Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all 51855 articles
Browse latest View live

Κουίζ: Πόσο καλά θυμάσαι την Ιστορία της Γ'Λυκείου;


Τι αλλάζει στο Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά

$
0
0






Δεκαπέντε αλλαγές  θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος στο Λύκειο, ενώ αλλάζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα  για τις τρεις τάξεις, και από το μεθεπόμενο σχολικό έτος έρχεται μία ακόμη αλλαγή στο μάθημα των Λατινικών.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής αλλαγές:
1. Προφορική βαθμολογία τετραμήνων στο Λύκειο
Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται γραπτή δοκιμασία.
Αν για λόγους αντικειμενικούς, δεν πραγματοποιηθεί η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) ωριαίες γραπτές δοκιμασίες.
Στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας οι μαθητές εκπονούν επιπλέον και ερευνητική εργασία στο β’ τετράμηνο, η βαθμολογία της οποίας αποτελεί το 50% του βαθμού του τετραμήνου αυτού.
Στο μάθημα των Εφαρμογών Πληροφορικής και στο μάθημα της Εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία στο πρώτο τετράμηνο, ενώ στο δεύτερο τετράμηνο οι μαθητές εκπονούν μία (1) ερευνητική εργασία, η βαθμολογία της οποίας αποτελεί το 50% του βαθμού του τετραμήνου αυτού.
 
Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου
2. Α′ Τάξη ΓΕΛ
Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
3. Β′ Τάξη ΓΕΛ
Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
4. Β′ Τάξη Εσπερινού ΓΕΛ
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.
5. Γ ΓΕΛ
Στη Γ'Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν. Ειδικά οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας επιλέγουν και παρακολουθούν υποχρεωτικά είτε το μάθημα των Μαθηματικών είτε το μάθημα της Βιολογίας.».
6. Αρχική Δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού
Οι μαθητές της Γ` Τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΓΕ.Λ. με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα  από την ημέρα έναρξης τω μαθημάτων επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Κάθε μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και ένα (1) Επιστημονικό Πεδίο. Ειδικά οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας επιλέγουν επιπλέον είτε το μάθημα των Μαθηματικών είτε το μάθημα της Βιολογίας.  
Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Α.
Κάθε υποψήφιος επιλέγει ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο.
7. Υπολογισμός βαθμολογίας
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου.
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται για το αντίστοιχο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Επιστημονικό Πεδίο.
8. Πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο
Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα είτε του δεύτερου είτε του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου, ανάλογα με το ποιο από τα δύο αυτά Επιστημονικά Πεδία έχουν επιλέξει, ως εξής:
i) οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το δεύτερο Επιστημονικό πεδίο εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών και
ii) οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.
9. Μέσος όρος απόλυσης – προαγωγής μαθητών στο Γενικό Λύκειο
Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα, κυμαίνεται από μηδέν (0) έως είκοσι (20) και προσδιορίζεται ως εξής:
Η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων γίνεται στην κλίμακα από μηδέν (0) έως εκατό (100), με ακέραιους μόνο αριθμούς, και ο τελικός βαθμός του γραπτού δοκιμίου ανάγεται στην κλίμακα από (0) έως είκοσι (20) και διατυπώνεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου, όπου απαιτείται.
10. Γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β'Τετραμήνου. Προβλέπονται επίσης δύο ειδικές εξεταστικές περίοδοι, μία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, , στην οποία δύνανται να συμμετέχουν μόνο οι μαθητές της Γ'τάξης του Λυκείου, και μία στις αρχές του Σεπτεμβρίου,   στην οποία δύνανται να συμμετέχουν οι μαθητές των Α', Β'και Γ'τάξεων του Λυκείου. Στις εξετάσεις αυτές αξιολογούνται συνολικά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου σχολικού έτους.
11. Μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος
α) Κατ’ εξαίρεση, μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, εξετάζονται άλλη ημέρα εντός της συγκεκριμένης κάθε φορά εξεταστικής περιόδου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος των διδασκόντων, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή των μαθητών, εφόσον είναι ενήλικοι.
Η ασθένεια βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών, εφόσον είναι ενήλικοι.
Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων της εξέτασης λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών, εφόσον είναι ενήλικοι.
Οι μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου ή που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων της εξέτασης λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, αν δεν προσέλθουν σε εξετάσεις μέχρι το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον είναι μαθητές της Γ'τάξεως του Λυκείου, να προσέλθουν για όσα μαθήματα δεν εξετάστηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου ή, εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ` όλον τον μήνα Ιούνιο, στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές των Α'και Β'τάξεων του Λυκείου, αν δεν προσέλθουν σε εξετάσεις μέχρι το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά άλλη ημέρα, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων μέχρι την 30η Ιουνίου, ή, εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ` όλον τον μήνα Ιούνιο, στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα υγείας βεβαιώνεται με δικαιολογητικά ασθενείας από κρατικό ή ιδιωτικό νοσοκομείο ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα υγειονομικής περίθαλψης.
Για τους μαθητές αυτούς, ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος μετά την πρώτη εξεταστική περίοδο για τους μαθητές των Α', Β'και Γ'τάξεων του Λυκείου, καθώς και μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου για τους μαθητές της Γ'τάξης του Λυκείου, εφόσον το πρόβλημα διαρκεί.
Όσοι από τους μαθητές της Γ'τάξης του Λυκείου, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσίασαν, έχουν συγκεντρώσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα που έχουν εξετασθεί βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του δέκα (10), μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου ή, εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ` όλον τον μήνα Ιούνιο, μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου για να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά. Όσοι από τους μαθητές των Α'και Β'τάξεων του Λυκείου, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσίασαν, έχουν συγκεντρώσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα που έχουν ήδη εξετασθεί βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του δέκα (10) μπορούν, εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ` όλον τον μήνα Ιούνιο, να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου για να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, ή οι κηδεμόνες τους, να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Λυκείου εντός τριών (3) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων.
β) Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ρητά η ειδική εξεταστική περίοδος του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου στην οποία εξετάζεται ο μαθητής.
Οι μαθητές εξετάζονται στα μαθήματα της Ομάδας Α'που δικαιολογημένα απουσίασαν, στα μαθήματα της Ομάδας Α'που εξετάστηκαν και συγκέντρωσαν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του δέκα (10), καθώς και στα μαθήματα της Ομάδας Β` που συγκέντρωσαν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του δέκα (10).
Οι μαθητές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα ή προσέρχονται μετά την ανακοίνωση των θεμάτων στις ανωτέρω εξετάσεις ή στην ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου δεν γίνονται δεκτοί σε αυτές ή αυτήν και βαθμολογούνται από το Σύλλογο Διδασκόντων με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
γ) Όσον αφορά το βαθμό ετήσιας επίδοσης των μαθητών της παρούσης ισχύουν τα εξής:
γα) Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης για μάθημα της Ομάδας Α’ που δεν έχει εξεταστεί σε προηγούμενη εξεταστική περίοδο ή σε προηγούμενες εξεταστικές περιόδους προκύπτει σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 109 και ο βαθμός ετήσιας επίδοσης για μάθημα της Ομάδας Α ́ που έχει εξεταστεί σε προηγούμενη εξεταστική περίοδο είναι ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθήματος.
γβ) Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης μαθήματος της Ομάδας Β'είναι ο βαθμός της εξέτασης αυτής, σε όποια εξεταστική περίοδο και αν το μάθημα εξεταστεί.
δ) Στις διατάξεις των περ. α', β'και γ'υπάγονται και μαθητές στρατεύσιμοι, κατ’ ιδίαν διδαχθέντες, καθώς και οι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.».
Για τους μαθητές των Α'και Β'τάξεων του Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν τον Γενικό Μέσο Όρο προαγωγής, σύμφωνα με τα άρθρα 110 και 112, και εξετάζονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου γραπτά ή προφορικά, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο βαθμός της εξέτασης αυτής. Για τους μαθητές της Γ'τάξης του Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν τον Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, σύμφωνα με τα άρθρα 110 και 112, και εξετάζονται στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου γραπτά ή προφορικά, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο βαθμός της εξέτασης αυτής. Το ίδιο ισχύει και για την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου για τους μαθητές της Γ` τάξης του Γενικού Λυκείου που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν τον Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης.».
12. Γ.Μ.Ο. τουλάχιστον δέκα (10)
1.  Για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται Γ.Μ.Ο. τουλάχιστον δέκα (10), ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας
επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
13. Οι μαθητές των Α′ και Β′ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.τουλάχιστον δέκα (10)
2. Οι μαθητές των Α′ και Β′ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.τουλάχιστον δέκα (10) , παραπέμπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, σε ειδική εξεταστική περίοδο, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).
Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′, οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων.
Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′, οι εξετάσεις είναι προφορικές.
Οι μαθητές δεν αξιολογούνται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα.
Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.
Οι μαθητές, που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. προαγωγής, επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.
14. Οι μαθητές της Γ` τάξης του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.τουλάχιστον δέκα (10)
α) Οι μαθητές της Γ` τάξης του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.τουλάχιστον δέκα (10)  , παραπέμπονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους σε ειδική εξεταστική περίοδο για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).
Για τα μαθήματα της Ομάδας Α'οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων.
Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β'οι εξετάσεις είναι προφορικές.
Οι μαθητές της Γ'τάξης του ΓΕΛ δεν αξιολογούνται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα.
Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.
β) Οι μαθητές της Γ` τάξης του Γενικού Λυκείου, που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. της παραγράφου 1, παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην περίπτωση α της παραγράφου αυτής, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος από δέκα (10).
Οι μαθητές, που κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. απόλυσης μπορούν:
αα) να επαναλάβουν τη φοίτηση στη Γ'τάξη Γενικού Λυκείου,
ββ) να προσέλθουν στις απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης το αμέσως επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη. Οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σε όλα τα γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, με εξαίρεση το μάθημα «Φυσική Αγωγή».
Για τα μαθήματα της Ομάδας Α'οι εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές.
15. Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
1. Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α′ και Β′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
2. Η Τ.Θ.Δ.Δ συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π., ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
Η ισχύς  της Τράπεζας Θεμάτων αρχίζει για κάθε τύπο Λυκείου από το σχολικό έτος 2020-2021 για την Α′ τάξη, από το σχολικό έτος 2021-2022 για τη Β′ τάξη και από το σχολικό έτος 2022- 2023 για τη Γ′ τάξη.
16. Λατινικά
Τέλος, με   διάταξη  ορίζεται ότι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται και πάλι στο μάθημα των Λατινικών αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής.
17. Ωρολόγια Προγράμματα των μαθημάτων Γενικού Λυκείου (Ημερήσιου-Εσπερινού)

Τι αλλάζει στο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά

$
0
0







Οκτώ  αλλαγές  θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος στο Γυμνάσιο, ενώ αλλάζουν τα   Ωρολόγια Προγράμματα   και για τις τρεις τάξεις.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής αλλαγές:
1. Διδασκόμενα μαθήματα  - Ομάδες μαθημάτων
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.
β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.
γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».
2. Ωριαίες Γραπτές δοκιμασίες
Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′  ( των παραπάνω περιπτώσεων α και β, αντίστοιχα),  διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου.
Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ μπορεί να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων.
Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης.
Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ (Μουσική-Καλλιτεχνικά-Φυσική Αγωγή) δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.
3. Γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α'   διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».
 
