Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

5 σοκαριστικές μέθοδοι της Ιατρικής που θα σας ανατριχιάσουν

$
0
0



Η ιατρική έχει κάνει άλματα από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα. Η εφεύρεση της πενικιλλίνης, των εμβολίων για την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα και διάφορες άλλες ιατρικές πρόοδοι σήμαινε ότι το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο έχει περάσει από 50 στα 80 χρόνια.
Ωστόσο, η ιατρική δεν ήταν πάντα μια τόσο ακριβής επιστήμη. Στην πραγματικότητα, η ιατρική στους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν εφιαλτική, από την έλλειψη αναισθητικών σε υποβέλτιστες χειρουργικές επεμβάσεις.
Με τα χρόνια, μάθαμε από την αποτυχία μας και εργαζόμασταν για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πρακτική που παρουσίασε μια βιώσιμη λύση έχει σχεδιαστεί με τελειότητα.
Έχουμε περάσει από το φρικτό παρελθόν της ιατρικής και συλλέξαμε πέντε από τα πιο περίεργα γεγονότα που στο μέλλον αναπτύχθηκαν σε πραγματικές θεραπείες.
# 5 Ακτινογραφία
Ο γερμανός καθηγητής φυσικής Wilhelm Conrad Rοntgen ανακάλυψε την ακτινογραφία το 1895 και θεωρείται ο πατέρας της ακτινογραφίας.
Σημείωσε ότι η ακτινογραφία είχε δυνατότητες επειδή μπορούσε να περάσει από ανθρώπινο ιστό και του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για το έργο του. Σύντομα, η πρακτική έγινε ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται ευρέως για μια ποικιλία θεραπειών.
Η ακτινογραφία σε εκείνες τις πρώτες μέρες δεν ήταν μια ακριβής επιστήμη και περιλάμβανε στοιχειώδη μηχανήματα και χειριστές που δεν ήταν κατάλληλοι.
Η τεχνολογία έσωσε αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, διότι οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν ταχέως το λάθος που έγινε στα σώματα των στρατιωτών.
Η τεχνολογία για τις ακτινογραφίες έχει αναπτυχθεί από τότε, ενώ οι ακτινολόγοι πραγματοποιούν πλέον ακτινοσκόπηση, αξονική τομογραφία, μαστογραφία, υπερηχογράφημα, πυρηνική ιατρική και απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.
# 4 Οι ακτίνες του ηλίου
Για αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν στην θεραπευτική δύναμη του ήλιου. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί ασχολήθηκαν με την ηλιοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του λαού της Αρχαίας Ελλάδας, της Αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Ρώμης.
Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον φαρμακοποιό Niels Finsen για τη χρήση του ήλιου στη σύγχρονη ιατρική. Θεωρούμενος ως ο πατέρας της φωτοθεραπείας, δημιούργησε την πρώτη τεχνητή πηγή φωτός στον κόσμο.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του λύκου, μιας λοίμωξης του δέρματος που προκλήθηκε από Mycobacterium tuberculosis. Έλαβε ακόμη το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το έργο του το 1903.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η φωτοθεραπεία ήταν η ιατρική θεραπεία για τα «άρρωστα παιδιά» με κιρσώδη έλκη και για ένα ευρύ φάσμα άλλων καταστάσεων.
Αυτές τις μέρες, η θεραπεία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ίκτερου στα νεογέννητα, των διαταραχών του κιρκαδιανού ρυθμού και των δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
# 3 Πρώιμη πλαστική χειρουργική
Ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, παρά τις προόδους της χειρουργικής και της ιατρικής, η πλαστική χειρουργική δεν είναι τέλεια επιστήμη.
Ο Harold Gillies, ένας ωτορινολαρυγγολόγος με έδρα το Λονδίνο, θεωρείται ευρέως ο πατέρας της πλαστικής χειρουργικής και συχνά πειραματίζονταν σε ασθενείς που είχαν υποφέρει από τρομακτικές παραμορφώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Walter Feo ήταν ένας τέτοιος αγγλικός ναύτης που έχασε και τα δύο βλέφαρά του σε μια μάχη κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Gillies προσπάθησε να βοηθήσει τον Feo με δερματικό μόσχευμα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «οδοντωτό pedicle».
Το δέρμα από το στήθος του Feo τραβήχτηκε και τοποθετήθηκε πάνω από το παραμορφωμένο πρόσωπο του, αφήνοντας τον Feo να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή παρόλο που τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου όμορφα.
Η ανάπτυξη σύγχρονων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση λοιμώξεων σημαίνει ότι οι χειρουργοί δεν χρειάζονται πλέον τέτοια δραστικά μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης και ότι οι πρώτες ημέρες πειραματισμού οδήγησαν σε πολύ καλύτερη κατανόηση της πλαστικής χειρουργικής.
# 2 Ίσιωμα του σπονδύλου
Οι πρώιμες θεραπείες για όσους έπασχαν από διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση, περιλάμβαναν τη χρήση ραφιών και τιράντες.
Οι ασθενείς συχνά συνδέονταν και αναστέλλονταν με το χέρι, το ισχίο, το πόδι και το κεφάλι σε ξύλινα πλαίσια που σχεδίαζαν να τραβούν και να στρίβουν το σώμα τους.
Παρά την εφιάλτικη εμφάνισή τους, έκαναν κάποια εργασία και βοήθησαν εκείνους που υπέφεραν. Αυτές οι θεραπείες χρονολογούνται μέχρι το 400 π.Χ. όταν ο Ιπποκράτης περιγράφει για πρώτη φορά την σκολίωση.
Ωστόσο, η τιμή του να είναι ο πατέρας της ορθοπεδικής χειρουργικής πηγαίνει στον αμερικανικό γιατρό Lewis Sayre, ο οποίος πρότεινε το 1895 ότι η αναστολή ήταν μια βιώσιμη θεραπεία για τη σκολίωση.
# 1 Ο σιδερένιος πνεύμονας
Ο σιδερένιος πνεύμονας ήταν ένα μεσαιωνικό εργαλείο το οποίο επέτρεπε σε ένα άτομο να αναπνέει από μόνο του όταν είχε χάσει τον έλεγχο των μυών.
Χρησιμοποιούταν όταν το άτομο έπασχε από πολιομυελίτιδα ή όταν είχε δυσκολία στην αναπνοή λόγω ουσιών όπως τα βαρβιτουρικά και την τουμποκοουραρίνη.
Το εξάρτημα χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον στη δεκαετία του 1950, όταν η έκρηξη της πολιομυελίτιδας της Αμερικής επηρέασε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους στη χώρα.
Ήταν εκπληκτικά αποτελεσματικό, με πολλούς ασθενείς να αναρρώνουν εντελώς, αφού είχαν περάσει μερικές εβδομάδες εκεί.
3.000 άτομα υπέκυψαν στην ασθένεια και χωρίς το σίδηρο του πνεύμονα, είναι πολύ πιθανό ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητος.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles