Ξεκινήστε σήμερα! Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές, ακόμα και αν αρχικά σας φαίνονται δύσκολες ή είναι κάτι εκτός των συνηθειών σας. Σταδιακά θα σας γίνουν συνήθεια, και έτσι θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας και τη ζωή. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να αποκτηθεί και να αυξηθεί με την εξάσκηση, την υπομονή, την επιμονή και την επιβράβευση του εαυτού.
Γράφει , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
Εξασκηθείτε στην αποπροσωποποίηση: Με άλλα λόγια, μην τα παίρνετε όλα προσωπικά και μη θεωρείτε πως για ό,τι συμβαίνει ευθύνεστε ή ότι έγινε εξαιτίας σας. Κάποια πράγματα απλώς συμβαίνουν, είτε το θέλετε είτε όχι και δε σχετίζονται μαζί σας, παρόλο που μπορεί να σας επηρεάζουν με κάποιον τρόπο. Αναγνωρίστε ότι πρόκειται για τις πράξεις κάποιου άλλου ή ότι δεν υπάρχει ένοχος. Ακόμα και στην περίπτωση που κάνατε κάποιο λάθος, να θυμάστε ότι αυτό που κρίνεται είναι η συμπεριφορά σας και όχι εσείς σαν άτομο.
Να αποφεύγετε τις αρνητικές ετικέτες για τον εαυτό σας: Το πιθανότερο είναι ότι έχετε συνηθίσει να θεωρείτε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας ως ελαττώματα. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει «είμαι τόσο βλάκας» ή να βάζει παρόμοιες ετικέτες, θα πρέπει να ανταπαντήσετε «ΣΤΟΠ». Να θυμάστε ότι τέτοιες αρνητικές ετικέτες δε σας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από στεναχώρια και την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε. Το ότι η συμπεριφορά σας ή οι πράξεις σας σε μια συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σωστές δε σημαίνει ότι διαρκώς θα κάνετε λάθος.
Απεξαρτηθείτε από το παρελθόν: Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας επ'άπειρον για τα πράγματα που θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να είχατε κάνει στο παρελθόν. Μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, είναι αναμενόμενο να κάνουμε λάθη. Συνειδητοποιώντας το, μπορείτε να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και τους άλλους για λάθη του παρελθόντος και να προσανατολίζεστε στο μέλλον. Μην τελματώνετε σε αισθήματα ντροπής, αμηχανίας, στεναχώριας και ενοχών για το παρελθόν. Επικεντρωθείτε στο παρόν και κάντε σχέδια για το μέλλον.
Σταματήστε να παραπονιέστε: Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει διαρκώς παράπονα. Ακολουθώντας την τακτική της πάγιας γκρίνιας, κινδυνεύετε να χάσετε τη σωστή προοπτική των πραγμάτων και να τα βλέπετε όλα μαύρα. Αν έχετε κάποιο αντικειμενικό παράπονο, μπορείτε να το εκθέσετε και να το εξετάσετε προκειμένου να πάρετε μέτρα για να διορθωθεί, και όχι απλώς για να παραπονιέστε. Αν δε μπορεί να γίνει τίποτα, αποδεχτείτε ότι αυτό συμβαίνει καμιά φορά και συνεχίστε τη ζωή σας.
Επικεντρωθείτε στα δυνατά σας σημεία: Μη παραπονιέστε για τις αδυναμίες σας, αλλά αναγνωρίστε τα θετικά σας στοιχεία. Κάντε μια λίστα με τα δυνατά σας σημεία και τις θετικές σας ιδιότητες. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ακόμα και μικρά πράγματα που πετυχαίνετε. Μην υποβιβάζετε τις επιτυχίες σας τονίζοντας τις αποτυχίες σας. Αν πρόκειται να σκεφτείτε τα λάθη που κάνατε, να είστε εποικοδομητικοί: εντοπίστε τι πήγε στραβά και τι χρειάζεται για να μη γίνει λάθος την επόμενη φορά. Να δέχεστε τα κομπλιμέντα με ειλικρινές χαμόγελο και λέγοντας «ευχαριστώ» και να αποφεύγετε απαντήσεις του στυλ «αυτό δεν είναι τίποτα», «δε βαριέσαι», «δεν είναι σπουδαίο» και άλλα σχόλια που μειώνουν την αξία που σας δίνουν οι άλλοι (και την αξία που δίνετε οι ίδιοι στον εαυτό σας).
Αυτο-επιβεβαίωση: Τονώστε τον εαυτό σας με επιχειρήματα του τι μπορείτε να καταφέρετε και με θετικές φράσεις που να σας γεμίζουν αισιοδοξία, δύναμη και ενέργεια. Επαναλάβετε στον εαυτό σας «μπορώ να το κάνω», «θα τα καταφέρω», «έχω τις δυνάμεις να ανταπεξέλθω σε δύσκολες καταστάσεις».
Φροντίστε τον εαυτό σας (αυτό δε σημαίνει να γίνεται εγωιστές): Μάθετε να ευχαριστιέστε την ομορφιά του να είστε μόνοι, να έχετε προσωπικό χρόνο ή και χώρο για να αφιερώσετε στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν και σας δίνουν ευχαρίστηση. Μη νιώθετε ενοχές όταν κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας».
Μάθετε να χαλαρώνετε: Στη διάρκεια της ημέρας κάνετε μικρά διαλείμματα. Μάθετε να παίρνετε χαλαρωτικές αναπνοές, να κάνετε διαλογισμό ή ασκήσεις που χαλαρώνουν το σώμα.
Ελαφρώστε το φορτίο σας: Το χιούμορ και το γέλιο είναι τα καλύτερα όπλα για την καλή ψυχική και σωματική λειτουργία. Μάθετε να βλέπετε την αστεία πλευρά των πραγμάτων, γελάστε με τον εαυτό σας και εξασκηθείτε να χαμογελάτε πιο συχνά.
Να είστε φιλικοί: Μην ξεχνάτε να βλέπετε τους άλλους στα μάτια όταν συζητάτε και να μιλάτε με καθαρή φωνή. Μικρές ενέργειες, όπως μια καλημέρα, δυο κουβέντες για τον καιρό ή την επικαιρότητα, ένα χαμόγελο είναι ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο φιλικοί και να αισθανθείτε πιο όμορφα. Δείξτε στους άλλους ότι νοιάζεστε, ρωτήστε τους κάτι, κάντε ένα σχόλιο, μοιραστείτε τις ιδέες και τις εμπειρίες σας.
Μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας: Δοκιμάστε νέα πράγματα και εξερευνήστε νέες ευκαιρίες. Προσπαθήστε να μην είστε διαρκώς επιφυλακτικοί ή και καχύποπτοι. Γνωρίστε τον εαυτό σας σε βάθος και βρείτε ενδιαφέροντα. Ανακαλύψτε τις σας αρέσει στ'αλήθεια και θα ανακαλύψετε έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο μέσα σας.