Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Τα 12 μυστικά για να θυμάστε εύκολα αυτά που διαβάζετε

$
0
0



Κατά τη διάρκεια της ζωής μας μαθαίνουμε πολλά πράγματα, αλλά και πάλι δεν τα ξέρουμε όλα, επειδή ξεχνάμε πολλές πληροφορίες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δείτε παρακάτω γιατί ξεχνάμε πληροφορίες, καθώς και πώς μπορείτε να απομνημονεύετε αποτελεσματικά πληροφορίες. Υπάρχει μια φόρμουλα απομνημόνευσης παγκοσμίως αναγνωρισμένη, που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό ψυχολόγο Ebbinghaus.
Γιατί ξεχνάμε;
© pixabay
Ο εγκέφαλός μας, μας προστατεύει από την αποθήκευση άχρηστων πληροφοριών. Γι’ αυτό όλες οι καινούργιες πληροφορίες αποθηκεύονται στην βραχυπρόθεσμη και όχι στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Έτσι, αν δεν επαναλάβετε τις καινούργιες πληροφορίες, θα τις ξεχάσετε.
Η καμπύλη λήθης του Ebbinghaus δείχνει ότι μόλις 1 ώρα αφότου μάθουμε κάτι ξεχνάμε τις μισές πληροφορίες. Μια εβδομάδα αργότερα θυμόμαστε μόνο το 20%.
Πως να θυμάστε τα πάντα
Για να θυμάστε τις πληροφορίες για όσο περισσότερο καιρό γίνεται πρέπει να προσπαθήσετε να τις βάλετε στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αν θέλετε να θυμάστε τις πληροφορίες για πολύ καιρό, θα πρέπει να παρατείνετε την περίοδο απομνημόνευσης. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες, όπως αναφέρει το tilestwra.
© Warner Brothers Television

12 μυστικά απομνημόνευσης

1. Προσπαθήστε να καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Όταν καταλαβαίνετε αυτά που διαβάζετε, οι πληροφορίες αποθηκεύονται 9 φορές γρηγορότερα.
2. Μάθετε τις πιο απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει να βάζετε προτεραιότητες.
3. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος αποθηκεύονται πιο εύκολα (επίδραση σειριακής θέσης).
4. Αλλάξτε την προσοχή σας από το ένα θέμα στο άλλο. Να θυμάστε ότι οι παρόμοιες πληροφορίες ανακατεύονται (θεωρία παρεμβολών) και δημιουργείται ένα μπέρδεμα.
5. Μάθετε αντίθετα πράγματα, καθώς είναι ευκολότερη η απομνημόνευση.
6. Φτιάξτε το δικό σας «παλάτι μνήμης» Το νόημα είναι να συνδυάσετε συγκεκριμένες πληροφορίες με συγκεκριμένα μέρη. Για παράδειγμα, αν είστε στο δωμάτιο σας και μαθαίνετε κάτι, συνδυάστε το με κάτι που βρίσκεται στο δώματιό σας.
7. Χρησιμοποιήστε «λέξεις νυχιών» Το νόημα αυτής της τεχνικής είναι να συνδέσετε κάτι που έχετε μάθει με κάτι άλλο. Έτσι, όταν θα σκέφτεστε κάτι, θα σας έρχεται στο μυαλό κάτι άλλο.
8. Συνδέστε καινούργιες λέξεις με αυτές που ήδη γνωρίζετε.
9. Φτιάξτε μια δική σας ιστορία. Αν πρέπει να απομνημονεύσετε πολλές πληροφορίες σε μια συγκεκριμένη σειρά, προσπαθήστε να φτιάξετε μια ιστορία με τις πληροφορίες που έχετε.
10. Χρησιμοποιήστε μαγνητόφωνο. Καταγράψτε τις πληροφορίες που μαθαίνετε και ακούστε την ηχογράφηση πολλές φορές.
11. Οπτικοποίηση. Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος, όταν μαθαίνετε.
12. Επιλέξτε μόνο τα καλύτερα υλικά. Μη χρησιμοποιείτε ξεπερασμένα βιβλία και μεθόδους μάθησης. Τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο. Μην ξοδεύετε τον χρόνο σας σε κάτι που μπορεί να είναι λάθος.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles