίας Αθήνας και ο αγαπημένος περίπατος των κατοίκων της.

Ξεκινούσε από το θέατρο Διονύσου, στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου, και διέγραφε καμπυλωτή τροχιά μήκους 800 μέτρων για να καταλήξει στην Αρχαία Αγορά, όπου υπήρχε το ιερό του Διονύσου.

Το πλάτος του έφτανε τα 8 μέτρα για να εξασφαλιστεί χώρος για την εγκατάσταση των τριπόδων πάνω στους οποίους τοποθετούσαν τα βραβεία των χορηγών που παρουσίαζαν την αρτιότερη παράσταση κατά τους θεατρικούς αγώνες. Ηταν κατά κάποιο τρόπο η αρχαία έκδοση της «λεωφόρου της δόξας» που υπάρχει στο Χόλιγουντ…

Σε μεγάλο βαθμό, η σύγχρονη οδός Τριπόδων ακολουθεί τα χνάρια της αρχαίας και η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε το 2003, κατά τις εργασίες επισκευών παραδοσιακών κατοικιών που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της.

Στις ανασκαφές που έγιναν σε 12 ακίνητα ήρθαν στο φως 160 γλυπτά, 90 νομίσματα και 1.500 ομάδες οστράκων. Στην ορολογία των αρχαιολόγων, όστρακο σημαίνει κάθε κυρτό αντικείμενο, κυρίως όμως τεμάχια ή θραύσματα πήλινων αγγείων.

Δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής


Το αρχοντικό στον αριθμό 32 της οδού Τριπόδων έχει το προνόμιο να έχει φόντο ένα μέρος των τειχών της Ακρόπολης. Επιπλέον, όμως, συγκαταλέγεται στα ελάχιστα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε στα αρχοντικά της Αθήνας στα τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, πριν από την επέλαση των νεοκλασικών.

Δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον κορυφαίο Ελληνα αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη (1913-1993), ο οποίος αφιερώνει στο συγκεκριμένο κτίριο τέσσερις σελίδες στο βιβλίο του «Τα παλιά αθηναϊκά σπίτια».

Τα χαρακτηρίζει «δοχεία ζωής» και εξηγεί πως είχαν διαμορφωθεί από τους ανώνυμους χτίστες τους με σημείο αναφοράς την αυλή, γύρω από την οποία διαμορφώνονταν οι υπόλοιποι χώροι, και είχαν κατασκευαστεί με σκοπό να προσφέρουν άνεση, χαρά και υγεία στους ενοίκους.

Κατασκευάστηκε περί το 1800, σε οικόπεδο με μικρή πρόσοψη και μεγάλο βάθος, που έχει εμβαδόν περίπου 410 τετραγωνικά. Διαθέτει υπόγειο και δύο ορόφους, με συνολική επιφάνεια 266 τετραγωνικά.

Τα αρχοντόσπιτα, όπως αυτό της οδού Τριπόδων, είχαν ανώγι και κατώγι. Στο τελευταίο υπήρχε η τραπεζαρία, το δωμάτιο των κοριτσιών, ο ανυφαντόλακκος και η κάμαρα της ψυχοκόρης.

Στο ίδιο επίπεδο, αλλά σε χωριστό κτίριο, ήταν το μαγειρείο, ο φούρνος, το κελάρι και η πόρεψη (ένα είδος αφοδευτηρίου).

Στο ανώγι, που επικοινωνούσε με εξωτερική σκάλα, κυριαρχούσε το ξύλινο χαγιάτι, με σαφή επιρροή από την τουρκική αρχιτεκτονική παράδοση.

Επικοινωνούσε με τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού: το υπνοδωμάτιο των γονέων, το γεροντιστικό για τους προγόνους της οικογένειας, το δωμάτιο των αγοριών και τον ξενώνα.

Οι κλειστοί χώροι κατασκευάζονταν από σταθερά υλικά, όπως η πέτρα και το τούβλο, ενώ στο χαγιάτι, που είναι πιο ανάλαφρο στοιχείο της οικοδομής και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο εσωτερικό του σπιτιού και τον περιβάλλοντα χώρο, χρησιμοποιείται ξύλο, τζάμι και τσατμάς.

