«Λέμε όχι στο νέο λύκειο και προσπαθούμε για ένα ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα».
Με αυτό το σύντομο subscription μαθητές από όλη τη χώρα συντονίζονται στη σελίδα του facebook Λέμε ΟΧΙ στο νέο λύκειο, με έναν απλό κοινό σκοπό. «Να ακουστεί η φωνή τους»..
Ο Χρήστος Κ., μαθητής Α'Λυκείου υπογραμμίζει:
Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω με πιο σκεπτικό εγώ καλούμαι να γράψω εξετάσεις πχ. σε 10 κεφάλαια, ενώ μπορεί στο σχολείο να έχω προλάβει να διδαχθώ τα 8! Εκτός αυτού, αστείο μοιάζει το ότι δεν ήταν ούτε καν οι ίδιοι οι καθηγητές καλά ενημερωμένοι για το τι προβλέπει αυτό το νέο λύκειο.Πρέπει κάποια στιγμή ο υπουργός και ο οποιοσδήποτε υπεύθυνος σε αυτό το ζήτημα να καταλάβει πως την πραγματική λύση για τα όποια προβλήματα της παιδείας, θα την βρει μέσα από τους ίδιους τους μαθητές.Θυμάμαι να συμπληρώνω συχνά ερωτηματολόγια στο σχολείο για ερευνητικές εργασίες και για κάθε άλλο άσχετο θέμα. Ποτέ μου όμως δε μου δώσανε ένα ερωτηματολόγιο για να ρωτήσουν εμένα, που βρίσκομαι στο σχολείο και το ζω, πως φαντάζομαι την παιδεία και αν έχω κάποια ιδέα ώστε να γίνει καλύτερη!
Δείτε τη σελίδα εδώ: https://www.facebook.com/oxistoneolukeio
Από τη πλευρά του, το υπουργείο παιδείας, για την Τράπεζα θεμάτων και το νέο λύκειο, τονίζει:
Ο νόμος για το νέο Λύκειο εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Για την Τράπεζα Θεμάτων, εξηγεί:
«Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά και Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος».
Για το τι αλλάζει:
«Ο συντονισμός και ο έλεγχος των διαδικασιών. Αντί του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας -πολιτικού προσώπου δηλαδή- την ευθύνη του συντονισμού και του ελέγχου αναλαμβάνει μια Ανεξάρτητη Αρχή».
Τέλος για το αν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές με τον νέο τρόπο εξέτασης;
«Κατ'αρχάς δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλαδικές και φέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από τη φετινή Α” λυκείου. Αλλά και γι” αυτούς η Τράπεζα Θεμάτων, η πρώτη ουσιαστική αλλαγή που τους αγγίζει, δεν φέρνει τα πάνω-κάτω. Απλώς τα μισά θέματα τα αντλεί από την Τράπεζα Θεμάτων ο καθηγητής τους, που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων. Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α” Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων».