Ο Τρωικός Πόλεμος δεν ήταν μόνο 5-10 ήρωες και κάτι χιλιάδες κομπάρσοι, που πέθαναν ανώνυμοι για ένα υπερκαυτό φόρεμα αδειανό, για μιαν Ελένη. Ήταν πολλοί περισσότεροι ήρωες, που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν απολαμβάνουν τη δημοσιότητα που τους αξίζει και αυτήν την ιστορική αδικία ήρθαμε να αποκαταστήσουμε. Την άλλη αδικία, το ότι πέθαναν χιλιάδες ανώνυμοι κομπάρσοι για του αφέντη το φαΐ, δυστυχώς δεν μπορούμε να τη διορθώσουμε και δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί και ποτέ.
Δείτε, λοιπόν, 4 ήρωες που πολέμησαν στην Τροία και η "μυθολογική μνήμη"δεν τους τιμά όσο τους αξίζει.
Δόλωνας
Αυτός ο τύπος ήταν κάτι σαν τον Flash της εποχής, αδιανόητα γρήγορος, αλλά σίγουρα με πολύ πολύ χειρότερα ρούχα. Βλέπεις ο Δόλωνας είχε φορέσει το δέρμα λύκου και μία κάπα από δέρμα νυφίτσας και είχε σταλεί από τον Έκτορα να κατασκοπεύσει τους Έλληνες. Πριν πει το 'ναι'όμως, επειδή ήθελε και αυτός να εξασφαλίσει το κατιτίς του, ζήτησε από τον Έκτορα ως ανταμοιβή με το που θα τελείωνε ο πόλεμος, να του δώσει τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. Μάλιστα, επειδή δεν τον εμπιστευόταν, τον έβαλε να ορκιστεί κιόλας σε ό, τι έχει ιερό, ότι θα του τα δώσει. ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΕΚΤΟΡΑ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ. Ωραία, ας πούμε ότι δεν ήταν και πολύ καλός στις προβλέψεις και ας προχωρήσουμε. Φόρεσε, λοιπόν, αυτά τα υπέροχα ρουχαλάκια, άρχισε να περπατάει στα τέσσερα για να μοιάζει με ζώο και πλησίασε το στρατόπεδο των Αχαιών για να δει αν φρουρούν τα πλοία τους μέσα στη μαύρη νύχτα και με ποιον τρόπο. Ο Διομήδης και ο Οδυσσέας όμως, οι οποίοι και αυτοί μέσα στη μαύρη νύχτα είχαν πάρει μυστικά τον δρόμο προς το στρατόπεδο των Τρώων για να κάνουν τη δική τους κατασκοπεία, τον πήραν χαμπάρι. Έπεσαν κάτω και ανακατεύτηκαν με τους υπόλοιπους νεκρούς και όταν πλησίασε, σταμάτησαν να κάνουν τους νεκρούς σε κάτι κάδους και άρχισαν να τον κυνηγούν. Εκείνος όμως, έτσι "φτεροπόδαρος"όπως ήταν, δεν υπήρχε περίπτωση να πιαστεί, οπότε η Αθηνά ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ βοήθησε τον αγαπημένο της Διομήδη και τον μπαγλαρώσανε.
Ο Οδυσσέας, κάνοντας τον καλό μπάτσο, του είπε είπε πώς αν τους αποκάλυπτε τι γύρευε τέτοια ώρα εκεί θα τον άφηναν να ζήσει. Για να τον μαλακώσει ακόμα περισσότερο, του είπε ότι "οι Αχαιοί είναι φίλοι σας, ο Έκτορας είναι αυτός που σας λέει ψέματα, πχ τα άλογα του Αχιλλέα που σου έταξε, δεν μπορείς να τα πάρεις. Μόνο εκείνος μπορεί να τα δαμάσει και να τα καβαλήσει, κανένας άλλος θνητός". Ο Δόλωνας, λοιπόν, ψάρωσε και όχι μόνο τα είπε όλα, αλλά τους ξεφούρνισε και σε ποια σκηνή κοιμόταν ο κάθε Τρώας. Στη συνέχεια, ο Διομήδης στον ρόλο του κακού μπάτσου, τον αποκεφάλισε και μαζί με τον Οδυσσέα έφυγαν για το στρατόπεδο των Τρώων, όπου σκότωσαν τον βασιλιά της Θράκης, τον Ρήσο μέσα στη σκηνή του, κλέβοντάς του και τα άλογα. Υπήρχε μάλιστα ένας χρησμός που έλεγε ότι αν αυτά τα άλογα έτρωγαν σανό από τη γη της Τροίας και έπιναν νερό από τον ποταμό Ξάνθο, θα έσωζαν την Τροία. Το περιστατικό αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα μία τραγωδίας του Ευριπίδη, που δυστυχώς δεν σώθηκε. Όπως και οι υπόλοιποι Τρώες της ιστορίας μας. Αναπαύσου εν ειρήνη Δόλωνα.