4. Διάρκεια  γραπτών  εξετάσεων
Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.
5. Ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής και το περιεχόμενο της τρίωρης εξέτασης του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων και ο τρόπος βαθμολόγησης των δοκιμίων καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εξέταση αυτή θέμα.».
6 Απόντες από τις εξετάσεις
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Μαθητές  που δεν προσέρχονται σε εξέταση την ημέρα που ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α'δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση, στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».
7. Πότε προάγεται ο μαθητής στην επόμενη τάξη- Παραπομπή για τον Σεπτέμβριο
Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′  οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης  , επαναλαμβάνει την τάξη.
8. Τα νέα  Ωρολόγια Προγράμματα
Τα ωρολόγια προγράμματα των μαθημάτων των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Ημερησίου  και Εσπερινού Γυμνασίου, που θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021, έχουν ως εξής.
Ημερήσιο Γυμνάσιο

* Η Ιταλική γλώσσα διδάσκεται (παράλληλα με τη Γαλλική και τη Γερμανική) στα Γυμνάσια στα οποία οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ34 είναι τοποθετημένοι από το σχολικό έτος 2016-2017 οριστικά ή προσωρινά.
Εσπερινό Γυμνάσιο
Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Εσπερινού  Γυμνασίου, έχει ως εξής:



Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις

$
0
0







«Διαχείριση αποτυχίας των Πανελλαδικών εξετάσεων» 


Γράφει η Μαρία Χριστίνα Κατσαρή.

Οι Πανελλαδικές σηματοδοτούν την εξαργύρωση του  κόπου και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι υποψήφιοι τα προηγούμενα χρόνια για την εισαγωγή τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Για αρκετούς η περίοδος αυτή είναι ταυτόσημη με ψυχική εξουθένωση, αγωνία και άγχος , τόσο από την πλευρά των μαθητών, αλλά και των γονέων που προσπαθούν να σταθούν ενεργά δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω των εξετάσεων αυτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μετέπειτα πορεία τους, αλλά όχι ολοκληρωτικά. 

Όταν τα αποτελέσματα είναι θετικά

Όταν ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα  στις  προσδοκίες αρχικά του μαθητή και  έπειτα του γονέα, κυριαρχεί το αίσθημα χαράς  και ενθουσιασμού . Οι γονείς νιώθουν ότι η επιτυχία των παιδιών τους να αποτελεί την δική τους επιβράβευση για τους οικονομικούς και ηθικούς  πόρους που κατέβαλλαν για τη στήριξη των παιδιών τους.

Όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η αποτυχία βιώνεται σαν όλεθρος για τον έφηβο, ο οποίος νιώθει ότι τα όνειρα του καταρρίπτονται και οι προσδοκίες του να ματαιώνονται και να ρίχνει τις ευθύνες στον εαυτό του και συχνά να κλείνεται στον εαυτό του. 

Ο τρόπος διαχείρισης της αποτυχίας καθορίζει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον . Έτσι, είναι σημαντικό να φωτιστεί και η θετική πλευρά των πραγμάτων. Η αποτυχία είναι χρήσιμο να βιωθεί όχι ως το τέλος , αλλά ως μία αρχή που θα οδηγήσει σε νέες δημιουργικές καταστάσεις.  

Στάση γονέων
Καταλυτικό ρόλο στην ορθή διαχείρισή της αποτυχίας διαδραματίζει και η στάση των γονέων, η οποία δεν πρέπει να είναι απορριπτική και επικριτική. Αντίθετα θα πρέπει οι γονείς να παρέχουν στήριξη στον έφηβο , ο οποίος νιώθει άσχημα που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί όχι μόνο στις δικές του προσδοκίες, αλλά στις προσδοκίες και των γονέων του. Με τη στάση τους θα πρέπει να βοηθήσουν τον έφηβο να κατανοήσει αφενός  ότι η αποτυχία είναι ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης και αφετέρου ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες του, προκειμένου να φτάσει κάποια στιγμή στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και τώρα τι κάνω; 

Μπορείς να ξανά προσπαθήσεις.
Πάρε τον χρόνο σου, ηρέμησε  και κάνε την αυτοκριτική σου στα τυχόν κενά  ή αδυναμίες σου. Έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο καλοκαίρι για  να ανακτήσεις δυνάμεις και να γυρίσεις δριμύτερος/η. Σίγουρα με λιγότερο άγχος και με εμπειρία πια , θα μπορέσεις να αποδώσεις στον μέγιστο.

Επιλογή του 10%.
Εάν έχασες την σχολή προτίμησης σου για πολύ λίγα μόρια , είναι μια πολύ καλή επιλογή. Χωρίς υποχρεωτικό διάβασμα και επιπλέον άγχος , αλλά μόνο κριτήριο τις βάσεις της επόμενης χρονιάς , μπορείς να έχεις την ευκαιρία να μπεις στην σχολή που επιθυμούσες ! 

Δες θετικά την σχολή που πέρασες. 
Πριν απορρίψεις την σχολή στην οποία πέρασες, δες μήπως αυτή η σχολή ανταποκρίνεται τελικά σε όνειρα και στόχους σου και αν σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις μέσω αυτής ένα μεταπτυχιακό αργότερα , πάνω σε αυτό που ήθελες. 

Το πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος.
Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, (Δημόσια ΙΕΚ, Ανοιχτά Πανεπιστήμια , Ιδιωτικά Κολέγια), στα οποία μπορεί κάποιος να σπουδάσει και να έχει επαγγελματική αποκατάσταση.

Σπουδές στο εξωτερικό.
Αν δεν φοβάσαι τις μεγάλες αλλαγές και είσαι πρόθυμος/η  να κυνηγήσεις το όνειρο σου , τότε οι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι η ιδανική επιλογή για εσένα . Εφόσον γνωρίζεις καλά την γλώσσα και μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Ψάξε και μάθε τα πάντα σχετικά με τα προγράμματα σπουδών των ξένων πανεπιστημίων.

Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένος.
Η αποτυχία στις Πανελλαδικές δεν θα  αφήσει ανεξίτηλο σημάδι πάνω σου. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, κλάψε, αλλά μετά βρες τρόπους να σηκωθείς. Η ζωή δεν έχει τελειώσει, αντίθετα, τώρα ξεκινάει! Θέσε τους στόχους σου και κυνήγησε τα όνειρα σου.

Μάθε να φτιάχνεις την δική σου προσωπική επιτυχία μέσα από την αποτυχία σου.
Υπάρχουν αποτυχίες που υποδαυλίζουν την επιμονή και την θέληση και άλλες που καταλήγουν σε απογοήτευση , αποτυχίες που μας δίνουν την δύναμη να επιμείνουμε με τον ίδιο τρόπο και εκείνες που μας δίνουν την ώθηση να αλλάξουμε. Υπάρχουν αποτυχίες που μας κάνουν πιο μαχητικούς , άλλες που μας κάνουν σοφότερους και έπειτα υπάρχουν και εκείνες που απλώς μας κάνουν διαθέσιμους για κάτι άλλο.

Η αποτυχία βρίσκεται στο κέντρο της ζωής μας. Μπορούμε να σφάλουμε, να διορθωθούμε, να εξελιχθούμε!

Μαρία Χριστίνα Κατσαρή
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

E-mail: markat51121@gmail.com

Online ασκήσεις για το Δημοτικό

$
0
0















         






         

         
         



         




























         











         
         
         


         






         
         








         
         












         
         





         






         












         














         
         

         


























 


         


         












    


  









         






         






































  







  




         



         



         











































         

           
         




         



         



































         
         


         
         


         


         

         
         
         













         












         




















         



         







         






         








         













         


         










         






         
         







ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:







Χαρακτηριστικά επιστημονικού λόγου

$
0
0
1. Ο επιστημονικός λόγος είναι λόγος περιγραφικός, ερμηνευτικός, αποδεικτικός. Έχει στόχο να πείσει ή να πληροφόρησει.

2. Οφείλει να είναι απρόσωπος και αντικειμενικός, γι'αυτό και κυριαρχεί το τρίτο ρηματικό πρόσωπο.

3. Επικρατεί η αναφορική λειτουργία της γλώσσας, η επίκληση στη λογική με επιχειρήματα και τεκμήρια και η επίκληση στην αυθεντία με παράθεση των λόγων ενός ειδικού ή με χρήση βιβλιογραφίας.

4. Η σαφήνεια και η ακρίβεια στη διατύπωση είναι ζητούμενα στον επιστημονικό λόγο. Συχνά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά λέξεις ή εκφράσεις με τις οποίες δηλώνει με ακρίβεια τη στάση του απέναντι στο θέμα που θίγει (π.χ. « ασφαλώς » , « να αντιμετωπιστούν περισσότερο ως διερευνητικά » κ.τ.λ.)

5. Η αυστηρή λογική οργάνωση χαρακτηρίζει γενικά ένα επιστημονικό κείμενο. Είναι ευδιάκριτα τα βασικά μέρη του κειμένου (πρόλογος, κύριο μέρος , επίλογος ). Εύκολα μπορεί κανείς στα επιστημονικά κείμενα να διακρίνει τις νοηματικές ενότητες οι οποίες συνήθως προεξαγγέλλονται στην αρχή του κειμένου.

6. Συνήθως περιλαμβάνει ειδικές λέξεις (ειδικό λεξιλόγιο).

Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το Λύκειο εδώ.

Οι ομορφότερες παραλίες στις Κυκλάδες

$
0
0

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Πώς μπορούμε να ανακυκλώνουμε το πλαστικό


Νισύριο, ο οργανισμός στη Νίσυρο που μετρατρέπει τα πλαστικά σκουπίδια σε πρώτη ύλη

$
0
0




Ο ΝΙΣΥΡΙΟ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος διαβίωσης στη Νίσυρο. Με πυρήνα του ΝΙΣΥΡΙΟ την τοπική κοινότητα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη και στήριξη καινοτόμων εγχειρημάτων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω της συμμετοχής σε κοινωνικές-πολιτιστικές δράσεις.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ 

Βασικός στόχος αποτελεί η ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων. O ΝΙΣΥΡΙΟ σκοπεύει να μετατρέψει το πρόβλημα της καύσης του πλαστικού σε θετικό συστατικό της ζωής του νησιού τόσο μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και της αναζήτησης δημιουργικών και βιώσιμων πρακτικών για την επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική χρήση του πλαστικού. Διατηρώντας τη φύση φυσική!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη πηγών πόσιμου νερού στο νησί, αναγκάζοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Εξαιτίας των υψηλών επίπεδων συγκέντρωσης πλαστικών απορριμμάτων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το επείγον ζήτημα της διαχείρισής τους.

Στόχος είναι να φέρουμε κοντά τα μέλη της τοπικής κοινότητας να αναπτύξουμε κοινό τρόπο σκέψης και να δημιουργήσουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον διαβίωσης μέσω βιώσιμων πολιτιστικών πρακτικών. Προσεγγίζοντας το πλαστικό ως ένα νέο πόρο, θα εμπλέξουμε ειδικούς για την ανεύρεση τρόπων αξιοποίησης του.

Η ζωγράφος που μετατρέπει τα χαρτονομίσματα του ευρώ σε έργα τέχνης

$
0
0









Η νεαρή καλλιτέχνις Mari Roldan από την Ισπανία μετατρέπει τα χαρτονομίσματα του ευρώ σε έργα τέχνης, αφού ζωγραφίζει πάνω τους διάσημους πίνακες.

Δείτε κάποιες από τις δημιουργίες της:



Περισσότερα αφιερώματα εδώ. 

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από το Νεφέλωμα της Πεταλούδας και το Νεφέλωμα του Σκαθαριού

$
0
0








Η διάρκεια ζωής των περισσότερων αστεριών ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια χρόνια και συνήθως προς το τέλος της ζωής τους τα αστέρια εκτοξεύουν πετρώματα και καυτά αέρια. Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Χαμπλ, χρησιμοποιείται συχνά από τους επιστήμονες  ώστε να καταγράψουν και να αναλύσουν το τέλος της ζωής ενός αστεριού αλλά και να μελετήσουν τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε δυο κοντινά νεφελώματα. Ένα από αυτά είναι και το NGC 6302 που ονομάζεται Νεφέλωμα Πεταλούδας, αλλά και το NGC 7027 που θυμίζει πολύχρωμο σκαθάρι.

