Ως τώρα αναφερόταν ως ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ» ή ο ιδρυτής του «ρωσικού Facebook». Τον τελευταίο καιρό, όμως, ο Πάβελ Ντούροφ έχει πάψε να είναι απλώς το παιδί-θαύμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εχοντας βγει από τη σκιά του, γίνεται ένας ισχυρός παίκτης, που μπορεί να κοντράρει στα... ίσα τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Η νέα κόντρα της τεχνολογίας έχει ξεσπάσει στον τομέα των υπηρεσιών μηνυμάτων, μέσω των κινητών. Ο Ζούκερμπεργκ αγόρασε πρόσφατα το WhatsApp, δίνοντας 19 δισ. δολάρια. Οπως φαίνεται, όμως, το ποσό-ρεκόρ που διέθεσε δεν τον βοηθά ιδιαίτερα, αφού βρήκε μπροστά του τον Ντούροφ στην «κούρσα» για την κατάκτηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει το αντίπαλο δέος του WhatsApp, το οποίο, όμως, σε αντίθεση με το νέο... παιχνιδάκι του Ζούκερμπεργκ, κατακτά τον κόσμο. Το Telegram app κερδίζει καθημερινά 4,95 εκατ. χρήστες από τη στιγμή που το Facebook απέκτησε το WhatsApp, με το τελευταίο να αποκτά περίπου ένα εκατ. χρήστες την ημέρα, από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα περάσει στα χέρια του Ζούκερμπεργκ.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως και η κίνηση του ιαπωνικού κολοσσού Rakuten να αγοράσει το Viber -μία αντίστοιχη υπηρεσία μηνυμάτων-, αυτό το μήνα, έχει φέρει στο επίκεντρο τη συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Γιατί, όμως, ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στο WhatsApp; Ο πρώτος κακός οιωνός ήταν η κατάρρευση της υπηρεσίας μόλις λίγες ώρες από την ανακοίνωση της αγοράς. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό πρόβλημα.
Η βασική ανησυχία των χρηστών φαίνεται πως είναι ότι το Facebook, θα παρακολουθεί τα μηνύματα που θα ανταλλάσσουν μέσω του WhatsApp. Μπορεί ο Ζούκερμπεργκ να τους διαβεβαιώνει, δημόσια, πως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά η πτώση του αριθμού των νέων εγγεγραμμένων, δείχνει ότι μάλλον δεν γίνεται πιστευτός. Ο Ντούροφ, από την άλλη εδώ, και καιρό κάνει καμπάνια για το Telegram, διακηρύσσοντας ότι είναι ένα σίγουρο και ασφαλές «μέρος» για να συνομιλήσει κανείς.