Ο τελευταίος, που αναφέρεται και ως μπαγδαντί σε ορισμένες περιοχές, είναι ένα είδος τοιχοποιίας, στην οποία πρώτα κατασκευάζεται ένας ξύλινος σκελετός και στη συνέχεια τα κενά γεμίζονται με κλαδιά και καλάμια, που καλύπτονται με σοβά.

Ο Τούρκος ένοικος


Ως πρώτος ένοικος του αρχοντικού αναφέρεται ο τελευταίος Τούρκος δικαστής (καδής), γι’ αυτό καταγράφεται ως «σπίτι του Καδή».

Κατοικήθηκε από τον γεννημένο στην Αθήνα Χατζή Χαλίλ Εφέντη, για τον οποίο έχει γραφτεί ότι υπήρξε από τα πρώτα θύματα της Επανάστασης του 1821, αφού εκτελέστηκε από τις τουρκικές αρχές όταν αρνήθηκε να εφαρμόσει την εντολή του σουλτάνου και να υπογράψει φετφά (απόφαση) για την εκτέλεση 3.000 Αθηναίων.

Αλλοι μελετητές της ιστορίας της Αθήνας αναφέρουν ότι ήταν έδρα της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης.

Μετά την απελευθέρωση ακολούθησαν πολλοί ιδιοκτήτες και στέγασε ιδιωτικό σχολείο, όπως σημειώνει η Αρτεμις Σκουμπουρδή στο βιβλίο της «Μοναστηράκι – Πλάκα, οι γειτονιές των θεών».

Το 1979, πάντως, με βάση στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο και κάποια μικρή περίοδο είχε παραχωρηθεί η χρήση του στην Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν μόλις το 2000 και κατά τις εκσκαφές στην αυλή και στο ισόγειο του κτιρίου ήρθαν στο φως τμήματα του αναλημματικού τείχους της Αθήνας, πιθανότατα της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και του Πεισιστράτειου αγωγού που κάλυπτε ανάγκες της αποχέτευσης κατά τους κλασικούς χρόνους.

Μικρότερης αρχαιολογικής αξίας θεωρούνται τα υπολείμματα αγωγών και φρεάτιο της βυζαντινής εποχής.

1. «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα…»


Το αντιπροσωπευτικό σπίτι της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής επιλέχθηκε το 1965 από τον ταλαντούχο Γιώργο Τζαβέλλα (1916-1976), τον αυτοδίδακτο σκηνοθέτη και σεναριογράφο, για τις ανάγκες της ταινίας του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που ταξίδεψε στο εξωτερικό και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ στο Σικάγο, παραμένοντας ώς σήμερα ιδιαίτερα αγαπητή στους θεατές όλων των ηλικιών. Ηταν η «οικία Κοκοβίκου», της «Ελενίτσας» και του «Αντωνάκη», που κατεδαφίστηκε, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, στην οποία πήραν μέρος σπουδαίοι ηθοποιοί, με πρωταγωνιστές τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη κινηματογραφική παρουσία του.

2. Διατηρητέο


Το 1995 το αρχοντικό κηρύχθηκε διατηρητέο και κάθε επέμβαση σε αυτό πρέπει να έχει την έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική αξία και οι αρχαιότητες δεν φαίνεται να αποτέλεσαν εμπόδιο στην κυβέρνηση του 2013, που το μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε έναν χρόνο αργότερα, μαζί με άλλα 12 δημόσια ιστορικά ακίνητα στην Πλάκα, αλλά ευτυχώς δεν υποβλήθηκε προσφορά, γιατί οι ιδιώτες επενδυτές υπολόγισαν ότι θα συναντήσουν τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων στην έγκριση των σχεδίων ανακαίνισης…

3. Αλλοιώσεις


Το «σπίτι του Καδή» από το 2016 έχει μεταφερθεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στο παρελθόν έχει υποστεί κάποιες αλλοιώσεις, με την προσθήκη τσιμεντένιων στοιχείων στη σκάλα, ενώ δίπλα του έχει πλέον «κολλήσει» νεότερη προσθήκη που έγινε στο διπλανό κτίριο, στο οποίο επίσης είχαν βρεθεί αρχαιότητες.


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Viewing all 51851 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>