Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Παιδείας
1. Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στις θέσεις τους. Και συγκεκριμένα: 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν από την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβει υπηρεσία. Επίσης, τοποθετήθηκαν έως και σήμερα 4.900 αναπληρωτές.
2. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν ακόμη 10.000 αναπληρωτές, με βάση τα πραγματικά κενά που θα προκύπτουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στις κατευθύνσεις, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.
Επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κυήσεως, συνταξιοδοτήσεως κ.ο.κ).
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “BHMAFM» ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:
«Είναι η πιο δύσκολη χρονιά από πλευράς έλλειψης χρημάτων και από έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Από την πλευρά των βιβλίων τα πράγματα είναι καλά, γιατί τα βιβλία είναι στη θέση τους. Έχουμε διορίσει τις τελευταίες μέρες 5.000 εκπαιδευτικούς αναπληρωτές και όλο το σύστημα διαθέτει 127.033 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.
Θα έχουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες, διαπιστώνοντας την Δευτέρα πόσα θα είναι τα κενά, τη δυνατότητα να στείλουμε 10.000 ακόμη εκπαιδευτικούς και θα το κάνουμε ανά Τετάρτη. Δηλαδή την Τετάρτη θα στείλουμε 3.000 και έτσι θα πάμε κατά την πορεία των κενών, της διαμόρφωσης των τμημάτων στην τεχνολογική εκπαίδευση και τη διαμόρφωση των τμημάτων στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται το Σεπτέμβριο. Την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε 1.000 αναπληρωτές ακόμη ως εφεδρεία για να καλύψουν περιστατικά έκτακτα που είναι πάρα πολύ συνήθη στο χώρο της εκπαίδευσης.
Τα κενά θα είναι 1.000 και τα υπολογίζουμε σε ένα ποσοστό 0,7% του συνολικού μας εκπαιδευτικού προσωπικού. Με έναν υπολογισμό όμως αρκετά αυστηρό, γιατί έχουμε τις εκτιμήσεις που κάνουν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, που είναι σωστές, που εκτιμούν τα κενά ως περισσότερα, αλλά συνεκτιμούν τις ανάγκες λ.χ. στο ολοήμερο σχολείο να είναι και ο καθηγητής της Πληροφορικής και της αγγλικής φιλολογίας. Να είναι δηλαδή όλες οι ειδικότητες παρούσες. Έτσι πρέπει κατά το νόμο, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή. Κάνουμε μια δυνατότητα λειτουργίας και αυτό θεωρούμε ότι είναι μια συνεπής και ρεαλιστική κουβέντα σε καιρό κρίσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο».
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.
Περισσότερα νέα από την αγορά εργασίας εδώ.