Υπάρχουν αρκετές στάνταρ ερωτήσεις που θα τις ακούσετε σχεδόν πάντα σε διάφορες συνεντεύξεις που θα κάνετε. Είναι καλό να ασχοληθείτε και να κάνετε μια πρόβα στιςδικές σας απαντήσεις.Ξέρω ότι είναι ευκολότερο να κάνετε μια απλή ανάγνωση των πιθανών ερωτήσεων και τίποτα άλλο, πιστέψτε με όμως μια πρόβα είναι πολύ χρήσιμη. Ζητήστε απο κάποιον φίλο σας να καθήσει απέναντι σας σε ένα τραπέζι και να σας κάνει τις ερωτήσεις, θα εκπλαγείτε απο το πόσο δύσκολο είναι να απαντήσετε γρήγορα, έξυπνα και κατανοητά.
Εγω προσωπικά έκανα αυτό το λάθος σε μια συνέντευξη. Σε μια συγκεκριμένη ερώτηση που ήξερα ότι θα μου την κάνουν αλλά ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να πάρω χαρτί και μολύβι για να γράψω την δική μου απάντηση (διότι πάντα υπέθετα ότι ξέρω τι πρέπει να απαντήσω). Όταν ήρθε η ώρα, απλά μπλόκαρα, χαμογέλασα, κοκκίνησα, απο μέσα μου έλεγα διάφορα κοσμητικά επίθετα στον εαυτό μου και τελικά απάντησα τυπικά, αόριστα και σίγουρα όχι με τον ιδανικό τρόπο που σκέφτηκα αφού τελείωσε η συνέντευξη. Αυτό μας συμβαίνει διότι εκείνη την ώρα ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι το άγχος κυριαρχεί όλων των υπολοίπων συνασθημάτων και κυρίως της λογικής.
Παρακάτω αναφέρω τις κυριότερες ερωτήσειςπου μπορεί να σας κάνουν σε μια συνέντευξη. Προσοχή! Οι αξιολογητές που θα σας κάνουν την συνέντευξη γνωρίζουν ότι λογικά περιμένετε τις συγκεκριμένες ερωτήσεις, γι’αυτόν τον λόγο προσπαθήστε να μην δείχνετε σαν να έχετε αποστηθίσει όλες τις απαντήσεις. Δεν δίνετε προφορικές εξετάσεις για κάποιο μάθημα, αλλά «πουλάτε» τον εαυτό σας, την προσωπικότητα σας και φυσικά τα επιτεύγματα σας και την επαγγελματική σας κατάρτιση. Όσο πιο φυσικοί και ήρεμοι είστε τόσο καλύτερα θα τα πάτε και στην συνέντευξη σας.
1) «Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς»
Δεν χρειάζεται να πείτε την ιστορία της ζωής σας, ξεκινήστε με βασικές πληροφορίες για εσάς, τις σπουδές σας, σε ποιούς τομείς έχετε εργαστεί και τι είναι αυτό που ψάχνετε τώρα. Όλα αυτά είναι καλό να τα ολοκληρώσετε σε 2 με 3 λεπτά για να μην κουράσετε τον συνομιλητή σας πριν ακόμη ξεκινήσετε την συνέντευξη. Αφού ολοκληρώσετε μπορείτε να πείτε: «Θέλετε να αναλύσω περισσότερο κάποιο θέμα απο αυτά που σας προανέφερα;». Ποτέ μην ξεκινήσετε λέγοντας: «Βασικά ψάχνω για δουλειά» ή «Μήπως να ξεκινήσετε εσείς καλύτερα και να επίστρέψουμε αργότερα σε εμένα;».
2) «Για ποιόν λόγο θέλετε να αποχωρήσετε ή έχετε ήδη αποχωρήσει απο την τελευταία σας εργασία;»
Σε αυτήν την ερώτηση πάντα απαντάμε με θετικό τρόπο. Αν για παράδειγμα ο λόγος της αποχώρησης απο την δουλειά σας είναι ότι δεν είχατε καθόλου καλές σχέσεις με τον προϊστάμενο σας και σας μπλόκαρε σε κάθε πρωτοβουλία που θέλατε να πάρετε, καλύτερα να αποφύγετε να το αναφέρετε. Πείτε για παράδειγμα ότι θέλετε να προχωρήσετε στην καριέρα σας και οτι στην προηγούμενη εταιρεία είχατε ολοκληρώσει το έργο σας (δεν είναι κακό να τροποποιήσετε τους πραγματικούς λόγους με θετικό τρόπο). Αν σας έχουν απολύσει μπορεί να το ανακαλύψουν πολύ εύκολα οπότε μην το αποκρύψετε, είναι προτιμότερο να πείτε ότι δεν είχατε τους ίδιους στόχους και αποφάσισαν να σας αφήσουν να κάνετε κάτι άλλο ή πολύ απλά και αληθινά πείτε ότι στα γενικότερα πλαίσια των οικονομικών περικοπών στην εταιρεία, έγιναν ορισμένες απολύσεις. Ποτέ μην μιλήσετε αρνητικά για τον πρώην εργοδότη σας, δεν θα αρέσει καθόλου στον αξιολογητή σας, αλλά μην υπερβάλετε κιόλας, λέγοντας ότι είστε και «κολλητοί» διότι θα φανεί πολύ εύκολα ότι δεν λέτε όλη την αλήθεια.
