Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

15 συγκλονιστικές φωτογραφίες: Όταν ο χρόνος πάγωσε στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου

$
0
0
Δείτε φωτογραφίες από την ουδέτερη ζώνη της Κύπρου που μοιάζει να είναι χαμένη στον χρόνο.
Η νεκρή ζώνη ή πράσινη γραμμή έμεινε “παγωμένη” πίσω στο 1974. Το εγκαταλελειμμένο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, έρημοι δρόμοι, συρματοπλέγματα και προειδοποιητικές πινακίδες. Ο χρόνος στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, μοιάζει να έχει σταματήσει.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europa Nostra η περιοχή της νεκρής ζώνης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας είναι ένας από τους εφτά χώρους στην Ευρώπη που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής.
Δεκαετίες εγκατάλειψης έχουν υπονομεύσει την αξιόλογη αρχιτεκτονική αξία των κτηρίων, που περιλαμβάνει μεσαιωνικά, νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίσματα. Επιπλέον, είχε καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης ολόκληρου του κέντρου της πόλης.
 Η περιοχή που καλύπτεται τώρα από τη νεκρή ζώνη, υπήρξε στο παρελθόν, για αιώνες ολόκληρους, το επίκεντρο της βιοτεχνικής δραστηριότητας και του εμπορίου.
Η περιοχή της νεκρής ζώνης στο κέντρο της Λευκωσίας εκτείνεται σε μια έκταση μήκους ενάμισι χιλιομέτρου. Ολόκληρη η νεκρή ή ουδέτερη ζώνη έχει μήκος από τη μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη (180 χιλιόμετρα) και χωρίζει ακόμα το νησί στα δύο.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για μια διαδικασία παράλληλη με αυτή της συνολικής λύσης του Κυπριακού, που αφορά αποκλειστικά την επιστροφή στους ελληνοκυπρίους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
“Δεν πρόκειται η τουρκοκυπριακή πλευρά να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των εδαφών, τα οποία προέβλεπε το σχέδιο Ανάν”, δήλωσε ωστόσο την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού κράτους, Οζντίλ Ναμί.
Σύμφωνα με τον κ. Ναμί πέρασαν δέκα χρόνια από το σχέδιο Ανάν και στο διάστημα αυτό έγιναν επενδύσεις στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι. «Πλέον, οι Τούρκοι έχουν συνδεθεί με την γη τους. Για αυτό τον λόγο, οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν (για το εδαφικό) δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστούν», ανέφερε.
Επίσης, ο κ. Ναμί απέκλεισε την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή ηγεσία πιστεύει, είπε ο κ. Ναμί, ότι τα ΜΟΕ της νέας περιόδου είναι τα εξής: αποναρκοθέτηση, σύνδεση των δικτύων τηλεπικοινωνίας, ελεύθερη διακίνηση των τουρκοκυπριακών εμπορευμάτων και συνεργασία στους τομείς της παιδείας και του αθλητισμού.
Τα εφτά εναπομείναντα “τείχη” σήμερα στον κόσμο:
 -η αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας,
 -η πράσινη γραμμή που χωρίζει στα δύο την Κύπρο,
 -οι γραμμές ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία,
 -το φράγμα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού,
 -τα συρματοπλέγματα στους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα στο Μαρόκο,
 -τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην ελεγχόμενη γραμμή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας,
 -το τείχος διαχωρισμού Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 
Δείτε το συγκλονιστικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Atlentic.com:















Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles