Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ετοίμασε ένα 12λεπτο βίντεο που αποτυπώνει με πολύ έξυπνο τρόπο το πώς οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού.
Ή αλλιώς, στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Νότου.Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ξεκινά από τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φθάνει μέχρι τη γέννηση του ευρώ το 1999 και τη δεκαετία της "ευημερίας"που ακολούθησε με τον υψηλό δανεισμό στον οποίο ενέδωσαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Αναλυτικά, το βίντεο περιγράφει πώς ξεκίνησε η ανάγκη για μια ένωση κρατών. Μετά το τέλος των πολέμων αναπτύχθηκαν και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες ανάμεσα στα κράτη. Ωστόσο υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα και για να γίνει διακρατικό εμπόριο υπήρχαν δασμοί και φόροι.
Το γεγονός που κατέστρεψε εκ βάθρων την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν αναμφισβήτητα ο Β'Παγκόσμιος Πόλεμος.
Με τη λήξη του γεννήθηκε η ιδέα της ενοποίησης, αρχής γενομένης με το σχέδιο Schuman, όταν και έξι χώρες υπέγραψαν συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους, εκείνες του Άνθρακα και Χάλυβα.
Οι έξι αυτές χώρες ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.
Στη συνέχεια ακολούθησε η Συνθήκη του Μάαστριχ για τη δημιουργία της ΕΕ και το 1999 έγινε ένα σημαντικό βήμα περαιτέρω.
Η δημιουργία του κοινού νομίσματος.
Παρόλα αυτά και παρά την υιοθέτηση του ευρώ, διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές υιοθετήθηκαν από χώρα σε χώρα κάτι που ήταν ήταν και η γενεσιουργός αιτία της κρίσης.
Μεταξύ αυτών των χωρών που ακολούθησαν τον δρόμο του υψηλού δανεισμού, ήταν φυσικά, και η χώρα μας. Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ότι πλήρωνε χαμηλά επιτόκια δανειζόμενη με γερμανική πιστωτική κάρτα.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ζώνη του ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%.
Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011.
Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%.
Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.