3) «Γιατί ψάχνετε για δουλειά;»
Όσο αυτονόητη και να φαίνεται η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά την απάντηση σας, η οποία πρέπει να είναι διπλωματική, θετική και να δείχνει ότι βρίσκεστε στην αγορά εργασίας διότι θέλετε να προωθήσετε την καριέρα σας ή θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Ποτέ μην δώσετε την απάντηση «Γιατί θέλω να βγάλω περισσότερα χρήματα», μπορεί να είναι αλήθεια αλλά δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να πείτε κάτι τέτοιο.
4) «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προτερήματα και ποιά τα ελαττώματά σας;»
Εδω χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία απο εσάς, σκεφτείτε σε τι είστε καλός και σε τι μειονεκτείτε, δώστε επιχειρήματα που να εξηγούν αυτά που λέτε. Μην προσπαθείσετε να δείξετε ότι είστε τέλειοι διότι το ξέρετε ότι κανείς δεν είναι. Να είστε όσο ειλικρινείς χρειάζεται και ιδιαίτερα στα μειονεκτήματα προσπαθήστε να τα κάνετε να φανούν σαν πλεονεκτήματα. Σε αυτήν την ερώτηση κρίνεται και το πόσο ετοιμόλογος θα είστε. Θα δείξει ότι λέτε την αλήθεια και δεν προσπαθείτε να σκεφτείτε εκείνη την στιγμή κάτι πρόχειρο για να απαντήσετε. Μην ξεχνάτε ότι σκοπός σας είναι να εργαστείτε στην συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε ότι πείτε θα επιβεβαιωθεί ή όχι με την πάροδο του χρόνου σε περίπτωση πρόσληψης και σίγουρα δεν θέλετε να εκτεθείτε στο μέλλον για κάτι που θα έχετε δηλώσει σαν βασικό σας πλεονέκτημα (ενώ δεν ισχύει) στην πρώτη σας συνέντευξη.
5) «Τι γνωρίζετε για εμάς;»
Η χειρότερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε είναι η εξής «Τίποτα»…! Αν θέλετε να σας πάρουν σοβαρά επιβάλλεται να έχετε κάνει μια έρευνα για την εταιρεία που θα πάτε για συνέντευξη. Στο διαδίκτυο υπάρχουν απεριόριστες πληροφορίες για όλους τους κλάδους και οι περισσότερες εταιρείες έχουν ιστοσελίδα. Κάντε την έρευνα σας για να είστε διαβασμένοι, μην γίνετε υπερβολικοί λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Καλύτερα να επικεντρωθείτε σε λίγα και βάσιμα πράγματα παρά σε αερολογίες.
6) «Γιατί θέλετε να εργαστείτε σε εμάς;»
Απο την έρευνα που έχετε ήδη κάνει για την εταιρεία σκεφτείτε τους λόγους που θα θέλατε πραγματικά να εργαστείτε εκεί. Συνδέστε την φιλοσοφία της εταιρείας με τους δικούς σας στόχους και δώστε μια απάντηση σύντομη και πάντα βασισμένη στα δικά σας δεδομένα & κριτήρια.
7) «Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/η για τη συγκεκριμένη θέση;»
Σε αυτήν την ερώτηση σκεφτείτε ποιά απο τα προσόντα σας ταιριάζουν με την θέση για την οποία στείλατε το βιογραφικό σας. Σίγουρα για να σας έχουν καλέσει για συνέντευξη έχουν ήδη δει ότι ταιριάζετε στο προφίλ της θέσης, απλά θέλουν να ακούσουν και τα δικά σας επιχειρήματα, τεστάροντας για μια ακόμη φορά την ετοιμολογία σας.
8) «Γιατί να προτιμήσουμε εσάς;»
Εστιάστε στα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα σας, σκεφτείτε όλους τους λόγους που θεωρείτε ότι αξίζετε την θέση και τώρα είναι η ώρα να τους αναφέρετε. Προσπαθείστε να δείξετε ότι αν σας επιλέξουν θα κερδίσουν πολλά απο τις ικανότητες σας, δείξτε τους ότι μπορούν να βασιστούν επάνω σας, ότι οι γνώσεις και η εμπειρία σας συνδέονται άμεσα με την θέση που θέλουν να καλύψουν. Δεν είναι καλό να πείτε: «Επειδή έχω ανάγκη την δουλειά». Όσο αλήθεια και να είναι, δείχνει αδυναμία, καθώς επίσης δεν είναι καλό να πείτε: «Επειδή είμαι κελεπούρι», αντιλαμβάνεστε υποθέτω πως θα δείξετε κάτι παραπάνω απο αλαζόνας.
9) «Τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε εσείς απο κάποιον άλλον στην συγκεκριμένη θέση;»
Προβάλετε τα πλεονεκτήματα σας σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης. Καλό είναι πριν την συνέντευξη να διαβάσετε ακόμη μια φορά την αγγελία και να δώσετε μια απάντηση βασισμένη στα στοιχεία που θέλουν να έχει ο κατάλληλος υποψήφιος. Αποφύγετε να μιλήσετε άσχημα για άλλους υποψηφίους, θα μετρήσει αρνητικά για εσάς.
10) «Ποιοί είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;»
Απαντήστε άμεσα και περιεκτικά, θα δείξετε ότι είστε άνθρωπος με στόχους και όραμα, ένα άτομο που κυνηγάει τα όνειρα του. Πάντα να συνδέετε τους στόχους σας με τον τομέα για τον οποίο σας παίρνουν συνέντευξη. Αν για παράδειγμα πρόκειται για μια θέση πωλητή, μπορείτε να αναφέρετε ότι θέλετε να βελτιώνετε συνεχώς τις επικοινωνιακές σας ικανότητες και τα ποσοστά επιτυχίας στις πωλήσεις. Μια γενική απάντηση είναι η εξής: «Στόχος μου είναι να βελτιώνω πάντα τις ικανότητες μου και αυτό να φαίνεται με την αύξηση των αποτελεσμάτων μου».
11) «Ποιά θα ήταν η ιδανική δουλειά για εσάς;»
Μην απαντήσετε «Εισοδηματίας», πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τους λόγους…! Περιγράψτε την θέση εργασίας που θέλει να καλύψει η εταιρεία με πολύ διακριτικό τρόπο και θα κερδίσετε «εξτρά» πόντους. Μην επικεντρωθείτε μόνο στις οικονομικές απολαβές της θέσης, αλλά δώστε έμφαση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα σας προσφέρει.
12) «Στην προηγούμενη σας εργασία είχατε πετύχει κάτι σπουδαίο;»
Σε αυτήν την ερώτηση χρειάζεται οπωσδήποτε προετοιμασία… Σκεφτείτε τι έχετε κάνει στις προηγούμενες εργασίες, σίγουρα θα υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Μπορείτε να αναφέρετε ότι ολοκληρώνατε όλα τα project που αναλαμβάνατε μέσα στο χρονοδιάγραμματα που σας έθεταν ή ότι με τις οικονομικές προσφορές που πετυχαίνατε απο τους προμηθευτές μειώσατε τα έξοδα της εταιρείας κατά 20% κτλ. Δείξτε ότι έχετε αυτοπεποίθηση και δεν φοβάστε να μιλήσετε για τα επιτεύγματα σας. Αν δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία επικεντρωθείτε σε κάποιον τομέα των σπουδών σας ή σε κάποια εργασία που πετύχατε κάτι ιδιαίτερο.
13) «Τι γνώμη έχετε για τον τελευταίο σας εργοδότη;»
Αποφύγετε να αναλύσετε τα ελλατώματα του πρώην εργοδότη σας, επικεντρωθείτε στα θετικά του στοιχεία και τονίστε ότι έχετε ακόμη καλές σχέσεις. Σκεφτείτε βάση λογικής, αν μιλήσετε αρνητικά για το πρώην εργοδότη σας, ο αξιολογητής σας θα καταλάβει ότι πολύ εύκολα μπορείτε να μιλήσετε το ίδιο άσχημα και για τον ίδιο στο μέλλον. Προσπαθείστε να είστε ευγενικοί και καλοπροέραιτοι στους χαρακτηρισμούς που θα δώσετε.
14) «Πως χειρίζεστε την απόρριψη;»
Μια πιθανή ερώτηση ειδικά στους τομείς που έχουν σχέση με τις πωλήσεις. Δείξτε ότι μαθαίνετε απο την απόρριψη και οτι σας βοηθά να βελτιώνεστε σαν επαγγελματίας. Αποφύγετε να πείτε ότι δεν σας απορρίπτουν ποτέ κτλ. δίοτι θα δείξετε ότι είστε εγωιστής και αλαζόνας.