Παρακολουθώντας και εξετάζοντας τα νεφελώματα οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία, μέσω και των αναπτυγμένων δυνατοτήτων του Χαμπλ, όχι μόνο να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα για τη διάρκεια ζωής, τις λειτουργίες και τη συμπεριφορά τους, αλλά ταυτόχρονα να απαθανατίσουν με εξαιρετικές λεπτομέρειες τη δομή και τα χρώματά τους.


Perierga.gr - Νεφέλωμα Πεταλούδα και νεφέλωμα Σκαθάρι: Εντυπωσιακές εικόνες της NASA
Perierga.gr - Νεφέλωμα Πεταλούδα και νεφέλωμα Σκαθάρι: Εντυπωσιακές εικόνες της NASA

Η Ευρώπη, ο δορυφόρος του Δία, θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή στον τεράστιο ωκεανό της, σύμφωνα με τη NASA

$
0
0






Ο τεράστιος ωκεανός νερού που πιστεύεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία, θα μπορούσε να είναι φιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα γεωχημική μελέτη μοντελοποίησης από επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η οποία έρχεται να ενισχύσει ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας, και από τότε που έκαναν κοντινές σε αυτή διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo συλλέγοντας στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να διαθέτει κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της ένα βαθύ ωκεανό.

Όμως, η προέλευση και η σύνθεση του ωκεανού, καθώς και η πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή, παραμένουν αντικείμενο συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μοχίτ Μελγουάνι Ντασγουάνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο γεωεπιστημών Goldschmidt, μοντελοποίησαν τις πιθανές συνθήκες στον ωκεανό της Ευρώπης, με βάση -κυρίως- στοιχεία από το σκάφος Galileo.

Η ύπαρξη υγρού, νερού σε ένα ουράνιο σώμα αποτελεί μια βασική -αλλά όχι τη μοναδική- συνθήκη ανάπτυξης ζωής.

Όπως είπε ο Ντασγουάνι, «η σύνθεση του ωκεανού της Ευρώπης φαίνεται να έχει ομοιότητες με τους ωκεανούς της Γης. Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός της θα μπορούσε να είναι αρκετά φιλόξενος για τη ζωή. Η Ευρώπη είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες μας να βρούμε ζωή στο ηλιακό σύστημά μας».

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «όταν λέμε ότι ένα μέρος είναι φιλόξενο για ζωή δεν εννοούμε ότι πράγματι κατοικείται, απλώς ότι διαθέτει συνθήκες που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την επιβίωση ορισμένων σκληροτράχηλων μορφών ζωής, όπως ξέρουμε και από τη Γη».

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Europa Clipper, που θα εκτοξευτεί σε λίγα χρόνια με προορισμό το δορυφόρο του Δία και με βασικό στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν μικρόβια, παρόμοια με ορισμένα γήινα βακτήρια που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή ενέργειας, στον ωκεανό της Ευρώπης, ο οποίος ίσως έχει βάθος 65 έως 160 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν στις πλέον ακραίες συνθήκες εντόπισαν στον «Ύφαλο της Ατλαντίδας» οι επιστήμονες

$
0
0






Εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε περιοχές ακόμη βαθύτερες από τη ζώνη όπου το νερό συναντά τον τελευταίο φλοιό του χερσαίου τμήματος του πλανήτη μας, δύσκολα θα περίμενε κανείς να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής. Κι όμως, μέσα στο έρεβος αυτό βρίσκονται «τα τελευταία σύνορα της ζωής», μικροοργανισμοί δηλαδή οι οποίοι παλεύουν «με νύχια και με δόντια» για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωσή τους. Οσο απόμακροι και να ακούγονται, κι αυτοί οι οργανισμοί έχουν γενετικό υλικό, μεταβολικές διεργασίες και γονίδια που εκφράζονται και σιωπούν. Ολα αυτά μελέτησε πρόσφατη έρευνα σύμπραξης επιστημόνων με βάση το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο στο Γουντς Χολ των ΗΠΑ (WHOI), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» και φωτίζουν πτυχές της πρότερα άγνωστης ζωής των μικροοργανισμών οι οποίοι διαβιούν σε βάθος ακόμη μεγαλύτερο από αυτό όπου βρίσκεται ο βυθός της θάλασσας.

