Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51383

Τεστ με εικόνες αποκαλύπτει τα «τυφλά σημεία» της όρασής σας!

$
0
0



Τα θολά σημεία που υπάρχουν στην περιφερειακή μας όραση, δηλαδή στο τμήμα του οπτικού πεδίου πέραν του κεντρικού, ονομάζονται «τυφλά σημεία». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι οι άνθρωποι, ασχέτως οπτικής οξύτητας, παρουσιάζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αδυναμίες στην περιφερειακή τους όραση, όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς το συγκεκριμένο τμήμα της περιφερειακής όρασης που είναι πιο θολό.

Μια νέα επιστημονική μελέτη με θέμα την περιφερειακή όραση, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, υπέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν αντικείμενα που βρίσκονται επάνω ή κάτω από το κέντρο του οπτικού πεδίου, παρά αριστερά ή δεξιά από αυτό.
Για παράδειγμα, ο οδηγός ενός φορτηγού, του οποίου το όχημα είναι αρκετά ψηλό, δυσκολεύεται περισσότερο να δει έναν πεζό ή έναν ποδηλάτη που περνά από μπροστά του σε σύγκριση με τον οδηγό ενός κλασικού ΙΧ, ο οποίος βρίσκεται πιο χαμηλά και επομένως έχει τον πεζό/ποδηλάτη στο κέντρο του οπτικού του πεδίου.
Όταν δε το περιβάλλον παρέχει πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων, όπως συμβαίνει στις πολυσύχναστες κεντρικές οδικές αρτηρίες, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακρίνουμε τι βρίσκεται στο περιφερειακό οπτικό μας πεδίο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «οπτικός συνωστισμός» (visual crowding). Ο «οπτικός συνωστισμός» ευθύνεται μάλιστα για καθεμιά από τις αμέτρητες φορές που δεν μπορούμε να βρούμε τα κλειδιά ή τα γυαλιά μας όταν βρίσκονται κάπου κοντά μας αλλά περιβάλλονται από άλλα αντικείμενα!
Μπορείτε και εσείς να τεστάρετε την περιφερειακή σας όραση με τη βοήθεια μερικών εικόνων, ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι τα δικά σας «τυφλά σημεία».
1. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς επάνω και κάτω από την κουκκίδα.
1 According to the researchers peopel typically find it easier to read below the dot than above
Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια επάνω ή κάτω από την κόκκινη κουκκίδα;
2. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα.
2 The researchers say its easier for most people to read to the left or right than to read above or below
Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια δεξιά ή αριστερά από την κόκκινη κουκκίδα;
3. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε το μεσαίο γράμμα C της κάθε σειράς επάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα και να διακρίνετε σε κάθε περίπτωση προς τα πού «κοιτάζει» το «άνοιγμα» του γράμματος.
3 Focus on the dot in the middle and try to determine which way the gap in the middle C from each set is facing
Σε ποιο τμήμα του περιφερειακού οπτικού πεδίου δυσκολευτήκατε περισσότερο;
Οι πρώτες δύο εικόνες σας βοηθούν να εντοπίσετε τα «τυφλά σημεία» της περιφερειακής όρασης στα ζεύγη επάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά αντίστοιχα, ενώ η τελευταία εικόνα σάς δείχνει συνολικά ποιο από τα τέσσερα τμήματα της περιφερειακής σας όρασης είναι το πιο αδύναμο.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 51383

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>