Σενάρια ταινιών που επικαλούνται αληθινά ιστορικά γεγονότα, μπορεί να αποδειχθούν τραγικά αναληθή, λόγω των παρεμβάσεων των σεναριογράφων στην υπόθεση.
Έτσι, σε πολλές από αυτές τις ταινίες παρατηρούμε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, που άλλοτε προκαλούν τις αντιδράσεις του κοινού και άλλοτε ειρωνικά γέλια.
Έτσι, σε πολλές από αυτές τις ταινίες παρατηρούμε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, που άλλοτε προκαλούν τις αντιδράσεις του κοινού και άλλοτε ειρωνικά γέλια.
10. Braveheart, 1995
Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Σκοτσέζοι εκείνης της εποχής φορούσαν κόκκινες κάπες όταν πολεμούσαν. Στην πραγματικότητα οι σκοτσέζικες φούστες εμφανίστηκαν περίπου 300 χρόνια αργότερα από τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία.
Πρόκειται για μια ιστορική ταινία, με τον Mel Gibson να πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Ωστόσο, όσον αφορά το σενάριο και τη διήγηση της ιστορίας οι ιστορικοί εντόπισαν ορισμένες μικροδιαφορές με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Το σημαντικότερο που τους ενόχλησε ήταν οι στολές που φορούσαν οι οι Σκοτσέζοι, οι οποίες μοιάζουν βγαλμένες από άλλη εποχή.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Σκοτσέζοι εκείνης της εποχής φορούσαν κόκκινες κάπες όταν πολεμούσαν. Στην πραγματικότητα οι σκοτσέζικες φούστες εμφανίστηκαν περίπου 300 χρόνια αργότερα από τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία.
9. Ποκαχόντας, 1995
Φαίνεται πως ότι μάθαμε από τις ταινίες για την θρυλική Ποκαχόντας ήταν λανθασμένο, καθώς όπως αναφέρουν οι ιστορικοί πρόκειται για μια σημαντική διαστρέβλωση των γεγονότων, που όμως εξυπηρετούσε το σενάριο των ταινιών.
Στην πραγματικότητα η Ποκαχόντας δεν ερωτεύθηκε ποτέ τον Βρετανό έποικο Τζον Σμίθ, αφού ήταν μόλις 11 ετών. Μάλιστα,αναφέρεται ότι απήχθη από αυτόν, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και παντρεύτηκε έναν έμπορο καπνού. Στην πραγματική ιστορία δεν φιγουράρει πουθενά ο Τζον Σμίθ.
8. Battle of the Bulge, 1965
Σε αυτήν τη περίπτωση οι παραγωγοί της ταινίας άλλαξαν όλο το σκηνικό που εξελίχθηκαν τα πραγματικά γεγονότα. Αντικατέστησαν το χιονισμένο Βέλγιο με την ηλιόλουστη Ισπανία, γεγονός που προσέφερε καλύτερα πλάνα.
Ακόμη ένα λάθος των παραγωγών, ήταν η αντικατάσταση των παλαιών τανκ με καινούργια, πράγμα που δεν πέρασε απαρατήρητο όπως ήλπιζαν. Αντίθετα έγινε αντικείμενο κριτικής τόσο από τους ιστορικούς όσο και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Eisenhower, ο οποίος σε συνέντευξή του, είχε ασκήσει κριτική στην ταινία.
7. Bonnie and Clyde. 1967
Ο αστυνομικός Frank Hamer ήταν αυτός που έστησε την ενέδρα και σκότωσε το ζευγάρι που είχε σκορπίσει το θάνατο σε πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ. Στην ταινία όμως, ο αστυνομικός φαίνεται να συλλαμβάνεται από το ζευγάρι, που τον βασανίζει και στο τέλος τον σκοτώνει. Μάλιστα, η χήρα είναι αυτή που έκανε μήνυση για δυσφήμηση, αφού στην πραγματικότητά αυτό δεν έγινε ποτέ.
6. Birdman of Alcatraz, 1962
Ήταν μια από τις ταινίες που επηρέασε περισσότερο την κοινή γνώμη, καθώς η οπτική που παρουσίαζε την ιστορία του Robert Stroud, έκανε το κοινό να ζητά την απελευθέρωσή του. Μάλιστα το σενάριο δεν ανέφερε καν το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα πολύ βίαιο χαρακτήρα και πως δολοφόνησε έναν συγκρατούμενό του μαχαιρώνοντάς τον. Ούτε, ανέφερε το γεγονός ότι ήταν κάτοχος φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.
5. A beautiful mind, 2001
Φαίνεται πως οι ψευδαισθήσεις του John Nash ήταν ακουστικές και όχι οπτικές, όπως εμφανίζεται στην ταινία, επομένως τα γραφήματα που εμφανίζονται δεν μπορούν ληφθούν υπόψη. Παράλληλα, στην ταινία υπονοείται ότι είχε έναν παραμελημένο γιο, κάτι που δεν ήταν αλήθεια και η δραματική σκηνή του λόγου του στα βραβεία Νόμπελ δεν έγινε ποτέ, αφού ο ίδιος δεν έβγαλε ποτέ λόγο.
4. U-571, 2000
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ταινία ως μια αδικία, σχετικά με τη δράση των Βρετανών δυτών. Η ταινία φαίνεται να παρουσιάζει εκτενέστερα και με μεγαλύτερη προσοχή τη δράση των υπηρεσιών των αμερικάνικών δυνάμεων, αφήνοντας στη σκιά τους Βρετανούς δύτες. Κάτι που δεν ήταν ευχάριστο για τη βρετανική πλευρά και τον τότε πρωθυπουργό.
3. The Social Network, 2010
Στην ταινία ο Mark Zuckerberg είναι ο εμπνευστής της ιδέας του Facebook, αφού κάποια κοπέλα τον παράτησε σε ένα ραντεβού που είχε κανονίσει για δείπνο. Στην πραγματικότητα τότε ο Zuckerberg έβγαινε με τη σημερινή σύζυγό του, πολύ καιρό πριν από την ιδέα του για το δημοφιλέστερο παγκόσμιο ιστό.
2. The Pateriot, 2000
Η συγκεκριμένη ταινία με θέμα την ανεξαρτησία των ΗΠΑ απεικονίζει μια εκκλησία με Αμερικανούς πολίτες να φλέγεται και όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα να χάνουν τις ζωές τους. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη ποτέ κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο οι παραγωγοί της ταινίας άντλησαν την έμπνευσή τους από την κατάληψη ενός γαλλικού χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα, όταν και έκαψαν μια εκκλησία μέσα στην οποία είχαν βρει καταφύγιο τα γυναικόπαιδα.
1. The Birth of Nation, 1915
Η συγκεκριμένη ταινία απεικονίζει τους αφροαμερικανούς πολίτες ως βιαστές και εγκληματίες, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει την δράση της Ku Klux Klan ως ηρωική. Η ταινία αποτέλεσε σημαντικό μέσω στράτευσης των Αμερικανών στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ασκούσε σημαντική προπαγάνδα υπέρ της.
Περισσότερα κινηματογραφικά θέματα εδώ.