Αχαρτογράφητα εδάφη στον βυθό
Το 1986 επιστήμονες εντόπισαν έναν μεγάλο υποθαλάσσιο ορεινό όγκο ο οποίος ονομάστηκε, με πρωτοβουλία του γεωλόγου και ενός εκ των επικεφαλής της αποστολής Χένρι Ντικ, «Υφαλος της Ατλαντίδας». Η ορεινή αυτή μάζα αποτελεί επέκταση του ωκεάνιου πυθμένα και σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια από λάβα η οποία ψύχθηκε. Το «Atlantis Bank», όπως είναι η αγγλική ονομασία του, έχει μια ιδιαιτερότητα: ο θαλάσσιος πυθμένας του αποκολλάται συνεχώς δημιουργώντας ένα μεγάλο ρήγμα, ή αλλιώς ένα «τεκτονικό παράθυρο» το οποίο δίνει απευθείας πρόσβαση στον κατώτερο ωκεάνιο φλοιό, ένα στρώμα το οποίο σχηματίζεται από τηγμένα πετρώματα του μανδύα της Γης. Αυτό το σημείο του Ινδικού Ωκεανού επέλεξαν οι επιστήμονες για να μελετήσουν την ποικιλία των μικροοργανισμών, αφού η πρόσβασή τους στον κατώτερο ωκεάνιο φλοιό καθίσταται πιο εύκολη εκεί σε σύγκριση με άλλα σημεία. Μια ερευνητική αποστολή έπλευσε το 2016 στο σημείο ώστε να συλλέξει πετρώματα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες για τη ζωή στα σκοτεινά αυτά σημεία. «Η αποστολή IODP Expedition 360 πραγματοποιήθηκε το 2016 στο ωκεάνιο σύμπλεγμα του Atlantis Bank στη νοτιοδυτική ινδική «ράχη» στον Ινδικό Ωκεανό» εξηγεί στο ΒΗΜΑ-Science η ελληνίδα ερευνήτρια του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου στο Γουντς Χολ των ΗΠΑ και μία εκ των κύριων συγγραφέων της δημοσίευσης Παρασκευή Μάρα. «Στο πλαίσιο της αποστολής συλλέχτηκαν με εξειδικευμένο γεωτρύπανο πυρήνες πετρωμάτων από βάθος έως 800 μέτρων εντός του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού. Το υλικό το οποίο συλλέχθηκε παραδόθηκε στις αντίστοιχες ομάδες που βρίσκονταν στο πλοίο για γεωλογικές μελέτες και περιγραφή των πετρωμάτων, αναλύσεις λιπιδίων, μετρήσεις ATP. Επίσης συλλέχτηκαν δείγματα για μελέτες μετα-μεταγραφωμάτων (metatrascriptomes), DNA, αλλά και δείγματα από τα πετρώματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για καλλιέργειες σε διαφορετικά θρεπτικά μέσα για απομόνωση και χαρακτηρισμό μυκήτων και βακτηρίων που θα μπορούσαν να διαβιούν κυριολεκτικά μέσα στα πετρώματα». Εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως μετρήσεις του ATP (το οποίο είναι ένα είδος «νομίσματος» στο οποίο αποθηκεύεται ενέργεια μέχρι αυτή να απαιτηθεί από διάφορες βιολογικές διεργασίες), αναλύσεις του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών ή των μεταγραφωμάτων, δηλαδή μιας πλήρους καταγραφής των γονιδίων τα οποία εκφράζονται σε κάθε μικροοργανισμό σε δεδομένες χρονικές στιγμές, επέτρεψαν στους ερευνητές να διερευνήσουν βασικά ερωτήματα τα οποία τους απασχολούν σχετικά με τη ζωή στα πετρώματα τα οποία βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. «Το βασικό ερώτημα αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει την ποικιλομορφία και τις πιθανές μεταβολικές διεργασίες των μικροβιακών κοινοτήτων καθώς και των βιογεωχημικών διεργασιών (συμπεριλαμβανομένων και των μικροβιακών αλληλεπιδράσεων) που συμβαίνουν σε ακραία περιβάλλοντα όπως αυτό του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού» σημειώνει η ελληνίδα ερευνήτρια. «Το ερώτημα αυτό προέκυψε καθώς ένα ευρύ φάσμα υδροθερμικών διεργασιών που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές θερμοκρασίες δημιουργεί ευνοϊκές γεωχημικές συνθήκες για την υποστήριξη της ζωής στον κατώτερο ωκεάνιο φλοιό ή ακόμη και στον μανδύα της Γης».
Πληροφορίες χρήσιμες και για το Διάστημα
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν μελετήσει σε μεγάλο βαθμό τους μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν στον ανώτερο ωκεάνιο φλοιό. Σε βαθύτερα σημεία του φλοιού ωστόσο η διαβίωση μικροοργανισμών αποτελεί ακόμη ένα «κλειστό βιβλίο» για την επιστήμη, αφού η εξασφάλιση θρεπτικών συστατικών σε σημεία τα οποία δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό δεν είναι προφανής. «Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη μικροβιακή ζωή στον κατώτερο ωκεάνιο φλοιό» σημειώνει στο ΒΗΜΑ-Science η ερευνήτρια και μία εκ των επικεφαλής της δημοσίευσης Βιρτζίνια Εντκομπ«Η μελέτη του φλοιού αυτού για σημάδια μικροβιακής ζωής μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με την έκταση της βιόσφαιρας των υποεπιφανειακών περιοχών και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συντηρείται η ζωή σε τέτοια βάθη. Γνωρίζοντας ότι η υποεπιφάνεια συνδέεται με τον ωκεανό μέσω υγρών ρευμάτων τα οποία διαπερνούν τον φλοιό, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κύκλους του άνθρακα και άλλων θρεπτικών συστατικών και να γνωρίσουμε περισσότερα σχετικά με τα όρια της ζωής στη Γη. Επιπλέον, για τους επιστήμονες οι οποίοι προετοιμάζονται για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες, τα δεδομένα από τη ζωή σε ακραία περιβάλλοντα μπορούν να τους παρέχουν ενδείξεις σχετικά με στοιχεία τα οποία θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει σε πρώτη φάση σε τρίτους πλανήτες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής».
Η ζωτική δύναμη του νερού
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα πετρώματα του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού έδωσαν ωστόσο κάτι παραπάνω από απλές ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή σε τέτοιο βάθος: οι ερευνητές εντόπισαν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν μεταβολική δραστηριότητα παρόμοια με τους μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν σε λιγότερο ακραία περιβάλλοντα. «Παρατηρήθηκαν μικροβιακές κοινότητες οι οποίες, ως φαίνεται, είναι μεταβολικά ενεργές και εκφράζουν γονίδια που εμπλέκονται σε βιοχημικά μονοπάτια τα οποία αφορούν τόσο βασικό μεταβολισμό (π.χ. μεταβολισμό αμινοξέων), σύνθεση βιταμινών, σύνθεση πεπτιδογλυκάνης, αποδόμηση αρωματικών υδρογονανθράκων, όσο και μεταβολικές διεργασίες που εμπλέκονται στον κύκλο του αζώτου, φωσφόρου, μεθανίου και θείου. Επιπροσθέτως, ανιχνεύτηκαν μετάγραφα (mRNAs) που αφορούσαν και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες που χαρακτηρίζουν ενεργές μικροβιακές κοινότητες, όπως παραδείγματος χάριν μετάγραφα που σχετίζονται με χημειοτακτισμό, οξειδωτικό στρες, σύνθεση αντιβιοτικών, ανακύκλωση πρωτεϊνών. Τέλος, στα βασικά ευρήματα ήταν και το γεγονός ότι σε αυτό το ακραίο περιβάλλον του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού η ανακύκλωση στοιχείων και πηγών ενέργειας, αλλά και η μεταβολική ευελιξία, είναι σημαντικό κομμάτι στη βιωσιμότητα των μικροβιακών κοινοτήτων».
Οι μικροοργανισμοί έχουν λοιπόν την ικανότητα να προσαρμόζονται ακόμη και σε περιβάλλοντα τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον μη ευνοϊκά για τη συντήρηση της ζωής. Οπως καταδεικνύει ωστόσο η έρευνα, δεν πρέπει να θεωρούμε τα περιβάλλοντα αυτά ομοιογενή, όπου επικρατούν παντού ακριβώς οι ίδιες συνθήκες. Μικρές διαφοροποιήσεις είναι ικανές να προκαλέσουν τοπικά άνθηση της ζωής. Κι ανάμεσα σε αυτές τις διαφοροποιήσεις συγκαταλέγεται, φυσικά, η παρουσία του νερού, το οποίο στο πέρασμά του ανάμεσα από χαραμάδες δίνει το «φιλί της ζωής» σε διάφορες μικροβιακές κοινότητες. «Είναι γνωστό ότι κάθε μορφή ζωής εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του νερού και φυσικά από τις πηγές άνθρακα και ενέργειας, τα οποία δύναται να μεταφερθούν επίσης μέσω ρωγμών και ρηγμάτων. Αυτό συμβαίνει και στο «Atlantis Bank» όπου η παρουσία τέτοιων ρηγμάτων είναι αξιοσημείωτη, κάτι το οποίο διευκολύνει τη μεταφορά θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του φλοιού» σημειώνει η ερευνήτρια Βιρτζίνια Εντκομπ. Η παρουσία των μικροοργανισμών συμπίπτει λοιπόν με την παρουσία του νερού, με τέτοιον τρόπο ώστε όπου υπάρχει νερό καθίσταται δυνατή και η ύπαρξη της ζωής, ακόμη κι αν αυτή παρατηρείται μέσα σε φαινομενικά συμπαγή υλικά όπως τα πετρώματα.
«Το γεγονός ότι ο κατώτερος ωκεάνιος φλοιός είναι ένα ακραίο περιβάλλον με περιορισμένη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών καθιστά πρόκληση τη διαβίωση των βακτηρίων αλλά και των μυκήτων που ως φαίνεται υπάρχουν – ίσως περιορισμένα – στη μικροβιακή κοινότητα του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού» εξηγεί η ερευνήτρια Παρασκευή Μάρα, συμπληρώνοντας ότι «όπως φάνηκε, οι μετρήσεις του ATP, οι οποίες μπορούν να δώσουν μια πρώτη ένδειξη για το πού μπορεί να υπάρχουν ζωντανοί μικροοργανισμοί, δεν ήταν ομοιόμορφες κατά μήκος του πυρήνα του πετρώματος (σε έκταση από 10 έως περίπου 800 μέτρα βάθος). Παρατηρήθηκε ότι οι μετρήσεις ATP ήταν υψηλότερες στα σημεία όπου τα πετρώματα είχαν μεγαλύτερη ένταση ρωγμών. Περισσότερες και ενδεχομένως βαθύτερες ρωγμές στο πέτρωμα σημαίνει δυνατότητα κυκλοφορίας του θαλασσινού νερού και άρα μεταφορά θρεπτικών ουσιών και άλλων πηγών ενέργειας στις μικροβιακές κοινότητες που επιβιώνουν εκεί. Αυτή η μεταφορά ουσιών και ενέργειας δεν είναι απαραιτήτως συνεχόμενη και ομοιόμορφη, συνεπώς η ανακύκλωση ουσιών μέσω της αλληλοτροφοδότησης (crosstalk) των μεταβολικών μονοπατιών που χαρακτηρίστηκαν μέσω των μεταγραφωμάτων φαίνεται να είναι ένας τρόπος λειτουργίας και προσαρμογής ο οποίος υιοθετείται από τις μικροβιακές κοινότητες του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού».
Ο μεταβολισμός στο μικροσκόπιο
Η μελέτη του μεταγραφώματος, το οποίο μαρτυρά ποια γονίδια των μικροοργανισμών είναι ενεργά σε δεδομένες χρονικές στιγμές, κατέδειξε επίσης ότι ακόμη και σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα οι μικροοργανισμοί δεν αρκούνται στη διεκπεραίωση των απολύτως βασικών μεταβολικών διεργασιών, όπως η σύνθεση απαραίτητων πρωτεϊνών για την επιβίωσή τους, αλλά εκτελούν και πιο πολύπλοκες βιοχημικές διεργασίες. «Μέσω της ανάλυσης των μεταγραφωμάτων για μεταβολισμό συγκεκριμένων αμινοξέων παρατηρήθηκε ότι είναι πιθανό κάτω από συνθήκες περιορισμένων θρεπτικών ουσιών και απουσίας οξυγόνου τα συγκεκριμένα αμινοξέα να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη σύνθεση πρωτεϊνών, όπως είθισται, αλλά και για οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις ζύμωσης και άρα για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό όμως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης» καταλήγει η ερευνήτρια. Οπως σημειώνει η μικροβιολόγος Βιρτζίνια Εντκομπ, θα χρειαστούν πιο εκτενείς μελέτες ώστε οι ερευνητές να αποτυπώσουν τον ακριβή χάρτη των μικροοργανισμών οι οποίοι διαβιούν σε τέτοια περιβάλλοντα και να τους κατατάξουν, έπειτα από ανάλυση του γονιδιώματός τους, στο εξελικτικό δέντρο της ζωής. Οσο για τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας; Αυτά είναι μοιρασμένα τόσο στο εργαστήριο όσο και στο πεδίο: σκοπεύουν αφενός να καλλιεργήσουν τους μικροοργανισμούς ώστε να μελετήσουν τις μεταβολικές τους διεργασίες, αφετέρου να συλλέξουν δείγματα από διαφορετικές περιοχές για να διαπιστώσουν εάν το αποτύπωμα ζωής είναι παρόμοιο σε άλλα σημεία του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού.
Ο Χένρι Ντικ, «νονός» του «Atlantis Bank»
Ο αναλυτικός τοπογραφικός χάρτης του κατώτερου ωκεάνιου φλοιού στην περιοχή όπου βρίσκεται το «Atlantis Bank» δημοσιεύτηκε μόλις το 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση «Progress in Earth and Planetary Science», με κύριο συγγραφέα της δημοσίευσης τον ερευνητή Χένρι Ντικ, ο οποίος ονοματοδότησε το 1986 τον υποθαλάσσιο ορεινό όγκο.
Κάτω από τη θάλασσα με τάσεις ανόδου
«Αυτό που συμβαίνει στον φλοιό είναι πολύ παράξενο, ολοένα και ανεβαίνει προς την επιφάνεια της θάλασσας και καταλήγει να βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο κάτω από αυτή» είχε αναφέρει ο Χένρι Ντικ με αφορμή την ανακάλυψη του «Atlantis Bank», χαριτολογώντας ότι «είναι σαν να βρήκαμε ένα τούβλο μολύβδου να επιπλέει μέσα στην μπανιέρα μας».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Διαθέτει η Ελλάδα υπέδαφος το οποίο μπορεί να προσφερθεί για αναλύσεις μικροβιακής ζωής σε ακραία περιβάλλοντα; Σύμφωνα με την ερευνήτρια Παρασκευή Μάρα σε ελάχιστες περιοχές στον κόσμο ο κατώτερος ωκεάνιος φλοιός εκτίθεται με τέτοιον τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η μελέτη του.
Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές αυτές, ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια, η χώρα μας «διαθέτει εξίσου ιδιαίτερα οικοσυστήματα όσον αφορά την επιβίωση σε ακραία συστήματα και που σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μελέτη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα ηφαιστειακά τόξα, οι βαθιές ανοξικές λεκάνες με πολύ υψηλή αλατότητα όπου η περιγραφή των μικροβιακών κοινοτήτων, και κυρίως η βιολογία και η βιοχημεία που μπορεί να κρύβουν, μπορεί να οδηγήσει και σε ανακαλύψεις βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος».
Ενας κόσμος όχι και τόσο διαφορετικός
Πόσο μοιάζουν οι οργανισμοί οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού με τους μικροοργανισμούς οι οποίοι ζουν σαν… βασιλιάδες στην επιφάνεια της Γης έχοντας στη διάθεσή τους άφθονο νερό και θρεπτικά συστατικά; «Ενώ πολλές μεταβολικές διεργασίες οι οποίες συνδέονται με τον κεντρικό μεταβολισμό είναι κοινές ανάμεσα σε μικροβιακά στελέχη διαφορετικών περιοχών, εντοπίζονται διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι μικροοργανισμοί “βγάζουν τα προς το ζην”, ανάλογα με τους πόρους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε κάθε ενδιαίτημα» σημειώνει η ερευνήτρια Βιρτζίνια Εντγκομπ. «Ούτως ειπείν, διαφορετικά μικρόβια ενδέχεται να πετύχουν τον ίδιο στόχο, όπως παραδείγματος χάριν την παραγωγή διάφορων αμινοξέων, με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν ενδιαιτήματα όπως οι ιαματικές πηγές και τα ορυχεία, όπου οι πηγές άνθρακα και ενέργειας μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που συναντώνται σε περιοχές όπως ο κατώτερος ωκεάνιος φλοιός, ως εκ τούτου είναι πιθανό οι μικροοργανισμοί σε αυτές τις περιοχές να εμφανίζουν ομοιότητες. Ωστόσο, δεν μπορούν όλα τα φύλα να προσαρμοστούν σε θαλάσσιο περιβάλλον, σε υψηλές πιέσεις ή σε αλλαγές στη θερμοκρασία».
Πάνος Τσιμπούκης, https://www.tovima.gr

Περισσότερα επιστημονικά θέματα εδώ.

