Νηπιαγωγείο
Οι πιθανότητες να χρειαστεί μελέτη ένα παιδί μέχρι 5-6 ετών είναι ελάχιστες. Ωστόσο σε αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία η ανάγνωση και μόνο εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε.
Τι να κάνετε
- Μάθετε τις μεθόδους διδάγματος ανάγνωσης και αριθμητικής που ακολουθούν οι νηπιαγωγοί του σχολείου του παιδιού σας και ακολουθήστε τις ίδιες στο σπίτι.
- Κλείστε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το κινητό σας ή τον υπολογιστή και ό,τι άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και εστιάστε στο παιδί σας για τα 10 λεπτά που απαιτούνται.
- Προσπαθήστε να μην διαβάζετε δύσκολες λέξεις και επιχειρήστε να του δείξετε μια εικόνα και να το αφήσετε να μαντέψει τη λέξη.
- Αν πει κάτι λάθος, πείτε εσείς το σωστό χωρίς όμως να τον κρίνετε.
- Διαβάζοντας, ακολουθήστε τις λέξεις με το δάχτυλό σας.
- Όποια κι αν είναι η πρόοδός του, επαινέστε το για την προσπάθειά του. Έχει μεγαλύτερη αξία να πείτε «Μπράβο, καλή προσπάθεια» παρά «Μα τι έξυπνο παιδί!».
- Παίξτε μαζί με το παιδί σας τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ηλεκτρονικής διδασκαλίας. Βρείτε τα εδώ.
Δημοτικό
Μεταξύ 6 και 12 ετών, η ποσότητα και το επίπεδο της μελέτης του παιδιού θα αυξάνεται σταδιακά έως ότου είναι έτοιμο για το γυμνάσιο.
Τι να κάνετε
- Μην του επιτρέπετε να αφήνει το διάβασμα για το βράδυ, καθώς θα είναι κουρασμένο.
- Δημιουργήστε ένα ήσυχο, καθαρό περιβάλλον μελέτης για το παιδί σας, ακόμα κι αν είναι μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας. Θα πρέπει πάντα να μελετά εκεί.
- Δώστε του διαφορετικές πηγές έρευνας κατά τη μελέτη του, όπως μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα λεξικό και το διαδίκτυο.
- Καθίστε με το παιδί σας ενώ διαβάζει. Μπορείτε παράλληλα να διαβάζετε ένα δικό σας βιβλίο ή να οργανώνετε τις δουλειές σας.
- Βοηθήστε το να βρει τις απαντήσεις όπου «κολλάει», αλλά μην μπείτε στη διαδικασία να κάνετε εσείς τα μαθήματά του.
- Εκμεταλλευτείτε το πλούσιο εκπαιδευτικό της ηλεκτρονικής διδασκαλίας για το δημοτικό και λύστε μαζί του επαναληπτικές ασκήσεις ή παίξτε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένο όλο το εκπαιδευτικό υλικόγια κάθε τάξη του δημοτικού, εδώ εκπαιδευτικά παιχνίδιακι εδώ βοηθήματα.
Γυμνάσιο
Μέχρι να φτάσει το γυμνάσιο, το παιδί σας θα πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα μελέτης.
Τι να κάνετε
- Σιγουρευτείτε ότι κάνει τακτικά διαλείμματα. Για κάθε μισή ώρα μελέτης είναι αρκετά 10 λεπτά. Ενθαρρύνετέ το να πάρει λίγο καθαρό αέρα ή να κάνει ένα διάλειμμα από την οθόνη, αν δουλεύει στον υπολογιστή.
- Έχει νόημα να έχει δύο κασετίνες, σε περίπτωση που ξεχάσει τη μία στο σπίτι.
- Υποστηρίξτε τη μελέτη του, πηγαίνοντας το σε σχετικά μουσεία, μέρη ή βάζοντάς το να δει σχετικά ντοκιμαντέρ. Βρείτε εδώ πάνω από 600 εκπαιδευτικά βίντεο και ντοκιμαντέρ.
- Μάθετέ του να χρησιμοποιεί και τη βιβλιοθήκη, αλλά και το διαδίκτυο.
- Εκμεταλλευτείτε το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ηλεκτρονικής διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα του Γυμνασίου.Βρείτε εδώ όλα τα βοηθήματα κι εδώ περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό.
Λύκειο
Στο λύκειο τα παιδιά έχουν πάρει το δρόμο τους. Ωστόσο, ακόμα κι εδώ μπορείτε να τα βοηθήσετε:
Τι να κάνετε
- Εκμεταλλευτείτε το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ηλεκτρονικής διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα του Λυκείου. Βρείτε εδώ όλα τα βοηθήματα κι εδώ περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό.
- Υποστηρίξτε τη μελέτη του, πηγαίνοντας το σε σχετικά μουσεία, μέρη ή βάζοντάς το να δει σχετικά ντοκιμαντέρ. Βρείτε εδώ πάνω από 600 εκπαιδευτικά βίντεο και ντοκιμαντέρ.
Η συζήτηση με τους δασκάλους
Στα περισσότερα σχολεία υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επικοινωνίας μεταξύ δασκάλων και γονέων. Μάθετε την πολιτική του σχολείου σας και μην την αμελήσετε. Μην διστάσετε να μιλήσετε στον εκάστοτε καθηγητή σε περίπτωση που το παιδί σας αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα στο σχολείο.
Εντατική μελέτη
Αν η μελέτη του παιδιού σας αρχίζει να φτάνει πέρα από τις δυνάμεις σας, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς βοήθεια. Σχεδόν για κάθε σχολικό βιβλίο υπάρχουν βοηθήματα, τα οποία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.
Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.