Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51383

Εκλογικές αναμετρήσεις που κρίθηκαν στην ψήφο

$
0
0

Εκλογικές αναμετρήσεις που κρίθηκαν στην ψήφο 

Όχι σε μερικές εκατοντάδες ή δεκάδες, αλλά σε μία και μόνο μία!

Έχετε ακούσει το «κάθε ψήφος μετράει»; Ε, εδώ δικαιώνεται πλήρως!
Την ώρα που δεν είναι λοιπόν σπάνιο μια εκλογική διαδικασία να κρίνεται στον πόντο, με τη διαφορά να είναι δηλαδή σχεδόν συμβολική, υπάρχουν και φορές που σπάει το κοντέρ και ο νικητής προκύπτει με μικροσκοπικό προβάδισμα.

Το να θριαμβεύσεις στις εκλογές με μία και μόνο μία ψήφο διαφορά θέλει βέβαια κόπο και μαεστρία, την ίδια ώρα που αν τελικά συμβεί, πώς να μη ζητήσει ο αντίπαλος επανακαταμέτρηση;

Μα φαντάζεστε να χάσετε τη ζηλευτή θέση ως εκπρόσωπος του λαού για έναν ψηφοφόρο λιγότερο;

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά αναμετρήσεων που το πράγμα έγινε ντέρμπι για γερά νεύρα…

Εκπρόσωπος του αμερικανικού λαού με μία ψήφο διαφορά (1910)


Οι εκλογές στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων λαμβάνουν χώρα πιο συχνά από κάθε άλλη ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση, την ίδια ώρα που το σώμα φιλοξενεί και τους περισσότερους αντιπροσώπους από κάθε άλλο εκλόγιμο φορέα των ΗΠΑ. Είναι λοιπόν λογικό οι αναμετρήσεις να κρίνονται εδώ στον πόντο πολύ περισσότερο από τις άλλες εκλογικές μάχες της Αμερικής, όπως οι προεδρικές, όταν ο Μπους έχασε στη Φλόριντα από τον Γκορ το 2000 με 537 ψήφους διαφορά ας πούμε, ή οι εκλογές για τη Γερουσία, όταν η διαφορά των δύο ψήφων οδήγησε σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας το 1974 στο New Hampshire. Ήταν ωστόσο μία και μόνο μία η φορά που η μοναδική ψήφος έκανε τη μεγάλη διαφορά στις εν λόγω εκλογές σε ολόκληρο τον 20ό αλλά και τον 21ο αιώνα: το 1910, στην εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός Charles B. Smith έκλεψε τη θέση από τον De Alva S. Alexander με μία ψήφο διαφορά: 20.685 ο ένας, 20.684 ο άλλος (παρά το γεγονός ότι η δεύτερη καταμέτρηση άνοιξε αργότερα ελαφρώς την ψαλίδα της διαφοράς)…

Πρωτιά με μία ψήφο διαφορά και στη Βρετανία (1910)


Συμπτωματικά, το μόνο σύγχρονο παράδειγμα βρετανικών εκλογών που κρίθηκαν στον πόντο σημειώθηκε κι αυτό το 1910, σε μια μάλλον σημαδιακή χρονιά για τις εκλογές του πλανήτη. Τότε ήταν που ο Συντηρητικός Henry Duke μέτρησε εμφατική(!) νίκη κατά του Φιλελεύθερου Harold St. Maur στην πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας, Έξετερ. Ο St. Maur μάλιστα κέρδισε αρχικά την αναμέτρηση, με 4 ψήφους διαφορά, η επανακαταμέτρηση ωστόσο ανέδειξε νικητή τον Duke, ο οποίος διατήρησε έτσι τη θέση του στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων με το μικρότερο δυνατό «κεφάλι»: 4.777 ο ένας, 4.776 ο άλλος…

Νίκη με μία ψήφο διαφορά πάλι και πάλι (1839, 1842)

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Marcus «Landslide» Morton κέρδισε τις κυβερνητικές εκλογές της Μασαχουσέτης το 1839 με νούμερα που δεν αφήνουν και πολλά να πεις: πήρε τις 51.034 ψήφους από τους 102.066 ψηφοφόρους! Πλειοψηφία ενός δηλαδή, αρκετή πάντως για να τον στέψει αντιπρόσωπο του αμερικανικού έθνους. Εδώ μιλάμε βέβαια για άθλο που επαναλήφθηκε: αφού απέτυχε να επανεκλεγεί το 1840 (οι κυβερνητικές εκλογές της πολιτείας ήταν στα χρόνια εκείνα ετήσια υπόθεση), εκλέχθηκε και πάλι το 1842 με τι άλλο, με μία ψήφο διαφορά!