Η θεωρία δικτύων που εξηγεί τη δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού

$
0
0







Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην αρχή πολύ σιγά, αλλά με τη λήξη των μέτρων πιο έντονα, οι «συνήθεις ύποπτοι» συνωμοσιολόγοι άρχισαν με δήθεν αθώα ερωτήματα να προσπαθούν να διαβρώσουν την κοινωνία ως προς την αποδοχή του επιστημονικού λόγου. Ερωτήματα όπως «αφού είχαμε μόνο λίγους νεκρούς στη χώρα μας, γιατί ήταν αναγκαία τα μέτρα που ελήφθησαν», ή «πώς είναι δυνατόν από έναν κάτοικο της Ουχάν να διαδόθηκε τόσο γρήγορα η ασθένεια σε όλον τον κόσμο» κ.ά. Στην τελευταία έρευνα της Pulse φαίνεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν σε αυτές τις ιστορίες είναι αρκετά υψηλό. Η θεωρία δικτύων όμως μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.
Θεωρία δικτύων
Ως δίκτυο ορίζουμε ένα σύνολο κόμβων και συνδέσεων. Για παράδειγμα, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από κόμβους (τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους μεγάλους μετασχηματιστές στις εισόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, τους καταναλωτές) και συνδέσεις (τα καλώδια που τους συνδέουν). Η θεωρία δικτύων μελετά τη δομή και λειτουργία ενός δικτύου.
Στην παρουσίαση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τρία χαρακτηριστικά ενός δικτύου: α) τον βαθμό κεντρικότητας ενός κόμβου, δηλαδή με πόσους άλλους κόμβους αυτός είναι συνδεδεμένος, όσο περισσότεροι οι κόμβοι με τους οποίους είναι συνδεδεμένος τόσο πιο ισχυρή η θέση του στο δίκτυο, β) την κεντρικότητα κατά Eigen, που μας δείχνει κατά πόσο ο κόμβος είναι συνδεδεμένος με κόμβους που έχουν επίσης πολλές συνδέσεις και γ) την ύπαρξη κοινοτήτων – modules, κόμβοι που ανήκουν σε μια κοινότητα και έχουν μεταξύ τους πολλές συνδέσεις.
Γέφυρες και πολλαπλασιαστές
Εστω το πληθυσμιακό δίκτυο, στο οποίο κόμβοι είναι άνθρωποι και συνδέσεις είναι οι επαφές μεταξύ τους. Στο διάγραμμα κάθε φούσκα αντιπροσωπεύει ένα άτομο και η γραμμή που συνδέει δύο φούσκες είναι η επαφή μεταξύ των δύο ατόμων.
Ο ασθενής zero της πανδημίας, ο κάτοικος της Ουχάν, είναι ο αριθμός 20, η κόκκινη φούσκα. Επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης και τον εξέτασε ο γιατρός, άτομο αριθμός 34, ο οποίος στην αρχή της πανδημίας δεν γνώριζε την ασθένεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα. Οπως είδαμε παραπάνω, κρίσιμα στοιχεία για τη διάδοση αποτελούν: α) ο κομβικός ρόλος που παίζει στο δίκτυο αυτός με τον οποίο θα έλθει σε επαφή ο μολυσμένος, β) αυτός να έχει σχέσεις με άτομα τα οποία επίσης παίζουν κομβικό ρόλο στο δίκτυο (εάν πληροί τα α και β τον θεωρούμε πολλαπλασιαστή), γ) αυτός να ανήκει σε μια κοινότητα – module και δ) να υπάρχει τουλάχιστον μια σύνδεση μεταξύ ενός μέλους μια κοινότητας με ένα μέλος μιας άλλης κοινότητας, μια γέφυρα.
Οσο μεγαλύτερη η κοινότητα-module και όσο περισσότεροι οι πολλαπλασιαστές και οι γέφυρες, τόσο πιο ευρεία και ταχεία η διάδοση της μόλυνσης στον πληθυσμό. Στο πληθυσμιακό δίκτυο του παραδείγματος έχουμε πέντε κοινότητες-modules με τα πέντε χρώματα. Στην κάθε κοινότητα, εκτός της κίτρινης, φαίνεται ότι υπάρχουν άτομα- πολλαπλασιαστές: στην κόκκινη ο 1, στην πράσινη οι 34 και 33. Επίσης οι κοινότητες-modules φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ορισμένων ατόμων που θεωρούνται γέφυρες μετάδοσης μεταξύ των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, το άτομο 34 της πράσινης συνδέεται με τον 28 της μπλε και τους 9, 29, 31 της κίτρινης και συνεπώς η μόλυνση από την κόκκινη θα περάσει στην μπλε και στην κίτρινη κοινότητα μέσω αυτών των επαφών.
Ο γιατρός 34 αφενός μεν είχε επαφές με τους δικούς του ασθενείς και αφετέρου με άλλους γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν επαφές με πολλούς ασθενείς. Ενδεχομένως ο γιατρός ή γιατροί από το νοσοκομείο να συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο, ας υποθέσουμε ότι η κοινότητα με τις μπλε φούσκες είναι το συνέδριο, και να μόλυνε ορισμένους συνέδρους-ιατρούς από άλλες χώρες, οι οποίοι επιστρέφοντας στις χώρες τους διέδωσαν την ασθένεια.
Οπως διαπιστώθηκε και από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν υπήρξε σε καμιά χώρα ασθενής-zero, δηλαδή ένας ασθενής που μόλυνε όλη τη χώρα, αλλά πολλαπλάσιες είσοδοι της ασθένειας. Ετσι, για παράδειγμα, ο ιταλός επιχειρηματίας 1, που συνεργάζεται με τον κινέζο επιχειρηματία 3, μετά το ταξίδι στην Κίνα μετέφερε τον ιό στην Ιταλία. Πήγε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα Αταλάντα – Βαλένθια στο Μιλάνο, μαζί με πολλούς που ήταν στο νοσοκομείο και μολύνθηκαν (στο διάγραμμα την ad hoc κοινότητα με τις μοβ φούσκες αποτελούν οι θεατές του αγώνα), οπότε πλέον διαχύθηκε η μόλυνση σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Τα ίδια συνέβησαν και στην Ισπανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Και κάπως έτσι μολύνθηκε γρήγορα όλος ο κόσμος.
Μέτρα για τον περιορισμό
Μέτρο 1: Κόψιμο της γέφυρας με τη μολυσμένη περιοχή και χώρα
Εάν θεωρήσουμε τις κοινότητες ως περιοχές ή χώρες, η παγκόσμια διασπορά της μόλυνσης περιορίζεται με το άμεσο «κόψιμο» των δεσμών μεταξύ κοινοτήτων (π.χ. διακοπή αεροπορικών συνδέσεων).
Μέτρο 2: Στρατηγικός σχεδιασμός
Από τη στιγμή που η μετάδοση σε μια χώρα έχει γίνει ή εάν επίκειται, τότε για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός στον οποίο καθορίζονται ρητά: α) οι στόχοι, β) οι τακτικές για την επίτευξη των στόχων και γ) ο χρονισμός των τακτικών (χρονικός προγραμματισμός).
Μέτρο 3ο – Διάλυση των κοινοτήτων-modules του πληθυσμιακού δικτύου
Από τη στιγμή που η μόλυνση θα περάσει τα σύνορα της χώρας, η πρώτη άμεση απάντηση θα πρέπει να είναι η διάλυση των κοινοτήτων-modules που διευκολύνουν τη διασπορά της ασθένειας. Και κυρίως των τυχαίων κοινοτήτων στις οποίες είναι σχεδόν αδύνατη η ιχνηλάτηση.
Το πρώτο κρούσμα αναγνωρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και στις 27 Φεβρουαρίου τα κρούσματα έγιναν 3, με ένα στην Αθήνα. Για τους ειδικούς ήταν προφανές ότι ξεκίνησε η διασπορά του COVID-19. Στις 27 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η κυβέρνηση, μετά την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, αποφάσισε την απαγόρευση των ad hoc τυχαίων κοινοτήτων-modules, των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κατά το τριήμερο 29/2-2/3.
Στις 8 Μαρτίου απαγορεύτηκαν οι κοινότητες που αφορούσαν τα αθλητικά γεγονότα, τα ΚΑΠΗ, τα συνέδρια κ.λπ. (την προηγούμενη μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 46 και στις 8 Μαρτίου σε 73, ημερήσια αύξηση περίπου 60%, γεγονός που ερμηνεύεται ως επιτάχυνση της διασποράς της μόλυνσης). Στις 11/3 και 16/3 αποφασίζεται η διάλυση ακόμη δύο κοινοτήτων-modules (εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας). Η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων (ημερήσιες αυξήσεις κρουσμάτων από 45% έως 90%), εμφανίζονται οι μολύνσεις που έγιναν στις άτυπες καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η διάλυση των κοινοτήτων-modules της ελληνικής κοινωνίας οδήγησε σε πτώση του μέσου ημερήσιου ποσοστού αύξησης των κρουσμάτων (κάτω από 10%) 14 μέρες μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κοινότητας-module.
Η μοναδική κοινότητα-module που παρέμεινε ανοικτή ήταν τα νοσοκομεία. Οπως έδειξε η εμπειρία από άλλες χώρες, τα νοσοκομεία ως κοινότητες-modules έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της μόλυνσης. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα νοσοκομεία- κοινότητες, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία συνθηκών ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διάδοση. Η επιστημονική ομάδα, γνωρίζοντας τι συνέβη στην Κίνα και αλλού, δημιούργησε άμεσα και έγκαιρα τα πρωτόκολλα προστασίας και ασφαλείας και ενημέρωσε το προσωπικό. Εκ του αποτελέσματος, τα μέτρα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένα και είναι σημαντικό να σημειώσουμε τον πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες μέτρησαν και μετρούν δεκάδες νεκρούς υγειονομικούς. Στην Ελλάδα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και τα στελέχη του ΕΚΑΒ δεν λειτουργήσαν ως πολλαπλασιαστές και γέφυρες της διάδοσης της μόλυνσης.
Μέτρο 4ο: Κοινωνική απόσταση
Με τη διάλυση των κοινοτήτων-modules περιορίστηκε δραστικά η διάδοση, όμως εξακολουθούσε να είναι υψηλή. Για τον περαιτέρω περιορισμό της διάδοσης της μόλυνσης θα έπρεπε πλέον να κοπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δεσμοί μεταξύ ατόμων. Αυτό ονομάζεται κοινωνική απόσταση. Στο παράδειγμα του πληθυσμιακού δικτύου, με το μέτρο της κοινωνικής απόστασης κόβονται οι επαφές του κάθε ατόμου με όλους τους υπολοίπους και διατηρείται η επαφή-δεσμός μόνο με την οικογένεια και δεν μπορεί πλέον να μεταδώσει την ασθένεια σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του πληθυσμιακού δικτύου (για παράδειγμα, το κόψιμο των δεσμών του κόμβου 31 στην κίτρινη κοινότητα).
Με τη διάλυση των κοινοτήτων-modules και των δεσμών έχει διαλυθεί το δίκτυο. Η σχεδόν ολοκληρωτική διάλυση του πληθυσμιακού δικτύου οδήγησε την ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα πριν από το πρώτο στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα σε ποσοστό κάτω από το 1%, επιταχύνθηκε ο μέσος ημερήσιος ρυθμός μείωσης των διασωληνωμένων ασθενών στο -2,8% και επιβραδύνθηκε σημαντικά ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αύξησης των θανάτων στο 1,1%.
Ναι, αλλά;
Επειδή ορισμένοι, δήθεν αθώα, ρωτούν εάν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν επιτυχημένα και «ναι, αλλά εάν» ακολουθούσαμε τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» ή εάν πιστεύαμε τους α-νόητους συνωμοσιολόγους; Προχώρησα στην εξέταση αυτού του «ναι, αλλά εάν» η κυβέρνηση δεν απαγόρευε στις 27 Φεβρουαρίου τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν ακύρωνε τις αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, δεν έκλεινε τα σχολεία, δεν έκλεινε τις εκκλησίες και δεν επέβαλε το απαγορευτικό. Το πληθυσμιακό δίκτυο θα ήταν εκεί με όλες τις συνδέσεις του και με μέσο ημερήσιο ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων αυτών μέχρι τις 15 Μαρτίου – τότε μέχρι την 1η Απριλίου τα κρούσματα πιθανόν να ξεπερνούσαν τις 100 χιλιάδες (συντηρητικός υπολογισμός)! Στηνπραγματικότητα είχαμε 1.414. Και επειδή το σύστημα υγείας θα κατέρρεε, οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 10.000. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για 13.000-14.000 νεκρούς χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα σε αυτόν δεδομένα. Εφιαλτικό;
«Λόρδος» ο έλληνας ιός
Από τις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία αναφέρθηκε το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της μετάδοσής του στη χώρα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως, ούτε εμείς ούτε οι ειδήμονες, είναι η ταυτότητα του ιού. Για να μην παρεξηγηθούμε, γνωρίζαμε ασφαλώς ότι επρόκειτο για τον SARS-CoV-2 (καθώς το μοριακό τεστ που εφαρμόζεται για τη διάγνωση ανιχνεύει χαρακτηριστικά σημεία του γενετικού υλικού του ιού), αλλά δεν γνωρίζαμε ποιο ακριβώς στέλεχός του (ή στελέχη του) μόλυνε τον ελληνικό πληθυσμό. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε πρόσφατα με άρθρο της στην πλατφόρμα MedRxiv μια ομάδα ελλήνων επιστημόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Καρακασιλιώτη, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Βιολογίας του Δημοκριτείου, ο οποίος μίλησε στο ΒΗΜΑScience για τα ευρήματα και τη σημασία τους.
Η μελέτη
Το γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 είναι ένα μεγάλο μόριο RNA αποτελούμενο από 30.000 βάσεις (τεσσάρων ειδών χημικά μόρια στων οποίων την εναλλαγή εναπόκειται η κωδικοποίηση της γενετικής πληροφορίας). Οι βάσεις αυτές δίνουν τις οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων του ξενιστή. Η ελληνική ερευνητική ομάδα ανέλυσε ολόκληρη τη γενετική αλληλουχία του ιού «από 94 επιλεγμένα δείγματα τα οποία είχαν προέλθει από 14 διαφορετικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας» σημείωσε ο κ. Καρακασιλιώτης και πρόσθεσε: «Τα δείγματα είχαν ληφθεί από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ στο διάστημα από 5 Μαρτίου μέχρι 4 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά το lockdown. Σε αυτό το διάστημα είχαμε 421 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα. Τα 94 που μελετήσαμε ισοδυναμούν με το 25% των κρουσμάτων και επιλέχθηκαν έτσι ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού».
Τα ευρήματα…
Η ομάδα του Δημοκριτείου, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και την πρότερη εμπειρία από μελέτη άλλων ιών προχώρησε στην «ανάγνωση» της πλήρους αλληλουχίας των στελεχών του ιού των 94 δειγμάτων και στη συνέχεια στη συγκριτική μελέτη τους. Η σύγκριση έχει ως στόχο τον εντοπισμό μεταλλάξεων (συνήθως μικρών αλλαγών στη γενετική αλληλουχία), οι οποίες στην πραγματικότητα δείχνουν στους ερευνητές την πορεία της εξέλιξης του ιού. «Η σύγκριση των αλληλουχιών τόσο μεταξύ τους όσο και με αλληλουχίες οι οποίες υπάρχουν στις διεθνείς βάσεις δεδομένων υπήρξε αποκαλυπτική, τόσο για την προέλευση των στελεχών όσο και για την εξέλιξή τους εντός ελληνικού εδάφους» μας είπε ο κ. Καρακασιλιώτης και εξήγησε: «Το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης μας ήταν ότι τα δείγματα στην πλειονότητά τους είχαν προέλθει από χώρες της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περί το 70% των δειγμάτων είχαν βρετανική προέλευση, αντανακλώντας πιθανώς τον επαναπατρισμό που έλαβε χώρα λίγο πριν από το lockdown. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εντοπισμός δύο στελεχών τα οποία προέρχονταν από νοσοκομειακά δείγματα που είχαν ληφθεί με διαφορά 16 ημερών. Διαπιστώσαμε ότι στο διάστημα αυτό ο ιός είχε υποστεί μετάλλαξη».
…και η σημασία τους
Ευτυχώς, εντοπίστηκαν λίγες μεταλλάξεις, όπως έχει παρατηρηθεί και διεθνώς: «Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τον ιό επιθετικότερο. Ο SARS-CoV-2 διαθέτει μοριακούς μηχανισμούς που επιδιορθώνουν τις βλάβες στο γενετικό υλικό. Ετσι, γενικά δεν βλέπουμε πολλές μεταλλάξεις. Σε σχέση με τον ιό της γρίπης μεταλλάσσεται σχεδόν 10 φορές λιγότερο. Αυτό είναι θετικό, καθώς αν υπάρξει εμβόλιο πιθανότατα δεν θα χρειάζεται να παρασκευάζεται ένα κάθε χρόνο» σημείωσε ο κ. Καρακασιλιώτης.
Τα ευρήματα της ελληνικής ομάδας είναι άκρως σημαντικά, όχι μόνο επειδή οι μεταλλάξεις οι οποίες λειτουργούν ως μοριακό ρολόι αποκαλύπτουν το παρελθόν της λοίμωξης. Είναι σημαντικά επειδή θα αποτελέσουν τη βάση για να διαπιστωθεί στο μέλλον η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων μας. «Η γνώση των στελεχών  του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα μας, αφενός θα συμβάλει στο να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στις πύλες εισόδου και αφετέρου θα επιτρέψει να εκτιμηθεί  ο ρόλος των εισαγόμενων κρουσμάτων σε περίπτωση δεύτερου κύματος της επιδημίας» δήλωσε ο έλληνας επιστήμονας, προσθέτοντας ότι η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει το έργο της αλληλούχισης των γονιδιωμάτων του ιού.
Ο κ. Νίκος Χ. Βαρσακέλης είναι καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα 9 χαρακτηριστικά των πολύ ευαίσθητων ανθρώπων