Ιδομενέας
Ένας από τη μεριά των Ελλήνων που έκανε πολλές Τρωάδες να κλάψουν πάνω απ'το νεκρό σώμα του άντρα τους και πολλούς γιους να ορκιστούν εκδίκηση στο αίμα του πατέρα τους. Ο βασιλιάς των Κρητών, καταλαμβάνει την τρίτη καλύτερη επίδοση στα φονικά, στα αιματοκυλίσματα και γενικά στην επίδειξη 'γενναιότητας'κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ακόμα και μέσα στον Δούρειο Ίππο μπήκε, όταν η μπάλα δηλαδή έκαιγε, δεν κρύφτηκε, ζήτησε πάσα, τι άλλο να 'κανε;
Ωστόσο, το δράμα του αρχίζει με το που τελείωσε ο πόλεμος και σήκωσε πανιά για Κρήτη. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, έπεσε πάνω σε θύελλα και για να προλάβει το ναυάγιο, ορκίστηκε στον Ποσειδώνα, πώς αν τον έσωζε θα θυσίαζε για χάρη του το πρώτο έμψυχο πλάσμα που θα 'βλεπε στην Κρήτη. Κι έτσι έγινε και γλίτωσε και έφτασε στη νησάρα του. Και ποιον είδε τελικά ρε παιδιά πρώτο; Τον γιο του τον Ιδαμάνθη. Τι σου είναι η ζωή; Τι παγίδες κρύβει; Τι παιχνίδια παίζουν οι θεοί με τον άνθρωπο... Κάποιοι λοιπόν ισχυρίζονταν ότι ο Ιδομενέας έσφαξε τον γιο του και όταν αργότερα έπεσε πανούκλα στο νησί, τον εξόρισαν γιατί θεώρησαν ότι αυτή του η πράξη έφερε την καταστροφή. Σύμφωνα με κάποιους άλλους, όμως, αρνήθηκε να θυσιάσει τον γιο του και ο Ποσειδώνας για να τον εκδικηθεί έστειλε πανούκλα στο νησί, οπότε πάλι οι συντοπίτες του τον έστειλαν στην εξορία. Οπότε είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, με την επιστροφή του στην Κρήτη, έπεσε πανούκλα και τον εξόρισαν. Τουλάχιστον βρήκε την ησυχία του στην Νότια Ιταλία στην Καλαβρία, όπου και έμεινε για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι να πεθάνει αργότερα στον Κολοφώνα της Μικράς Ασίας.
Πενθεσίλεια
Η μόνη αμαζόνα με κομμένα και τα δυο της στήθη (οι υπόλοιπες είχαν μόνο το ένα) πήρε μόλις για ένα 24ωρο μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, εκπληρώνοντας την αποστολή της: να πεθάνει ως ηρωίδα. Γιατί; Γιατί με αυτόν τον τρόπο πίστευε ότι θα εξιλεωθεί για τον θάνατο της αδερφής της και βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης, τον οποίο και προκάλεσε η ίδια κατά λάθος, ενώ κυνηγούσαν παρέα. Η Wonder Woman του μύθου, λοιπόν, μαζί με 12 αμαζόνες πήραν το μέρος των Τρώων και εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης, μια μέρα μετά τη ταφή του Έκτορα. Εκεί ορκίστηκε να σκοτώσει η ίδια τον Αχιλλέα, πράγμα εχμ λίγο δύσκολο βασικά, αλλά OK, είπαμε: δεν την χάλαγε να πεθάνει. Στην αρχή την πέφτει στον Αίαντα, αλλά αυτός ψιλογελάει μαζί της, δεν την θεωρεί άξια αντίπαλο του -παρά το γεγονός ότι έχει σκοτώσει ήδη αρκετούς Έλληνες-, της λέει 'έλα σε πρκλ πλυ'και φεύγει, ψάχνοντας το επόμενο θύμα του. Στη συνέχεια, εκείνη αναγνωρίζει τον Αχιλλέα μέσα στο πλήθος, τον πλησιάζει και του πετάει το δόρυ της, το οποίο σπάει πάνω στην χρυσή του ασπίδα. Και το δεύτερο δόρυ που του πέταξε πάει άπατο, με τον Αχιλλέα να την καρφώνει με το δικό του με μία και μόνο προσπάθεια, τρυπώντας την πανοπλία της και το άλογό της μαζί. Υπήρχε ένα θεματάκι όμως εδώ. Δεν ήξερε ότι πολεμούσε με γυναίκα, γιατί εκείνη φορούσε μάσκα. Όταν την έβγαλε, λένε ότι μαγεύτηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της, που κάθισε να την κοιτάει στεναχωρημένος και λιώνοντας για ώρες. Και κάπου εκεί, ο Θερσίτης, ο πιο μισητός και θρασύς Έλληνας πολεμιστής για κάποιους, τολμάει να τον κοροϊδέψει και πέφτει νεκρός από τις γροθιές του. Στο τέλος της ημέρας, οι Έλληνες, έδωσαν το πτώμα της Πενθεσίλειας στους Τρώες για να το θάψουν με όλες τις τιμές, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία της.
