«Δεν είναι μέθοδος θεραπείας αλλά φιλοσοφία, τρόπος συμπεριφοράς. Δεν επιδιώκει να αλλάξει συμπεριφορές αλλά να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στον θεραπευόμενο. Βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο, χωρίς μάλιστα να απαιτεί πόρους. Η Πράα Διδασκαλία (Gentle Teaching) είναι δωρεάν και ακόμη όταν δεν υπάρχουν χρήματα και επαρκείς προϋπολογισμοί υπόσχεται να αλλάξει τα πράγματα ή τουλάχιστον να κρατά την ελπίδα ζωντανή», περιγράφει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Πράας Διδασκαλίας Maurits Eijgendaal στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προσέγγιση της «Πράας Διδασκαλίας», θεωρείται ριζοσπαστική για τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς εξηγεί ότι ένας επαγγελματίας που την εξασκεί δεν θεωρεί τους πάσχοντες ως «προβληματικούς», αλλά αντίθετα επικεντρώνεται στο σημείο όπου θεωρεί πως ευθύνεται για την κακή ψυχολογική κατάσταση του: τις ανθρώπινες σχέσεις. «Οταν ένας νέος άνθρωπος θυμώνει και προσπαθεί να χτυπήσει τον θεραπευτή του, η Πράα Διδασκαλία θεωρεί τη συμπεριφορά αυτή ως προσπάθεια επικοινωνίας του πάσχοντα. Το άτομο αυτό βρίσκεται προφανώς σε κατάσταση χάους. Δεν είναι επιθετικό αλλά βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης, συνεπώς αντί να προσπαθεί ο περιθάλπων να το σταματήσει με θυμωμένες εκφράσεις ή με φυσική επαφή είναι προτιμότερο να το ηρεμήσει λέγοντάς του ότι κατανοεί ότι βρίσκεται σε απόγνωση, ότι το συμπαθεί και ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μαζί μια λύση», σημειώνει.
Γι΄ αυτή τη φιλοσοφία μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δανός Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγός και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Πράας Διδασκαλίας, Maurits Eijgendaal, ο οποίος από τη θέση του προέδρου στο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας, προσπάθησε να αλλάξει τα μέχρι τότε δεδομένα στον τομέα της περίθαλψης. "Η Πράα Διδασκαλία, μια προσέγγιση που εισήγαγε ο Δρ. John McGee τη δεκαετία του '80, αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη Βραζιλία και εφαρμόστηκε σε ομάδες αλληλοβοήθειας που δημιουργήθηκαν για τα παιδιά του δρόμου σε μεγάλες πόλεις. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια, σε εγκληματίες που βρίσκονται στη φυλακή, σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε ιδρύματα που περιθάλπουν άτομα με νοητική υστέρηση"αναφέρει.
Πως ξεκίνησε η «Πράα Διδασκαλία» και που έχει εφαρμοστεί
«Η Πράα Διδασκαλία, μια προσέγγιση που εισήγαγε ο Δρ. John McGee τη δεκαετία του '80, αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη Βραζιλία και εφαρμόστηκε σε ομάδες αλληλοβοήθειας που δημιουργήθηκαν για τα παιδιά του δρόμου σε μεγάλες πόλεις. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια, σε εγκληματίες που βρίσκονται στη φυλακή, σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε ιδρύματα που περιθάλπουν άτομα με νοητική υστέρηση», σημειώνει ο Eijgendaal και επισημαίνει ότι πριν από 25 χρόνια οπότε και ήρθε σε επαφή με την επαναστατική αυτή μέθοδο οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. «Στη δουλειά μου ως πρόεδρος ενέπνευσα το προσωπικό να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε ως άτομα που αναζητούν αναγνώριση, συντροφικότητα, ακόμη και αγάπη από εμάς ώστε να επιλέξουν να αλλάξουν. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων αλλά μπορούμε να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία αν εκείνοι αποφασίσουν να αλλάξουν τους εαυτούς τους», σημειώνει.
Ποιοι μπορούν να την εφαρμόσουν
Στην ερώτηση ποιοι ειδικοί μπορούν να την εφαρμόσουν, απαντά «οποιοσδήποτε ασχολείται με την εξυπηρέτηση άλλων ανθρώπων» και σχολιάζει ότι στα συνέδρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο συμμετέχουν καθηγητές, γιατροί και άλλοι ειδικοί όπως κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές ακόμη και άτομα χωρίς εκπαίδευση.
«Το να εφαρμόζει κανείς την Πράα Διδασκαλία στη δουλειά του σημαίνει να δημιουργεί μια κουλτούρα ευγένειας στο νοσοκομείο, στο ίδρυμα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εξυπηρετούνται άνθρωποι. Αυτή η κουλτούρα σημαίνει επίσης ότι η ευγένεια εξασκείται και ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού. Δε είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο διαφορετικές κουλτούρες σε ένα ίδρυμα. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των φροντιστών επηρεάζει το κλίμα που αναπτύσσεται ανάμεσα στους περιθάλποντες και τους ανθρώπους που εξυπηρετούν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπογραμμίζει σε κάθε τόνο ότι «η Πράα Διδασκαλία δεν είναι μια μέθοδος», τονίζει ότι χρησιμοποιεί ως μέσο την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου και σημειώνει: «Αν εργάζομαι με ένα άτομο που διακατέχεται από φόβο, θα κάνω οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για να το προστατεύσω από την αιτία του φόβου του. Θα προσπαθήσω να του διδάξω ότι είναι ασφαλές να βρίσκεται μαζί μου και να δημιουργήσω την ελπίδα ότι θα μπορεί να αισθανθεί ασφαλές, όπως ένας πατέρας διδάσκει το γιο του να κολυμπά στον ωκεανό».
Η «Πράα Διδασκαλία» στις χώρες της οικονομικής κρίσης και την Ελλάδα
Τέλος, ο Δανός εκπαιδευτικός κάνει εκτενή αναφορά και στις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και τις ελπίδες που έχει η φιλοσοφία της οποίας είναι κοινωνός να εφαρμοστεί. Οπως σημειώνει, ιδιαίτερα στις χώρες όπου δεν υπάρχουν πόροι είναι πολύ σημαντική η χρησιμοποίηση της, καθώς είναι δωρεάν.
Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνει ότι η Πράα Διδασκαλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή σε πολλά μέρη της χώρας. .Στις έξι επισκέψεις μου στην Κρήτη κατά τις οποίες δίδαξα την Πράα Διδασκαλία, γνώρισα ανοιχτόκαρδους και θερμούς ανθρώπους και διαπίστωσα ότι η Πράα Διδασκαλία ταιριάζει απόλυτα στην Ελληνική κουλτούρα. Μέχρι τώρα έχουμε ήδη δύο συμβούλους Πράας Διδασκαλίας, έναν στην Κρήτη και έναν στη Φλώρινα. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε το επόμενο Διεθνές Συνέδριο στην Ελλάδα και περιμένουμε επισκέπτες από 50 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει.
Ο κ. Eijgendaal βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Φλώρινα όπου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φλώρινας, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Φλώρινας και τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και επισκέφθηκε μονάδες ειδικής αγωγής της περιοχής.
φωτογραφία: Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φλώρινας
iefimerida.gr