Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

12 τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο του παιδιού σας

$
0
0
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των χημικών ουσιών που θεωρούνται τοξικές για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των παιδιών έχει διπλασιαστεί την τελευταία επταετία.
Ο Δρ Φίλιπ Λάντριγκαν της Ιατρικής Σχολής“Mount Sinai” της Νέας Υόρκης και ο Δρ Φίλιπ Γρανζάν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης του στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” απευθύνοντας έκκληση για χάραξη “παγκόσμιας στρατηγικής πρόληψης” ώστε τα παιδιά να μην αντιμετωπίζουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές εξαιτίας των βιομηχανικών χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως.
Με βάση στοιχεία των τριών τελευταίων δεκαετιών, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αναπτυξιακές διαταραχές εκδηλώνονται σε ποσοστό 10-15% επί του συνόλου των γεννήσεων, με κυριότερες εκείνες που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού και τη διάσπαση προσοχής και οι οποίες καταγράφουν αυξητικές τάσεις σε όλο τον κόσμο.
Οι χημικές ουσίες που παρατίθενται κατηγορούνται και για μείωση των νοητικών δυνατοτήτων των παιδιών, για συμπεριφορικά προβλήματα, όπως ο περιορισμός του εύρους προσοχής, η εκδήλωση ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η συναισθηματική ανισορροπία, οι διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και η δυσλεξία.
Πέρα από τις κοινωνικές, υγειονομικές και συναισθηματικές προεκτάσεις οι επιστήμονες τονίζουν και την οικονομική/δημοσιονομική πτυχή του θέματος αφού μόνο στις ΗΠΑ, το κόστος της δηλητηρίασης των παιδιών από μόλυβδο αγγίζει τα 50 δισ. δολάρια, ενώ το υγειονομικό κόστος του μεθυλυδραργύρου σε 5 δισ. δολάρια.
—Οι βασικοί ύποπτοι
Τα έξι πρώτα χημικά που παρατίθενται είναι εκείνα που είχαν εντοπιστεί και σε παλαιότερες έρευνες ως ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον παιδικό εγκέφαλο. Τα υπόλοιπα έξι προστέθηκαν πρόσφατα:
1. Μόλυβδος
Ο μόλυβδος βρίσκεται πολύ συχνά σε βαφές παλαιότερων κτηρίων και κατοικιών.
2. Μεθυλικός υδράργυρος
Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συστήνει στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν συγκεκριμένα ψάρια πλούσια στη συγκεκριμένη ουσία όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί και το ψάρι “tilefish”.
3. Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs)
Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε παλιούς λαμπτήρες φθορισμού και παλιές ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεοράσεις και ψυγεία. Πλέον, η χρήση των PCBs έχει καταργηθεί.
4. Τετραχλωροαιθυλένιο (PERC)
Αυτό το συνθετικό χημικό χρησιμοποιείται ευρέως στο στεγνό καθάρισμα, σε βαφές και προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων, απωθητικά νερού, υγρά φρένων, καθαριστικά ξύλινων επιφανειών, κόλλες και αδιαβροχοποιητικά δέρματος σουέντ.
5. Αρσενικό
Το δηλητηριώδες αρσενικό μπορεί να καταλήξει σε τρόφιμα που καταλήγουν στο πεπτικό μας σύστημα όπως το ρύζι και το νερό.
6. Χλωρπυριφός (Chlorpyrifos)
Πρόκειται για χημικό εντομοκτόνο και παρασιτοκτόνο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική γεωργία.
7. Αιθανόλη
Η αιθανόλη περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά τα οποία οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν.
8. Διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο (DDT)
Η χρήση του συγκεκριμένου παρασιτοκτόνου απαγορεύθηκε το 1972 στις ΗΠΑ λόγω των επιπτώσεών του στην άγρια ζωή, ωστόσο χρησιμοποιείται ακόμα σε ορισμένες χώρες.
9. Φθόριο
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ και όλοι οι σοβαροί οργανισμοί υγείας παγκοσμίως συστήνουν στις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους αντί να τους χορηγούν φθοριωμένο νερό (ή γάλα φόρμουλα).
10. Μαγγάνιο
Το χημικό αυτό βρίσκεται στο πόσιμο νερό και στο γάλα-φόρμουλα σόγιας για μωρά.
11. Τολουόλιο
Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών και σε άλλα παρεμφερή προϊόντα. Για αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγετε το μανικιούρ και το πεντικιούρ κατά την εγκυμοσύνη και να βάφετε τα νύχια σας σε καλά αεριζόμενους χώρους.
12. Πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες
Πρόκειται για επιβραδυντικά φλόγας που προστίθενται σε ένα μεγάλο εύρος καταναλωτικών προϊόντων.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>