Σίνωνας
Ίσως ο πιο αδικημένος όσον αφορά την υστεροφημία του, καθώς χωρίς αυτόν τον πανούργο και σεντερφορίσιο μπαλαδόρο, οι Αχαιοί δεν θα έμπαιναν ποτέ στην Τροία. Και εξηγούμαι.
Οι Αχαιοί προσποιούνται ότι φεύγουν από την Τροία, ότι πάμε σπίτια μας, αρκετά με τον κάθε πυροβολημένο. Αφήνουν όμως πίσω τους στην παραλία ένα ξύλινο άλογο (που όλοι ξέρουμε πώς λεγόταν) και αυτόν τον τύπο, τον Σίνωνα. Με το που σκάνε εκεί οι Τρώες και τον βρίσκουν μόνο του, τον αρχίζουν στις ερωτήσεις, αλλά αυτός τίποτα, δεν βγάζει κουβέντα. Του κόβουν τα αυτιά και τη μύτη και τότε αυτός καταλαβαίνει ότι το καλύτερο γι'αυτόν είναι ίιιιιιιισως να συνεργαστεί. Και τότε τους πουλάει το εξής παραμύθι:
Τους λέει ότι ο Οδυσσέας τον μισούσε και τον κυνηγούσε να τον σκοτώσει, γιατί ήταν συγγενής του Παλαμήδη, του Αχαιού στρατηγού, που ο γάτος από την Ιθάκη τον είχε παγιδεύσει παλιότερα με ψέματα λόγω ζήλιας, ωθώντας τους Αχαιούς να τον σκοτώσουν. Έτσι, λίγο πριν φύγουν τα καράβια τους λέει ότι αυτομόλησε και άρχισε να τρέχει να κρυφτεί, για να μην τον πιάσει στα χέρια του ο άλλος ο παλαβός. Και τους ζητάει με λίγα λόγια άσυλο. "Α, επίσης αυτό το αλογάκι που βλέπετε το άφησαν για να εξευμενίσουν την Αθηνά, ώστε να έχουν καλό ταξίδι. Αν εσείς όμως το βάλετε μέσα στα τείχη σας, θα είστε απόρθητοι και για την επόμενη φορά που θα έρθουν να σας την πέσουν". Οι Τρώες το τρώνε το παραμύθι, δεν ακούνε ούτε την Κασσάνδρα, ούτε τον Λαοκόοντα που τους λένε "ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΩΡΕ, ΞΥΠΝΑΤΕ, ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ"και παίρνουν το άλογο παρέα με τον Σίνωνα πίσω απ'τα τείχη τους. Και εκεί... ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Το βράδυ ο Σίνωνας ανοίγει κρυφά την καταπακτή του αλόγου για να βγουν οι Αχαιοί και στη συνέχεια τρέχει στην παραλία, όπου κάνει σινιάλο με πυρσούς στα πλοία των Αχαιών να επιστρέψουν και να αρχίσουν τα μπάχαλα. Πες μου τώρα. Δεν αξίζει αυτός ο τύπος λίγη παραπάνω δημοσιότητα;
http://www.oneman.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.