Ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους, με διάρκεια 30 ημέρες. Αρχικά ήταν ο δεύτερος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου και πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια. Ο Νέρων θέλησε να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius), ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 65 μ.Χ, αλλά η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.
Στην Αρχαία Ρώμη ο μήνας ήταν αφιερωμένος σε δύο θεούς, την Αφροδίτη και τον Απόλλωνα. Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν:
- Tην 1η Απριλίου τα Βενεράλια (Veneralia), προς τιμήν της θεάς της αγάπης και της ομορφιάς Βένους, της Αφροδίτης των Αρχαίων Ελλήνων.
- Από τις 4 έως τις 10 Απριλίου τα Μεγαλήσια (Megalesia), προς τιμή της θεάς Κυβέλης, με μουσικούς και γυμνικούς αγώνες.
- Στις 21 Απριλίου τα Παλίλια (Palilia), ποιμενική γιορτή προς τιμή της θεάς Εστίας. Οι βοσκοί κρατούσαν κλαδιά δάφνης και ράντιζαν με νερό το έδαφος, ενώ άναβαν φωτιές με άχυρα και πηδούσαν τρεις φορές πάνω από αυτές για να εξαγνιστούν. Η γιορτή αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 787 μ.Χ, οπότε καταργήθηκε με απόφαση της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Το έθιμο με τις φωτιές κρατά έως σήμερα.
- Στις 22 Απριλίου γιόρταζαν με κρασοκατανύξεις τα Βινάλια Πριόρα (Vinalia Prioria), δηλαδή τα Πρώτα Οινοφόρια.
- Στις 28 Απριλίου ξεκινούσαν τα Φλοράλια (Floralia), τα ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της Flora, θεάς της βλάστησης και της άνοιξης.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Μάρτιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ελαφηβολιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Μουνυχιώνα. Το διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:
- Γαλάξια, προς τιμή της Ρέας, με την προσφορά του Γαλαξία, ενός ποτού από γάλα και κρίθινο αλεύρι.
- Και μια γιορτή προς τιμή του θεού Έρωτα, «Μουνυχιώνος Τετράδι», δηλαδή στις 4 του μήνα Μουνυχιώνα, 19 Απριλίου στα καθημάς.
Ο Απρίλης αποκαλείται στις διάφορες ντοπιολαλιές:
- Γρίλλης, δηλαδή γκρινιάρης, γιατί συνήθως τελείωναν τα γεωργικά αποθέματα από τις προηγούμενες συγκομιδές κι άρχιζαν οι γκρίνιες στην οικογένεια.
- Τιναχτοκοφινίδης ή Τιναχτοκοφινίτης, επειδή καθαρίζονταν τα κοφίνια για να καθαριστούν.
- Αηγιωργίτης ή Αηγιωργάτης, λόγω της μεγάλης χριστιανικής εορτής του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου).
- Λαμπριάτης, λόγω του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πάσχα ή Λαμπρής, που επισυμβαίνει συνήθως τον Απρίλιο.
- Τριανταφυλλάς, επειδή τον Απρίλιο ανθίζουν οι τριανταφυλλιές.
Παροιμίες για τον Απρίλιο:
Εορτολόγιο Απριλίου:
4 ΑπριλίουΛάζαρος, Λαζαρία.
5 ΑπριλίουΒάιος, Βαΐα, Δάφνη.
6 ΑπριλίουΕυτύχιος, Ευτυχία.
10 ΑπριλίουΑναξιμένης, Δημοσθένης, Δημοσθενία, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Θεόφραστος, Θησεύς, Θησέας, Ισοκράτης, Μιλτιάδης, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Περίκλεια, Πίνδαρος, Πολύβιος, Πολυβία, Προμηθέας, Σοφοκλής, Σοφόκλεια, Φιλοποίμην, Φωκίων, Σωκράτης, Σωκρατία, Ανάξαρχος, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημόκλεια, Μνήσαρχος, Πολύνικος, Πολυνίκη, Χρόνιος, Χρονία.
11 ΑπριλίουΑντίπας, Αντύπας.
12 ΑπριλίουΑναστάσιος, Αναστασία, Λάμπρος, Λαμπρούλα, Πασχάλης, Πασχαλία, Στασινός, Στασινή, Ανέστης, Ανεστούλα, Λαμπρινός, Λαμπρινή.
14 ΑπριλίουΑρίσταρχος, Ραφαήλ, Ραφαέλα, Τρόφιμος.
15 ΑπριλίουΛεωνίδας, Λεωνιδία.
16 ΑπριλίουΓαληνός, Γαλήνη, Χιονία, Λεωνίδας, Λεωνιδία, Βασίλισσα, Καλλίς, Καλλίδα, Χαρίσσα, Νίκη, Ειρήνη, Αγάπιος, Αγάπη, Χιονάτη.
17 ΑπριλίουΖώης, Ζωή, Πηγή, Πολυζώης, Πολυζώη, Ζωοπηγή, Ζήσιμος, Ζήσης, Ζησούλα, Θεοπηγή, Χρυσοπηγή.
18 ΑπριλίουΉφαιστος.
19 ΑπριλίουΘωμάς, Θωμαΐς.
22 ΑπριλίουΝαθαναήλ, Νέαρχος, Νιάρχος, Νιάρχω.
23 ΑπριλίουΓεώργιος, Γεωργία, Θερινός.
24 ΑπριλίουΑχιλλεύς, Ελισάβετ, Δούκας, Δούκισσα.
25 ΑπριλίουΜάρκος, Νίκη.
28 ΑπριλίουΑντίπατρος.
29 ΑπριλίουΙάσων, Κέρκυρα.
30 ΑπριλίουΑσημάκης, Ασημίνα, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Δονάτος.
Περισσότερα αφιερώματα για μήνες εδώ.