15) «Θα προτιμούσατε να αρέσετε ή να σας φοβούνται;»
Αυτό μπορεί να σας το ρωτήσουν και με άλλους τρόπους (αποτελεί ερώτηση-παγίδα) και είναι καλό να απαντήσετε: «Προτιμώ να με σέβονται, για την δουλειά μου και τα αποτελέσματα μου». Έτσι θα δείξετε ότι δεν ψάχνετε για νέους φίλους και δεν είστε αυταρχικοί, αλλά ότι σας διακρίνει η ευγένια και ο επαγγελματισμός σας.
16) «Με ποιους τύπους ανθρώπων δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε;»
Μπορείτε να αναφέρετε οτι μπορείτε να προσαρμοστείτε σε όλους τους τύπους ανθρώπων και ότι μπορείτε να αναδείξετε τα θετικά στοιχεία απο τον χαρακτήρα των συνεργατών σας. Μπορείτε φυσικά να πείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με άτομα που δεν δουλεύουν ομαδικά ή που γκρινιάζουν συνέχεια, πάντα όμως να έχετε τα επιχειρήματα να υποστηρίξετε οποιαδήποτε απάντηση σας.
17) «Μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά;»
Πάντα η απάντηση είναι «ναι» (εκτός και αν πρόκειται για συνέντευξη για την κάλυψη μίας θέσης σε ένα περίπτερο ή κάτι ανάλογο!)
18) «Μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά κάτω απο πίεση;»
Εδώ μπορείτε να αναφέρετε ότι φροντίζετε να προγραμματίζετε και να οργανώνετε τις δουλειές σας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας. Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει εσείς γίνεστε πιο αποδοτικός και φροντίζετε να μην επηρρεάσει τα αποτελέσματα σας.
19) «Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπο σας;»
Μην δώσετε κάποια απάντηση που δεν μπορείτε να αναλύσετε ή να υποστηρίξετε. Για παράδειγμα αν απαντήσετε πως έχετε σαν πρότυπο κάποιον διάσημο σκηνοθέτη θα πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο του. Διότι πολύ απλά μπορεί να σας ρωτήσουν κάτι παραπάνω για την καριέρα του και να εκτεθείτε. Εγώ προσωπικά σε αντίστοιχη ερώτηση που μου έχει γίνει έχω απαντήσει το εξής: «Η κολλητή μου φίλη γιατί είναι τόσο νέα και παλεύει εδώ και χρόνια με μια πολύ άσχημη αρρώστια και μέχρι στιγμής έχει δείξει απίστευτη δύναμη και γιαυτό αποτελεί το πρότυπο μου». Εκτός του ότι ήταν η αλήθεια για εμένα, έδειξα ειλικρίνεια και ταυτόχρονα ευαισθησία δίνοντας την συγκεκριμένη απάντηση.
20) «Τι ακριβώς ψάχνετε όσον αφορά τον μισθό;»
Ότι και να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση ίσως να είναι λάθος…! Προσπαθείστε να είστε διπλωμάτες για να κερδίσετε ότι περισσότερο μπορείτε. Καλό είνα να κάνετε μια έρευνα για τον μισθό που δικαιούστε σύμφωνα με τις σπουδές και την προϋπηρεσία σας δείχνοντας προετοιμασμένοι σε περίπτωση που σας αναφέρουν κάτι χαμηλότερο. Αν σας πιέσουν για να δώσετε μια απάντηση αναφέρετε σαν παράδειγμα τον μισθό σας στην προηγούμενη σας εργασία και πείτε ότι θα ήσασταν ικανοποιημένος με το ίδιο ποσό ή κάτι περισσότερο (ειδικά αν η θέση έχει περισσότερες ευθύνες κτλ.). Το σίγουρο είναι ότι καθένας μας γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση και στην συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να κρίνει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο, τι έχει να χάσει και τι να κερδίσει…
21) «Έχετε να κάνετε κάποια ερώτηση;»
Προετοιμαστείτε με κάποιες ερωτήσεις. Απο την έρευνα που θεωρητικά έχετε ήδη κάνει για την εταιρεία που σας έχει καλέσει για συνέντευξη, σίγουρα θα σας έχουν προκύψει κάποιες ερωτήσεις/απορίες. Μπορείτε να ρωτήσετε ποιά είναι τα επόμενα στάδια των συνεντεύξεων. Το σίγουρο είναι ότι κάνοντας έστω και μια ερώτηση δείχνετε περισσότερο ενδιαφέρον για την εταιρεία και πλησιάζετε λίγο περισσότερο στην πολυπόθητη πρόσληψη.
Ποτέ μην ξεχνάτε ότι η συνέντευξη είναι κάτι προσωπικό, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα για εσάς, απο εσάς τους ίδιους. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι, ευγενικοί, ευχάριστοι και πάνω όλα ενδιαφέρον σαν προσωπικότητες και σαν επαγγελματίες.