Έτσι το κάνουν και οι Ινδοί (2008)

Ήταν το 2008 όταν ο ινδός πολιτικός C.P. Joshi έχασε για μία ψήφο τη θέση του στο νομοθετικό σώμα της επαρχίας Rajasthan στα βορειοδυτικά της χώρας. Στην τελική καταμέτρηση, ο Joshi ηττήθηκε από τον αντίπαλό του Kalyan Singh Chouhan με διαφορά στήθους: 62.216 έναντι 62.215 ψήφων. Και κάτι ακόμα: τόσο η σύζυγος του πολιτικού όσο και η μητέρα και ο οδηγός του δεν κατάφεραν να προσέλθουν στις κάλπες εκείνη την αποφράδα ημέρα, την ίδια ώρα που οι φήμες ήθελαν τη σύζυγο του αντιπάλου να τον διπλοψηφίζει σε δύο εκλογικά κέντρα του κρατιδίου! Μιλώντας για πιστούς ψηφοφόρους δηλαδή…

Έτσι λύνονται οι εκλογικές ισοβαθμίες στο Γουαϊόμινγκ (1994)

Ήταν το 1994 στην εκλογική κούρσα του Γουαϊόμινγκ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ο Ρεπουμπλικανός Randall Luthi και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Larry Call συγκέντρωσαν αμφότεροι 1.941 ψήφους ακριβώς. Μετά την επανακαταμέτρηση που έδωσε τα ίδια αποτελέσματα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Mike Sullivan ανέλαβε να αναδείξει τον νικητή με αντισυμβατικό μεν, αν και νόμιμο πολιτειακά τρόπο: έβαλε ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ στο καουμπόικο καπέλο του, το οποίο ανέδειξε τον νικητή! Ο Luthi αναδείχτηκε έτσι θριαμβευτής στην ομολογουμένως περίεργη αυτή διαδικασία, αν και το μέλλον θα δικαίωνε την έμπνευση του γερουσιαστή και την απόφαση της τύχης, καθώς ο Luthi κράτησε τη θέση του μέχρι και το 2007…

Εκλογική αναμέτρηση για Ρεκόρ Γκίνες (1961)

Ήταν οι εθνικές εκλογές της Ζανζιβάρης τον Ιανουάριο του 1961 που περιλήφθηκαν στις σελίδες των Ρεκόρ Γκίνες ως η αναμέτρηση με τη μικρότερη διαφορά. Το Αφρικανικό Κόμμα κατέλαβε τις 10 από τις 22 έδρες του Νομοθετικού Συμβουλίου της χώρας, την ίδια ώρα που το Εθνικιστικό Κόμμα της Ζανζιβάρης πήρε τις 9. Η νίκη κρίθηκε σε αποφασιστικής σημασίας περιφέρεια της χώρας, με το Αφρικανικό Κόμμα να κερδίζει τη μάχη με 1.538 ψήφους έναντι των 1.537 του αντίπαλου μορφώματος. Ακολούθησαν αναταραχές και πολιτικές ζυμώσεις, όπως ήταν φυσικό, και πέντε μήνες αργότερα η αναμέτρηση επαναλήφθηκε, με τα δύο κόμματα να κατακτούν από 10 έδρες…

Εκλογικές περιπέτειες στις Φιλιππίνες (2013)

Ήταν πέρυσι όταν οι δημαρχιακές εκλογές σε επαρχία των Φιλιππίνων πήραν άσχημη τροπή, όταν ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος Salvador Py ισοψήφησε με τον Marvic Feraren του Φιλελεύθερου Κόμματος με 3.236 ψήφους. Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι έλυσαν τις διαφορές τους σε ένα προσυμφωνημένο παιχνίδι, αφήνοντας την τύχη να πάρει τον πρώτο λόγο. Έριξαν λοιπόν το κέρμα αρκετές φορές, καθώς ακόμα και η τύχη αρνιόταν να αναδείξει νικητή, αν και τελικά κέρδισε ο Feraren, με τις εκλογικές περιπέτειες να αναγκάζουν τον αντίπαλό του να αμφισβητήσει κατόπιν την ετυμηγορία της τύχης! Παρά τον συμφωνημένο τρόπο για την ανάδειξη του νικητή, ο Py δεν δέχτηκε την εκλογική ήττα του ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να αποφασίσει η μοίρα τον νέο δήμαρχο, θεωρώντας το όλο σύστημα με το στρίψιμο του κέρματος καθαρή αποκοτιά. Τότε έσφαξε λέει όλα τα γουρούνια που κατείχε ο κτηνοτρόφος-υποψήφιος δήμαρχος ως παράπλευρες απώλειες της δημαρχιακής του εκστρατείας…

Το διαβόητο ψηφοδέλτιο των αυστριακών εκλογών (2013)

Στο πιο περίεργο ίσως περιστατικό με μοναδική ψήφο να καθορίζει το αποτέλεσμα, ήταν το 2013 στις τοπικές εκλογές του αυστριακού καντονιού Carinthia που η μάχη κρίθηκε με ένα και μόνο ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο είχε ωστόσο πάνω του ζωγραφισμένο ένα πέος! Όπως καταλαβαίνετε, έγινε κακός χαμός στο κρατίδιο για την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, το οποίο αν εξαιρέσουμε το άσεμνο σκίτσο, ήταν καθ’ όλα νόμιμο. Το διαβόητο ψηφοδέλτιο θεωρήθηκε τελικά έγκυρο και έδωσε πράγματι τη νίκη στους Πράσινους, αφήνοντας έτσι πίσω το αντίπαλο κόμμα κατά μία ψήφο…

Στον Καναδά το κάνουν συνεχώς (1994, 2003)

Η Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ έχει μακρά και πλούσια ιστορία αναμετρήσεων που κρίνονται στον πόντο. Το 1994, στις τοπικές εκλογές του Saint-Jean, οι δύο υποψήφιοι, ο Michel Charbonneau του Φιλελεύθερου Κόμματος και ο Roger Paquin του Parti Quebecois, έλαβαν ακριβώς 16.536 ψήφους ο καθένας! Το 2003 η ισοψηφία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά στην επαρχία Champlain μεταξύ του Pierre Brouillette των Φιλελεύθερων και της Noella Champagne του Parti Quebecois, οι οποίοι μοιράστηκαν από 11.852 ψήφους. Και οι δύο αναμετρήσεις κρίθηκαν με επανάληψη της διαδικασίας αρκετές εβδομάδες αργότερα, αναδεικνύοντας αμφότερες νικητή το Parti Quebecois με μερικές δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες ψήφους διαφορά…

Στη Νεβάδα είναι οι καλύτεροι (2002, 2011)



Στη Νεβάδα των ΗΠΑ λύνουν ακόμα τις εκλογικές διαφορές τους σαν άντρες, τραβώντας δηλαδή τραπουλόχαρτα, με το μεγαλύτερο να δίνει την εκλογική νίκη! Ήταν το 2002 όταν ο Ρεπουμπλικανός Dee Honeycutt, αφού ισοψήφησε στις εκλογές με τον Δημοκρατικό R.J. Gillum, έχασε τελικά τη θέση του στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας όταν τράβηξε βαλέ καρό και ο αντίπαλός του βαλέ μπαστούνι! Τα τραπουλόχαρτα επιστρατεύτηκαν να λύσουν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση στην πολιτεία το 2011, όταν η Tanya Flanagan και η Linda Meisenheimer έπιασαν τις τράπουλες για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Βόρειου Λας Βέγκας (φυσικά!), καθώς καμιά τους δεν ήταν διατεθειμένη να πληρώσει τα 600 δολάρια για την επανακαταμέτρηση των ψήφων: η Meisenheimer τράβηξε ρήγα και η Flanagan ένα φτωχό πεντάρι, αποχαιρετώντας έτσι την πολιτική καριέρα… 


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 51383

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>