«Τα λιοντάρια μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα από εμάς, αλλά εμείς μπορούμε να τρέξουμε μακρύτερα».
Οι Μασάι με πληθυσμό 900.000 ανθρώπων, είναι μια νειλο-χαμητική φυλή που κατοικεί στη νοτιοδυτική Κένυα, στη βόρεια Τανζανία και μία μικρή ομάδα, στη βορειο-κεντρική Κένυα, δίπλα στη συγγενική τους φυλή, τους Σαμπούρου.
Κατάγονται από το Σουδάν όπως όλες οι νειλοτικές φυλές, από την ανατολική περιοχή του Νείλου απ’ όπου και μετανάστευσαν παλιότερα προς τα νοτιοανατολικά, προς τα σημερινά εδάφη κατοίκησης τους.
Όταν μετανάστευσαν από το Σουδάν το 15ο αιώνα, επιτέθηκαν σε όλες φυλές που συνάντησαν στο δρόμο, νίκησαν και κράτησαν τα βοοειδή.
Όλος ο τρόπος ζωής τους κινείται γύρω από τα κοπάδια βοοειδών που αποτελούν πηγή τροφής και ένδειξη πλούτου.
Αυτά τα κοπάδια πιστεύουν ότι τους τα έδωσε ο θεός Νγκάι.
Έτσι οι Μασάι θεωρούν όλα τα βόδια δικά τους και δεν διστάζουν να τα κλέψουν από άλλες φυλές.
Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τις αγελάδες τους για να βρούνε νερό κι είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες.
Βασικές τροφές τους αποτελούν το κρέας, το γάλα αλλά και το αίμα της αγελάδας.
Τρυπάνε το λαιμό της αγελάδας ρουφάνε το αίμα και στη συνέχεια με λίγη λάσπη κλείνουνε την πληγή για να επουλωθεί.
Στους Μασάι ισχύει η πολυανδρία.
Μια γυναίκα παντρεμένη μπορεί να δέχεται και άλλους άντρες στην καλύβα της και τα παιδιά που θα προκύψουν, μεγαλώνουν μαζί με τα «νόμιμα», χωρίς διακρίσεις.
Στους νέους άνδρες γίνεται με πρωτόγονο τρόπο περιτομή και σε αρκετά από τα κορίτσια (38%)κλειτοριδεκτομή, παρόλο που απαγορεύεται από τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών που ζουν.
Οι χαμηλές καλύβες τους είναι φτιαγμένες από κλαδιά, ξύλα, στάχια και φύλα ενώ η λάσπη τους περιέχει χώμα, περιττώματα αγελάδας, ούρα και νερό.
Λόγω της νομαδικής ζωής τους, τα παιδιά στερούνται εκπαίδευσης καθώς δεν διαθέτουν σχολεία, εκτός από κάποιες συγκεντρώσεις μικρών παιδιών, στις οποίες τους διηγούνται ιστορίες οι μεγάλοι.
Σήμερα, μπορεί να δει κανείς νέους άνδρες και γυναίκες Μασάι σε όλες τις μεγάλεις πόλεις, να πωλούν όχι μόνο κατσίκες και αγελάδες, αλλά και χάντρες, κινητά τηλέφωνα, κάρβουνο και σιτηρά.
Πηγή