Quantcast
Channel: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

$
0
0
Η χώρα μας μπορεί κατά καιρούς να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις λιστών με τις πιο ωραίες παραλίες, την καλύτερη νυχτερινή ζωή ή τα ομορφότερα αξιοθέατα, και τα τοπικά προϊόντα (φέτα, ελιές, λάδι) να βραβεύονται και να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά ελάχιστοι περιμένουν ότι δεν τα πάει καθόλου άσχημα και στον τομέα της τεχνολογίας.
Ναι, της τεχνολογίας. Δες πέντε περιπτώσεις όπου δεν περίμενες ότι θα διακρινόταν κάποια ελληνική εταιρεία ή οργανισμός.

1. Το καλύτερο data center

trapeza-pireos
Το τραπεζικό τοπίο άλλαξε αρκετά μέσα στα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Τράπεζα Πειραιώς από το να επενδύει στον σχεδιασμό των συστημάτων της προκειμένου να ολοκληρώσει ομαλά την ενοποίηση 6 τραπεζών σε μια ενιαία, λειτουργική δομή.
Δεν θα περίμενες ποτέ από μια τράπεζα να διακρίνεται σε επίπεδο τεχνολογίας, κι όμως η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση κατηγορίας Tier 4 από το Διεθνές Ινστιτούτο Πιστοποίησης Uptime Institute των Ηνωμένων Πολιτειών, για το σχεδιασμό των υποδομών του νέου υπερσύγχρονου Μηχανογραφικού Κέντρου του Ομίλου (Group Data Center).
Τι σημαίνει αυτό το Tier 4; Είναι η υψηλότερη βαθμίδα πιστοποίησης μηχανογραφικών κέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ουσία πιστοποιεί ότι το data center της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει την τεχνολογική ετοιμότητα για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα 24 ώρες το 24ωρο.
Για παράδειγμα, η πολυβραβευμένη υπηρεσία winbank που περιλαμβάνει τα εναλλακτικά δίκτυα της Τράπεζας Πειραιώς (μεταξύ άλλων, τα Web Banking, Phone Banking, Mobile Banking, Λεφτά στο Λεπτό κ.ά.) υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο data center. Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερες από 50 τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει αντίστοιχη διάκριση. Και φυσικά, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που την έλαβε.

2. Έξυπνη πόλη

Crete_Iraklio1_tango7174
Υπάρχει μια ελληνική πόλη που στον τομέα της τεχνολογίας διαπρέπει. Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε βρίσκεται στη λίστα του Intelligent Community Forum ανάμεσα στις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του πλανήτη. Μάλιστα, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη της λίστας. Δεν είναι η Αθήνα. Δεν είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν είναι καν τα Τρίκαλα. Είναι το Ηράκλειο!
Ναι, το Ηράκλειο της Κρήτης, αυτή η φοιτητούπολη, διαθέτει ευρυζωνική συνδεσιμότητα, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της εργασίας, στηρίζει την καινοτομία, επιτρέπει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους και την αξιοποιεί για να προβληθεί ως πόλη.
Όλα αυτά είναι κριτήρια που αξιολογεί το ICF, ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει και ο τρόπος που ο πολιτισμός επηρεάζει τη ζωή των πολιτών και ενισχύει τις έξυπνες πρωτοβουλίες μέσα στην πόλη. Είναι η τρίτη χρονιά που το Ηράκλειο λαμβάνει τη μοναδική αυτή διάκριση, καθώς στη λίστα βρισκόταν τόσο το 2012 όσο και το 2013.

3. Μπαταρίες για βαριά χρήση

factory
Την εταιρεία Sunlight πιθανότατα τη γνωρίζεις από τις μπαταρίες που παράγει. Αν δεν τη γνωρίζεις πιθανότατα αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το 95% της παραγωγής της εξάγεται. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που έχει επενδύσει τεράστια ποσά (58 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσα στην τελευταία πενταετία) για έρευνα και ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, για τον εκσυγχρονισμό της, αλλά και για την ανακύκλωση των μπαταριών ώστε να μη μολύνει το περιβάλλον.
Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Ξάνθη, αλλά δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές αγορές του εξωτερικού στην Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Πρόσφατα, λοιπόν, η εταιρεία ανακοίνωσε πως πλέον κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις μπαταρίες τεχνολογίας υποβρυχίων (!) και είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες στον τομέα βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη!

4. Ολογράμματα!

StMamasOptoClonesInPublicView-IMG_8220
Ξέρεις τι είναι οι οπτικοί κλώνοι; Είναι ολογράμματα (ναι, σαν αυτά στο Star Wars), και μάλιστα έγχρωμα, και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας!
Τα έγχρωμα ολογράμματα, που έχουν ληφθεί in situ (δηλαδή στο σημείο όπου βρίσκεται κανονικά το έκθεμα) με τη χρήση πρότυπων φορητών συστημάτων, εκτίθενται στους χώρους του μουσείου στη θέση των πρωτότυπων τεχνουργημάτων για την περίοδο που αυτά ταξιδεύουν σε άλλα μουσεία στο εξωτερικό.
Η έγχρωμη αναλογική ολογραφία αποτελεί την πλέον ρεαλιστική μορφή τρισδιάστατης απεικόνισης αντικειμένων – άλλωστε δεν λέγονται τυχαία Οπτικοί Κλώνοι (Optoclones)- και η μέθοδος λήψης in situ με ειδική ολογραφική κάμερα του ΕΙΟ αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, καθώς μέχρι τώρα τα εκθέματα μεταφέρονταν σε εργαστήρια για να φωτογραφηθούν . Να λοιπόν ένας λόγος για να πας στο Βυζαντινό Μουσείο αυτήν την περίοδο!

5. e-learning αλά ελληνικά

aueb
Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλές πρωτιές. Αλλά μια πρωτιά σε πρόγραμμα e-learning μάλλον δεν την περίμενες. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το 2013 το Βραβείο Καινοτομίας από τον οργανισμό πιστοποίησης Association of MBAs, έχοντας να ανταγωνιστεί πολλά άλλα προγράμματα σπουδών μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Η AMBA χορηγεί τα βραβεία με βάση αρκετά κριτήρια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το MBA International του ΟΠΑ (i-MBA) θεωρήθηκε πως συνδυάζει την υψηλότερη θεωρητική και πρακτική γνώση, τις παραδοσιακές αρχές των MBA και τις νέες τεχνολογίες. Ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών παρέχεται online και τα μαθήματα αφορούν θέματα Search Engine Optimization (SEO), Web Analytics, social media, conversion optimization και mobile marketing. Μόλις 1% των πανεπιστημιακών προγραμμάτων παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί από την AMBA.
_____

Viewing all articles
Browse latest Browse all 51376

Trending Articles