$
0
0









Μπορεί να τα είχαμε παρατηρήσει στον εαυτό μας ή τους γύρω μας, αλλά να μην είχαμε καταλάβει ακριβώς τι σημαίνουν. Τώρα, μια ειδικός μάς δίνει την απάντηση.
Η ψυχολόγος Έλεν Άρον, μελετώντας αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των πολύ ευαίσθητων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι οι ήχοι, τα συναισθήματα, ακόμα και η παρουσία άλλων, γίνονται αντιληπτά σε αυτούς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Τα υπερβολικά ευαίσθητα άτομα, όπως εξηγεί η Άρον, βιώνουν κάθε συμβάν με τρόπο πολύ πιο έντονο. Τα συναισθήματά τους μεγενθύνονται ευκολότερα και, συνήθως, όσοι διαθέτουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα επικοινωνούν με τους άλλους πιο αποτελεσματικά, εφόσον δεν ακούν απλώς αυτά που τους λένε, αλλά, παράλληλα, αντιλαμβάνονται ακόμα και τις μικρές χειρονομίες ή τον τόνο της φωνής.
Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων; Η ειδικός αναφέρει 9 από αυτά:
1) Σκέφτονται πολύ.
Όταν τους συμβεί κάτι άσχημο, αποσύρονται για να αναλύσουν κάθε πτυχή της κατάστασης προτού αντιδράσουν. Ακόμα, όμως, και τα πιο μικρά πράγματα (στη δική τους ζωή ή ακόμα και των γύρω τους), μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση επάνω τους.
2) Επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες.
Αντιλαμβάνονται τις μικρές λεπτομέρειες που διαφεύγουν από τους υπόλοιπους και δεν είναι ικανοποιημένοι αν δεν είναι τέλεια καθεμία από αυτές. Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα.
3) Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν μια απόφαση.
Δεδομένης της τάσης τους να εμβαθύνουν και να μην παραμένουν στην επιφάνεια κάθε κατάστασης, τείνουν να αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων. Κι αυτό, γιατί εξετάζουν λεπτομερώς κάθε πιθανό αποτέλεσμα, καθυστερώντας, όμως, αρκετά.
4) Οι λανθασμένες αποφάσεις τούς επηρεάζουν πολύ.
Όταν, τελικά, καταλήξουν σε μια απόφαση που στη συνέχεια, δεν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη, το παίρνουν πολύ … βαριά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, που καθυστερεί τη διαδικασία λήψης κάθε απόφασης, εφόσον πλέον ο φόβος της λανθασμένης επιλογής τούς φρενάρει από την αρχή.
5) Έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.
Συνήθως, λειτουργούν ωθούμενοι από τον τρόπο με τον οποίο νιώθουν. Έχουν αντιδράσεις έντονες, ακόμα και απέναντι σε καταστάσεις που βιώνουν άλλοι. Εν ολίγοις, τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους πολύ εύκολα. Και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τα διαχειριστούν, ώστε αυτά να μην επιδρούν στη στάση που θέλουν να κρατήσουν.
6) Δεν δείχνουν να αποδέχονται την κριτική.
Τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν μπορούν να τους κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητους στην κριτική. Όμως, παρότι αρχικά τείνουν να αντιδρούν με τρόπο υπερβολικό, στη συνέχεια σκέφτονται περισσότερο την κατάσταση και την αναλύουν σε βάθος. Και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα, εφόσον τελικά υιοθετούν τις αλλαγές που χρειάζονται.
7) Συνεργάζονται σωστά μέσα σε μια ομάδα.
Η μοναδική ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων, να ζυγίζουν τις διαφορετικές όψεις κάθε απόφασης και να δίνουν σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, τους καθιστά πολύτιμους μέσα σε μια ομάδα. Αυτά, όμως, μπορεί να στραφούν εναντίον τους, αν οι ίδιοι καλούνται να κάνουν την τελική επιλογή ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Με άλλα λόγια, είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση των δεδομένων και την ανάλυσή τους παρά στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
8) Έχουν πολύ καλή εκπαίδευση.
Η αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων τούς κάνει πολύ λεπτολόγους και προσεκτικούς. Κι έτσι, δίνουν σημασία στις επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και λειτουργούν συνήθως με τρόπο ιδιαίτερα πολιτισμένο. Γι’ αυτό κι αν οι γύρω τους αντιδρούν σαν κακομαθημένοι ενοχλούνται πολύ.
9) Οι χώροι εργασίας με πολλούς εργαζόμενους δεν τους βοηθούν να αποδώσουν.
Η ευαισθησία τους απέναντι στις αντιδράσεις των άλλων, οι δυνατοί θόρυβοι και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, καθιστούν αδύνατο σε αυτούς τους ανθρώπους να εργαστούν αποτελεσματικά σε μεγάλους χώρους εργασίας. Αντιθέτως, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν εργάζονται πιο απομονωμένοι ή από το σπίτι τους.


Τα χαρακτηριστικά των ανόητων ανθρώπων

$
0
0







Ο κόσμο μας κατοικείται από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διαφορετικό δείκτη ευφυΐας ο καθένας και προφανώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ως ένα βαθμό είναι έξυπνοι, ενώ είναι σχεδόν απίθανο κάποιες από τις σκέψεις τους στο δικό τους μυαλό, να μην θεωρούνται έξυπνες και πρωτότυπες από τους ίδιους.

Η πραγματική ευφυΐα όμως και η ευελιξία που τη συνοδεύει, ιδιαίτερα σε επαγγελματικό επίπεδο είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τον Independent και μπορεί να αποδειχθεί σε προνόμιο γι’αυτόν που επέλεξε πραγματικά έξυπνους συνεργάτες.
Συχνά όμως, αυτοί που είναι λιγότερο έξυπνοι, έχουν κάποιες αντιδράσεις και κάποιες συνήθειες, οι οποίες μπορούν ν’αποδειχθούν καταστροφικές σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Αυτές είναι οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ έξυπνων και ανόητων ανθρώπων.

1.Οι ανόητοι άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη

Είναι κάτι το οποίο είναι μη επαγγελματικό και κάτι που οι έξυπνοι άνθρωποι ποτέ δεν κάνουν. Όταν κάθε φορά επιχειρείς να φορτώσεις τα λάθη σου σε άλλους, γίνεται εμφανές σε όλους ότι δεν διαθέτεις το βαθμό ευφυίας που θα περίμεναν.
Στους ανόητους ανθρώπους δεν αρέσει ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους και βρίσκουν πιο εύκολο να βυθίζονται στην μεμψιμοιρία και να κατηγορούν τους άλλους.
Ο συγγραφέας του βιβλίου »Συναισθηματική Νοημοσύνη 2-0»το οποίο έχει γίνει μπέστ σέλερ, Τράβις Μπράντμπερι,εξηγεί πως ακριβώς χαρακτηρίζεται αυτή η συμπεριφορά.
»Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να κατηγορείς τους άλλους. Γίνε υπεύθυνος. Αν είχες οποιαδήποτε ευθύνη σε κάτι που πήγε στραβά, αναγνώρισέ το.
Οι έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κάθε λάθος ή μια αποτυχία, είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν να το κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά».
Σύμφωνα με μια νευρολογική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στην Αμερική, ο καθηγητής Τζάισον Μόσερ απέδειξε ότι τα μυαλά έξυπνων ανθρώπων αντιδρούν διαφορετικά στα λάθη.

