Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Όλες οι αλλαγές στο Δημοτικό σχολείο. Τέλος το διάβασμα στο σπίτι, μελέτη στο σχολείο.

$
0
0
Φωτογραφία: SOOC

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάθεση των προτάσεών του για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Μάλιστα τα πιο σημαντικά σημεία που δίνεται μεγάλο βάρος είναι:
  • η σχολική σάκα να γίνει πιο ελαφριά
  • η μελέτη στο σχολείο
  • η ενοποίηση των διάφορων τύπων δημοτικών σχολείων σε δύο
Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, κάποιες από αυτές τις αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, ενώ για άλλες θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα χρόνου.
Ποια μαθήματα θα διαβάζονται στο σχολεία και ποια στο σπίτι
Το υπουργείο Παιδείας προτείνει οι μαθητές να μελετούν τα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής στο σχολείο, ώστε η μελέτη να αναπτύσσεται και να ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της «διδακτικής περιόδου» από τον ίδιο τον διδάσκοντα. Επίσης προτείνεται ο περιορισμός στο ελάχιστο, και μόνο στα βασικά μαθήματα, των εργασιών που ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι. Στόχος είναι να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται μαθητές και γονείς από την "κατ'οίκον"διδασκαλία.
Αλλαγή στο πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων
  • Αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και εξορθολογισμός του περιεχομένου σπουδών με δραστικό περιορισμό της διδακτέας ύλης, ώστε να ολοκληρώνεται αλλά και να εμπεδώνεται στον πραγματικά διατιθέμενο διδακτικό χρόνο
  • Ανακατανομή της ύλης από τάξη σε τάξη, ή και από βαθμίδα σε βαθμίδα, όπου χρειάζεται.
  • Δυνατότητα διαμόρφωσης μέρους του ωρολογίου προγράμματος από τη σχολική μονάδα, (ποσοστό περίπου 10%) με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της κ.λπ.
  • Ένταξη των δράσεων του κοινωνικού σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία του αναλυτικού προγράμματος μέσω του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
Οι αλλαγές σε ολοήμερα και κλασικά σχολεία
Στο ολοήμερο σχολείο με:
  • «Κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 30-35 ωρών, που να αφορά όλα τα δημοτικά σχολεία από εξαθέσια και πάνω
  • «Ανοικτού τύπου» πρόγραμμα προαιρετικών σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας έως 10 ωρών (από 14:15 έως 16:00). Στα μαθήματα επιλογής του προγράμματος προαιρετικών σπουδών περιλαμβάνονται η δεύτερη ξένη γλώσσα, η μουσική, τα εικαστικά, η θεατρολογία, η φυσική αγωγή και εν γένει βιωματικές και πολιτιστικές δράσεις.
Στο κλασικό σχολείο:
  • «Κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 25-30 ωρών (από 8:00 έως 13:00), το οποίο αφορά όλα τα υπόλοιπα (με λιγότερα από έξι τμήματα) δημοτικά σχολεία.

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>