2.Οι ανόητοι πρέπει πάντα να έχουν δίκαιο

Σε μια σύγκρουση ή μια διαφωνία, οι έξυπνοι άνθρωποι, πιο γρήγορα κατανοούν και συναισθάνονται τη θέση των άλλων και μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα επιχειρήματά τους, αν αυτά είναι σωστά να τα ενσωματώσουν στις σκέψεις τους και να ξανασκεφτούν τις απόψεις τους ανάλογα.
Ένα σίγουρο σημάδι ευφυίας είναι η ικανότητα να βλέπεις και να καταλαβαίνεις πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό μυαλό προς νέες πληροφορίες και εναλλασσόμενες παραμέτρους. Ενώ οι ανόητοι συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν με τις ίδιες απόψεις, χωρίς να μετακινούνται καθόλου από την αρχική τους θέση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ισχυρά επιχειρήματα τους έχουν παρουσιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να παρατηρήσουν, ότι ο άλλος άνθρωπος μπορεί να είναι πιο έξυπνος και πιο ικανός.
Αυτή η υπερεκτίμηση ονομάζεται Dunning Kruger effect »η αυτοπεποίθηση των ανεπαρκών» δηλαδή ο ανόητος δεν καταλαβαίνει ότι είναι ανόητος και είναι «μια γνωστική διαταραχή, όπου άνθρωποι που γνωρίζουν ελάχιστα για ένα συγκεκριμένο θέμα πιστεύουν πως έχουν περισσότερες γνώσεις από τους πραγματικούς γνώστες».
Σύμφωνα με τη μελέτη των καθηγητών Ντάνινγκ και Κρούγκερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, για την οποία κέρδισαν το βραβείο ΙgNobel του 2000:
  • Τα ανίκανα άτομα τείνουν να υπερτιμούν το επίπεδο της ικανότητάς τους.
  • Τα ανίκανα άτομα δεν αναγνωρίζουν την πραγματική ικανότητα των άλλων ατόμων.
  • Τα ανίκανα άτομα δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος της ανικανότητάς τους.
Μόνο όταν εκπαιδευτούν ώστε να βελτιώσουν ουσιαστικά το επίπεδο ικανότητάς τους, τα άτομα αυτά αναγνωρίζουν και παραδέχονται το πόσο άσχετοι ήταν προηγουμένως.
Τα τεστ στα οποία υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ (στους τομείς των γραμματικών δεξιοτήτων, της λογικής και του χιούμορ) κατέδειξαν επίσης ότι εκείνοι που διαθέτουν πραγματικές ικανότητες έχουν και την τάση να υποτιμούν το επίπεδο των δεξιοτήτων τους.
Ο Ντάνιγκ επίσης έγραψε, ότι αν είσαι ανίκανος δεν μπορείς να ξέρεις ότι είσαι ανίκανος.Οι ικανότητες που χρειάζονται για να δώσεις την σωστή απάντηση, είναι ακριβώς οι ίδιες που χρειάζονται για να καταλάβεις, τι είναι μια σωστή απάντηση, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να θεωρούν ότι οι άλλοι έχουν πάντα δίκαιο, αλλά ν’ ακούν προσεκτικά και εκτιμούν όλα τα επιχειρήματα πριν πάρουν κάποια απόφαση.

3.Οι ανόητοι άνθρωποι σε συγκρούσεις αντιδρούν με θυμό και επιθετικότητα

Πολλές φορές ακόμη και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση έντονου θυμού. Αλλά για τους ανόητους αυτό είναι απλά καθημερινότητα όταν τα πράγματα δεν γίνονται ακριβώς όπως θα ήθελαν. Όταν αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο στον βαθμό που εκείνοι θα ήθελαν να έχουν,θυμώνουν και γίνονται επιθετικοί για να διασφαλίσουν τη θέση τους. Μάλιστα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν την στενή σχέση επιθετικής συμπεριφοράς και χαμηλού σκορ σε τεστ IQ. ‘Εγραψαν στα συμπεράσματά τους, ότι η ανικανότητα κάνει τους ανθρώπους να δίνουν βιαστικές και επιθετικές απαντήσεις, όπως ακριβώς στην παιδική ηλικία και κάνει τη διαρκή διανοητική ανάπτυξη πολύ πιο δύσκολη.

4.Οι ανόητοι αγνοούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στη συναναστροφή με τους άλλους και αυτό τους κάνει να καταλαβαίνουν πιο εύκολα τις απόψεις των άλλων. Ο καθηγητής Ράσελ Τζέιμς από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης προσφέρουν στους άλλους, χωρίς να περιμένουν να τους το ανταποδώσουν,μπορούν πιο εύκολα να καταλάβουν τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Οι λιγότερο έξυπνοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται διαφορετικά από τους ίδιους και συνήθως πάντα διαφωνούν μαζί τους. Επίσης το να προσφέρουν κάτι χωρίς αντάλλαγμα είναι μια έννοια που τους είναι εντελώς άγνωστη.
Όλοι είναι εγωιστές,τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το εγώ τους και το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Όμως είναι σημαντικό να μπορούμε να κρατάμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να επιδιώκουμε να πραγματοποιούμε τους στόχους μας και στο να μπορούμε να σκεφτούμε και τα συναισθήματα των άλλων.

5.Οι ανόητοι θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον

Οι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να εμπνεύσουν να παρακινήσουν και να βοηθήσουν τους άλλους χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επισκιάσουν. Έχουν μια υγιή αυτοπεποίθηση και είναι αρκετά έξυπνοι για να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις δικές τους ικανότητες.
Ενώ οι ανόητοι διαρκώς κακολογούν και δυσφημίζουν τους άλλους για να φαίνονται αυτοί καλύτεροι. Θεωρούν ότι είναι παραπάνω απ’όλους και πολύ γρήγορα κρίνουν τους άλλους. Η προκατάληψη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο ευφυίας.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το πιο βασικό στοιχείο εξυπνάδας είναι, να είσαι καλός στο να συνεργάζεσαι σωστά με τους άλλους.

Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη στον κόσμο

$
0
0






Η αγάπη είναι ο ανεξάντλητος φυσικός μας πλούτος
Η αγάπη μεταμορφώνει πραγματικά τον άνθρωπο είτε βρίσκεται από την πλευρά αυτού που την προσφέρει είτε από την πλευρά αυτού που τη δέχεται. Εϊναι μία συνεχής διεργασία τροφοδοσίας παραγωγικής διατήρησης του «είμαι» ως σημείο αναφοράς και ανάδειξης του «είμαστε» ως κανάλι εξέλιξης που κατακλύζει κάθε σημείο της ανθρώπινης ύπαρξης διοχετεύοντας συνεχείς ανάσες ζωής μέσα από το κανάλι της συνδέοντας κυρίως πνευματικά τους φορείς της.
Πρακτικά όμως στις μέρες μας, οι επιστήμονες μέσω σύγχρονων επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν πόσο η αγάπη βοηθά τους ανθρώπους να απαλύνουν τον πόνο τους βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία του νευρικού τους συστήματος.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια μίας έρευνας νευροψυχολόγων επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν το 2006, διεξήχθη ένα πείραμα ελέγχοντας τις αντιδράσεις γυναικών που δέχονταν κατά τη διάρκεια του πειράματος ελαφρά σοκ με παράλληλη παρακολούθηση των αντιδράσεων τους που σχετίζονταν με τον πόνο και το φόβο μέσω καταγραφών MRI. Όταν οι γυναίκες έμεναν μόνες τους στο δωμάτιο ένοιωθαν φοβο και πόνο και οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα παρουσίαζαν έντονη δράση. Όταν όμως ένα μέλος από την ομάδα του Πανεπιστημίου κρατούσε το χέρι τους, ο εγκέφαλος παρουσίαζε λιγότερες ενδείξεις φόβου και πόνου, ακόμη και όταν ο φυσικός πόνος παρέμενε ο ίδιος.
Η επιστήμη αναφέρει πως η αγάπη όχι μόνο ελαττώνει την εμπειρία του φυσικού πόνου αλλά κάνει εμάς και τους αγαπημένους μας πιο υγιείς. Είναι το φυσικό φάρμακο που πηγάζει αυθόρμητα από την εσωτερική και πάντα αστείρευτη πηγή μας. Και όταν η ομαλή ροή της εμποδίζεται τότε τα αποτελέσματα είναι εμφανή με τη μορφή των γνωστών ψυχοσωματικών μας διαταραχών.
Κάποτε η επιστήμη επιβεβαίωνε πως ό,τι δε μπορεί να μετρηθεί, δεν υπάρχει. Τώρα πλέον που δε μπορεί να αγνοήσει την παρουσία της θετικής ή αρνητικής επιρροής των ιδεολογικών μας στερεοτύπων στην υγεία μας αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία της ανακάλυψης της σχέσης αγάπης που έχουμε με τον εαυτό μας και τους άλλους και τη μεγάλη επιρροή της στην βελτίωση της υγείας μας.
Υγιείς προσωπικές και διαπροσωπικές σχέσεις εξασφαλίζουν βελτίωση του επιπέδου ζωής μας παγκοσμίως, αφού είμαστε όλοι αλληλοσυνδεόμενοι με μία πρωταρχική αξία – βάση ζωής που μας δημιούργησε όπως αναφέρει ο Alan Watts, είτε αυτό ονομάζεται Θεός, θεωρία του bing bang ή όπως αλλιώς προσδιορίζεται από κάθε πνευματικό δάσκαλο ή εμάς τους ίδιους.
Η αγάπη είναι το φυσικό φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τόσο εμάς όσο και τον κόσμο που ζούμε. Εϊμαστε κρίκος μία αέναης αλυσίδας αγάπης που κάποια από τα κομμάτια της είναι αδύναμα αλλά είναι και κάποια που είναι όως πολύ δυνατά. Τόσο δυνατά που μπορούν από μόνα τους να ισχυροποιήσουν τα νοερά δεσμά της θεραπευτικής αγάπης με τη χάρη της αύρας τους ακόμη κι όταν έχουν φύγει από τη ζωή. Γιατί το αντίθετο του θανάτου είναι η γέννηση και όχι η ζωή. Η ζωή πάντα υπάρχει και επομένως η αγάπη που φέρει ως το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμά της. Δάσκαλοι όπως ο Χριστός, ο Βούδας, ο Αριστοτέλης η Μητέρα Τερέζα, ο Γκάντι ισχυροποίησαν τους δεσμούς της αγάπης γύρω τους αφήνοντας το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη σε όλους εμάς ώστε να ενώσουμε αποτελεσματικά τα κομμάτια μέσα μας αρχικά ώστε να τα σφραγίσουμε και εξωτερικά κατ’ επέκταση.
Η αγκαλιά, το χαμόγελο, η χειραψία που φοβόμαστε ή αρνούμαστε να προσφέρουμε είναι η απομόνωσή μας και ο μόνος τρόπος για να συνδεθούμε με την αγάπη είναι να προσπαθήσουμε γι αυτό που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Τότε πραγματικά απελευθερωνόμαστε στην ομορφιά της αγάπης. Τότε θεραπευόμαστε και θεραπεύουμε.
Ξένια Γιαννάκη – Εκπαίδευση, Ψυχολογία, Coaching | lifeshare.gr 

Σοφά λόγια του Καρλ Γιουνγκ για την προσωπική μας ανάπτυξη

$
0
0









Το να μιλάμε για τον Καρλ Γιουνγκ δεν είναι εύκολο έργο αφού κάποιες από τις σκέψεις του είναι βαθιές και πολύπλοκες. Με την ικανότητα της ενδοσκόπησης μπορούσε να φωτίσει τις χαμένες ψυχές των άλλων ατόμων ώστε να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους. Έτσι, έφερε φως στην ανθρώπινη γνώση και μίλησε ειλικρινά για τη σημεία που θεωρούσε αναγκαία να σκάψουμε στην ψυχολογία μας. Ως αποτέλεσμα έχουμε πολλές σπουδαίες σκέψεις από τον Γιουνγκ για προσωπική ανάπτυξη. Οπότε, προχωρώντας θα συλλέξουμε κάποιες από τις ιδέες που διατύπωσε. Ιδέες που συχνά αντηχούν σαν μάντρας μέσα μας. Επαναστατικές ιδέες που, αν ερμηνευτούν σωστά, μπορούν ν γίνουν αληθινοί φορείς αλλαγής.

Ό Γιουνγκ για την προσωπική ανάπτυξη μέσω της εμπειρίας «η ζωή που δεν ζήσαμε»

«Η ζωή που δεν ζούμε είναι μια αρρώστια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.»

Όλοι έχουμε επιθυμίες, φιλοδοξίες, κίνητρα και ένα τεράστιο δυναμικό να αποκαλύψουμε. Συχνά βρίσκουμε ότι ζούμε μια ζωή που δεν μας ταιριάζει. Ο εσωτερικός μας εαυτός ουρλιάζει και κανείς δεν τον ακούει. Δεν είναι άνετα και παλεύει αλλά στο τέλος αποδέχεται ένα πεπρωμένο διαφορετικό από αυτό που έψαχνε.

Κάποιες φορές καταλήγουμε να ζούμε με ένα τρόπο ο οποίος δεν μας ταιριάζει. Ένας τρόπος που δεν βγάζει νόημα και δεν είναι ο κατάλληλος για εμάς. Η έλλειψη αυθεντικότητας και αλήθειας με τον εαυτό μας θα επηρεάσει αρνητικά το σώμα και το μυαλό. Το να ζείτε μια ζωή με μη αυθεντικό τρόπο έχει επιπτώσεις τις οποίες το μυαλό και οι εμπειρίες σας γρήγορα θα αναλάβουν να σας τις δείξουν.

Ο Γιουνγκ για την προσωπική ανάπτυξη μέσω της καταπολέμησης της προβολής

«Οτιδήποτε μας ερεθίζει στους άλλους ανθρώπους μας φέρνει πιο κοντά στο να καταλάβουμε τον εαυτό μας.»

Για ακόμα μια φορά, η προεκβολή βελτιώνει την προσωπική γνώση. Όταν προβαλλόμαστε βλέπουμε ξεκάθαρα στον άλλον αυτό που δε βλέπουμε στον εαυτό μας. Αυτό που δε θέλουμε να δούμε… Το παράδοξο είναι ότι συχνά δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ακόμα και μπροστά σε ένα καθρέφτη.

Οι προβολές μπορούν να δημιουργηθούν από αυτό που μισούμε για κάποιον ή από αυτό που θαυμάζουμε σε κάποιον. Αλλά δεν το βλέπετε στον εαυτό σας. Όταν συνειδητοποιήσετε πως ενοχλείστε από κάτι το οποίο δε θα σας έκανε ποτέ εντύπωση πάρτε μια στιγμή και αναρωτηθείτε αν έχει να κάνει με κάτι που μισείτε στον εαυτό σας και δεν αποδέχεστε.

Δεν έχει σχέση με το μίσος για τον εαυτό μας. Ο Γιουνγκ δεν ήθελε να φτάσει τόσο μακριά. Σχετίζεται με το να κατανοήσουμε τα σκοτεινά μας σημεία και να τα αποδεχτούμε ώστε να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε. Αν όχι, πάντα θα προβάλλουμε σε άλλους αυτά που δεν αποδεχόμαστε για τον εαυτό μας. Και για ακόμα μια φορά θα καταδικαστούμε σε μια ζωή αυτό- εξαπάτησης και μη αυθεντικότητας.

Ωριμάζουμε όταν επιδιώκουμε αυτό που φοβόμαστε

«Σε οτιδήποτε και αν αντιστέκεστε, ακολουθήστε το.»

Όλα τα μαθήματα που θα μάθετε στη ζωή σας θα επαναλαμβάνονται εκτός αν καταφέρετε να τα μάθετε και να τα ενσωματώσετε στην γνώση που έχετε συσσωρεύσει για τον εαυτό σας και για τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές φορές που επιστρέψατε σε ανθρώπους οι οποίοι σας είχαν πληγώσει, αλλά συνεχώς ρίχνατε τον εαυτό σας σε ένα αδύνατο έργο. Και πόσες φορές βρήκατε τον εαυτό σας να αντιστέκεται στο να αποδεχθεί τις σκιές του.

Τις συσσωρεύετε σε ένα κουτί που δε θέλετε να δείτε. Αλλά εξακολουθούν να είναι εκεί και όσο περισσότερο προσπαθείτε να κρύψετε την φύση σας, τόσο πιο δυνατή θα εμφανιστεί στη επιφάνεια. Με ένα ασυγκράτητο και απρόβλεπτο τρόπο επειδή με το να προσπαθείτε να την καλύψετε, έχετε χάσει τον έλεγχο.

Ο Γιουνγκ για την προσωπική ανάπτυξη μέσω της αναγνώρισης των συναισθημάτων μας

«Η κατάθλιψη είναι σαν μια γυναίκα στα μαύρα. Αν εμφανιστεί, μην τρέξετε μακριά της. Προσκαλέστε την, προσφέρετε της μια θέση, εξυπηρετήστε την σαν καλεσμένη και ακούστε αυτά που έχει να πει.»

Αλλιώς πως θα ξέραμε γιατί εμφανίστηκε; αν δεν βάλουμε αυτούς τους ξαφνικούς επισκέπτες στο σπίτι μας, ποτέ δε θα μάθουμε γιατί εμφανίστηκαν. Τα συναισθήματα πρέπει να προσδεθούν σε ένα ερέθισμα για να υπάρξουν. Κάτι πρέπει να ειδωθεί, να ακουστεί και να γίνει αποδεκτό ώστε να αλλάξει. Το να ζούμε αποφεύγοντας τα δε θα κάνει πολλά για εμάς. Δε θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμφανιστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν καταστάσεις που αντηχούν μέσα σας. Όλα αυτά μας προσκαλούν στο να είμαστε αυθεντικοί, να μην καλύπτουμε αυτό που είναι δικό μας, να ακούμε αυτό που η ζωή έχει να μας πει και να μην της γυρνάμε την πλάτη. Να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους χωρίς αδικίες, λέγοντας κάτι γι αυτούς που δεν ισχύει. Σε ευχαριστούμε Γιουνγκ για την κληρονομιά που άφησες. Μας βοηθά καθημερινά στη διαδικασία της προσωπικής μας ανάπτυξης. Μια διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν διακόπτεται και ποτέ δεν τελειώνει.

Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.

Δημήτρης Λιαντίνης: Όταν σου μάθουν κάτι επίμονα από τη νηπιακή ηλικία και μέσα στην αταβιστική χαραγή και σφυρηλάτηση για δεκάδες γενεές, τότε η δομή αυτή γίνεται θεμελιώδης στην υφή της ύπαρξης και της ουσίας σου

$
0
0






Όταν σου μάθουν κάτι επίμονα από τη νηπιακή ηλικία και μέσα στην αταβιστική χαραγή και σφυρηλάτηση για δεκάδες γενεές, τότε η δομή αυτή γίνεται θεμελιώδης στην υφή της ύπαρξης και της ουσίας σου.
Η κατατύπωση τούτη στη σκέψη, στο χαρακτήρα, στην κοσμοθεωρία σου, γίνεται κάτι σαν κληρονομικός κώδικας.
Δεν ξεριζώνεται με τίποτα. Για να το κατορθώσεις, πρέπει να γδάρεις το ίδιο το μυαλό σου. Όπως ο εκδορέας γδέρνει το δέρμα του ζώου.
Θα χρειαστεί, δηλαδή, να ανασκάψεις ολόκληρη την ιστορία και τον πολιτισμό.
Γιατί υπάρχει ο έρωτας στη φύση και στη ζωή μας;
Ο έρωτας υπάρχει, για να διαιωνίζεται η συνέχεια των ειδών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φύση έχτισε ετούτη τη συναρπαστική λειτουργία. Τη φύση ποσώς την ενδιαφέρει, αν υπάρχουμε εμείς σα μονάδες, σαν ατομικότητες.
Αν υπάρχεις εσύ κι εγώ, και περπατάς και χαίρεσαι – αν υπάρχει μια λεμονιά στον κάμπο και στα όρη λειώνει το χιόνι για να ποτίζουνται οι τρυφεροί της κλώνοι – αν υπάρχει απάνω στο δέντρο το μήλο και το ρόδι, η φύση αδιαφορεί ολοτελώς.
Δε φροντίζει για σένα, τίμιε αναγνώστη, η φύση περισσότερο, απ’ όσο φροντίζει για σένα μια πέτρα που την πατάς μπροστά σου, ή τη βλέπεις χτισμένη στον τοίχο.
Τη φύση ένα την ενδιαφέρει, η διαιώνιση των ειδών. Να ζήσει το κάθε είδος όσο γίνεται πιο πολύ χρόνο. Δύο, πέντε, δέκα εκατομμύρια χρόνια.
Κι όταν θα εξαφανισθεί το κάθε είδος, αφού συντελεσθεί ο χρόνος που του ορίστηκε να ζήσει, η φύση θα το ταφιάσει και θα το κλάψει χωρίς δάκρυα και, γόους. Και ταυτόχρονα θα μεριμνήσει να το αντικαταστήσει με το καινούριο είδος.
Βρες μου μια θρησκεία, που ο ιδρυτής της να μην εστερέωσε το οικοδόμημα της απάνου στην θεμέλια πέτρα της πίστης για μια ζωή μετά θάνατο, κι εγώ θα σου δείξω πως η θρησκεία αυτή δεν έχει οπαδό ούτε τον ίδιο τον ιδρυτή της.
Δε μιλώ για το Βούδα. Γιατί η νιρβάνα είναι εγκατάλειψη, δεν είναι περηφάνεια.
Με τους θεούς και τις θρησκείες ευρήκαν το δρόμο τους, κι εμπήκαν στο δρόμο τους όλα τα λερωμένα και τ’ άπλυτα της ιστορίας.
Ιερατείο, συναγωγή, κατήχηση. (Δε λέω την ωραία λέξη εκκλησία, γιατί είναι ελληνική και δηλώνει τον αγνό και ρωμαλέο δήμο). Το αφιόνι, η παράκρουση, ο φανατισμός. Το θεολογικό μίσος, το odium theologicum. Και από κοντά η δυσειδής μορφή και η δυσώδης σάρκα όλων αυτών των λειτουργημάτων. Το κηφηναριό δηλαδή και η παρασίτιση. Οι ομφαλοσκόποι, οι θεόπτες, οι δαιμονόβλαβοι και οι δαιμονοκρουσμένοι. Kαι ψηλά ψηλά, εκεί πια είναι και δεν είναι. Εκεί θα ιδείς τα ινστιτούτα της αμάθειας, και τις λαμπρές ακαδημίες του σκότους».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Λιαντίνη «Γκέμμα»

Μπορείς να περάσεις αυτό το τεστ γνώσεων Δημοτικού;

Viewing all 51855 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>